-

Wonen

Huizen waren nooit meer waard: zo check je de WOZ-waarde van jouw huis

De WOZ-waarde van huizen was nog nooit zo hoog. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) aan de hand van de laatste cijfers.

De WOZ-waarde steeg voor heel Nederland gemiddeld met 8,9 procent. Daardoor kwam de gemiddelde waarde van een huis op 1 januari uit op een recordbedrag van 270.000 euro.

Is de WOZ-waarde actueel?

De evolutie van de WOZ-waarde loopt een jaar achter op de reële woningprijzen. Dat komt omdat de WOZ-waarde gebaseerd is op de geschatte woningwaarde van het jaar voordien. De gemeentes hanteren de waarde voor de heffing van de onroerendezaakbelasting.

Stijgers

De sterkste stijging vond plaats in Weesp. Daar steeg de WOZ van de gemiddelde woning met bijna 22 procent tot een bedrag van 351.000 euro. Rotterdam was vorig jaar de grootste stijger, maar ook daar is een flinke stijging waargenomen. De toename bedraagt er 15 procent, wat een gemiddelde waardering betekent van 222.000 euro.



De gemiddelde waarde is met 750.000 euro het hoogst in Bloemendaal. De laagste score viel te noteren in Delft met een waardering van 134.000 euro.

WOZ-waarde controleren

Je kunt zelf controleren hoeveel de WOZ-waarde van je huis is. Dat kan eenvoudig via het WOZ-waardeloket. Daar kan je niet alleen de waarde van je eigen huis checken, maar dat van elke woning in Nederland. De cijfers zijn immers openbaar en door iedereen te consulteren.

Mensen die het niet eens zijn met de WOZ-waarde van hun huis na taxatie door de gemeente kunnen bezwaar aantekenen. Dit dient wel te gebeuren binnen de zes weken na de datum van de beschikking. Bezwaar maken is na die termijn niet meer mogelijk. Na verloop van deze termijn staat de waarde dus vast

Wonen

Handige trucs om jouw parfum langer te laten ruiken

Iedereen ruikt graag lekker. Het is niet alleen goed voor je zelfvertrouwen, maar je hebt ook een grotere aantrekkingskracht voor de mensen rondom je. Het is echter belangrijk om te weten welk geurtje je gebruikt. Het is geen geheim dat eau de toilette en eau de cologne behoorlijk minder sterk ruiken dan eau de parfum of gewoon parfum.

Dat heeft alles te maken met het percentage van het parfum dat in het flesje zit. De zwakste versies houden amper twee uur stand, terwijl de krachtige parfums de hele dag duren. Wil je dus langer lekker blijven ruiken, moet je kiezen voor een variant met een hoog parfumpercentage.

Tijdstip om parfum te spuiten

De twee belangrijkste dingen waar je op moet letten bij gebruik van parfum zijn: waar je het doet en wanneer je het spuit. Ook de huid speelt een cruciale rol. Dit is immers de plaats waar je het geurtje gaat spuiten. Het beste ogenblik om parfum te gebruiken, is meteen na het douchen. Omdat je poriën dan open staan, absorbeert je huid het parfum het beste. Dat zorgt er dan weer voor dat het parfum langer blijft ruiken. Daarom is een goede huidverzorging eveneens van belang om het beste effect te bereiken.

Spuit op deze speciale plekjes

Een andere doorslaggevende factor voor een parfum die het lang uithoudt, is de plaats waar je het spuit. Je spuit het beste op zogenaamde ‘pulse points’. Dit zijn de zones van je lichaam waar je aderen dicht op je huid zitten. Op die plaatsen is het warm, waardoor de geur langer effect heeft. Die zones zijn onder andere: je hals, je polsen, je onderarm en de binnenkant van je ellebogen. Een andere tip is om het parfum in je haar of op je kleding te spuiten. Ook op die manier blijft de geur een beetje langer hangen.

Lees verder