Connect with us

Home

7 redenen waarom muggen jou sneller steken dan iemand anders

De zomer is natuurlijk de mooiste tijd van het jaar voor veel mensen. Maar met de warmere maanden komen ook die vervelende muggen in zwermen naar boven om ons het leven zuur te maken. Werkelijk niemand zit te wachten op muggenbeten, maar sommige mensen lijken er meer last van te hebben dan anderen.

Misschien heb jij wel het gevoel dat die lastpakken alleen jou viseren? Dit blijkt echt zo te zijn en daarvoor bestaan 7 redenen!

1.Lichaamstemperatuur

Mensen met een hogere lichaamstemperatuur riskeren vaker te worden gestoken dan anderen. Dat is ook gelijk de reden waarom we tijdens het sporten vaker te maken krijgen met muggenbeten.

 2. Bloedgroep

Mensen met bloedgroep O lijken vaker het slachtoffer te zijn van muggen. Hoewel het onderzoek plaatsvond op een kleine groep personen, laten de resultaten zien dat mensen met bloedgroep O meer last hebben dan mensen met bloedgroep A.

3. Koolstofdioxide

Net zoals alle roofdieren hebben muggen een sterk ontwikkeld reukvermogen. Zelfs op enorme afstanden kunnen ze goed geuren waarnemen. Een studie gepubliceerd op de website van de Universiteit van Cambridge geeft aan dat muggen koolstofdioxide kunnen detecteren op een afstand van maar liefst 164 meter. Het gaat dan om de koolstofdioxide die we uitstoten als we gewoon ademen.

Mensen met overgewicht of zwangere vrouwen stoten meer koolstofdioxide uit en daarom zouden ze meer kans hebben om te worden gestoken. Maar de toename van koolstofdioxide kan ook te wijten zijn aan andere factoren: intensief sporten, een andere fysieke activiteit of zelfs veel bier drinken!

4. Speciale stoffen

De studie hogerop over de bloedgroepen toonde ook aan dat muggen een voorkeur hebben voor bepaalde mensen omdat ze speciale stoffen uitstoten. Aan de hand van die stoffen kunnen muggen hun favoriete bloedgroep beter opmerken. Mensen die deze stoffen uitstoten, lopen dus nog meer risico op muggenbeten.

5. Onze huid

Een andere studie toonde dan weer aan dat muggen verkiezen om een persoon te steken op basis van de flora van microben die voorkomen op de huid. Als je deze flora hebt, heb je de bedenkelijke eer een geliefder slachtoffer te zijn van muggen.

6. Alcohol en bier

Tijdens de zomer is er natuurlijk niets aangenamer dan een biertje drinken op een terrasje of gewoon in je tuin. Maar laat dat nou precies iets zijn waar ook muggen zich tot aangetrokken voelen. Nog een reden te meer om altijd met mate te drinken!

7. Melkzuur

Nog een ander onderzoek toont aan dat er bij lichamelijke activiteiten meer melkzuur vrijkomt. Ook dit is een factor dat deze vervelende beestjes aantrekt.

Over de symptomen van muggenbeten moeten we je niet al te veel vertellen. De meeste mensen krijgen jeuk en roodheid rond de beet. Maar als je de reactie te heftig is, kan het zijn dat je allergisch bent voor muggenbeten. Dan is het altijd raadzaam om een specialist te raadplegen. Ondertussen helpen de voormelde oorzaken je misschien om alvast minder te worden gebeten.