Connect with us

Home

Wetenschap bevestigt: lijfgeur partner doet ons veiliger en minder gestrest voelen

Alle mogelijke situaties in het leven, de mensen die we tegenkomen, de plekken die we bezoeken, in het leven heeft alles naast indrukken ook een bepaalde geur. De reuk is een cruciaal zintuig en veel meer dan we soms denken is het gekoppeld aan emoties. Aan een bepaalde geur blijven voor lange tijd positieve of negatieve gedachten verbonden.

Geur speelt ook een belangrijke rol bij de partnerkeuze. Het reukvermogen speelt een belangrijke rol in relaties. De geur draagt bij aan de talrijke factoren die ons voor een bepaalde partner doen kiezen. En dat toont ook dit onderzoek nog maar eens aan.

Lijfgeur

Onderzoekers van de Universiteiten van Brits-Columbia en Harvard besloten uit te vissen hoe geuren de perceptie van een partner kunnen beïnvloeden, en wat de invloed is van geur op onze gemoedstoestand.

Ze onderzochten een groep van 100 personen, zowel mannen als vrouwen. De onderzoekers evalueerden de verschillende effecten die voortvloeien uit de blootstelling van de geur van kleding van een partner, vergeleken met die van een onbekende persoon.

Het resultaat was opmerkelijk. 80 procent van de vrouwen kon het parfum van hun partner op het kledingstuk herkennen. Bij de mannen was dat 50%. Onder hen voelde 43 procent van de vrouwen zich meer ontspannen nadat ze de geur hadden geroken. Bij de mannen voelde 16 procent zich duidelijk minder gestrest.In situaties van emotionele druk of stress, is het normaal dat mensen troost willen zoeken bij dierbaren of op plekken waar ze zich veilig voelen. De geur van de partner blijkt daarin een belangrijke rol te spelen.

Cortisol

In lastige omstandigheden van stress, zoals bij onvoorziene gebeurtenissen of sollicitatiegesprekken, waren de deelnemers duidelijk opgelucht wanneer ze de geur van de shirts van hun partners roken. Wat is daar dan de oorzaak van? Alles heeft te maken met het niveau van cortisol, het stresshormoon dat na het ruiken van de geur van de partner beduidend lager was.

De nabijheid van onze geliefden brengt dan ook talrijke voordelen met zich. Warmte, contact en vooral geur zijn dingen die ons beter doen voelen. Het helpt ons om moeilijke situaties te overwinnen. Daarnaast stelden de onderzoekers ook vast dat in de ondersteuning van partners eveneens negatieve gewoontes, slaap en voeding een cruciale rol spelen.

Conclusie: Heb je het geluk om een persoon bij je te hebben die echt van je houdt, houdt hem of haar dan dicht bij je. Het komt je psychologisch fysieke welzijn zeker ten goede. En ga je partner nu maar een dikke knuffel geven!