-

Tips

Is een frietje met ketchup gezonder dan met mayonaise?

Op het eerste zicht zou je denken dat ketchup gezonder is dan mayonaise. Het is namelijk gemaakt van tomaten (en die zijn gezond) en verder is het ook vetvrij. Maar is ketchup daadwerkelijk gezonder dan mayonaise? Dus beter een frietje met ketchup of een frietje met mayonaise?

Calorieën

Mayonaise bestaat voornamelijk uit olie, daar waar tomatenpuree de basis is voor ketchup. Een enkele eetlepel mayonaise bevat algauw 100 kilocalorieën. Een eetlepel ketchup daarentegen bevat om en bij de 15 calorieën. Als je alleen naar het aantal calorieën kijkt, zou je kunnen zeggen dat ketchup gezonder is. Maar er zijn nog andere ingrediënten van tel, en dat geeft een heel ander beeld.

Suiker in ketchup

Ketchup bevat namelijk veel suiker, iets wat je niet in mayonaise vindt. In een eetlepel ketchup zit één suikerklontje, wat niet echt gezond is. Mensen die hun suikerinname willen beperken, eten beter niet teveel ketchup.

Vet in mayonaise

Mayonaise is dan weer niet zo gezond vanwege de hoeveelheid vet die het bevat. Mayonaise bestaat voor 70 procent uit vet. Dat is best veel. Daarom kan een eetlepel mayonaise gemakkelijk 10 gram vet bevatten. Ketchup heeft totaal geen vet. Vetten zijn niet zonder meer nadelig. Voordeel is dat ze langzamer verteren. Daardoor heb je langer een verzadigd gevoel. De kans bestaat dus dat je eerder minder mayonaise zult eten dan ketchup.

Conclusie: frietje met welke saus?

Uit het bovenstaande blijkt dat het kort door de bocht is om te beweren dat ketchup gezonder is dan mayonaise. Ketchup bevat tomaat, maar tegelijk ook veel suiker. Mayonaise is niet noodzakelijk gezonder, want de saus zit boordevol vet. Hoewel beide producten dus niet heel gezond zijn, betekent dat niet dat je ze niet mag eten bij je frietje. Alles met mate, is oké. Genieten van dat frietje met mayonaise of ketchup is de boodschap!

 

Tips

Nieuwe studie onthult waarom je nooit alcohol zou mogen drinken op een vliegtuig

Voor veel vakantiegangers is het een vanzelfsprekendheid om de zomer te beginnen met een paar drankjes. Of je nu al in je stoel op het vliegtuig zit of net bent aangekomen op je bestemming, een drankje is vaak onderdeel van het ritueel. Na een paar glaasjes op hoogte in het vliegtuig, lekker achterover leunen en een beetje in een tipsy slaperigheid wegdromen, lijkt de vakantie al begonnen.

Echter, recent onderzoek heeft aangetoond dat dit gebruikelijke vakantiegedrag mogelijk een nadelige invloed kan hebben op je gezondheid. Experts raden nu aan om je drinkgewoonten tijdens je vlucht te heroverwegen.

Het Effect van Alcohol en Lage Cabinedruk

Onderzoekers in Duitsland hebben ontdekt dat de combinatie van alcohol en de lage cabinendruk op hoge hoogte een gevaarlijke mix kan zijn voor je hart. De studie, gepubliceerd op 3 juni in het tijdschrift Thorax, onthult dat wanneer passagiers na een paar drankjes in slaap vallen, hun zuurstofniveaus in het bloed dalen en hun hartslag stijgt.

De studie, uitgevoerd door het Institute of Aerospace Medicine, onderzocht 48 mensen tussen de 18 en 40 jaar over twee nachten om de impact van alcohol op een vlucht te begrijpen. De deelnemers werden in een slaaplaboratorium en een drukkamer getest, waarbij sommigen alcohol consumeerden voordat ze sliepen.

Gezondheidsrisico’s van Alcohol op Hoogte

De bevindingen tonen aan dat alcohol, gecombineerd met de lage cabinendruk, leidt tot een daling van de zuurstofniveaus en een verhoging van de hartslag. Dit wijst op een onderschat gezondheidsrisico dat eenvoudig kan worden vermeden door minder te drinken tijdens de vlucht.

De onderzoekers adviseren om de regels voor alcoholconsumptie aan boord te herzien. De combinatie van lage zuurstofconcentratie op hoge hoogte en alcohol kan de slaapkwaliteit verstoren. Het kan ook het cardiovasculaire systeem belasten en langdurige lage zuurstofniveaus veroorzaken.

Aanbevelingen voor Gezondheidsbewust Reizen

De auteurs van de studie benadrukken dat zelfs jonge en gezonde individuen door alcoholconsumptie onder hypobaire omstandigheden aanzienlijk worden belast. Dit kan vooral problematisch zijn voor mensen met bestaande hart- of longziekten.

Dr. Elmenhorst, een van de onderzoekers, geeft aan: “We waren verrast door de sterke effecten. Het is raadzaam om geen alcohol te drinken tijdens een vlucht. De zuurstofverzadiging daalt aanzienlijk tijdens de slaap, wat kan leiden tot verergering van medische aandoeningen.”

Ook al hebben jonge en gezonde vakantiegangers misschien geen ernstige schade aan hun hart, de verhoogde hartslag en verminderde zuurstofverzadiging kunnen bestaande medische aandoeningen verergeren. Het is dus verstandig om alcoholconsumptie tijdens je vlucht te beperken om onnodige risico’s te voorkomen.

Lees verder