-

Tips

7 redenen waarom muggen jou sneller steken dan iemand anders

De zomer is natuurlijk de mooiste tijd van het jaar voor veel mensen. Maar met de warmere maanden komen ook die vervelende muggen in zwermen naar boven om ons het leven zuur te maken. Werkelijk niemand zit te wachten op muggenbeten, maar sommige mensen lijken er meer last van te hebben dan anderen.

Misschien heb jij wel het gevoel dat die lastpakken alleen jou viseren? Dit blijkt echt zo te zijn en daarvoor bestaan 7 redenen!

1.Lichaamstemperatuur

Mensen met een hogere lichaamstemperatuur riskeren vaker te worden gestoken dan anderen. Dat is ook gelijk de reden waarom we tijdens het sporten vaker te maken krijgen met muggenbeten.

 2. Bloedgroep

Mensen met bloedgroep O lijken vaker het slachtoffer te zijn van muggen. Hoewel het onderzoek plaatsvond op een kleine groep personen, laten de resultaten zien dat mensen met bloedgroep O meer last hebben dan mensen met bloedgroep A.

3. Koolstofdioxide

Net zoals alle roofdieren hebben muggen een sterk ontwikkeld reukvermogen. Zelfs op enorme afstanden kunnen ze goed geuren waarnemen. Een studie gepubliceerd op de website van de Universiteit van Cambridge geeft aan dat muggen koolstofdioxide kunnen detecteren op een afstand van maar liefst 164 meter. Het gaat dan om de koolstofdioxide die we uitstoten als we gewoon ademen.

Mensen met overgewicht of zwangere vrouwen stoten meer koolstofdioxide uit en daarom zouden ze meer kans hebben om te worden gestoken. Maar de toename van koolstofdioxide kan ook te wijten zijn aan andere factoren: intensief sporten, een andere fysieke activiteit of zelfs veel bier drinken!

4. Speciale stoffen

De studie hogerop over de bloedgroepen toonde ook aan dat muggen een voorkeur hebben voor bepaalde mensen omdat ze speciale stoffen uitstoten. Aan de hand van die stoffen kunnen muggen hun favoriete bloedgroep beter opmerken. Mensen die deze stoffen uitstoten, lopen dus nog meer risico op muggenbeten.

5. Onze huid

Een andere studie toonde dan weer aan dat muggen verkiezen om een persoon te steken op basis van de flora van microben die voorkomen op de huid. Als je deze flora hebt, heb je de bedenkelijke eer een geliefder slachtoffer te zijn van muggen.

6. Alcohol en bier

Tijdens de zomer is er natuurlijk niets aangenamer dan een biertje drinken op een terrasje of gewoon in je tuin. Maar laat dat nou precies iets zijn waar ook muggen zich tot aangetrokken voelen. Nog een reden te meer om altijd met mate te drinken!

7. Melkzuur

Nog een ander onderzoek toont aan dat er bij lichamelijke activiteiten meer melkzuur vrijkomt. Ook dit is een factor dat deze vervelende beestjes aantrekt.

Over de symptomen van muggenbeten moeten we je niet al te veel vertellen. De meeste mensen krijgen jeuk en roodheid rond de beet. Maar als je de reactie te heftig is, kan het zijn dat je allergisch bent voor muggenbeten. Dan is het altijd raadzaam om een specialist te raadplegen. Ondertussen helpen de voormelde oorzaken je misschien om alvast minder te worden gebeten.

Tips

Nieuwe studie onthult waarom je nooit alcohol zou mogen drinken op een vliegtuig

Voor veel vakantiegangers is het een vanzelfsprekendheid om de zomer te beginnen met een paar drankjes. Of je nu al in je stoel op het vliegtuig zit of net bent aangekomen op je bestemming, een drankje is vaak onderdeel van het ritueel. Na een paar glaasjes op hoogte in het vliegtuig, lekker achterover leunen en een beetje in een tipsy slaperigheid wegdromen, lijkt de vakantie al begonnen.

Echter, recent onderzoek heeft aangetoond dat dit gebruikelijke vakantiegedrag mogelijk een nadelige invloed kan hebben op je gezondheid. Experts raden nu aan om je drinkgewoonten tijdens je vlucht te heroverwegen.

Het Effect van Alcohol en Lage Cabinedruk

Onderzoekers in Duitsland hebben ontdekt dat de combinatie van alcohol en de lage cabinendruk op hoge hoogte een gevaarlijke mix kan zijn voor je hart. De studie, gepubliceerd op 3 juni in het tijdschrift Thorax, onthult dat wanneer passagiers na een paar drankjes in slaap vallen, hun zuurstofniveaus in het bloed dalen en hun hartslag stijgt.

De studie, uitgevoerd door het Institute of Aerospace Medicine, onderzocht 48 mensen tussen de 18 en 40 jaar over twee nachten om de impact van alcohol op een vlucht te begrijpen. De deelnemers werden in een slaaplaboratorium en een drukkamer getest, waarbij sommigen alcohol consumeerden voordat ze sliepen.

Gezondheidsrisico’s van Alcohol op Hoogte

De bevindingen tonen aan dat alcohol, gecombineerd met de lage cabinendruk, leidt tot een daling van de zuurstofniveaus en een verhoging van de hartslag. Dit wijst op een onderschat gezondheidsrisico dat eenvoudig kan worden vermeden door minder te drinken tijdens de vlucht.

De onderzoekers adviseren om de regels voor alcoholconsumptie aan boord te herzien. De combinatie van lage zuurstofconcentratie op hoge hoogte en alcohol kan de slaapkwaliteit verstoren. Het kan ook het cardiovasculaire systeem belasten en langdurige lage zuurstofniveaus veroorzaken.

Aanbevelingen voor Gezondheidsbewust Reizen

De auteurs van de studie benadrukken dat zelfs jonge en gezonde individuen door alcoholconsumptie onder hypobaire omstandigheden aanzienlijk worden belast. Dit kan vooral problematisch zijn voor mensen met bestaande hart- of longziekten.

Dr. Elmenhorst, een van de onderzoekers, geeft aan: “We waren verrast door de sterke effecten. Het is raadzaam om geen alcohol te drinken tijdens een vlucht. De zuurstofverzadiging daalt aanzienlijk tijdens de slaap, wat kan leiden tot verergering van medische aandoeningen.”

Ook al hebben jonge en gezonde vakantiegangers misschien geen ernstige schade aan hun hart, de verhoogde hartslag en verminderde zuurstofverzadiging kunnen bestaande medische aandoeningen verergeren. Het is dus verstandig om alcoholconsumptie tijdens je vlucht te beperken om onnodige risico’s te voorkomen.

Lees verder