Algemeen
Angela de Jong eerste slachtoffer van overname RTL: ´Moet per direct vertrekken´

Met de overname van RTL Nederland door het Belgische mediaconcern DPG Media bevindt Angela de Jong zich plots in een opvallende en misschien wel ongemakkelijke positie. DPG is immers de uitgever van onder andere het AD, waar Angela al jaren haar vlijmscherpe tv-columns publiceert. Maar kan ze nog wel met dezelfde vrijheid haar mening ventileren over de zenders van haar nieuwe moederbedrijf?
Onafhankelijkheid onder druk?
DPG Media betaalt een gigantisch bedrag van 1,1 miljard euro voor RTL Nederland. Het is een investering van formaat en één die natuurlijk niet zonder gevolgen zal zijn. Critici vrezen dat de journalistieke onafhankelijkheid binnen het concern onder druk komt te staan, zeker als het gaat om negatieve berichtgeving over RTL-programma’s of -presentatoren.
Angela’s duidelijke standpunt
Angela zelf laat er echter geen twijfel over bestaan: zij zal zich niet laten muilkorven. “DPG doet maar. Ik ga geen letter anders schrijven over RTL dan ik tot nu toe heb gedaan. Zodra ik iets niet meer mag, dan ben ik weg. Ja, dat gaat me niet gebeuren.” Een stevige uitspraak, die laat zien hoe groot zij haar redactionele vrijheid acht.
Kritiek met een prijskaartje?
Fotograaf en mediakenner William Rutten benadrukte eerder dat een vernietigende column van Angela soms letterlijk miljoenen aan kijkcijfers kan kosten. “Als zij een programma helemaal afbrandt en de kijker haakt af, dan heeft dat directe impact.” Dat maakt de positie van DPG Media lastig: wil je volledige vrijheid toestaan aan iemand die je eigen zenders met één column onderuit kan halen?
Wordt deelname verplicht?
Een ander heet hangijzer is de vraag of journalisten van DPG straks verplicht worden om aan te schuiven in RTL-programma’s, bijvoorbeeld bij de nieuwe talkshow RTL Tonight.
AD-collega Dennis Jansen stelde deze vraag expliciet aan DPG-topman Erik Roddenhof. Zijn antwoord was helder: “Natuurlijk niet. Al onze redacties en al onze journalisten werken hartstikke onafhankelijk.”
Angela versus Eva?
Een specifiek voorbeeld dat genoemd wordt is een mogelijk ‘Eva Jinek-verbod’. Zou Angela straks bijvoorbeeld niet meer mogen aanschuiven bij Eva Jinek, omdat die een concurrent vormt van een ander RTL-programma? Roddenhof maakt ook hierover korte metten met de speculaties. Er komen volgens hem geen beperkingen voor redacteuren of columnisten.
DPG staat achter Angela
Op de vraag of Angela nog vrijuit kan blijven schrijven over RTL, antwoordt Roddenhof volmondig ja. “Angela de Jong bepaalt helemaal zelf hoe ze over tv-programma’s en presentatoren schrijft. Die eerlijkheid wordt juist gewaardeerd door de lezers van het AD. En ook door ons. Dus Angela moet vooral blijven doen waar ze heel erg goed in is en krijgt daar alle ruimte voor.”
Botsing of balans?
Hoewel de officiële lijn is dat er niets verandert aan Angela’s vrijheid, zal de praktijk moeten uitwijzen of dat ook zo blijft. Met haar scherpe pen en onafhankelijke houding is Angela voor DPG zowel een troef als een risico. De vraag is nu: blijft haar onafhankelijkheid gegarandeerd, of komt er op termijn toch frictie met de belangen van het moederbedrijf?

Algemeen
Hartverscheurend: Laatste woorden overleden Delivio Misiedjan (Manu uit GTST) bekendgemaakt

Afscheid van Delivio Misiedjan (12): jonge GTST-acteur laat diepe indruk achter
Met veel verdriet is bekendgemaakt dat Delivio Misiedjan, bekend van zijn rol als Manu Mauricius in de populaire soapserie Goede Tijden, Slechte Tijden, is heengegaan. De jonge acteur, die pas 12 jaar oud was, kampte met een zeldzame en agressieve vorm van lymfeklier*nker. Zijn familie deelde deze week zijn laatste woorden – vol liefde en kracht – met het publiek.
Een opkomend talent
Delivio Misiedjan maakte in 2019 en 2020 indruk met zijn rol als Manu, de oudste zoon van Bing Mauricius, gespeeld door Everon Jackson Hooi. Ondanks zijn jonge leeftijd wist hij zich op de set te gedragen als een echte professional. Zijn speelse energie en natuurlijke talent vielen niet alleen op bij de kijkers, maar ook bij de cast en crew van de langstlopende soapserie van Nederland.
“Hij had een bijzondere uitstraling,” zo klinkt het binnen de televisiewereld. “Delivio bracht meer dan alleen tekst tot leven; hij bracht warmte.”
Een zeldzame diagnose
In 2023 begon Delivio last te krijgen van zijn arm en schouder. Zoals zoveel ouders zouden doen, brachten zijn familieleden hem naar een fysiotherapeut. In eerste instantie leek er weinig aan de hand, maar toen de klachten aanhielden, werd er verder onderzoek gedaan. Uiteindelijk volgde een ingrijpende diagnose: non-hodgkin T-cel-lymfoom, een zeldzame en agressieve vorm van lymfeklierk*nker.
Artsen gaven aan dat het om een uitzonderlijk zeldzaam subtype ging, waardoor het moeilijk was om een duidelijke prognose te stellen. Ondanks die onzekerheid bleef Delivio hoopvol. “Hij vocht met alles wat hij had, met de kracht en de glimlach van een kind dat eigenlijk nog een heel leven voor zich had,” aldus een familievriend.
Omringd door liefde
Delivio’s familie maakte onlangs via een emotionele verklaring bekend dat hij deze week, omringd door zijn dierbaren, is heengegaan. In datzelfde bericht werden ook zijn laatste woorden gedeeld. Woorden die getuigen van liefde, verbondenheid en een groot hart:
“Ik hou van jullie allemaal. Ik ben altijd met jullie. Jullie moeten sterk blijven.”
Deze boodschap raakt veel mensen diep. Het toont de innerlijke kracht van een jonge jongen die, ondanks alles, bleef denken aan de mensen om hem heen.
Reacties van GTST en collega’s
De makers van Goede Tijden, Slechte Tijden reageerden aangeslagen op het nieuws. Op hun sociale media-account stond het volgende:
“Voor cast en crew blijft Delivio het lieve kind dat op zo’n jonge leeftijd al ontzettend professioneel was op de set. Het is hartverscheurend dat zijn leven door deze verschrikkelijke z!ekte zo vroeg is beëindigd. Wij wensen zijn familie en nabestaanden veel sterkte toe in deze zware tijd.”