-

Dieren

Hond laat journalist die asiel bezoekt voor reportage niet los totdat hij hem adopteert.

Liefde op het eerste gezicht is een van de mooiste dingen die er zijn in het leven. Toen deze journalist een asiel bezocht voor een reportage, had hij nooit gedacht dat hij met een hond naar huis zou gaan. Maar het stond gewoon in de sterren geschreven.

Miljoenen dieren wereldwijd staan te popelen om een gouden mandje te vinden. Het leven op straat is hard en heel wat dierenopvangen zitten vol met dieren die verwaarloosd of zelfs mishandeld werden.

Een journalist ging in 2019 een reportage maken over een hondenasiel. De meeste dieren in het asiel hebben geen gemakkelijk leven achter de rug. Toen hij foto’s aan het maken was, kwam er plotseling een hond op hem af.

In de onderstaande video zien we dat een hond plotseling zijn middel vastpakte en om een knuffel smeekte. Aanvankelijk was de journalist verbaasd over hoe affectief het dier was, zeker omdat ze elkaar nog nooit eerder gezien hadden.

De viervoeter had gewoon affectie nodig en voelde zich veilig bij de journalist. De man moest deze liefde gewoon beantwoorden. Hij begint hem zachtjes te aaien en praat tegen de hond om hem gerust te stellen.

De lieve pup wilde hem gewoon niet meer loslaten. Wie kan er aan zoveel warmte en liefde weerstaan? Dat is inderdaad onmogelijk. En zo vond deze viervoeter eindelijk zijn gouden mandje!

Uiteindelijk adopteerde de journalist de hond en nu zijn de twee gelukkiger dan ooit!

Dieren

Ook honden moeten in de auto een gordel dragen

Bij een snelle zoektocht naar “honden verloren na auto-ongeluk” op Google vind je talloze hartverwarmende verhalen over hoe mensen hun geliefde viervoeters weer terugvonden na dagen, soms weken, van vermissing. Vaak worden honden uit de auto geslingerd bij ernstige ongevallen of rennen ze gewoon weg in de chaos die volgt.

Verschillende verhalen van gevonden honden

Sommige honden worden snel gevonden. Neem Pretty Girl, die in 2020 door een agent uit Georgia weer bij haar familie werd gebracht, de dag na een ongeluk bij Atlanta. Anderen, zoals de 8-jarige Mia, een geredde hond, hebben meer tijd nodig. Mia rende weg na een ongeluk in Colorado — midden in de nacht en in de sneeuw. Het duurde meer dan een maand om haar te vinden. Ze was mager, angstig en vies, maar relatief ongeschonden gezien haar avontuur.

Helaas zijn niet alle honden zo gelukkig. Sommige honden raken voorgoed vermist of erger, komen om het leven. Wat kun je doen om je eigen hond te beschermen als je hem meeneemt in de auto? Het antwoord is simpel: zet je hond vast met een autogordel.

De noodzaak van een hondenautogordel

Volgens de Nationale Hondenbezit Enquête reist 40% van de huisdiereigenaren met hun hond. Ondanks de risico’s kiezen veel mensen ervoor om hun huisdier niet goed vast te zetten. In een studie van 2019 door Volvo en The Harris Poll bleek dat een derde van de respondenten liever met hun hond op reis gaat dan met hun gezin, maar twee derde dacht niet dat hun hond veilig zou zijn in de auto bij een ongeluk. Toch laten ze hun huisdieren vaak los in de auto.

Dr. Georgina Ushi Phillips, dierenarts, merkt op dat veel eigenaren een blinde vlek hebben voor autogordels voor honden. “Bij een crash zullen honden, mensen en alles in de auto naar voren worden geslingerd. Een hond van 27 kilogram wordt bij 56 kilometer per uur een projectiel van 1.224 kilogram.”

Veiligheid voorop: hondenautogordels

De Volvo-studie toont ook aan dat rijden met een loslopende hond niet alleen gevaarlijk is voor de hond, maar voor iedereen in de auto. Onveilige rijgedragingen meer dan verdubbelen wanneer honden niet zijn vastgezet. “Het doel van een hondenautogordel is beperking en veiligheid,” legt Justin Padgett, dierenarts, uit. “Honden moeten aan een veilige plek worden vastgezet om te voorkomen dat ze bij een ongeluk uit de auto worden geslingerd.”

Welke hondenautogordel is het beste?

Er zijn veel verschillende ontwerpen van hondenautogordels op de markt, van lijnen die honden wat bewegingsvrijheid geven tot dikke, gepadde harnassen. Hoe weet je welke het beste is voor jouw hond? “De meeste hondenautogordels bevestigen de hond aan de stoel en zijn verbonden met een veiligheidsharnas,” legt Padgett uit. “Een harnas is beter dan een halsband, omdat het meerdere contactpunten heeft en niet te veel druk op één lichaamsdeel uitoefent.”

Kies een crash-getest harnas

Het is belangrijk om te kiezen voor een getest harnas. Het Center for Pet Safety (CPS) heeft tussen 2013 en 2015 verschillende harnassen en manden getest met behulp van dummy-honden. Slechts drie harnassen haalden de crash-testcertificering. Phillips raadt aan om een harnas te kiezen dat door betrouwbare bronnen is getest, zoals de CPS. “Harnassen die te groot zijn kunnen gevaarlijk zijn omdat ze honden kunnen aanmoedigen om eruit te wurmen, terwijl te kleine harnassen kunnen leiden tot huidirritaties.”

Een veilige reis met je hond

In sommige Amerikaanse staten zijn hondenautogordels zelfs wettelijk verplicht. Als je je hond veilig wilt meenemen op reis, zorg dan voor een goed passend harnas en laat je hond eraan wennen in huis voordat je op pad gaat. Geduld, lof en traktaties zullen helpen om positieve associaties met het harnas te creëren.

Lees verder