-

Financieel

Ouders verstoten zieke baby, maar verpleegster heeft andere plannen.

Soms is de lokroep van God zo sterk dat we soms denken, “Ben ik nu gek?” Dat is precies wat er gebeurde met de kinderverpleegster Amber Boyd toen ze de noodzaak voelde om een van haar kleine patiëntjes mee naar huis te nemen – een verlaten baby met een zeldzame genetische afwijking.

Maar ze wist gewoon dat het kleine meisje genaamd Nicole van haar was. Dus volgde Amber haar hart. De toegewijde verpleegster adopteerde de baby die ze in leven had gehouden!

Toen Nicole geboren werd, ontdekten de artsen algauw dat ze leed aan een zeldzame afwijking “omfalocele”. Dit is een aandoening waarbij de organen uit de buik groeien. Daarom werd ze op de neonatale intensieve zorgen opgenomen waar Amber werkzaam is.

“Nicole was heel erg ziek het eerste jaar van haar leven” herinnert Amber zich. “Rond haar eerste verjaardag begon het dan eindelijk beter te gaan, maar dit is niet zomaar iets waarvoor iedereen thuis uitgerust is.”

De biologische ouders van Nicole waren het hoederecht al kwijtgeraakt, dus stond de baby nu onder de hoede van de staat. Het ziekenhuis begon op zoek te gaan naar een pleeggezin – eentje dat voorbereid was op de speciale behoeftes van Nicole.

En toen volgde Amber de lokroep van haar hart …

Al vanaf de eerste dag voelde Amber zich verbonden met de baby.

“Als verpleegster schep je soms echt een bijzondere band met je patiënten”, vertelde ze. “Het overkwam me al vaker, maar nog nooit zo sterk als nu. Ze stond er helemaal alleen voor en was erg ziek. Ik denk dat het mijn moederinstinct was.”

En nadat ze een jaar professioneel voor haar gezorgd had, wist ze gewoon dat zij de beste persoon was om haar verder te verzorgen.

“Ik zei: ‘Nou, dit is gewoon iets dat ik ook thuis kan doen’” zei ze. “Maar dan dacht ik weer dat ik gek was.”

Ze legde het “gekke” idee voor aan haar echtgenoot die dit helemaal niet gek vond. Hij vond dat Nicole bij hen thuishoorde.

Kort daarop kwam Nicole naar het huis van de familie Boyd en ze was vrijwel ogenblikkelijk aangepast aan haar nieuwe thuis!

Het was voor iedereen duidelijk dat Nicole daar gewoon thuishoorde, waarop Amber het meisje officieel adopteerde.

Nicole is nu 3 jaar en onderging 13 operaties om haar organen terug in haar lichaam te plaatsen. Iedereen is verbaasd hoe goed en snel ze zich herstelt.

“Ik kan me geen leven zonder haar voorstellen. We hebben haar nog niet zo heel lang bij ons, maar ze is echt een volwaardig lid van onze familie geworden”, voegt Amber er nog aan toe.

Deel dit bericht als ook jij oneindig veel respect hebt voor deze toegewijde verpleegster.

Financieel

Voedselnood: wat zijn boodschappenkaarten en hoe moet je er eentje aanvragen?

Door de hoge vaste lasten en stijgende inflatie komen steeds meer Nederlanders in de problemen met hun voedselvoorziening. De vraag naar voedselhulpinitiatieven, zoals de boodschappenkaarten van het Rode Kruis, groeit daardoor. Wat houden deze boodschappenkaarten in en voor wie zijn ze bedoeld?

Ondersteuning bij voedselnood

Uit onderzoek van het Rode Kruis blijkt dat ruim 450.000 Nederlanders te maken hebben met verborgen voedselnood. Sinds 2020 heeft de organisatie al meer dan een miljoen boodschappenkaarten uitgegeven. Dit initiatief werd gestart omdat steeds meer Nederlanders door de coronacrisis in financiële problemen verkeerden. De vraag naar deze hulp is sindsdien alleen maar toegenomen.

Wat zijn boodschappenkaarten en voor wie zijn ze bedoeld?

Boodschappenkaarten bieden financiële ondersteuning voor het doen van boodschappen. Ze zijn bedoeld voor mensen die extra hulp nodig hebben om voldoende voedsel te kunnen kopen. Hoewel deze mensen vaak een inkomen hebben, kunnen de stijgende kosten ervoor zorgen dat ze niet genoeg geld overhouden voor voedsel. Voedseluitgaven worden dan vaak als laatste prioriteit gezien, nadat alle vaste lasten zijn betaald. Reguliere hulp, zoals de Voedselbank, is vaak niet toegankelijk voor deze groep omdat zij niet over de benodigde papieren beschikken.

Hoe vraag je een boodschappenkaart aan?

Boodschappenkaarten worden verstrekt via partnerorganisaties in de wijk. Wanneer zij constateren dat iemand baat kan hebben bij een boodschappenkaart, kan deze gezamenlijk aangevraagd worden bij het Rode Kruis. Op de boodschappenkaart wordt wekelijks een bedrag gezet, afhankelijk van het aantal personen in het huishouden. Dit varieert van 21,50 euro voor een eenpersoonshuishouden tot 86 euro voor een huishouden van zes personen. Volgens de richtlijnen van het Nibud is dit bedrag voldoende voor zeven warme maaltijden per week. Elke situatie wordt individueel bekeken om de juiste hulp te bieden.

Wil je helpen?

Heb je zelf geen hulp nodig, maar wil je wel iets bijdragen? Je kunt je inschrijven als boodschappenmaatje en een maandelijkse donatie doen om de boodschappenkaarten mogelijk te maken.

Lees verder