-

Tips

Wetenschappers beweren: elke dag chocolade eten is goed voor je hersenen

Brownies. Chocoladerepen. Pralines. Wie is er niet dol op? En hierna volgt een geweldige boodschap voor iedereen die van chocolade houdt. Chocolade is niet alleen hemels lekker, het is ook nog eens goed voor onze hersenen. Dat blijkt uit nieuw onderzoek.

Chocolade is er in alle vormen en smaakcombinaties. Zeker is dat er voor ieder wat wils is. Het oude gezegde ‘Een appel per dag houdt de dokter weg’, is zeker waar. Maar volgens dit nieuw onderzoek is er nog een andere manier om gezond te blijven, en het antwoord is chocolade.

In een nieuwe studie van de Universiteit van L’Aquila in Italië ontdekten onderzoekers dat regelmatig chocolade eten je hersenen beschermt tegen cognitieve aftakeling.

Chocolade zit boordevol antioxidanten en ijzer. Chocolade is een standaard ingrediënt in talrijke desserten en is de favoriet van iedere zoetekauw. Volgens de studie heeft een stof in cacao, met name flavanol, ook een positief effect op lange termijn op onze hersenen.

Flavanol

Flavanol is bevorderlijk voor de concentratie, helpt in het effectief verwerken van informatie en verbetert het geheugen.

In het magazine Frontiers in Nutrition legt auteur Valentina Socci uit: “De regelmatige consumptie van cacao en chocolade kan na verloop van tijd inderdaad voordelige effecten hebben op de cognitieve functies.”

“Het eten van cacao en chocolade kan potentiële neveneffecten hebben”, zegt Socci.

“Deze zijn vooral gelinkt aan de caloriewaarde van chocolade, enkele inherente chemische bestanddelen van de cacaoplant zoals cafeïne en theobromine, en een brede waaier van additieven die we aan chocolade toevoegen zoals suiker of melk.”

Hoeveel chocolade per dag?

Hoewel het dus zeker verstandig is om iedere dag een appeltje te eten, beklemtoont deze studie het belang van een dagelijkse portie chocolade.

“30 gram chocolade per dag eten, of ongeveer 150 of 200 calorieën, heeft zeker verschillende voordelen. Hoewel geen enkel voedsel wonderen verricht, ben ikzelf een grote fan van mezelf iedere dag verwennen met chocolade.”

Dus wees dus niet bang om die reep chocolade naar binnen te smikkelen. En als je de volgende dag een belangrijke proef of taak hebt, iets waarvoor je je hersenen echt nodig hebt, dan kan een stukje donkere chocolade zeker geen kwaad.

Ben jij een chocolade fan? Had jij al eens gehoord van de voordelen van chocolade voor je hersenen?

Tips

Onderzoek: Katten en honden beschermen tegen geheugenverlies op oudere leeftijd

Huisdieren hebben, zoals een kat of een hond, zeker wanneer je ze meer dan vijf jaar hebt, is gelinkt aan een tragere achteruitgang van het geheugen bij ouderen. Dat concludeert een nieuwe studie.

Auteur van de studie Tiffany Braley van de Universiteit van Michigan legt uit: “Eerdere studies toonden al aan dat de band tussen mens en dier gezondheidsvoordelen heeft zoals een verminderde bloeddruk en stress.” De nieuwe studie suggereert nu ook dat het hebben van een huisdier voordelig kan zijn voor je geheugen op oudere leeftijd.

Cognitieve testen

De studie keek naar de geheugengegevens van 1.369 ouderen met een gemiddelde leeftijd van 65, met normale cognitieve vaardigheden.

53% had een huisdier, waarvan 32% reeds een lange periode van minstens vijf jaar. De onderzoekers lieten de deelnemers meedoen aan cognitieve testen. Zo kwam men tot een score op 27 aan de hand van tests als rekenen en herinneren van woorden.

De onderzoekers vergeleken dan de resultaten van de mensen met een huisdier en die van mensen zonder een huisdier.

Over een periode van zes jaar verminderden de scores van huisdiereigenaren langzamer. Het verschil was het grootst bij mensen die al langer huisdieren hadden. De mensen die lang een huisdier hadden, scoorden gemiddeld 1,2 beter dan mensen zonder huisdieren.

Stress en huisdieren

“Stress kan een negatieve invloed hebben op de cognitieve functie, dus het stress verminderend effect van een huisdier, kan een verklaring zijn”, legt Braley uit. “Een dierlijke metgezel kan ook de fysieke activiteit verhogen, wat dan weer goed is voor het geheugen. Dit gezegd zijnde, is er wel nog meer onderzoek nodig om de eerste bevindingen te bevestigen.”

Lees verder