-

Tips

Wetenschap bevestigt: lijfgeur partner doet ons veiliger en minder gestrest voelen

Alle mogelijke situaties in het leven, de mensen die we tegenkomen, de plekken die we bezoeken, in het leven heeft alles naast indrukken ook een bepaalde geur. De reuk is een cruciaal zintuig en veel meer dan we soms denken is het gekoppeld aan emoties. Aan een bepaalde geur blijven voor lange tijd positieve of negatieve gedachten verbonden.

Geur speelt ook een belangrijke rol bij de partnerkeuze. Het reukvermogen speelt een belangrijke rol in relaties. De geur draagt bij aan de talrijke factoren die ons voor een bepaalde partner doen kiezen. En dat toont ook dit onderzoek nog maar eens aan.

Lijfgeur

Onderzoekers van de Universiteiten van Brits-Columbia en Harvard besloten uit te vissen hoe geuren de perceptie van een partner kunnen beïnvloeden, en wat de invloed is van geur op onze gemoedstoestand.

Ze onderzochten een groep van 100 personen, zowel mannen als vrouwen. De onderzoekers evalueerden de verschillende effecten die voortvloeien uit de blootstelling van de geur van kleding van een partner, vergeleken met die van een onbekende persoon.

Het resultaat was opmerkelijk. 80 procent van de vrouwen kon het parfum van hun partner op het kledingstuk herkennen. Bij de mannen was dat 50%. Onder hen voelde 43 procent van de vrouwen zich meer ontspannen nadat ze de geur hadden geroken. Bij de mannen voelde 16 procent zich duidelijk minder gestrest.In situaties van emotionele druk of stress, is het normaal dat mensen troost willen zoeken bij dierbaren of op plekken waar ze zich veilig voelen. De geur van de partner blijkt daarin een belangrijke rol te spelen.

Cortisol

In lastige omstandigheden van stress, zoals bij onvoorziene gebeurtenissen of sollicitatiegesprekken, waren de deelnemers duidelijk opgelucht wanneer ze de geur van de shirts van hun partners roken. Wat is daar dan de oorzaak van? Alles heeft te maken met het niveau van cortisol, het stresshormoon dat na het ruiken van de geur van de partner beduidend lager was.

De nabijheid van onze geliefden brengt dan ook talrijke voordelen met zich. Warmte, contact en vooral geur zijn dingen die ons beter doen voelen. Het helpt ons om moeilijke situaties te overwinnen. Daarnaast stelden de onderzoekers ook vast dat in de ondersteuning van partners eveneens negatieve gewoontes, slaap en voeding een cruciale rol spelen.

Conclusie: Heb je het geluk om een persoon bij je te hebben die echt van je houdt, houdt hem of haar dan dicht bij je. Het komt je psychologisch fysieke welzijn zeker ten goede. En ga je partner nu maar een dikke knuffel geven!

 

Tips

Onderzoek: Katten en honden beschermen tegen geheugenverlies op oudere leeftijd

Huisdieren hebben, zoals een kat of een hond, zeker wanneer je ze meer dan vijf jaar hebt, is gelinkt aan een tragere achteruitgang van het geheugen bij ouderen. Dat concludeert een nieuwe studie.

Auteur van de studie Tiffany Braley van de Universiteit van Michigan legt uit: “Eerdere studies toonden al aan dat de band tussen mens en dier gezondheidsvoordelen heeft zoals een verminderde bloeddruk en stress.” De nieuwe studie suggereert nu ook dat het hebben van een huisdier voordelig kan zijn voor je geheugen op oudere leeftijd.

Cognitieve testen

De studie keek naar de geheugengegevens van 1.369 ouderen met een gemiddelde leeftijd van 65, met normale cognitieve vaardigheden.

53% had een huisdier, waarvan 32% reeds een lange periode van minstens vijf jaar. De onderzoekers lieten de deelnemers meedoen aan cognitieve testen. Zo kwam men tot een score op 27 aan de hand van tests als rekenen en herinneren van woorden.

De onderzoekers vergeleken dan de resultaten van de mensen met een huisdier en die van mensen zonder een huisdier.

Over een periode van zes jaar verminderden de scores van huisdiereigenaren langzamer. Het verschil was het grootst bij mensen die al langer huisdieren hadden. De mensen die lang een huisdier hadden, scoorden gemiddeld 1,2 beter dan mensen zonder huisdieren.

Stress en huisdieren

“Stress kan een negatieve invloed hebben op de cognitieve functie, dus het stress verminderend effect van een huisdier, kan een verklaring zijn”, legt Braley uit. “Een dierlijke metgezel kan ook de fysieke activiteit verhogen, wat dan weer goed is voor het geheugen. Dit gezegd zijnde, is er wel nog meer onderzoek nodig om de eerste bevindingen te bevestigen.”

Lees verder