Algemeen
John de Bever niet welkom op uitvaart beste vriend

Zolang Johan Derksen nog op de buis te zien is, hoef je niet bang te zijn dat het stil wordt rond de Vandaag Inside-analist. Maar ondanks zijn scherpe pen, uitgesproken mening en energieke voorkomen, ontkomt ook Derksen niet aan de gedachte dat het leven eindig is. De 76-jarige snor denkt inmiddels na over zijn eigen uitvaart — en dat leidt tot opvallende keuzes. Eén daarvan? Zijn goede vriend John de Bever mag onder geen beding zingen op zijn begrafenis. “Ik heb hem dat verboden,” zegt Johan met een mengeling van humor en overtuiging.
“Het moet geen feest worden”
Tijdens een recente uitzending van Vandaag Inside kwamen de heren op een lichtelijk macaber onderwerp: de d00d. Wilfred Genee stelde de vraag wat Johan zoal zou willen bij zijn afscheid, en dat leidde tot een uitgesproken – en vooral typisch Derksen – antwoord. “Ik wil gewoon dat ze me netjes begraven. Geen poespas, geen gezang van John de Bever, want dat zou het veel te vrolijk maken. Ik heb hem ook echt verboden om daar te zingen,” aldus Johan.
De tafelgenoten konden er wel om lachen, maar Johan was bloedserieus. “Kijk, ik mag John ontzettend graag. Maar ik wil geen volksfeest van mijn begrafenis maken. Geen ‘Jij krijgt die lach niet van mijn gezicht’ aan de rand van mijn graf. Dat lijkt me niks.”
Geen trek in een tv-uitvaart
Ook het programma De Kist, waarin bekende Nederlanders praten over hun eigen d00d en hoe ze die het liefst zouden willen beleven, is volledig aan Johan voorbijgegaan. Hij vertelt dat hij benaderd werd voor deelname, maar vriendelijk bedankt heeft.
“Die man komt dan voorrijden in zo’n klein autootje, met een d00dskist op het dak, en dan moet je met een serieus gezicht gaan zitten praten over je sterfelijkheid. Nee hoor, dat hoeft van mij allemaal niet. Dan staan de mensen in Grolloo nog te juichen omdat ze denken dat het eindelijk zover is,” grapt hij.
Hoewel het onderwerp zwaar is, benadert Johan het met zijn kenmerkende droge humor. En eerlijk is eerlijk, die combinatie van luchtigheid en levenswijsheid maakt dat je er ondanks alles toch om moet glimlachen.
Bang voor de d00d? Nee joh!
Wilfred Genee vroeg zich hardop af of er misschien meer achter Johan’s nuchtere houding zit. “Ben je dan toch ergens bang voor? Dat het einde eraan komt?”
Maar daar wil Derksen niets van weten. “Nee man. Ik ben helemaal niet bang voor de d00d. Ik zeg altijd: breng mij maar naar de overkant van de straat – daar ligt het kerkhof. Makkelijk zat.”
Het is typerend voor de man die jarenlang zijn ongezouten mening gaf over voetbal, politiek, media en alles daartussenin. Iemand die niet terugdeinst voor scherpe woorden en harde waarheden, blijkt ook in de laatste fase van het leven die lijn gewoon door te trekken.
Geen speeches, geen sentiment
Wat betreft zijn uitvaart, heeft Johan het allemaal het liefst zo eenvoudig mogelijk. Geen toespraken, geen eerbetonen, en al helemaal geen lange verhalen over hoe bijzonder hij was. “Ik hoef echt geen mensen die een mooi praatje houden. Ik weet zelf wel hoe ik was. Dat hoeven ze niet voor mij op te sommen.”
Op de vraag van Wilfred of hij dan écht niks wil — “Zelfs wij niet? Wij mogen ook niks zeggen?” — blijft Johan bij zijn standpunt. “Nee, ook jullie niet. Ik wil niet dat jullie daar staan te ouwehoeren alsof het een aflevering van Vandaag Inside is. Kom gewoon, gooi een bloemetje, en ga daarna aan de borrel.”
Daarmee laat Johan zien dat hij ondanks zijn ironische opmerkingen, ook nadenkt over het effect van zijn uitvaart op de mensen om hem heen. Liever geen gedoe, maar ook geen leegte. Hij hoopt dan ook dat zijn vrienden wél gewoon komen opdagen. “Jullie komen toch wel? Anders lig ik daar helemaal alleen, dat wil ik ook niet.”
John de Bever: zanger én vriend
Wat het bijzonder maakt, is dat Johan het verzoek richting John de Bever niet uit botheid doet. Integendeel, de twee delen al jaren een bijzondere band. Ze zijn vaak samen op tv te zien, gaan met elkaar op pad en hebben zichtbaar plezier in elkaars gezelschap.
Dat Johan nu uitgerekend hém vraagt om níet te zingen op zijn uitvaart, zegt iets over hoe belangrijk hij het vindt dat zijn afscheid in lijn ligt met wie hij is: nuchter, ingetogen, en zonder spektakel. Geen franje, geen glitter, geen polonaise. Gewoon, een man in een kist, en een paar mensen die afscheid nemen. En daarna: het leven weer door.
Of John zich daar daadwerkelijk aan zal houden, is natuurlijk de vraag. Maar als we de woorden van Derksen moeten geloven, is het hem bloedserieus.
De d00d, maar dan met een knipoog
Waar veel mensen de d00d vermijden als onderwerp, laat Johan zien dat je het met een zekere luchtigheid en zelfspot kunt benaderen. Niet om het onderwerp kleiner te maken dan het is, maar om het menselijk te houden. “Je moet er gewoon over kunnen praten,” aldus Derksen. “Het hoort bij het leven.”
En als dat betekent dat zijn uitvaart gepaard gaat met stilte in plaats van zang, dan is dat prima. Geen ballads, geen tranentrekkers, geen dramatische afscheidsliedjes. Geen wervelende show, maar een stille groet.
Toch een beetje verdriet
Natuurlijk zit er achter die harde grappen ook een vorm van melancholie. Johan is niet bang voor de d00d, maar hij is zich er wel van bewust dat het einde op een dag komt. Hij kijkt er niet naar uit, maar hij omarmt het idee met dezelfde nuchterheid als waarmee hij elke avond het nieuws fileert.
Het feit dat hij nu al bezig is met het regelen van zijn afscheid – zij het met een knipoog – geeft aan dat hij het leven niet als vanzelfsprekend beschouwt. Misschien is dat ook wel de les die hij ons, tussen neus en lippen door, meegeeft.
“Breng me maar over de straat”
Of Johan Derksen binnenkort het tijdelijke met het eeuwige verwisselt? Zeker niet als het aan hem ligt. Hij is voorlopig nog van plan elke dag op de buis te verschijnen, en de wereld van zijn messcherpe meningen te voorzien. Maar mocht die dag toch komen, dan weten we nu in ieder geval wat hij niet wil: John de Bever die zingt aan zijn graf.
En ergens, diep vanbinnen, hopen we allemaal dat die wens nog héél lang niet ingewilligd hoeft te worden.
✨ Laat ons weten wat jij van Johan’s nuchtere kijk op het leven en de d00d vindt. Zou jij ook willen bepalen wie er wél of niet op jouw uitvaart mag zingen? Praat mee in de reacties op Facebook!

Algemeen
Opvallend liefdesgerucht over prinses Alexia: “Smoorverliefd”

Prinses Alexia als koppelaarster: heeft zij haar vriendin Joan gekoppeld aan graaf Claus-Casimir?
Prinses Alexia, de tweede dochter van koning Willem-Alexander en koningin Máxima, studeert momenteel in Londen, maar lijkt het studentenleven meer dan serieus te nemen. Niet alleen blinkt ze uit in haar studie Civiele Techniek aan University College London (UCL), ook zou ze zich ontpoppen tot een ware koppelaarster binnen koninklijke kringen. Volgens weekblad Story zou ze verantwoordelijk zijn voor een mogelijke prille romance tussen haar goede vriendin Joan Bessem en haar neef, graaf Claus-Casimir, zoon van prins Constantijn en prinses Laurentien.
Een vriendschap met een lange geschiedenis
De vriendschap tussen Alexia en Joan is niet zomaar ontstaan. De twee leerden elkaar kennen op het prestigieuze United World College of the Atlantic in Wales, waar ze beiden hun middelbare schoolperiode doorbrachten. Deze kostschool, bekend om zijn internationale karakter en hoge academische standaard, bleek de perfecte voedingsbodem voor een hechte band. Sindsdien zijn de twee onafscheidelijk gebleven.
Joan Bessem, afkomstig uit een welgestelde Nederlandse familie, deelt naar verluidt veel interesses met Alexia, waaronder muziek, mode en reizen. Na hun schooltijd in Wales zijn beide jonge vrouwen neergestreken in Londen, waar ze ieder hun eigen studierichting volgen. Joan zou net als Alexia een universitaire opleiding zijn gestart in de Britse hoofdstad.
Een bijzondere ontmoeting
Volgens ingewijden in de omgeving van de koninklijke familie zouden Alexia en Joan regelmatig worden gespot met niemand minder dan graaf Claus-Casimir. Deze enige zoon van prins Constantijn en prinses Laurentien woont en studeert al geruime tijd in Londen en geldt als een van de meer ondernemende leden van de jongere koninklijke generatie. Hij richtte op jonge leeftijd zijn eigen bedrijf op en heeft zich gepositioneerd als een moderne royal met een sterke focus op innovatie en duurzaamheid.
Het is dan ook niet gek dat de geruchten rond een mogelijke romance tussen Joan en Claus-Casimir snel op gang kwamen. En wie beter dan Alexia om deze twee jonge mensen aan elkaar voor te stellen? Zij kent immers beide partijen goed en fungeert volgens bronnen als bruggenbouwer tussen de verschillende sociale kringen in Londen.
Geruchten, geen bevestiging
Tot op heden is er vanuit het Koninklijk Huis geen enkele bevestiging gegeven van een relatie tussen Joan en Claus-Casimir. Sterker nog: persoonlijke relaties van leden van het koningshuis vallen officieel onder hun privéleven, en daar wordt doorgaans geen openbare informatie over verstrekt. Toch zijn er signalen die de roddelpers bezighouden. Zo zouden Joan en Claus-Casimir vaker samen gezien zijn op studentenfeestjes en diners in exclusieve Londense gelegenheden.
Bovendien is op social media opgevallen dat Joan niet alleen Claus-Casimir volgt, maar ook meerdere familieleden van hem. Ook de interacties tussen de twee via likes en reacties zijn onderwerp van speculatie onder volgers van de koninklijke familie. Hoewel dat op zichzelf weinig zegt, voeden deze observaties wel de geruchtenstroom die zich rond de jonge royals vormt.
Alexia’s leven in Londen
Prinses Alexia zelf houdt zich voorlopig afzijdig van alle speculatie. Haar eigen leven in Londen draait grotendeels om haar studie aan de Faculty of Engineering van UCL, waar ze de bachelor Civiele Techniek volgt. Een opvallende keuze, aangezien ze zich eerst had ingeschreven voor de studie Science & Engineering for Social Change – een richting die meer gericht was op maatschappelijke vraagstukken dan op technische infrastructuur.
Dat Alexia nu voor Civiele Techniek heeft gekozen, lijkt te passen bij een bredere interesse in het praktische en tastbare. De studie richt zich op de constructie van bruggen, tunnels, wegen en waterwerken. Daarmee gaat de prinses in de voetsporen van een generatie jongeren die verantwoordelijkheid wil nemen voor de wereld van morgen.
Haar overstap van studierichting werd opgemerkt door koningshuisverslaggever Rick Evers, die het nieuws deelde via X (voorheen Twitter). Het Koninklijk Huis bevestigde de studiewijziging kort daarna op haar website, met de toevoeging dat Alexia’s studententijd tot haar persoonlijke levenssfeer behoort.
Matchmaker met klasse?
Dat prinses Alexia haar sociale kwaliteiten niet beperkt tot borrels en brunches, maar wellicht ook inzet als koppelaarster, is een charmant detail dat haar menselijke kant onderstreept. Haar vermogen om mensen met elkaar te verbinden is niet nieuw: ook op het United World College stond ze bekend als een verbinder, iemand die moeiteloos schakelt tussen nationaliteiten, culturen en karakters.
Als het waar is dat ze Joan en Claus-Casimir aan elkaar heeft voorgesteld met meer dan vriendschap in gedachten, dan bewijst ze dat ze net zo goed uit de voeten kan met sociale dynamiek als met wiskundige formules.
Koninklijke discretie
Binnen de koninklijke familie worden dit soort zaken echter altijd met grote discretie behandeld. Romantische relaties, zeker onder jonge royals, worden zelden bevestigd voordat er sprake is van een verloving of andere officiële mijlpaal. Tot die tijd blijft het vooral speculeren voor media en publiek.
Toch spreekt het idee van een koninklijke matchmaker tot de verbeelding. Het herinnert aan tijden waarin koninklijke huwelijken nog strategisch werden gearrangeerd, zij het nu met een moderne twist. Geen politiek belang, geen dynastieke druk, maar gewoon een prinses die het geluk van haar vriendin én neef een duwtje in de rug zou hebben gegeven.
Van Wales naar Londen: een netwerk vol kansen
Het feit dat Alexia, Joan en Claus-Casimir zich nu alle drie in Londen bevinden, vergroot de kans op onderlinge connecties aanzienlijk. Londen is al decennialang een hotspot voor internationale studenten, met talloze feesten, exclusieve diners en besloten clubbijeenkomsten waar jonge royals, vermogende ondernemers en creatieve geesten samenkomen.
Binnen dat netwerk beweegt Alexia zich opvallend soepel. Ze weet haar status te combineren met discretie, en dat maakt haar aantrekkelijk voor zowel media als mede-studenten. Hoewel ze, in tegenstelling tot haar nicht Eloise, een privéprofiel hanteert op Instagram, blijft haar leven onderwerp van gesprek.
Een liefdesverhaal in wording?
Of er echt sprake is van liefde tussen Joan Bessem en Claus-Casimir, zal de tijd moeten uitwijzen. Voor nu is het vooral een intrigerend gerucht dat symbool staat voor de rol die prinses Alexia speelt in haar sociale kring: als vriendin, verbinder en misschien zelfs cupido.
Wat zeker is: Alexia blijft een boeiend lid van het koningshuis, iemand die haar eigen pad kiest en zich met flair beweegt tussen plicht en plezier. Of ze nu bruggen bouwt in haar studie of harten verbindt in haar vrije tijd – ze laat zien dat de toekomst van de monarchie in capabele handen is.
Heb jij een mening over deze mogelijke romance binnen de koninklijke familie? Deel je gedachten en reacties op Facebook! 👑💬