-

Algemeen

Gerard Joling woedend op de media: ‘Ik heb dit nooit gezegd’

Avatar foto

Gepubliceerd

op

Gerard Joling woedend op media: “Mijn woorden zijn volledig verdraaid!”

Gerard Joling is niet te spreken over de manier waarop de media zijn recente uitspraken hebben geïnterpreteerd. De zanger en presentator, die momenteel te zien is in zijn eigen realityserie Only Joling, wordt ervan beschuldigd harde kritiek te hebben geleverd op collega-artiesten Frans Bauer, René Froger en Dries Roelvink. Maar volgens Joling is daar niets van waar.

In een interview met Shownieuws laat de zanger duidelijk weten: “Ik heb dat nooit gezegd. Mijn woorden zijn uit hun context gehaald en volledig verdraaid.” De uitspraken waar het om draait, zouden volgens Gerard bedoeld zijn als algemene opmerkingen over reality-tv in het algemeen — zonder dat hij namen noemde. Het incident toont opnieuw aan hoe snel uitspraken van bekende Nederlanders kunnen worden opgeblazen tot relletjes in de media.


Nieuwe realityserie Gerard Joling: ‘echter dan ooit’

De aanleiding voor alle commotie was een interview met Veronica Superguide, waarin Joling sprak over de lancering van zijn nieuwe realityprogramma Only Joling. De serie, die vanaf eind maart elke vrijdagavond wordt uitgezonden, geeft een kijkje in het dagelijkse leven van de zanger.

“Bij mij hoef je niks te verzinnen. Ik ben wie ik ben, en er gebeurt altijd wel wat,” aldus Gerard in het interview. “Niet negatief bedoeld, maar bij sommige andere programma’s zie je wel dat er wat in elkaar geflanst is om het leuker te maken.”

Dat laatste zinnetje zorgde voor een storm aan reacties. Verschillende media — waaronder de bekende showbladen — legden de opmerking uit als een kritiek op collega’s met hun eigen realityseries, met name Frans Bauer, René Froger en Dries Roelvink.


‘Nooit gezegd, nooit bedoeld’: Gerard haalt uit

Gerard Joling is daar nu woedend over. In een gesprek met Shownieuws maakt hij duidelijk dat hij zich absoluut niet negatief heeft uitgelaten over zijn collega’s.

“Het stond ineens op de voorpagina van de Veronica Gids en vervolgens nam de Story het over alsof ik letterlijk had gezegd dat de realityshows van Frans Bauer, René Froger en de Roelvinkjes in elkaar geflanst zijn. Maar dat heb ik dus nooit gezegd.”

Volgens Joling waren zijn woorden veel algemener bedoeld, zonder dat hij specifieke personen op het oog had.

“Ik zei alleen: ‘Ik zie reallifesoaps van collega’s.’ En dat is natuurlijk een breed begrip. Ik heb geen enkele naam genoemd. Dat het dan zo verdraaid wordt, vind ik gewoon kwalijk.”


Respect voor collega’s: “Ik zou dat nooit zeggen”

De suggestie dat hij zou hebben uitgehaald naar collega’s als Frans Bauer en René Froger raakt Joling diep, juist omdat hij een goede band met hen heeft.

“Frans is een schat van een vent. Een knuffelbeer. En René is een vriend, een collega met wie ik al jarenlang plezier heb. En Dries ken ik ook goed. Waarom zou ik in vredesnaam iets negatiefs over hen zeggen?”

Gerard zegt dat hij direct actie heeft ondernomen toen hij de publicaties zag verschijnen. Hij besloot zijn collega’s persoonlijk te bellen om de lucht te klaren.

“Ik heb ze allemaal gebeld. Want ik vond het echt vervelend. Dit is niet hoe ik mijn interview heb gegeven. En ik heb helemaal geen behoefte aan dit soort negativiteit. Daar bereik je niets mee.”


Media onder vuur: hoe ver gaat entertainmentjournalistiek?

Het voorval zet opnieuw vraagtekens bij de manier waarop de entertainmentpers omgaat met interviews en uitspraken van BN’ers. Uitspraken die in een andere context worden gedaan, kunnen gemakkelijk worden verdraaid tot sensationele headlines. Iets wat niet alleen schadelijk is voor de betrokken artiest, maar ook onnodig onrust zaait onder collega’s en fans.

“Dit is precies waarom ik soms huiverig ben voor interviews,” aldus Joling. “Je zegt iets met een bepaalde intentie, en vervolgens staat het er totaal anders.”

De showbizzwereld is klein, en vriendschappen zijn belangrijk. Ruzies of meningsverschillen die in de pers worden uitgelicht, kunnen leiden tot permanente verwijdering of beschadigde relaties — zelfs als ze nergens op gebaseerd zijn.


Over Only Joling: echtheid boven perfectie

Ondanks de ophef is Gerard wél trots op zijn nieuwe tv-project. Only Joling geeft een ongefilterde blik in het leven van de zanger, met optredens, familiebijeenkomsten, fans, reizen en huiselijke momenten.

“Bij mij zie je geen gescripte taferelen. Je ziet mij ’s ochtends zonder make-up, met slaap in mijn ogen, en ook als er eens iets misgaat. Dat maakt het juist leuk,” aldus Gerard.

De kijkcijfers van de eerste aflevering waren veelbelovend en ook op sociale media kreeg de show veel positieve reacties. Veel kijkers waarderen de openheid en humor van Joling, en vinden het verfrissend dat hij zichzelf blijft — zonder filters of opsmuk.


Wat vinden de andere artiesten?

Tot nu toe hebben Frans Bauer, René Froger en Dries Roelvink nog niet publiekelijk gereageerd op de uitspraken of de excuses van Gerard. Dat lijkt een bewuste keuze: de drie artiesten staan bekend om hun respectvolle en rustige benadering van mediarelletjes. Bovendien is er geen concrete aanleiding voor boosheid, nu Gerard duidelijk afstand heeft genomen van de verdraaide interpretaties.

In de showbizz geldt vaak: wie zwijgt, stemt toe — of kiest ervoor geen olie op het vuur te gooien.


Conclusie: storm in een showbizzglas water

Het relletje rondom Gerard Joling en zijn vermeende kritiek op collega’s blijkt bij nader inzien vooral een mediahype. De zanger zegt niets anders te hebben gedaan dan algemene observaties delen over realityprogramma’s — zonder namen te noemen. Toch werd dit door sommige media vertaald naar een aanval op drie collega-artiesten.

Gerard heeft inmiddels zelf het initiatief genomen om de lucht te klaren en zijn collega’s te bellen. Zijn boodschap is helder: er is geen sprake van ruzie, geen sneer, en geen opzet.

Wat overblijft is een realityserie die in positieve zin opvalt, een artiest die opkomt voor zichzelf, en een showbizzwereld waar woorden soms gevaarlijk snel worden opgeblazen.

Algemeen

Dit is de heftige reden dat Frans Duijts altijd in patserbakken rijdt: ´Ik was bijna dood´

Avatar foto

Gepubliceerd

op

Zanger Frans Duijts staat bekend om zijn opvallende verschijning. Zijn liefde voor dure sportwagens, opvallende kleding en ronkende bolides levert hem regelmatig kritiek op. Voor sommigen komt het over als patsergedrag, voor anderen is het gewoon genieten van succes. Toch ligt er volgens Frans een diepere reden achter zijn flamboyante levensstijl.

Een val van tien meter

In een interview met Weekend vertelt Frans openhartig over een schokkende gebeurtenis uit 2002. Tijdens een klus waarbij hij asbestplaten verwijderde, viel hij maar liefst tien meter naar beneden. “Het vangnet bleek verkeerd verankerd en ik maakte een vrije val,” blikt hij terug. Die val veranderde alles in zijn leven.

Andere kijk op het leven

Tot dat moment hield Frans er rekening mee wat anderen van hem vonden. “Mijn ouders zeiden vroeger altijd: ‘Koop nou niet die mooie caravan of sportauto, wat zullen mensen wel niet denken?’ Maar na die val ben ik daar heel anders naar gaan kijken,” vertelt hij. Zijn bijna-doodervaring maakte hem bewust van hoe kwetsbaar het leven is.

Genieten zolang het kan

Frans besloot sindsdien zijn leven anders in te richten. Hij ging wél die mooie caravan kopen, en wél die sportauto. Niet om indruk te maken, maar omdat hij voelde dat hij nú moest genieten. “Ik leef maar één keer, dus ik wil eruit halen wat erin zit,” zegt hij nuchter. “Waarom zou ik wachten tot later als ik nu kan genieten?”

Afgunst en onbegrip

Toch kan niet iedereen zijn levenshouding waarderen. “In Nederland zijn we helaas behoorlijk afgunstig,” merkt Frans op. “Als ik met een mooie auto aan kom rijden, zijn er altijd mensen die roepen: ‘Waar doet ‘ie het van?’ In plaats van gewoon blij voor je te zijn.” Volgens hem heerst er in Nederland een cultuur van klein houden in plaats van gunnen.

Frans Duijts

Duitsland als contrast

In Duitsland, waar Frans ook veel zakelijke contacten heeft, is de mentaliteit totaal anders. “Daar word je juist gerespecteerd als je succes toont,” legt hij uit. “Als ik daar met een mooie auto aan kom rijden, mag ik zaken komen doen. Kom ik met een oud barrel, dan nemen ze me niet serieus.” Het verschil tussen de twee landen is voor hem opvallend en soms frustrerend.

Niet om te imponeren

Frans benadrukt dat zijn dure aankopen geen ego-ding zijn. Hij wil niet opscheppen, maar simpelweg leven zoals hij dat wil. “Als mijn buurman een nieuwe auto koopt, feliciteer ik hem. Lekker genieten, toch? Helaas denken veel mensen daar anders over,” zegt hij. Toch laat hij zich niet tegenhouden door negatieve reacties.

Leven met een les

Wat anderen ook vinden, Frans blijft trouw aan zijn eigen visie op het leven. De bijna-doodervaring gaf hem een blijvende les: het leven is kort, en je weet nooit wat morgen brengt. “Ik ben dankbaar dat ik er nog ben,” besluit hij. “En daarom haal ik alles eruit wat erin zit – in stijl.”

Lees verder