-

Tips

Is een frietje met ketchup gezonder dan met mayonaise?

Op het eerste zicht zou je denken dat ketchup gezonder is dan mayonaise. Het is namelijk gemaakt van tomaten (en die zijn gezond) en verder is het ook vetvrij. Maar is ketchup daadwerkelijk gezonder dan mayonaise? Dus beter een frietje met ketchup of een frietje met mayonaise?

Calorieën

Mayonaise bestaat voornamelijk uit olie, daar waar tomatenpuree de basis is voor ketchup. Een enkele eetlepel mayonaise bevat algauw 100 kilocalorieën. Een eetlepel ketchup daarentegen bevat om en bij de 15 calorieën. Als je alleen naar het aantal calorieën kijkt, zou je kunnen zeggen dat ketchup gezonder is. Maar er zijn nog andere ingrediënten van tel, en dat geeft een heel ander beeld.

Suiker in ketchup

Ketchup bevat namelijk veel suiker, iets wat je niet in mayonaise vindt. In een eetlepel ketchup zit één suikerklontje, wat niet echt gezond is. Mensen die hun suikerinname willen beperken, eten beter niet teveel ketchup.

Vet in mayonaise

Mayonaise is dan weer niet zo gezond vanwege de hoeveelheid vet die het bevat. Mayonaise bestaat voor 70 procent uit vet. Dat is best veel. Daarom kan een eetlepel mayonaise gemakkelijk 10 gram vet bevatten. Ketchup heeft totaal geen vet. Vetten zijn niet zonder meer nadelig. Voordeel is dat ze langzamer verteren. Daardoor heb je langer een verzadigd gevoel. De kans bestaat dus dat je eerder minder mayonaise zult eten dan ketchup.

Conclusie: frietje met welke saus?

Uit het bovenstaande blijkt dat het kort door de bocht is om te beweren dat ketchup gezonder is dan mayonaise. Ketchup bevat tomaat, maar tegelijk ook veel suiker. Mayonaise is niet noodzakelijk gezonder, want de saus zit boordevol vet. Hoewel beide producten dus niet heel gezond zijn, betekent dat niet dat je ze niet mag eten bij je frietje. Alles met mate, is oké. Genieten van dat frietje met mayonaise of ketchup is de boodschap!

 

Tips

Last van oorpijn in het vliegtuig? Lees hier de beste tips

Oorpijn tijdens het vliegen kan een nare onderbreking van je reisplezier zijn. Gelukkig zijn er diverse manieren om deze pijn te voorkomen en te verlichten, zodat je ontspannen en pijnvrij kunt reizen. Hieronder vind je de beste tips om oorpijn tijdens het vliegen tegen te gaan.

Waarom krijg je oorpijn in het vliegtuig?

Oorpijn in het vliegtuig ontstaat door de veranderingen in luchtdruk tijdens het stijgen en dalen. De buis van Eustachius, die de druk in je oren regelt, kan de snelle drukverschillen niet altijd bijhouden, wat resulteert in een pijnlijk gevoel in je oren. Dit probleem wordt vaak erger bij verkoudheid of verstopte bijholtes, omdat deze de werking van de buis van Eustachius verder bemoeilijken.

Hoe lang duurt oorpijn na het vliegen?

Oorpijn na het vliegen is meestal van korte duur en verdwijnt vaak binnen enkele uren na de landing. In sommige gevallen kan het echter enkele dagen duren voordat de druk in de oren weer volledig genormaliseerd is, vooral als je verkouden bent of last hebt van allergieën.

Wat te doen tegen oorpijn in het vliegtuig?

Er zijn verschillende methoden om oorpijn tijdens het vliegen te voorkomen of te verlichten:

  1. Kauw op kauwgom of snoepjes: Dit stimuleert de werking van de buis van Eustachius, waardoor de druk gelijkmatiger wordt verdeeld en de pijn vermindert.
  2. Gebruik speciale oordoppen: Er zijn oordoppen beschikbaar die helpen de druk in je oren te reguleren, zoals EarPlanes. Deze oordoppen passen de luchtdruk in je oren geleidelijk aan, waardoor het risico op oorpijn aanzienlijk vermindert.
  3. Zorg voor voldoende hydratatie: Drink voldoende water om je slijmvliezen vochtig te houden. Dit helpt verstopping van de buis van Eustachius te voorkomen en de pijn te verminderen.
  4. Doe regelmatig slik- en gaapoefeningen: Deze oefeningen kunnen helpen om de druk in je oren te verlichten en het ongemak te verminderen.

Welke neusspray gebruiken bij vliegen?

Een neusspray kan helpen om je neusholtes vrij te houden, waardoor de buis van Eustachius beter kan functioneren. Gebruik een decongestieve neusspray, zoals xylometazoline, ongeveer een uur voor het opstijgen en landen om verstopping te voorkomen. Let op: gebruik deze sprays niet langer dan de aanbevolen tijd om bijwerkingen en verslaving te voorkomen.

Wat zijn de beste oordoppen voor in het vliegtuig?

De beste oordoppen voor in het vliegtuig zijn speciale drukregulerende oordoppen, zoals EarPlanes. Deze oordoppen zijn ontworpen om de luchtdruk in je oren geleidelijk aan te passen, waardoor het risico op oorpijn aanzienlijk vermindert. Ze zijn makkelijk in gebruik en helpen je comfortabeler te reizen.

Hoe gaan je oren weer open na een vlucht?

Om je oren weer open te krijgen na een vlucht, kun je de volgende technieken proberen:

  1. Slikken of gapen: Deze acties helpen om de buis van Eustachius te openen en de druk te normaliseren. Probeer dit regelmatig te doen, vooral tijdens het dalen.
  2. Valsalva-manoeuvre: Sluit je mond en neus, en blaas zachtjes. Dit helpt om de druk in je oren te verlichten. Doe dit voorzichtig om schade aan je oren te voorkomen.
  3. Neusspray gebruiken: Een decongestieve neusspray kan helpen om de neusholtes te openen en de druk in je oren te verminderen. Dit is vooral handig als je verkouden bent.

Oorpijn tijdens het vliegen kan erg vervelend zijn, maar met de juiste voorzorgsmaatregelen en tips kun je deze pijn aanzienlijk verminderen of zelfs helemaal voorkomen. Zo kun je ontspannen en pijnvrij reizen. Bon voyage!

Lees verder