-

Overig

Stelletjes die samen glaasje drinken zijn gelukkiger

onderzoek: koppels die wijn drinken zijn gelukkiger

Jaar na jaar nemen wetenschappers het menselijk gedrag onder de loep. Zo zijn heel wat onderzoekers geïnteresseerd in de liefde en de reden waarom sommige relaties na enkele jaren op de klippen lopen en andere niet. Een onderzoek in The Journals of Gerontology: Psychological Sciences uit 2016 biedt een bijzonder inzicht. De conclusie van het onderzoek is dat koppels die samen een glaasje drinken, gelukkiger zijn.

Het moet gezegd dat alcoholmisbruik een groot probleem is in onze maatschappij. Om nog maar te zwijgen van de negatieve gevolgen op de gezondheid. Daarom wordt altijd aangeraden om alcohol met mate te drinken.

Wetenschappers voerden een onderzoek uit bij ongeveer 3.000 echtparen. De stelletjes waren minstens 33 jaar getrouwd en minstens vijftig jaar oud. De verrassende conclusie was dat koppels die samen een glaasje drinken, gelukkiger waren dan de stellen waarvan slechts één van beiden drinkt.

Recreatieve activiteiten

Professor Kira Birditt van de Universiteit van Michigan legt uit: “Wij adviseren mensen om niet meer te drinken of de manier waarop ze drinken te wijzigen. We weten niet waarom dit fenomeen zich voordoet, maar het zou kunnen dat koppels die samen meer recreatieve dingen doen, een kwaliteitsvoller huwelijksleven hebben.”

“De studie gaat niet zozeer over de hoeveelheid die ze drinken, maar eerder of ze al of niet drinken”, lichtte ze verder toe. “Stellen waarvan slechts één partner drinkt, zijn meer vatbaar voor huwelijksproblemen.”

De studie hield geen rekening met mensen die problemen hadden met alcohol. “Problematische drinkers zijn een andere zaak. Ze hebben ontwrichtende relaties, met andere personen, ook hun partners”, klinkt het.

Best een verrassend onderzoek, maar dat betekent natuurlijk niet dat je als koppel dan sloten wijn moet gaan drinken om gelukkig te zijn in de liefde! De kern van de zaak is dat je samen een leuke tijd hebt, met of zonder alcohol.

Overig

Droombaan: betaald worden om middagdutjes te doen

dutje doen

Het is tegenwoordig niet zo simpel om de baan van je dromen te vinden. Maar in dit geval mag je dromen letterlijk nemen.

Nee, dit is geen grap. De Amerikaanse website EachNight is op zoek naar vijf mensen die willen deelnemen aan een onderzoek. De studie wil peilen naar de impact van middagdutjes.

Je krijgt er zowaar 1.500 dollar of ongeveer 1.250 euro voor. Inderdaad, een fors bedrag om gewoon een middagdutje te doen.

EachNight is een website met focus op slapen met onder meer tips om beter te slapen en reviews over matrassen, en ga zo maar door. Met het onderzoek over microslaapjes hoopt de website een inzicht te geven over de voor- en nadelen van dutjes.

Het gaat om een voltijdse baan van een maand. De deelnemers moeten dutjes doen van verschillende lengtes. Zo wil men achterhalen wat de beste duurtijd is van een dutje. Ook kijken de onderzoekers naar factoren zoals productiviteit, het geheugen en algemene vermoeidheid.

De geknipte kandidaat is bij voorkeur single om tijdens het slapen niet gestoord te worden. Je moet wel een mondje Engels kunnen, want na elk rondje slapen volgt er feedback.

Niet allemaal tegelijk je kans wagen! Solliciteren kan tot 30 juni.

Lees verder