Connect with us

Home

Wetenschappers beweren: elke dag chocolade eten is goed voor je hersenen

Brownies. Chocoladerepen. Pralines. Wie is er niet dol op? En hierna volgt een geweldige boodschap voor iedereen die van chocolade houdt. Chocolade is niet alleen hemels lekker, het is ook nog eens goed voor onze hersenen. Dat blijkt uit nieuw onderzoek.

Chocolade is er in alle vormen en smaakcombinaties. Zeker is dat er voor ieder wat wils is. Het oude gezegde ‘Een appel per dag houdt de dokter weg’, is zeker waar. Maar volgens dit nieuw onderzoek is er nog een andere manier om gezond te blijven, en het antwoord is chocolade.

In een nieuwe studie van de Universiteit van L’Aquila in Italië ontdekten onderzoekers dat regelmatig chocolade eten je hersenen beschermt tegen cognitieve aftakeling.

Chocolade zit boordevol antioxidanten en ijzer. Chocolade is een standaard ingrediënt in talrijke desserten en is de favoriet van iedere zoetekauw. Volgens de studie heeft een stof in cacao, met name flavanol, ook een positief effect op lange termijn op onze hersenen.

Flavanol

Flavanol is bevorderlijk voor de concentratie, helpt in het effectief verwerken van informatie en verbetert het geheugen.

In het magazine Frontiers in Nutrition legt auteur Valentina Socci uit: “De regelmatige consumptie van cacao en chocolade kan na verloop van tijd inderdaad voordelige effecten hebben op de cognitieve functies.”

“Het eten van cacao en chocolade kan potentiële neveneffecten hebben”, zegt Socci.

“Deze zijn vooral gelinkt aan de caloriewaarde van chocolade, enkele inherente chemische bestanddelen van de cacaoplant zoals cafeïne en theobromine, en een brede waaier van additieven die we aan chocolade toevoegen zoals suiker of melk.”

Hoeveel chocolade per dag?

Hoewel het dus zeker verstandig is om iedere dag een appeltje te eten, beklemtoont deze studie het belang van een dagelijkse portie chocolade.

“30 gram chocolade per dag eten, of ongeveer 150 of 200 calorieën, heeft zeker verschillende voordelen. Hoewel geen enkel voedsel wonderen verricht, ben ikzelf een grote fan van mezelf iedere dag verwennen met chocolade.”

Dus wees dus niet bang om die reep chocolade naar binnen te smikkelen. En als je de volgende dag een belangrijke proef of taak hebt, iets waarvoor je je hersenen echt nodig hebt, dan kan een stukje donkere chocolade zeker geen kwaad.

Ben jij een chocolade fan? Had jij al eens gehoord van de voordelen van chocolade voor je hersenen?