-

Tips

Is een frietje met ketchup gezonder dan met mayonaise?

Op het eerste zicht zou je denken dat ketchup gezonder is dan mayonaise. Het is namelijk gemaakt van tomaten (en die zijn gezond) en verder is het ook vetvrij. Maar is ketchup daadwerkelijk gezonder dan mayonaise? Dus beter een frietje met ketchup of een frietje met mayonaise?

Calorieën

Mayonaise bestaat voornamelijk uit olie, daar waar tomatenpuree de basis is voor ketchup. Een enkele eetlepel mayonaise bevat algauw 100 kilocalorieën. Een eetlepel ketchup daarentegen bevat om en bij de 15 calorieën. Als je alleen naar het aantal calorieën kijkt, zou je kunnen zeggen dat ketchup gezonder is. Maar er zijn nog andere ingrediënten van tel, en dat geeft een heel ander beeld.

Suiker in ketchup

Ketchup bevat namelijk veel suiker, iets wat je niet in mayonaise vindt. In een eetlepel ketchup zit één suikerklontje, wat niet echt gezond is. Mensen die hun suikerinname willen beperken, eten beter niet teveel ketchup.

Vet in mayonaise

Mayonaise is dan weer niet zo gezond vanwege de hoeveelheid vet die het bevat. Mayonaise bestaat voor 70 procent uit vet. Dat is best veel. Daarom kan een eetlepel mayonaise gemakkelijk 10 gram vet bevatten. Ketchup heeft totaal geen vet. Vetten zijn niet zonder meer nadelig. Voordeel is dat ze langzamer verteren. Daardoor heb je langer een verzadigd gevoel. De kans bestaat dus dat je eerder minder mayonaise zult eten dan ketchup.

Conclusie: frietje met welke saus?

Uit het bovenstaande blijkt dat het kort door de bocht is om te beweren dat ketchup gezonder is dan mayonaise. Ketchup bevat tomaat, maar tegelijk ook veel suiker. Mayonaise is niet noodzakelijk gezonder, want de saus zit boordevol vet. Hoewel beide producten dus niet heel gezond zijn, betekent dat niet dat je ze niet mag eten bij je frietje. Alles met mate, is oké. Genieten van dat frietje met mayonaise of ketchup is de boodschap!

 

Tips

Onderzoek: Katten en honden beschermen tegen geheugenverlies op oudere leeftijd

Huisdieren hebben, zoals een kat of een hond, zeker wanneer je ze meer dan vijf jaar hebt, is gelinkt aan een tragere achteruitgang van het geheugen bij ouderen. Dat concludeert een nieuwe studie.

Auteur van de studie Tiffany Braley van de Universiteit van Michigan legt uit: “Eerdere studies toonden al aan dat de band tussen mens en dier gezondheidsvoordelen heeft zoals een verminderde bloeddruk en stress.” De nieuwe studie suggereert nu ook dat het hebben van een huisdier voordelig kan zijn voor je geheugen op oudere leeftijd.

Cognitieve testen

De studie keek naar de geheugengegevens van 1.369 ouderen met een gemiddelde leeftijd van 65, met normale cognitieve vaardigheden.

53% had een huisdier, waarvan 32% reeds een lange periode van minstens vijf jaar. De onderzoekers lieten de deelnemers meedoen aan cognitieve testen. Zo kwam men tot een score op 27 aan de hand van tests als rekenen en herinneren van woorden.

De onderzoekers vergeleken dan de resultaten van de mensen met een huisdier en die van mensen zonder een huisdier.

Over een periode van zes jaar verminderden de scores van huisdiereigenaren langzamer. Het verschil was het grootst bij mensen die al langer huisdieren hadden. De mensen die lang een huisdier hadden, scoorden gemiddeld 1,2 beter dan mensen zonder huisdieren.

Stress en huisdieren

“Stress kan een negatieve invloed hebben op de cognitieve functie, dus het stress verminderend effect van een huisdier, kan een verklaring zijn”, legt Braley uit. “Een dierlijke metgezel kan ook de fysieke activiteit verhogen, wat dan weer goed is voor het geheugen. Dit gezegd zijnde, is er wel nog meer onderzoek nodig om de eerste bevindingen te bevestigen.”

Lees verder