-

Tips

7 redenen waarom muggen jou sneller steken dan iemand anders

De zomer is natuurlijk de mooiste tijd van het jaar voor veel mensen. Maar met de warmere maanden komen ook die vervelende muggen in zwermen naar boven om ons het leven zuur te maken. Werkelijk niemand zit te wachten op muggenbeten, maar sommige mensen lijken er meer last van te hebben dan anderen.

Misschien heb jij wel het gevoel dat die lastpakken alleen jou viseren? Dit blijkt echt zo te zijn en daarvoor bestaan 7 redenen!

1.Lichaamstemperatuur

Mensen met een hogere lichaamstemperatuur riskeren vaker te worden gestoken dan anderen. Dat is ook gelijk de reden waarom we tijdens het sporten vaker te maken krijgen met muggenbeten.

 2. Bloedgroep

Mensen met bloedgroep O lijken vaker het slachtoffer te zijn van muggen. Hoewel het onderzoek plaatsvond op een kleine groep personen, laten de resultaten zien dat mensen met bloedgroep O meer last hebben dan mensen met bloedgroep A.

3. Koolstofdioxide

Net zoals alle roofdieren hebben muggen een sterk ontwikkeld reukvermogen. Zelfs op enorme afstanden kunnen ze goed geuren waarnemen. Een studie gepubliceerd op de website van de Universiteit van Cambridge geeft aan dat muggen koolstofdioxide kunnen detecteren op een afstand van maar liefst 164 meter. Het gaat dan om de koolstofdioxide die we uitstoten als we gewoon ademen.

Mensen met overgewicht of zwangere vrouwen stoten meer koolstofdioxide uit en daarom zouden ze meer kans hebben om te worden gestoken. Maar de toename van koolstofdioxide kan ook te wijten zijn aan andere factoren: intensief sporten, een andere fysieke activiteit of zelfs veel bier drinken!

4. Speciale stoffen

De studie hogerop over de bloedgroepen toonde ook aan dat muggen een voorkeur hebben voor bepaalde mensen omdat ze speciale stoffen uitstoten. Aan de hand van die stoffen kunnen muggen hun favoriete bloedgroep beter opmerken. Mensen die deze stoffen uitstoten, lopen dus nog meer risico op muggenbeten.

5. Onze huid

Een andere studie toonde dan weer aan dat muggen verkiezen om een persoon te steken op basis van de flora van microben die voorkomen op de huid. Als je deze flora hebt, heb je de bedenkelijke eer een geliefder slachtoffer te zijn van muggen.

6. Alcohol en bier

Tijdens de zomer is er natuurlijk niets aangenamer dan een biertje drinken op een terrasje of gewoon in je tuin. Maar laat dat nou precies iets zijn waar ook muggen zich tot aangetrokken voelen. Nog een reden te meer om altijd met mate te drinken!

7. Melkzuur

Nog een ander onderzoek toont aan dat er bij lichamelijke activiteiten meer melkzuur vrijkomt. Ook dit is een factor dat deze vervelende beestjes aantrekt.

Over de symptomen van muggenbeten moeten we je niet al te veel vertellen. De meeste mensen krijgen jeuk en roodheid rond de beet. Maar als je de reactie te heftig is, kan het zijn dat je allergisch bent voor muggenbeten. Dan is het altijd raadzaam om een specialist te raadplegen. Ondertussen helpen de voormelde oorzaken je misschien om alvast minder te worden gebeten.

Tips

Onderzoek: Katten en honden beschermen tegen geheugenverlies op oudere leeftijd

Huisdieren hebben, zoals een kat of een hond, zeker wanneer je ze meer dan vijf jaar hebt, is gelinkt aan een tragere achteruitgang van het geheugen bij ouderen. Dat concludeert een nieuwe studie.

Auteur van de studie Tiffany Braley van de Universiteit van Michigan legt uit: “Eerdere studies toonden al aan dat de band tussen mens en dier gezondheidsvoordelen heeft zoals een verminderde bloeddruk en stress.” De nieuwe studie suggereert nu ook dat het hebben van een huisdier voordelig kan zijn voor je geheugen op oudere leeftijd.

Cognitieve testen

De studie keek naar de geheugengegevens van 1.369 ouderen met een gemiddelde leeftijd van 65, met normale cognitieve vaardigheden.

53% had een huisdier, waarvan 32% reeds een lange periode van minstens vijf jaar. De onderzoekers lieten de deelnemers meedoen aan cognitieve testen. Zo kwam men tot een score op 27 aan de hand van tests als rekenen en herinneren van woorden.

De onderzoekers vergeleken dan de resultaten van de mensen met een huisdier en die van mensen zonder een huisdier.

Over een periode van zes jaar verminderden de scores van huisdiereigenaren langzamer. Het verschil was het grootst bij mensen die al langer huisdieren hadden. De mensen die lang een huisdier hadden, scoorden gemiddeld 1,2 beter dan mensen zonder huisdieren.

Stress en huisdieren

“Stress kan een negatieve invloed hebben op de cognitieve functie, dus het stress verminderend effect van een huisdier, kan een verklaring zijn”, legt Braley uit. “Een dierlijke metgezel kan ook de fysieke activiteit verhogen, wat dan weer goed is voor het geheugen. Dit gezegd zijnde, is er wel nog meer onderzoek nodig om de eerste bevindingen te bevestigen.”

Lees verder