-

Wonen

Wetenschap bevestigt: mannenbrein pas echt volwassen na veertigste levensjaar

Jongens moeten het tot ver in hun volwassen jaren horen: ze zijn kinderachtig, onvolwassen en lijken wel het eeuwige kind. Het is een vaak gehoorde mening en het leidt doorgaans tot grote botsingen en spanningen met het vrouwelijke geslacht. Maar is dat ook echt het geval? Zijn mannen gewoon minder volwassen? Nu bevestigt een wetenschappelijke studie dat het mannenbrein inderdaad later volgroeid is dan dat van een vrouw.

Onderzoek van de Universiteit van Oxford deed onderzoek naar het verschil tussen het mannenbrein en het vrouwenbrein. Het opzet van de studie was om bij volwassen mannen eigenschappen te onderzoeken die wijzen op volwassenheid en deze dan te vergelijken met de kenmerken van volwassenheid bij vrouwen in dezelfde leeftijdscategorie.

Vertraagde ontwikkeling

Aan het onderzoek namen 121 proefpersonen deel tussen de 4 en de 40 jaar oud. Ze zijn beoordeeld op basis van de ontwikkelingsprocessen die ze doormaakten tijdens het opgroeien. Meer in het bijzonder keken de onderzoekers naar de mate van structurele verbindingen in de hersenen.

Mannen zullen wellicht nogal teleurgesteld zijn over de resultaten. Het onderzoek wees uit dat het mannenbrein vaak een vertraging oploopt als het aankomt op de lange termijn ontwikkeling van de functionele netwerken. Pas na het veertigste levensjaar hebben mannenbreinen en vrouwenbreinen hetzelfde vermogen. Deze ‘vertraging’ heeft niet noodzakelijk een gevolg voor het kunnen uitoefenen van dagdagelijkse functies. Maar de vertraging is wel bewezen.

Snellere achteruitgang vrouwenbrein?

Daar staat dan weer tegenover dat bij vrouwen het netwerk van hersenzenuwen sneller achteruit zou gaan. Wellicht komt dit doordat hun hersenen sneller en vroeger volgroeid zijn. Neurowetenschapper Eduardo Calixto beweert overigens dat het vrouwenbrein efficiënter is dan dat van mannen. Meer nog: Vrouwen zouden een groter geheugen, een scherpere smaakzin en een betere kleurwaarneming hebben. En dat ondanks het feit dat mannen grotere hersenen hebben.

Deze onderzoeken lijken dus een bevestiging van de opvattingen die je weleens gehoord. Dat mannen later volwassen worden dan vrouwen is daar eentje van. Een mannenbrein is weliswaar later volgroeid dan dat van vrouwen, maar wellicht zijn het deze verschillen die ons leven zo boeiend en interessant maken.

Wonen

Handige trucs om jouw parfum langer te laten ruiken

Iedereen ruikt graag lekker. Het is niet alleen goed voor je zelfvertrouwen, maar je hebt ook een grotere aantrekkingskracht voor de mensen rondom je. Het is echter belangrijk om te weten welk geurtje je gebruikt. Het is geen geheim dat eau de toilette en eau de cologne behoorlijk minder sterk ruiken dan eau de parfum of gewoon parfum.

Dat heeft alles te maken met het percentage van het parfum dat in het flesje zit. De zwakste versies houden amper twee uur stand, terwijl de krachtige parfums de hele dag duren. Wil je dus langer lekker blijven ruiken, moet je kiezen voor een variant met een hoog parfumpercentage.

Tijdstip om parfum te spuiten

De twee belangrijkste dingen waar je op moet letten bij gebruik van parfum zijn: waar je het doet en wanneer je het spuit. Ook de huid speelt een cruciale rol. Dit is immers de plaats waar je het geurtje gaat spuiten. Het beste ogenblik om parfum te gebruiken, is meteen na het douchen. Omdat je poriën dan open staan, absorbeert je huid het parfum het beste. Dat zorgt er dan weer voor dat het parfum langer blijft ruiken. Daarom is een goede huidverzorging eveneens van belang om het beste effect te bereiken.

Spuit op deze speciale plekjes

Een andere doorslaggevende factor voor een parfum die het lang uithoudt, is de plaats waar je het spuit. Je spuit het beste op zogenaamde ‘pulse points’. Dit zijn de zones van je lichaam waar je aderen dicht op je huid zitten. Op die plaatsen is het warm, waardoor de geur langer effect heeft. Die zones zijn onder andere: je hals, je polsen, je onderarm en de binnenkant van je ellebogen. Een andere tip is om het parfum in je haar of op je kleding te spuiten. Ook op die manier blijft de geur een beetje langer hangen.

Lees verder