-

Wonen

Onderzoek: Wijn drinken met vriendinnen verlengt levensverwachting

In donkere tijden moeten we altijd op zoek naar lichtpuntjes. Iedereen weet dat lachen gezond is, maar nu blijkt uit onderzoek dat ook wijn drinken met vriendinnen de levensverwachting kan verlengen. Natuurlijk met mate!

Eindelijk nog eens echt goed nieuws: we hebben geen excuus meer nodig om een heerlijk glas wijn af te slaan.

Onderzoek concludeert dat het drinken van wijn in aangenaam gezelschap de levensverwachting kan verlengen.

Een onderzoek van de Universiteit van Oxford geeft aan dat het drinken van wijn met vrienden niet alleen positieve effecten heeft op de mentale gezondheid, maar dat het bovendien ook nog eens goed is voor ons lichaam.

De studie bracht aan het licht dat tijd spenderen met vrienden hoe dan ook bevorderlijk is voor je algemene gezondheid. “Over het algemeen zien we vrienden ongeveer twee keer per week”, onthult dokter Robin Dunbar.

Betere stressbeheersing

De studie toont ook aan dat dames die af en toe een glaasje wijn nuttigen (niet iedere dag) beter kunnen omgaan met stress.

Ons lichaam scheidt dan oxytocine af, een stof die ook bekend is als het liefdeshormoon. Dat wordt aangemaakt als we tijd spenderen met dierbaren.

Oxytocine vermindert het stressgehalte in het lichaam. Daardoor voelen we ons beter en kunnen we beter afstand nemen van dagelijkse problemen.

“Hetzelfde geldt voor mannen, zelfs als ze anders met elkaar omgaan. Ze sporten meestal samen”, geeft dokter Robin Dunbar nog mee.

Dit is natuurlijk geweldig nieuws, maar het is wel belangrijk om met mate te drinken. Mediteren en sporten zijn uiteraard ook voortreffelijke manieren om stress te verminderen.

Wonen

Goed om weten: zo verwijder je gele vlekken uit witte kledij

Het is een veelvoorkomend probleem: gele vlekken onder je armen op je favoriete witte shirt of blouse. Gelukkig hoef je niet meteen je kledingstuk weg te gooien. Met enkele eenvoudige schoonmaaktrucs kun je deze vlekken verwijderen en je witte kleding weer stralend schoon krijgen, zelfs als de vlek niet door zweet is veroorzaakt, maar door een ongelukje met eten.

Wat je nodig hebt

Voor het verwijderen van gele vlekken heb je de volgende ingrediënten nodig:

  • 240 ml azijn
  • 65 g bakpoeder
  • 1 eetlepel zout
  • 1 eetlepel waterstofperoxide (verkrijgbaar bij drogisten of kappers)
  • 480 ml lauw water

Hoe aan de slag

  1. Voorbehandeling: Begin door je kledingstuk 20 minuten te laten weken in een kom met 240 ml azijn en 480 ml lauw water. Dit helpt om de verkleuring te verzachten.
  2. Pasta maken: Meng het bakpoeder met het zout en de waterstofperoxide tot een gladde pasta. Deze ingrediënten werken samen om de vlekken te verminderen: waterstofperoxide fungeert als een natuurlijke witmaker, terwijl bakpoeder en zout helpen om de vlekken te verzwakken.
  3. Aanbrengen: Haal het kledingstuk uit de azijnoplossing en knijp het overtollige vocht eruit. Leg het shirt plat op een handdoek en breng de pasta gelijkmatig aan op de gele vlekken. Laat de pasta 20 minuten inwerken.
  4. Wassen: Was je kledingstuk daarna in de wasmachine samen met je andere witte was. Zorg ervoor dat je het wasprogramma volgt dat geschikt is voor het type stof van je kleding.

Na deze behandeling zou je kledingstuk er weer fris en wit uit moeten zien. De gele vlekken zijn nu verdwenen en je kunt je favoriete witte shirt weer met vertrouwen dragen. Dus gooi je armen maar omhoog, want je hebt je kleding weer stralend schoon gekregen!

Lees verder