-

Technologie

Stelletjes die samen glaasje drinken zijn gelukkiger

onderzoek: koppels die wijn drinken zijn gelukkiger

Jaar na jaar nemen wetenschappers het menselijk gedrag onder de loep. Zo zijn heel wat onderzoekers geïnteresseerd in de liefde en de reden waarom sommige relaties na enkele jaren op de klippen lopen en andere niet. Een onderzoek in The Journals of Gerontology: Psychological Sciences uit 2016 biedt een bijzonder inzicht. De conclusie van het onderzoek is dat koppels die samen een glaasje drinken, gelukkiger zijn.

Het moet gezegd dat alcoholmisbruik een groot probleem is in onze maatschappij. Om nog maar te zwijgen van de negatieve gevolgen op de gezondheid. Daarom wordt altijd aangeraden om alcohol met mate te drinken.

Wetenschappers voerden een onderzoek uit bij ongeveer 3.000 echtparen. De stelletjes waren minstens 33 jaar getrouwd en minstens vijftig jaar oud. De verrassende conclusie was dat koppels die samen een glaasje drinken, gelukkiger waren dan de stellen waarvan slechts één van beiden drinkt.

Recreatieve activiteiten

Professor Kira Birditt van de Universiteit van Michigan legt uit: “Wij adviseren mensen om niet meer te drinken of de manier waarop ze drinken te wijzigen. We weten niet waarom dit fenomeen zich voordoet, maar het zou kunnen dat koppels die samen meer recreatieve dingen doen, een kwaliteitsvoller huwelijksleven hebben.”

“De studie gaat niet zozeer over de hoeveelheid die ze drinken, maar eerder of ze al of niet drinken”, lichtte ze verder toe. “Stellen waarvan slechts één partner drinkt, zijn meer vatbaar voor huwelijksproblemen.”

De studie hield geen rekening met mensen die problemen hadden met alcohol. “Problematische drinkers zijn een andere zaak. Ze hebben ontwrichtende relaties, met andere personen, ook hun partners”, klinkt het.

Best een verrassend onderzoek, maar dat betekent natuurlijk niet dat je als koppel dan sloten wijn moet gaan drinken om gelukkig te zijn in de liefde! De kern van de zaak is dat je samen een leuke tijd hebt, met of zonder alcohol.

Technologie

Dit betekenen de lampjes op je dashboard (en dit moet je doen als ze beginnen te branden)

Heb je een roadtrip gepland met de auto? Dan hoop je natuurlijk dat je dashboardlampjes niet beginnen te knipperen. Maar wat moet je doen als dit toch gebeurt?

Als de lampjes op je dashboard gaan branden, kan dat wijzen op verschillende problemen. Allianz Direct heeft een overzicht samengesteld om je te helpen begrijpen wat elk lampje betekent.

Motorlampje

Brandt dit lampje? Dan is er waarschijnlijk een probleem met je motor, zoals een laag oliepeil. Als het lampje knippert, is er sprake van een ernstiger probleem. Zet je auto onmiddellijk aan de kant en laat hem nakijken.

Oliepeil

Als dit lampje brandt terwijl je rijdt, moet je direct stoppen. Het oliepeil is te hoog of te laag, wat je motor ernstig kan beschadigen.

Temperatuur

Dit lampje geeft aan dat je motor oververhit is, wat schade kan veroorzaken. Controleer het koelvloeistofsysteem en controleer of er genoeg vloeistof is. Dit kan de oorzaak van het probleem zijn.

Remmen

Heb je dit lampje ooit gezien nadat je met een opgetrokken handrem bent wegggereden? Dit lampje betekent dat je remsysteem actief is. Blijft het branden nadat je de handrem hebt losgelaten? Dit kan wijzen op een probleem met het remsysteem dat je moet laten controleren.

ABS

Als dit lampje brandt, is het tijd voor een controle bij de garage. Het lampje staat voor het antiblokkeersysteem (ABS), dat voorkomt dat je banden blokkeren tijdens hard remmen.

Roetfilter

Negeer dit lampje niet! Het geeft aan dat je roetfilter niet goed functioneert, wat kan leiden tot een verstopping of defect aan je uitlaat. Dit kan serieuze gevolgen voor je auto hebben.

Ruitenwisservloeistof

Als je dit lampje ziet, is het tijd om de ruitenwisservloeistof bij te vullen. Anders heb je mogelijk geen goed zicht door vuil op je voorruit.

Accu

Het accu-lampje verschijnt wanneer je je auto start. Blijft het branden? Dan kan er een probleem zijn met de accu, waardoor je mogelijk stil komt te staan. Dit wil je natuurlijk vermijden.

Airbag

Als dit lampje brandt, kunnen je airbags niet goed functioneren, wat gevaarlijk kan zijn. Ga onmiddellijk naar de garage om dit te laten controleren.

Voorgloeien

Bij dieselauto’s brandt dit lampje als de motor koud is. Als het lampje blijft branden, is het verstandig om je garage te bezoeken.

Kleuren van de lampjes

Wist je dat de kleuren van de lampjes op je dashboard verschillende betekenissen hebben? Een groen lampje betekent dat alles goed functioneert, een blauw lampje geeft aan dat je grootlicht aanstaat. Gele of oranje lampjes wijzen op een probleem dat je snel moet laten nakijken. Rode lampjes geven aan dat je onmiddellijk actie moet ondernemen. Negeer deze niet!

Lees verder