-

Nieuwste

Nieuw onderzoek: met dit simpel trucje herken je elke leugen

Het bekend spreekwoord luidt: “Al is de leugen nog zo snel, de waarheid achterhaalt hem wel.” Nieuw onderzoek maakt het echter makkelijker om een leugenaar te ontmaskeren.

Er blijkt namelijk een simpel trucje te bestaan waardoor je meteen kan herkennen of iemand liegt. Handig toch?

Niet iedereen heeft een leugendetector in huis staan. Bij liegen denken we meteen aan vreemde trekjes, hartkloppingen, zenuwachtig gedrag en zweten.

Maar een goede leugenaar kan zijn lichaamstrekjes in bedwang houden. Eerder wetenschappelijk onderzoek toonde wel aan dat de meeste mensen gewoon eerlijk zijn.

 

Bruno Verschuere, hoofddocent forensische psychologie aan de Universiteit van Amsterdam, werkt voor het LeugenLab. Samen met zijn onderzoeksteam ontdekte hij dat er wel degelijk een signaal is waaraan je meteen kunt zien of iemand liegt.

Die bevinden werden gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift Nature. Eerder maakte ook Scientias er melding van.

De onderzoeker ontkracht de mythe dat je een leugen herkent aan de lichaamstaal. De truc gaat meer over de inhoud van het verhaal.

Het LeugenLab ontdekte een doeltreffende en makkelijke manier om een leugen te herkennen. Wat moet je daarvoor doen?

Om te weten of iemand liegt of niet moet je letten op de details van het verhaal. “Het voelt heel contra-intuïtief om alleen te luisteren naar wat mensen zeggen en niet te letten op allerlei andere signalen zoals hoe overtuigend of emotioneel iemand zijn verhaal brengt.”

Verschuere vervolgt: “Maar mensen die de waarheid vertellen kunnen een rijke beschrijving geven omdat ze de gebeurtenis daadwerkelijk hebben meegemaakt, leugenaars kunnen details verzinnen, maar dit vergroot het risico om gepakt te worden.”

Het onderzoek toont aan dat een leugenaar goed in staat is om te spelen met lichaamstaal en emoties. Ze houden echter doelbewust hun verhaal zo vaag mogelijk. Het is immers niet makkelijk om een gelogen verhaal aan te vullen met details.

Hoe kwamen de onderzoekers tot deze vaststelling? Een groep studenten werd onderverdeeld in schuldigen en onschuldigen. De schuldigen moesten uit een kluisje op school een tentamen stelen. De onschuldigen deden ondertussen iets anders. Lezen in de bibliotheek of koffiedrinken.

Daarna moesten beide groepen vertellen wat ze het voorbije halfuur hadden gedaan. Vervolgens moesten de 1145 deelnemers de verklaringen en opnames van de onschuldigen en schuldigen beoordelen.

Op allerlei manieren moesten ze zien uit te vissen wie loog en wie niet loog. Denk aan letten op nerveus gedrag, in de ogen kijken of hoe emotioneel het verhaal was. Daaruit kon de leugenaar maar moeilijk onderscheiden worden.

Een andere groep studenten kreeg een heel ander advies. Zij moesten enkel en alleen op de hoeveelheid details letten. Denk aan locatie, tijd, plaats of persoon in het verhaal. En daaruit bleek iets verrassends? Deze deelnemers konden veel beter een leugen ontmaskeren.

Ben je achterdochtig over iemand? Let dan in het gesprek goed op de details van het verhaal. Wanneer er dan details ontbreken, kan het goed zijn dat je met een leugenaar te maken hebt.

Nieuwste

Eddie schrikt van de hoge rekening na bellen loodgieter voor verstopte gootsteen

Eddy Castro ontdekte afgelopen maandag dat zijn gootsteen verstopt was.

Hij besloot een loodgieter te bellen om het probleem op te lossen.

De loodgieter was binnen dertig minuten ter plaatse en had het probleem in twintig minuten verholpen. Echter, toen de factuur kwam, schrok Eddy van het bedrag.

Het was iets na 10 uur ’s ochtends op een maandag toen Eddy zijn computer opstartte en via Google op zoek ging naar een loodgieter om zijn verstopte gootsteen te verhelpen.

Hij had geen zin om uitgebreid onderzoek te doen en belde gewoon de eerste loodgieter die hij kon vinden, genaamd Loodgieter Service.

Een dame aan de telefoon beloofde snel hulp te sturen.

Binnen dertig minuten stond er al een persoon voor de deur, die met een gewone personenauto was aangekomen, wat suggereerde dat hij in de buurt woonde.

De loodgieter plaatste een pomp op de afvoer en binnen twintig minuten was het probleem opgelost.

Toen kwam de factuur: maar liefst 598,95 euro, die meteen betaald moest worden via een draagbaar betaalautomaatje.

Eddy was aanvankelijk opgelucht dat zijn probleem was opgelost, maar raakte vervolgens volledig verbijsterd door het hoge bedrag voor slechts twintig minuten werk.

De factuur vermeldde 150 euro voor materiaal, hoewel de gebruikte pomp slechts 50 euro kostte bij een doe-het-zelfwinkel.

Daarbovenop kwam een uurloon van 130 euro en nog eens 180 euro voor de interventie. Eddy vond dit bedrag buitensporig hoog voor de geleverde diensten.

Het rekeningnummer van Loodgieter Service bleek gekoppeld te zijn aan een schoonheidsspecialiste in Zwijndrecht, Nederland, en de onderneming op de factuur bleek zich in Lebbeke te bevinden, op 110 kilometer afstand van Eddy’s huis.

Eddy heeft een melding gedaan bij FOD Economie om anderen te waarschuwen voor dit soort ondernemingen.

Hij hoopt dat zijn ervaring anderen zal helpen om niet in dezelfde val te trappen en geen zaken te doen met Loodgieter Service.

Lees verder