Connect with us

Home

Is een frietje met ketchup gezonder dan met mayonaise?

Op het eerste zicht zou je denken dat ketchup gezonder is dan mayonaise. Het is namelijk gemaakt van tomaten (en die zijn gezond) en verder is het ook vetvrij. Maar is ketchup daadwerkelijk gezonder dan mayonaise? Dus beter een frietje met ketchup of een frietje met mayonaise?

Calorieën

Mayonaise bestaat voornamelijk uit olie, daar waar tomatenpuree de basis is voor ketchup. Een enkele eetlepel mayonaise bevat algauw 100 kilocalorieën. Een eetlepel ketchup daarentegen bevat om en bij de 15 calorieën. Als je alleen naar het aantal calorieën kijkt, zou je kunnen zeggen dat ketchup gezonder is. Maar er zijn nog andere ingrediënten van tel, en dat geeft een heel ander beeld.

Suiker in ketchup

Ketchup bevat namelijk veel suiker, iets wat je niet in mayonaise vindt. In een eetlepel ketchup zit één suikerklontje, wat niet echt gezond is. Mensen die hun suikerinname willen beperken, eten beter niet teveel ketchup.

Vet in mayonaise

Mayonaise is dan weer niet zo gezond vanwege de hoeveelheid vet die het bevat. Mayonaise bestaat voor 70 procent uit vet. Dat is best veel. Daarom kan een eetlepel mayonaise gemakkelijk 10 gram vet bevatten. Ketchup heeft totaal geen vet. Vetten zijn niet zonder meer nadelig. Voordeel is dat ze langzamer verteren. Daardoor heb je langer een verzadigd gevoel. De kans bestaat dus dat je eerder minder mayonaise zult eten dan ketchup.

Conclusie: frietje met welke saus?

Uit het bovenstaande blijkt dat het kort door de bocht is om te beweren dat ketchup gezonder is dan mayonaise. Ketchup bevat tomaat, maar tegelijk ook veel suiker. Mayonaise is niet noodzakelijk gezonder, want de saus zit boordevol vet. Hoewel beide producten dus niet heel gezond zijn, betekent dat niet dat je ze niet mag eten bij je frietje. Alles met mate, is oké. Genieten van dat frietje met mayonaise of ketchup is de boodschap!