-

Wonen

5 verrassend eenvoudige tips om gas te besparen

Omdat Europa voor een groot stuk afhankelijk is van Russisch gas, draaien heel wat mensen daarom de thermostaat een graadje lager. De gasprijzen swingen de laatste tijd de pan uit en het lijkt er niet op dat dit meteen gaat veranderen. Gelukkig zijn er nog andere manieren om te besparen op gasverbruik. En die zijn eenvoudiger dan je zou denken.

In Nederland zijn we voor ons gas voor 15 procent afhankelijk van Russische invoer. Het is nog maar de vraag of we hier verlost van raken door met z’n allen op ons gasverbruik te letten. Maar alle kleine beetjes helpen. Maak zelf het verschil met deze vijf tips, en ook je portefeuille zal er wel bij varen.

Leidingen van je cv-keten isoleren

Alvorens dat het warme water van de cv-ketel bij je verwarming aankomt, loopt het door buizen. Wanneer deze buizen door een koude omgeving lopen, gaat er veel warmte verloren.

De leidingen kan je dus eenvoudig isoleren met buisisolatie die je in elke bouwmarkt kunt kopen. Met goed geïsoleerde retourleidingen, kan je makkelijk 40 euro per jaar aan gas besparen.

Voldoende verse lucht = minder gas

Dit lijkt op het eerste zicht een beetje raar. “Wil je minder gas verbruiken, zet dan een raam open!”, klinkt het advies. Omdat verse buitenlicht minder vocht bevat, is het ook makkelijker te verwarmen dan oude binnenlucht. Dat brengt ook met zich dat je dan minder moet stoken. Volgens United Consumers kan je met een ventilatie-unit jaarlijks gemiddeld 100 euro besparen.

Radiatorfolie plaatsen

Het is geen geheim dat je verwarming warmte afgeeft aan de voor- en achterkant. Doordat je dan eigenlijk de muur verwarmt, gaat een deel van die warmte verloren. Plaats radiatorfolie achter de verwarming om de warmte beter in je huis te verdelen. Op die manier kan je om en bij de 8 euro per vierkante meter per jaar besparen.

Ventilator onder je radiator

Ook een radiatorventilator kan voor een forse besparing zorgen. Je kunt een ruimte zo sneller verwarmen omdat een ventilator de warmte sneller door je huis verspreidt. Tegelijk verlies je ook minder warmte aan de onderkant en achterkant.

De warme luchtstroom creëert een warmer gevoel, terwijl het misschien toch iets kouder is in je huis. Met een ventilator zou je tussen de 130 en 180 euro per jaar aan gas kunnen besparen.

Gas- en waterbesparende douchekop

We spenderen ongeveer 20 procent van ons gasverbruik aan warm water. Korter douchen is een goede optie om te besparen, wat je sowieso zou moeten doen, maar er zijn nog meer ingrepen die je kunt doorvoeren in de badkamer.

Vervang je huidige douchekop door een waterbesparende douchekop en bespaar om en bij de 45 euro per jaar. De precieze besparing is natuurlijk afhankelijk van hoe vaak en hoe lang je doucht. Welke van deze tips voor minder gasverbruik pas jij al toe?

Wonen

Goed om weten: zo verwijder je gele vlekken uit witte kledij

Het is een veelvoorkomend probleem: gele vlekken onder je armen op je favoriete witte shirt of blouse. Gelukkig hoef je niet meteen je kledingstuk weg te gooien. Met enkele eenvoudige schoonmaaktrucs kun je deze vlekken verwijderen en je witte kleding weer stralend schoon krijgen, zelfs als de vlek niet door zweet is veroorzaakt, maar door een ongelukje met eten.

Wat je nodig hebt

Voor het verwijderen van gele vlekken heb je de volgende ingrediënten nodig:

  • 240 ml azijn
  • 65 g bakpoeder
  • 1 eetlepel zout
  • 1 eetlepel waterstofperoxide (verkrijgbaar bij drogisten of kappers)
  • 480 ml lauw water

Hoe aan de slag

  1. Voorbehandeling: Begin door je kledingstuk 20 minuten te laten weken in een kom met 240 ml azijn en 480 ml lauw water. Dit helpt om de verkleuring te verzachten.
  2. Pasta maken: Meng het bakpoeder met het zout en de waterstofperoxide tot een gladde pasta. Deze ingrediënten werken samen om de vlekken te verminderen: waterstofperoxide fungeert als een natuurlijke witmaker, terwijl bakpoeder en zout helpen om de vlekken te verzwakken.
  3. Aanbrengen: Haal het kledingstuk uit de azijnoplossing en knijp het overtollige vocht eruit. Leg het shirt plat op een handdoek en breng de pasta gelijkmatig aan op de gele vlekken. Laat de pasta 20 minuten inwerken.
  4. Wassen: Was je kledingstuk daarna in de wasmachine samen met je andere witte was. Zorg ervoor dat je het wasprogramma volgt dat geschikt is voor het type stof van je kleding.

Na deze behandeling zou je kledingstuk er weer fris en wit uit moeten zien. De gele vlekken zijn nu verdwenen en je kunt je favoriete witte shirt weer met vertrouwen dragen. Dus gooi je armen maar omhoog, want je hebt je kleding weer stralend schoon gekregen!

Lees verder