-

Algemeen

Only Joling-kijkers zeggen hetzelfde over de derde aflevering

Avatar foto

Gepubliceerd

op

Gerard Joling zingt op uitvaart in Only Joling: ‘Dit hakt erin’ – kijkers loven emotionele aflevering

In de derde aflevering van het nieuwe seizoen van Only Joling krijgen we een andere kant van Gerard Joling te zien. Waar het normaal gesproken louter lachen, gieren, brullen is met Geer, werd het deze week plots stil voor de buis. Geen glitter, glamour of polonaise deze keer, maar een intiem optreden tijdens de uitvaart van een goede vriend. De aflevering raakte bij veel kijkers een gevoelige snaar — en dat is op sociale media goed terug te zien.

Van feest naar ingetogen emotie

Vorige week nog zagen we hoe Gerard optrad in een ouderencentrum, waar de sfeer als vanouds uitbundig was. De bewoners dansten, de polonaise trok door de gangen, en Gerard liet zijn bekende stem weer horen. Maar het contrast met deze week kon niet groter zijn. Ditmaal werd hij namelijk gevraagd te zingen bij de uitvaart van zijn vriend Jan Otten. Een eer, maar ook een emotionele uitdaging.

Jan Otten: een markante man

Jan Otten, ook wel bekend als ‘de koning van de Wallen’, was een kleurrijk figuur in het Amsterdamse nachtleven. Hij stond aan het roer van bekende etablissementen zoals Casa Rosso en de befaamde Banenenbar. Gerard en Jan hadden een bijzondere band. “We hebben vaak contact gehad, hij kwam altijd kijken als ik ergens zong en ik mocht graag bij hem optreden,” vertelt Gerard in de aflevering.

Nog geen maand voor zijn overlijden vierde Jan zijn verjaardag, waar Gerard nog bij was. “We hebben nog samen gelachen en een borrel gedaan. En nu sta ik op zijn uitvaart te zingen. Dat is toch raar?” zegt hij zichtbaar aangeslagen.

Een open kist en zware gevoelens

De uitvaart vond plaats in besloten kring, maar Gerard werd gevraagd het muzikale onderdeel te verzorgen. En hoewel hij gewend is aan grote optredens, voelde deze anders. “Je staat met gemak in een uitverkochte Arena, maar dit… Dit hakt erin,” aldus Joling. Wat het extra beladen maakte, was dat Jan in een open kist lag. “Dat maakt het heel echt. Je kijkt iemand aan die je kende, en dan zing je voor zijn afscheid. Poeh.”

‘Dit is mijn leven’ – een bijzonder eerbetoon

Op verzoek van de nabestaanden zong Gerard het nummer This Is My Life – een passend eerbetoon aan het flamboyante leven van Jan Otten. Later zong hij ook Het is nog niet voorbij, een lied dat ineens een andere lading kreeg. De aanwezigen, ondanks hun verdriet, werden aangemoedigd om mee te zingen. En dat deden ze – sommigen met tranen in de ogen.

“Ze wilden graag dat ik het een beetje luchtig hield, een feestje van maakte. Maar dat is lastig als je naar je overleden vriend kijkt. Toch denk ik dat Jan het zó had gewild,” zegt Gerard na afloop.

Gerard over zijn band met Jan

Tijdens de aflevering vertelt Gerard openhartig over zijn vriendschap met Jan. “Hij was een unieke man, een levensgenieter met een grote mond en een nog groter hart. Je wist altijd waar je aan toe was bij hem.” Volgens Gerard hield Jan van entertainment, van mensen om zich heen, van het leven vieren. “Daarin konden wij elkaar goed vinden.”

En dat is precies wat Gerard probeerde te doen met zijn optreden. “Ik wilde hem eren zoals hij was. Met muziek, met mensen om hem heen, met warmte.”

Kijkers ontroerd door kwetsbare kant Gerard

De aflevering riep veel reacties op bij kijkers, die hun emoties massaal deelden op sociale media. Veel mensen prezen Gerard om zijn kwetsbaarheid en authenticiteit. Op X (voorheen Twitter) schrijft iemand: “Ik kende Jan Otten niet, maar door Gerard voel ik dat ik hem toch een beetje heb leren kennen. Wat een mooi afscheid.” Een ander: “Zo gewend aan de vrolijke Geer, maar dit raakt me écht.”

Op Facebook stromen de reacties binnen. “Als dit een dagelijkse realityserie zou worden, zou ik echt elke dag kijken,” zegt een fan. Anderen prijzen de balans tussen emotie en respectvolle lichtheid in de aflevering: “Geer weet altijd een lach en een traan te combineren. Wat een bijzonder mens.”

Kritiek? Nauwelijks

Waar realityprogramma’s vaak de nodige kritiek krijgen, is dat bij Only Joling opvallend weinig het geval. Zelfs kijkers die normaal niet snel fan zijn van Gerard Joling, lieten weten geraakt te zijn door zijn optreden. “Hij laat niet alleen de glitter zien, maar ook het echte leven. Dat waardeer ik enorm.”

Ook professionals uit de mediawereld reageren lovend. TV-recensent Tina Nijkamp noemt het “de meest oprechte aflevering van het seizoen tot nu toe.” Volgens haar is Only Joling veel meer dan een oppervlakkige show: “Het laat zien dat bekende Nederlanders ook echte mensen zijn, met echte emoties.”

Symboliek van het lied

Dat Gerard koos voor het nummer This Is My Life is geen toeval. “Het was Jans favoriete nummer. Hij zei altijd: ‘Als ik ooit ga, moet jij dat zingen voor me.’ Tja, en dan komt dat moment… Dan moet je wel, hè?” Het nummer kreeg in de context van de uitvaart een diepe betekenis. “Het gaat over het leven nemen zoals het komt. Met pieken én dalen. Jan begreep dat als geen ander.”

Respect voor rouw, ruimte voor humor

Wat de aflevering sterk maakt, is de manier waarop rouw en humor hand in hand gaan. Gerard weet feilloos aan te voelen wanneer hij mag luchtig zijn, en wanneer hij moet zwijgen. Dat maakt zijn optreden niet alleen muzikaal, maar ook emotioneel indrukwekkend. “Ik ben er trots op dat ik dit voor Jan mocht doen. De mensen waar hij van hield, daar was ik er eentje van. En daar ben ik dankbaar voor.”

Meer dan een BN’er

Gerard Joling laat in Only Joling steeds vaker zien dat hij meer is dan een flamboyante BN’er in glitterkostuum. Hij is ook een vriend, een zoon, een mens met diepgang. De aflevering van vanavond bevestigt dat beeld eens te meer. En juist daardoor weten kijkers zich zo goed met hem te verbinden.

Een blijvende indruk

De derde aflevering van Only Joling laat zien hoe entertainment en emotie kunnen samenkomen in één krachtig televisiemoment. Het optreden bij de uitvaart van Jan Otten raakte mensen op een manier die je niet vaak ziet in reality-tv. De kijkers hebben een nieuwe kant van Gerard leren kennen: gevoelig, integer en respectvol.

Gerard zelf sluit de aflevering af met een ingetogen glimlach: “Op het podium hoor ik thuis, dat weet ik. Maar vandaag stond ik niet alleen voor het applaus. Vandaag stond ik daar voor een vriend.”


Wil je geen aflevering missen van Only Joling? Elke vrijdag om 20.30 uur op SBS6. Deel ook jouw reactie op Facebook of X en laat weten wat jij van Gerard zijn bijzondere optreden vond.

Algemeen

Beelden van een 11-jarige Rachel Hazes met een 30-jarige André Hazes gaan rond: ‘Ik krijg hier helemaal de rillingen van!’

Avatar foto

Gepubliceerd

op

Gordon haalt fors uit naar André Hazes: “We blijven zijn muziek zingen, maar vergeten wat hij echt deed”

Tijdens een recent interview bij Yoursafe Radio zorgde Gordon voor de nodige opschudding. Wat begon als een luchtig gesprek over muziek en carrière, veranderde al snel in een gesprek vol rake uitspraken, waarin Gordon zijn ongezouten mening gaf over de verering van bepaalde artiesten in Nederland. Zowel Marco Borsato als André Hazes kwamen ter sprake, en vooral over de laatste was Gordon zeer uitgesproken.

Gordon sprak zijn verbazing uit over het feit dat Marco Borsato nog altijd nergens op de radio te horen is en vrijwel volledig uit de publieke belangstelling is verdwenen. En dat terwijl Borsato, benadrukte hij, nog niet eens officieel veroordeeld is. “Het is toch apart dat iemand meteen wordt gecanceld zonder dat er een uitspraak van de rechter is geweest,” zei Gordon kritisch. Tegelijkertijd ziet hij dat andere artiesten nog altijd massaal worden gevierd, ondanks controversiële zaken uit hun verleden.

Kritiek op de verering van André Hazes

Specifiek noemde Gordon het voorbeeld van André Hazes sr. Hoewel Hazes al jaren geleden 0verleed, wordt zijn muziek nog steeds uit volle borst meegezongen op evenementen zoals Holland Zingt Hazes. Volgens Gordon wordt er echter te gemakkelijk over het verleden van Hazes heen gestapt.

Gordon stelde dat het vreemd is dat Hazes nog steeds als nationale held wordt beschouwd, ondanks het feit dat zijn relatie met Rachel Hazes, die hij ontmoette toen zij nog piepjong was, bij nader inzien ongemakkelijke vragen oproept. In het gesprek refereerde Gordon aan eerdere interviews van Rachel, waarin zij zelf vertelde over haar jeugd en het begin van haar relatie met André.

Rachel Hazes over haar vroege band met André

Rachel Hazes heeft in het verleden openhartig gesproken over haar vroege kennismaking met de volkszanger. Tijdens een optreden van André werd zij, naar eigen zeggen, naar voren gehaald om samen het nummer Een Beetje Verliefd te zingen. Rachel was toen nog maar ongeveer twaalf jaar oud. “Eigenlijk heel apart, want je weet amper met twaalf jaar wat je zingt,” aldus Rachel in een eerder interview.

Later, toen Rachel 15 jaar oud was, werkte zij als oppas bij André Hazes thuis. Tijdens die periode ontstond er meer tussen hen dan alleen een vriendschappelijke band. Rachel vertelde hierover: “Ellen (de toenmalige vrouw van André) was niet thuis. Ik was naar bed gegaan en toen kwam André op een gegeven moment mijn slaapkamer binnen. Toen is er wel wat gebeurd. We hebben toen echt s*ks gehad. André was mijn eerste vriendje met wie ik de liefde heb bedreven.”

Hoewel Rachel destijds meerderjarig was, roept de manier waarop de relatie zich ontwikkelde – en vooral de vroege ontmoeting toen ze nog een kind was – vragen op over de machtsverhoudingen en ethiek van de situatie.

“Ik krijg er de rillingen van”

Gordon was tijdens het interview niet mals in zijn oordeel. “We staan allemaal te zingen bij Holland Zingt Hazes, maar niemand lijkt erbij stil te staan wat die man werkelijk heeft gedaan,” zei hij. Volgens Gordon is het hypocriet dat de Nederlandse samenleving sommige artiesten op een voetstuk plaatst, terwijl hun gedragingen onder de mat worden geveegd.

“In mijn ogen is het bizar dat we hem blijven eren. Ik krijg echt de rillingen als ik bedenk dat hij een relatie had met een vrouw die hij al kende toen ze nog bijna een kind was,” aldus Gordon. Hij benadrukte ook dat hij uit eigen ervaring weet dat André niet altijd even zachtzinnig was: “Ik heb hem Rachel gewoon zien slaan aan boord van een vliegtuig,” onthulde hij.

Beelden van jonge Rachel en André

De discussie rond dit onderwerp kreeg nog meer lading toen oude beelden opdoken van de eerste ontmoeting tussen Rachel en André. In die video’s is een jonge Rachel te zien die samen met André op het podium staat. Volgens de berichten was Rachel toen ongeveer elf of twaalf jaar oud en André al begin dertig.

Deze beelden zijn opnieuw viraal gegaan op sociale media en roepen bij veel mensen een gevoel van ongemak op. Het is moeilijk te rijmen met de heldenstatus die Hazes nog steeds heeft in Nederland. Veel kijkers geven aan dat ze het moeilijk vinden om de beelden te zien zonder zich ongemakkelijk te voelen, vooral nu de context bekend is.

De dubbele moraal in Nederland

Gordon wijst erop dat de situatie rond André Hazes een pijnlijk voorbeeld is van dubbele standaarden. “Als dit vandaag de dag zou gebeuren, zou iemand als André Hazes direct gecanceld worden. Maar omdat hij een icoon is, halen we onze schouders op,” aldus Gordon.

De entertainer vraagt zich hardop af waarom er zo’n verschil wordt gemaakt. “We kunnen niet aan de ene kant mensen publiekelijk kapotmaken en aan de andere kant iemand blijven vereren die zich schuldig heeft gemaakt aan gedrag dat vandaag de dag onacceptabel zou zijn.”

Volgens Gordon is het belangrijk dat we als samenleving eerlijk blijven over het verleden, ook als het gaat om mensen die we ooit hebben bewonderd. “Je kunt iemands muzikale talent erkennen, maar je moet ook niet je ogen sluiten voor de dingen die niet door de beugel konden,” benadrukt hij.

Publieke reacties verdeeld

De uitspraken van Gordon zorgden zoals verwacht voor verdeelde reacties. Sommige luisteraars prezen hem voor zijn openheid en durf om een ongemakkelijk onderwerp aan te kaarten. Anderen vonden dat hij “oude koeien uit de sloot haalde” en dat het verleden van Hazes geen invloed zou moeten hebben op hoe zijn muziek wordt beleefd.

Toch lijkt de discussie die Gordon aanzwengelde steeds breder gevoerd te worden. Zeker nu er meer aandacht is voor grensoverschrijdend gedrag binnen de entertainmentwereld, gaan steeds meer stemmen op om ook kritisch te kijken naar het verleden van geliefde iconen.

Eerlijkheid boven alles

Gordon sloot het gesprek bij Yoursafe Radio af met de oproep om eerlijker te zijn over de mensen die we bewonderen. “Het is niet erg om iemand te bewonderen om zijn muziek, maar wees ook niet blind voor de hele mens. Laten we stoppen met het idealiseren van figuren als hun daden daar niet bij passen,” zei hij.

Voorlopig lijkt de discussie rondom André Hazes, zijn nalatenschap en de manier waarop we omgaan met iconen uit het verleden nog niet voorbij. En als het aan Gordon ligt, is dat maar goed ook: “We moeten blijven nadenken over wie we op een voetstuk plaatsen — en waarom.”

Lees verder