-

Wonen

5 verrassend eenvoudige tips om gas te besparen

Omdat Europa voor een groot stuk afhankelijk is van Russisch gas, draaien heel wat mensen daarom de thermostaat een graadje lager. De gasprijzen swingen de laatste tijd de pan uit en het lijkt er niet op dat dit meteen gaat veranderen. Gelukkig zijn er nog andere manieren om te besparen op gasverbruik. En die zijn eenvoudiger dan je zou denken.

In Nederland zijn we voor ons gas voor 15 procent afhankelijk van Russische invoer. Het is nog maar de vraag of we hier verlost van raken door met z’n allen op ons gasverbruik te letten. Maar alle kleine beetjes helpen. Maak zelf het verschil met deze vijf tips, en ook je portefeuille zal er wel bij varen.

Leidingen van je cv-keten isoleren

Alvorens dat het warme water van de cv-ketel bij je verwarming aankomt, loopt het door buizen. Wanneer deze buizen door een koude omgeving lopen, gaat er veel warmte verloren.

De leidingen kan je dus eenvoudig isoleren met buisisolatie die je in elke bouwmarkt kunt kopen. Met goed geïsoleerde retourleidingen, kan je makkelijk 40 euro per jaar aan gas besparen.

Voldoende verse lucht = minder gas

Dit lijkt op het eerste zicht een beetje raar. “Wil je minder gas verbruiken, zet dan een raam open!”, klinkt het advies. Omdat verse buitenlicht minder vocht bevat, is het ook makkelijker te verwarmen dan oude binnenlucht. Dat brengt ook met zich dat je dan minder moet stoken. Volgens United Consumers kan je met een ventilatie-unit jaarlijks gemiddeld 100 euro besparen.

Radiatorfolie plaatsen

Het is geen geheim dat je verwarming warmte afgeeft aan de voor- en achterkant. Doordat je dan eigenlijk de muur verwarmt, gaat een deel van die warmte verloren. Plaats radiatorfolie achter de verwarming om de warmte beter in je huis te verdelen. Op die manier kan je om en bij de 8 euro per vierkante meter per jaar besparen.

Ventilator onder je radiator

Ook een radiatorventilator kan voor een forse besparing zorgen. Je kunt een ruimte zo sneller verwarmen omdat een ventilator de warmte sneller door je huis verspreidt. Tegelijk verlies je ook minder warmte aan de onderkant en achterkant.

De warme luchtstroom creëert een warmer gevoel, terwijl het misschien toch iets kouder is in je huis. Met een ventilator zou je tussen de 130 en 180 euro per jaar aan gas kunnen besparen.

Gas- en waterbesparende douchekop

We spenderen ongeveer 20 procent van ons gasverbruik aan warm water. Korter douchen is een goede optie om te besparen, wat je sowieso zou moeten doen, maar er zijn nog meer ingrepen die je kunt doorvoeren in de badkamer.

Vervang je huidige douchekop door een waterbesparende douchekop en bespaar om en bij de 45 euro per jaar. De precieze besparing is natuurlijk afhankelijk van hoe vaak en hoe lang je doucht. Welke van deze tips voor minder gasverbruik pas jij al toe?

Wonen

Handige trucs om jouw parfum langer te laten ruiken

Iedereen ruikt graag lekker. Het is niet alleen goed voor je zelfvertrouwen, maar je hebt ook een grotere aantrekkingskracht voor de mensen rondom je. Het is echter belangrijk om te weten welk geurtje je gebruikt. Het is geen geheim dat eau de toilette en eau de cologne behoorlijk minder sterk ruiken dan eau de parfum of gewoon parfum.

Dat heeft alles te maken met het percentage van het parfum dat in het flesje zit. De zwakste versies houden amper twee uur stand, terwijl de krachtige parfums de hele dag duren. Wil je dus langer lekker blijven ruiken, moet je kiezen voor een variant met een hoog parfumpercentage.

Tijdstip om parfum te spuiten

De twee belangrijkste dingen waar je op moet letten bij gebruik van parfum zijn: waar je het doet en wanneer je het spuit. Ook de huid speelt een cruciale rol. Dit is immers de plaats waar je het geurtje gaat spuiten. Het beste ogenblik om parfum te gebruiken, is meteen na het douchen. Omdat je poriën dan open staan, absorbeert je huid het parfum het beste. Dat zorgt er dan weer voor dat het parfum langer blijft ruiken. Daarom is een goede huidverzorging eveneens van belang om het beste effect te bereiken.

Spuit op deze speciale plekjes

Een andere doorslaggevende factor voor een parfum die het lang uithoudt, is de plaats waar je het spuit. Je spuit het beste op zogenaamde ‘pulse points’. Dit zijn de zones van je lichaam waar je aderen dicht op je huid zitten. Op die plaatsen is het warm, waardoor de geur langer effect heeft. Die zones zijn onder andere: je hals, je polsen, je onderarm en de binnenkant van je ellebogen. Een andere tip is om het parfum in je haar of op je kleding te spuiten. Ook op die manier blijft de geur een beetje langer hangen.

Lees verder