Algemeen
MAFS-boegbeeld Chantal keert terug op televisie!

Chantal Huf over haar MAFS-roem: “Ik bén Wenkie, Wenkie ís MAFS” – een terugkeer op tv lonkt
Met een grote glimlach en haar kenmerkende openhartigheid verscheen Chantal Huf, beter bekend als ‘Wenkie’, opnieuw op het scherm bij RTL Boulevard. Terwijl seizoen 10 van Married at First Sight (MAFS) op het punt staat van start te gaan, blikt de voormalige deelneemster terug op haar tijd in het programma. Wat voor velen een eenmalig televisieavontuur is, werd voor haar het begin van iets veel groters: een blijvende indruk op het Nederlandse tv-publiek.
En dat Chantal daar inmiddels zelf ook van doordrongen is, blijkt wel uit haar stevige uitspraken. “MAFS is Wenkie, Wenkie is MAFS,” klinkt het stellig. En vervolgens, met een knipoog maar toch duidelijk overtuigd: “I made MAFS, MAFS made me.” Het zijn grote woorden, maar ze worden gedragen door iemand die in haar seizoen écht opviel.
Een blijvende indruk
De naam Chantal ‘Wenkie’ Huf is voor kijkers van Married at First Sight onlosmakelijk verbonden met het programma. In een seizoen vol kandidaten die soms wegzakte in de vergetelheid, wist Chantal zich te onderscheiden door haar opvallende uitspraken, uitbundige mimiek en vooral haar gevoel voor humor. Ze werd een soort cultfiguur, geliefd door het publiek – en dat merkt ze nog dagelijks.
“Afgelopen week nog,” vertelt ze met twinkelende ogen, “kwamen er twee oudere dames naar me toe. Ze vroegen of ze met me op de foto mochten. Volwassen vrouwen hè! Dat is toch fantastisch? Ze zeiden: ‘Wij keken echt voor jóu!’” Chantal lacht. “Dat raakt me wel. Ik vind het gewoon heel bijzonder dat mensen mij zijn blijven volgen.”
Terug op tv? Chantal is er klaar voor
Nu het nieuwe seizoen van MAFS op het punt van beginnen staat, is het logisch dat de oud-deelnemers weer even in de schijnwerpers staan. Maar Chantal lijkt de tijdelijke hernieuwde aandacht met open armen te ontvangen – en droomt stiekem al van een structurele terugkeer op televisie. Of, zoals ze het zelf zegt: “Laatst zei ik nog tegen mijn dochter: ‘Ik vind het zó raar dat Echte Meisjes in de Jungle mij nooit gevraagd heeft!’ Grote slabek, ik pas er zó tussen. Overleven, jezelf testen… heerlijk!”
De bekende realityshow Echte Meisjes in de Jungle, waarin uitgesproken vrouwen uit de Nederlandse realitywereld zich wagen aan een zwaar survivalavontuur, lijkt volgens Chantal de perfecte plek voor haar extraverte persoonlijkheid. Toch ziet ze ook andere mogelijkheden.
“Doe mij dan liever een eigen realityserie”
Hoewel Echte Meisjes haar aanspreekt, droomt Chantal van iets dat haar misschien nog beter past. “Doe mij dan liever maar een eigen realityserie,” zegt ze op serieuze toon. “Over mij, mijn gezin, ons leven. Ik zou het geweldig vinden als een cameraploeg ons gewoon wat langer volgt. Niet een programma waarbij ik me ergens moet opsluiten – dat hoeft voor mij echt niet.”
Ze lacht, maar is duidelijk: “Ik wilde zeggen ‘ik vind alles leuk’, maar dat is natuurlijk ook weer niet zo. Het moet wel bij me passen. Ik ben heel open, maar ik wil mezelf kunnen blijven. Authentiek zijn, dat vind ik belangrijk.”
En dat is precies wat haar zo populair maakt bij het publiek: Chantal is echt. Ze speelt geen rol, ze is zichzelf – met alle chaos, liefde, grapjes en emoties die daarbij komen kijken.
Reality-tv: een springplank voor meer?
Chantal Huf staat niet alleen in haar wens om méér te doen met haar televisie-ervaring. Steeds meer oud-deelnemers uit programma’s als Married at First Sight, Love Island en Temptation Island bouwen aan een blijvend mediaprofiel. Sommigen groeien door naar influencers, anderen verschijnen in podcasts, talkshows of krijgen zelfs hun eigen programma.
Voor Chantal lijkt dat ook een logische volgende stap. Haar combinatie van nuchterheid, humor en flair spreekt een breed publiek aan. Bovendien weet ze als geen ander hoe ze haar persoonlijkheid moet inzetten om impact te maken op beeld – iets waar veel televisiepersoonlijkheden jaren over doen.
Authenticiteit als kracht
In een medialandschap waarin veel draait om perfecte plaatjes en zorgvuldig geregisseerde content, biedt Chantal een verfrissend tegengeluid. Ze durft zichzelf te zijn, ook als dat niet altijd vlekkeloos is. Ze spreekt zoals ze denkt, lacht hard om haar eigen grappen, en draait nergens omheen.
“Het leven is niet perfect, dus waarom zou ik dat proberen te faken op televisie?” zegt ze daarover. “Ik ben wie ik ben. En als mensen daarom kunnen lachen, of zich erin herkennen – dan is dat toch mooi?”
MAFS als startpunt
Hoewel ze haar televisiecarrière aan Married at First Sight te danken heeft, ziet Chantal dat vooral als een beginpunt. “MAFS heeft mij veel gebracht. Maar het heeft ook laten zien dat er méér in me zit dan alleen een bruidje dat op tv trouwt met een vreemde.”
Ze voegt eraan toe: “Ik heb er ontzettend veel geleerd. Over mezelf, over liefde, maar ook over hoe tv werkt. En ik denk echt dat ik nog veel meer te bieden heb – op mijn manier.”
Fans blijven trouw
Wat opvallend is, is hoe trouw haar fans zijn gebleven. Sinds haar verschijning in het programma is haar populariteit nauwelijks afgenomen. Op sociale media wordt haar naam nog regelmatig genoemd, vooral als het nieuwe seizoen van MAFS in aantocht is. Fans hopen op een terugkeer – al is het maar in een gastrol of een special waarin oud-deelnemers terugkeren.
En hoewel Chantal daar niets over kan bevestigen, lijkt ze de optie allerminst uit te sluiten. “Je weet het nooit,” zegt ze met een knipoog. “Maar áls ik terugkom, dan natuurlijk wel op z’n Wenkie’s: met een grote bek en een nog groter hart.”
De toekomst van Wenkie op televisie
Wat de toekomst brengt, is nog onduidelijk. Maar één ding is zeker: Chantal Huf is klaar voor een nieuw hoofdstuk. Of dat nu bij Echte Meisjes in de Jungle is, in haar eigen realityserie of misschien als vaste gast bij RTL Boulevard – ze is er klaar voor.
“Ik voel dat er nog veel meer in me zit,” zegt ze tot besluit. “En als mensen daar zin in hebben, dan kom ik met liefde hun scherm op.”
Key takeaways
-
Chantal Huf, bekend van Married at First Sight, blikt terug op haar deelname en de impact ervan.
-
Ze voelt zich nog steeds verbonden met het programma en geniet van haar populariteit.
-
Een terugkeer op televisie? Die sluit ze zeker niet uit.
-
Chantal zou graag meedoen aan Echte Meisjes in de Jungle of liever nog: haar eigen realityshow starten.
-
Haar kracht ligt in haar openheid, humor en authenticiteit.
-
Fans zijn haar trouw gebleven en zien haar graag terug op het scherm.
-
Voor Chantal is MAFS slechts het begin – de toekomst ligt open.
Of we Chantal binnenkort weer wekelijks op tv zien? Dat blijft nog even afwachten. Maar dat ze klaar is voor een nieuwe stap, moge duidelijk zijn. En Nederland? Dat lijkt er klaar voor te zijn ook.

Algemeen
Heftige doodsoorzaak Keith Bakker (64) bekendgemaakt

Controversiële figuur Keith Bakker overleden: voor slachtoffers voelt het als opluchting
De naam Keith Bakker roept bij velen sterke reacties op. Waar hij ooit werd gezien als een inspirerend voorbeeld van herstel en hulp aan anderen, eindigde zijn leven in een waas van m!sbruik, rechtszaken en publieke veroordeling. Bakker, de omstreden voormalig verslavingsdeskundige en televisiepersoonlijkheid, is op 64-jarige leeftijd 0verleden aan de gevolgen van hartfalen. Het nieuws is bevestigd door mensen uit zijn directe omgeving, en brengt bij sommigen verdriet, maar bij veel anderen juist een gevoel van opluchting.
Een man met twee gezichten
Keith Bakker begon zijn carrière als ervaringsdeskundige in de verslavingszorg. Zelf jarenlang verslaafd aan drugs en alcohol, wist hij ogenschijnlijk zijn leven te beteren. Hij presenteerde zich als een man met een missie: anderen helpen die in dezelfde val waren gelopen. Zijn oprechtheid en persoonlijke verhaal raakten een snaar bij het grote publiek. In de jaren 2000 bouwde hij een indrukwekkende reputatie op. Hij richtte meerdere klinieken op en verscheen in populaire televisieprogramma’s, waaronder eigen formats die gericht waren op hulpverlening.
Beroemdheden kwamen bij hem over de vloer, media roemden zijn inzet en herstel, en het leek alsof hij daadwerkelijk iets bijzonders had neergezet. Hij was hét gezicht van herstel in een tijd waarin openlijk spreken over verslaving nog veel stigma met zich meebracht. Maar achter deze publieke façade bleek een veel donkerder werkelijkheid te schuilen.
De val van een ‘hulpverlener’
In 2010 kwam het eerste grote schandaal naar buiten. Meerdere jonge vrouwen deden aangifte tegen Bakker wegens s*ksueel misbruik. Deze meldingen kwamen van cliënten die hem volledig hadden vertrouwd. De beschuldigingen waren schokkend en riepen veel vragen op over de ethiek in de hulpverlening.
De reactie van de NCRV, destijds zijn werkgever, was direct en resoluut: alle banden met Bakker werden per direct verbroken. Voor het grote publiek was dit een dramatische omslag. Van redder werd Bakker ineens de dader. De man die zovelen had geholpen, had tegelijkertijd misbruik gemaakt van zijn machtspositie.
In 2012 volgde de rechtszaak. Keith Bakker werd veroordeeld tot vijf jaar gev*ngenisstraf voor het misbruik van meerdere vrouwen in zijn kliniek. De rechtbank oordeelde dat hij misbruik had gemaakt van zijn positie als hulpverlener en dat zijn gedrag ‘onaanvaardbaar grensoverschrijdend’ was. Ook werd hem een beroepsverbod opgelegd, zodat hij geen hulpverlening meer mocht uitvoeren.
Nieuwe misstap, nieuwe veroordeling
Na zijn vrijlating in 2014 bleef het even stil rond Bakker. Maar lang hield hij zich niet op de achtergrond. In 2019 kwam hij opnieuw in opspraak, ditmaal wegens grensoverschrijdend gedrag richting een minderjarig meisje. Deze keer leidde het tot een veroordeling van anderhalf jaar celstraf in hoger beroep. De herhaling van zijn daden zorgde opnieuw voor maatschappelijke verontwaardiging. Slacht0ffers uit zijn eerdere strafzaak uitten hun frustratie dat hij opnieuw de fout in was gegaan.
Deskundigen uit de verslavingszorg riepen op tot strengere controles, meer toezicht op ex-hulpverleners, en een bredere discussie over macht, afhankelijkheid en kwetsbaarheid binnen therapierelaties.
Poging tot comeback roept angst op
Ondanks de controverse liet Keith Bakker zich in 2023 weer publiekelijk horen. Hij kondigde via een YouTube-serie aan dat hij opnieuw ‘anderen wilde helpen’ met hun verslavingsproblemen. De aankondiging leidde tot felle reacties van slacht0ffers, familieleden van cliënten en andere verslavingsdeskundigen. Voor velen was het onbegrijpelijk dat iemand met zo’n verleden überhaupt nog een platform kreeg.
Een van zijn slacht0ffers liet weten: “Toen ik hoorde dat hij weer mensen wilde gaan helpen, sloeg de schrik me om het hart. Hoe kan iemand met zo’n verleden dat überhaupt overwegen?” Er werd gevreesd dat hij opnieuw kwetsbare mensen zou opzoeken en de grens tussen hulpverlening en persoonlijke behoefte wederom zou vervagen.
D00d van Keith Bakker: einde van een nachtmerrie?
De plotselinge d00d van Keith Bakker is voor velen een schok, maar ook een afsluiting. “Het klinkt misschien hard, maar ik voel me veiliger nu hij er niet meer is,” aldus een van zijn slacht0ffers. “Hij was een tikkende tijdbom. Zijn aanwezigheid in de maatschappij gaf me stress. Ik heb jaren therapie gehad om te herstellen, en dit voelt als een laatste hoofdstuk dat nu dicht mag.”
Ook op sociale media uiten veel mensen hun gevoelens. Sommigen herinneren zich hoe ze Bakker vroeger op televisie zagen als ‘reddende engel’, maar dat beeld is al lang geleden veranderd. “Hij is het schoolvoorbeeld van iemand die zijn macht misbruikte,” schrijft iemand op X. “Hopelijk kunnen zijn slacht0ffers nu echt rust vinden.”
Gemengde reacties in de hulpverleningswereld
In de verslavingszorg klinken gemengde geluiden. Sommigen zien Bakker nog altijd als iemand die, ondanks zijn misstappen, een belangrijke rol speelde in de bewustwording rond verslavingsproblemen. Anderen vinden dat zijn daden juist het vertrouwen in de sector hebben geschaad. “Hij heeft het beeld van de hulpverlener beschadigd,” zegt een verslavingsdeskundige. “Hij maakte cliënten afhankelijk van hem, en gebruikte dat vertrouwen op een ziekmakende manier.”
De discussie over zijn nalatenschap is daarmee verre van eenduidig. Wat blijft hangen, is het beeld van een man die ooit de schijnwerpers zocht om zijn herstelverhaal te delen, maar die uiteindelijk zelf ten onder ging aan macht en grensoverschrijdend gedrag.
Een leven vol uitersten
Keith Bakker groeide op in de Verenigde Staten, waar hij op jonge leeftijd in aanraking kwam met drugs. Hij verhuisde naar Nederland en bouwde een nieuw bestaan op. Jarenlang vocht hij tegen zijn eigen verslaving, en gebruikte zijn ervaringen om anderen te helpen. Hij werkte met beroemdheden, opende verslavingsklinieken en werd een mediapersoonlijkheid.
Maar dat succes bleek een façade. Zijn gedrag, vooral tegenover jonge vrouwen in kwetsbare posities, kwam hem duur te staan. Zijn naam werd synoniem voor manipulatie, misbruik en schijnheiligheid.
Sluitstuk van een stormachtig leven
Het 0verlijden van Keith Bakker markeert het einde van een bijzonder hoofdstuk in de Nederlandse tv-geschiedenis en verslavingszorg. Voor zijn slacht0ffers betekent het het slot van een periode vol angst en confrontatie. Voor anderen roept het de vraag op: hoe kon iemand die zo gewaardeerd werd, zo ver ontsporen?
Zijn d00d brengt geen rechtvaardiging, maar wel stilte. En misschien – voor de mensen die hij schade heeft toegebracht – een begin van heling. Want hoewel Keith Bakker niet meer onder ons is, leven zijn daden voort in de levens van velen.
Of zijn leven nu wordt herinnerd als een waarschuwing of als een tragedie, het moge duidelijk zijn: de ‘verslavingsgoeroe’ die ooit het licht leek te brengen, liet uiteindelijk vooral een schaduw achter.