-

Algemeen

Johan Derksen is helemaal klaar met grapjes Pieter Cobelens: ´Hij heeft een groot probleem´

Avatar foto

Gepubliceerd

op

Hoewel Vandaag Inside momenteel niet wordt uitgezonden, weerhoudt dat Johan Derksen er niet van om zijn scherpe mening te uiten. In plaats van televisie gebruikt hij zijn podcast Groeten uit Grolloo als platform. Daarin was deze week oud-MIVD-directeur Pieter Cobelens het onderwerp van kritiek. Volgens Derksen zou Cobelens zich te vaak voordoen als een cabaretier, terwijl hij in werkelijkheid als serieuze duider fungeert.

Derksen gebruikt podcast als alternatief voor tv

Met het tijdelijke verdwijnen van Vandaag Inside zoeken fans naar een alternatief, en Johan Derksen voorziet daar graag in. Zijn podcast Groeten uit Grolloo, die hij samen met voormalig No Surrender-kopstuk Henk Kuipers maakt, biedt een podium voor zijn ongefilterde opinies. Voor kijkers die de directe stijl van Derksen missen, is dit een welkome vervanging. In de nieuwste aflevering uiten beide heren hun ongenoegen over de frequent optredende analist Pieter Cobelens bij talkshows als De Oranjezomer.

Henk Kuipers kan Cobelens niet meer horen

Kuipers was de eerste die zijn frustratie uitte over Pieter Cobelens. Hij vraagt zich hardop af waarom talkshows nog steeds voor Cobelens kiezen en niet voor bijvoorbeeld Mart de Kruif, een andere oud-generaal die geregeld geopolitieke kwesties duidt. Volgens Kuipers weet De Kruif meer te overtuigen en blijft hij serieuzer in zijn benadering. Cobelens daarentegen zou onhandige pogingen doen tot humor, wat bij hem verkeerd valt.

‘Geen cabaretier’

Derksen sluit zich volledig aan bij de kritiek van Kuipers. Hoewel hij erkent dat Cobelens geen onvriendelijke man is, vindt hij het problematisch dat de oud-generaal zich als grappenmaker probeert te profileren. “Mensen die geen cabaretier zijn, moeten dat ook niet proberen te zijn,” aldus Derksen. Hij maakt daarbij een spottende vergelijking met Youp van ’t Hek: “Die hangt ook niet de generaal uit.”

Mart de Kruif als voorkeurskandidaat

Volgens Derksen is Mart de Kruif zonder twijfel de beste keus als het gaat om militaire duiding op televisie. Hij prijst De Kruif om zijn heldere taalgebruik en vermogen om complexe situaties inzichtelijk te maken. Wel geeft hij aan dat de oud-generaal vaak al door andere talkshows is geboekt, waardoor redacties soms moeten uitwijken naar Cobelens. Toch blijft Derksen bij zijn standpunt: Cobelens is de ‘reserve’ en mist de nodige soberheid.

Persoonlijke frustratie klinkt door

Het is duidelijk dat Johan Derksen zich ergert aan Cobelens’ aanwezigheid op televisie. Zijn kritiek richt zich niet op diens inhoudelijke kennis, maar vooral op zijn presentatie en stijl. “Hij wil er te veel een show van maken,” meent Derksen. En dat past volgens hem niet bij de serieuze thema’s die aan bod komen wanneer het over geopolitiek en militaire situaties gaat.

Oude wrok mogelijk rol in kritiek

De relatie tussen Derksen en Cobelens is al eerder onder spanning komen te staan. In 2023 kreeg Derksen felle kritiek van Cobelens na zijn controversiële uitspraken over het conflict tussen Israël en Gaza. Sindsdien is hun onderlinge verstandhouding niet meer hersteld. De recente uithaal in de podcast lijkt een voortzetting van die eerder ontstane spanningen.

Derksen blijft opinievoerend, ook buiten televisie

Wat de uitzending van Vandaag Inside betreft, mogen BN’ers en analisten zich niet te veilig wanen. Johan Derksen vindt altijd wel een manier om zijn mening te ventileren, ook als hij niet op televisie verschijnt. Zijn podcast blijkt een krachtig middel om zijn ongezouten mening te blijven uitdragen, met of zonder camera. De kans is groot dat Pieter Cobelens niet het laatste doelwit zal zijn.

Algemeen

Kees van der Spek in diepe rouw na vreselijk verlies

Avatar foto

Gepubliceerd

op

Kees van der Spek neemt afscheid van zijn vader: “Een groot mens is heengegaan”

Voor misdaadverslaggever Kees van der Spek is het een emotionele periode. Op sociale media deelt hij openhartig dat zijn vader recent is weggevallen. Met een ontroerende foto en persoonlijke woorden brengt hij een eerbetoon aan een man die een indrukwekkend leven leidde, vol idealen, reizen en menselijkheid.

Een vader om trots op te zijn

De vader van Kees 0verleed vorige week op 88-jarige leeftijd. Gisteren vond in besloten kring de uitvaart plaats. Op Instagram schreef Kees een liefdevol en krachtig portret van de man die hem grootbracht.

“Een oer-avonturier is er niet meer,” begint hij. Wat volgt, is een indrukwekkende opsomming van alles wat zijn vader in zijn leven heeft betekend voor anderen.

Van timmerman tot wereldreiziger

Kees beschrijft hoe zijn vader begon als timmerman in Zoetermeer, maar zich door studie en inzet ontwikkelde tot ingenieur en doctorandus. Zijn levenspad leidde hem naar maar liefst tien verschillende landen, waar hij zich steeds inzette voor anderen. “Hij deed ontwikkelingshulp in Suriname en Burundi, werkte met mijn moeder in vluchtelingenkampen in Thailand en Cambodja, en zette zich in voor projecten in Oekraïne, Kameroen, Venezuela en Indonesië.”

Het beeld dat ontstaat is dat van een man die niet alleen de wereld wilde zien, maar hem ook een beetje beter wilde maken.

Een warm hart voor mensen in nood

Kees deelt ook hoe zijn vader zijn hart en huis opende voor wie hulp nodig had. Zo nam hij asielzoekers uit voormalig Joegoslavië in huis en gaf hij les op het asielzoekerscentrum. Ook binnen de lokale gemeenschap was hij actief: “Hij deed vrijwilligerswerk in de kerk en gaf altijd minimaal tien procent van zijn inkomen aan goede doelen.”

Deze bescheiden maar betekenisvolle daden maken volgens Kees zijn vader tot een inspiratiebron. Iemand die niet alleen sprak over compassie, maar het ook werkelijk leefde.

Veel steun voor Kees en zijn familie

De post op Instagram roept veel reacties op. Niet alleen van volgers, maar ook van bekende Nederlanders. Onder anderen Chantal Janzen, Alberto Stegeman, Renze Klamer en Tooske Ragas laten een berichtje achter om Kees te steunen in deze moeilijke tijd.

De woorden “Rust zacht, lieve papa” vormen de ingetogen afsluiting van Kees’ bericht. Eenvoudig, maar des te krachtiger.

Een leven dat verder leeft in verhalen

Hoewel het verdriet nog vers is, is het duidelijk dat de nalatenschap van de vader van Kees van der Spek voortleeft in de mensen die hij raakte. In familie, in vluchtelingen die bij hem onderdak vonden, in leerlingen op het AZC, en in de vele levens die hij wereldwijd wist te verbeteren.

Zijn verhaal is een herinnering aan hoe betekenisvol een mensenleven kan zijn, niet door roem of rijkdom, maar door toewijding, menselijkheid en moed.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Kees van der Spek (@keesvanderspek)

Lees verder