-

Algemeen

Raymond Mens keihard afgewezen door Donald Trump: ´Absoluut niet welkom´

Avatar foto

Gepubliceerd

op

Het bliksembezoek van Donald Trump aan Nederland heeft voor flink wat reuring gezorgd. Terwijl hij in hoog tempo Schiphol, paleis Huis ten Bosch en de NAVO-top aandeed, was er nauwelijks ruimte voor diepgaande mediaoptredens. De grote hoop van sommige Nederlandse journalisten om hem persoonlijk te spreken, bleef dan ook onvervuld. Raymond Mens, Amerikakenner en commentator bij SBS 6, was één van degenen die probeerde een interview te regelen, maar kreeg nul op het rekest.

Persconferentie in plaats van diepgang

Hoewel Trump tijdens zijn korte verblijf wel een persconferentie hield, werd er geen ruimte geboden aan één-op-één gesprekken met de pers. Journalisten van over de hele wereld waren aanwezig, maar slechts weinigen kwamen echt aan bod. Tim Hofman was bijvoorbeeld wel in de zaal, maar kreeg de kans niet om een vraag te stellen. Zijn informele kledingkeuze – slechts een T-shirt – werd door collega Rutger Castricum gekscherend aangehaald als mogelijke reden voor het mislukken van zijn poging.

Drukte in de zaal ontmoedigt poging

Raymond Mens zelf koos ervoor niet aanwezig te zijn bij de grote persbijeenkomst. In een uitzending van De Oranjezomer legde hij uit waarom. “Er zaten daar zo’n 2.000 journalisten. Dan moet je daar twee dagen rondlopen en misschien lukt het dan om één vraag te stellen,” aldus Raymond. De kans op serieuze interactie met Trump achtte hij daarmee uiterst klein.

Poging tot één-op-één-interview

Toch deed Raymond wel een serieuze poging om via andere kanalen een exclusief interview met de Amerikaanse oud-president te regelen.

Hij hoopte dat Trump, in zijn onvoorspelbare stijl, misschien voor de aardigheid of uit welwillendheid één buitenlands medium zou selecteren voor een persoonlijk gesprek. “Misschien kiest hij de BBC, en wie weet ook een Nederlands medium,” zei Raymond hoopvol.

Geen gehoor uit Amerika

Die hoop bleek uiteindelijk ongegrond. Trump gaf helemaal geen één-op-één-interviews tijdens zijn verblijf in Nederland. De wens van Raymond bleef dus onvervuld, net als die van talloze andere verslaggevers die hoopten op een moment met de man die wereldwijd nog altijd tot de meest besproken politieke figuren behoort. “Ik heb het geprobeerd, maar hij heeft het gewoon niet gedaan,” concludeerde Raymond nuchter.

Toekomst blijft onzeker

Of er in de toekomst wél een kans komt om Trump persoonlijk te spreken, blijft onduidelijk. De oud-president is bekend om zijn grillige omgang met de media en laat zich niet makkelijk sturen. Toch blijven journalisten hopen op dat ene unieke moment waarbij ze wél toegang krijgen. “Wie weet, ooit,” zei presentator Johnny de Mol optimistisch.

Amerikaanse stijl versus Nederlandse aanpak

De gebeurtenis laat ook de grote verschillen zien tussen de Nederlandse en Amerikaanse mediacultuur. Waar in Nederland openheid en toegankelijkheid vaak vooropstaan, kiest Trump steevast zijn eigen pad. Zijn optreden in Nederland was strak geregisseerd, met weinig ruimte voor verrassingen of spontane ontmoetingen.

Een gemiste kans voor verdieping

Voor journalisten zoals Raymond Mens blijft het dan ook balanceren tussen voorbereiding, geduld en toeval. De kans om Donald Trump te interviewen blijft vooralsnog buiten bereik, maar het geeft tegelijkertijd een fascinerend inkijkje in hoe wereldleiders hun publieke optredens regisseren – tot op de seconde nauwkeurig.

Algemeen

Ongeluk door gevallen colablikje: zwangere vrouw verliest haar kindje

Avatar foto

Gepubliceerd

op

Op 15 juni 2023 vond een zwaar verkeersongeval plaats op de N34 tussen Emmen en Klijndijk. Een 32-jarige automobiliste, die werd afgeleid tijdens het rijden, botste op een file, wat resulteerde in een kettingbotsing met verstrekkende gevolgen.

 

Tragische gevolgen voor een jong gezin

Onder de slachtoffers bevond zich een koppel uit Coevorden, dat net een twintigwekenecho had laten maken. De man en vrouw raakten ernstig gewond door de impact van het ongeval. In het ziekenhuis kwam het hartverscheurende nieuws: het kindje dat de vrouw bij zich droeg, had het niet overleefd.

Oorzaak: een omgevallen blikje cola?

De vrouw die het ongeval veroorzaakte, verscheen afgelopen vrijdag voor de rechter. Zij was echter niet persoonlijk aanwezig. Eerder gaf ze aan dat haar aandacht werd afgeleid doordat een blikje frisdrank in haar auto was omgevallen.

Haar onoplettendheid had desastreuze gevolgen. De automobiliste ramde eerst een Peugeot, die zo hard werd geraakt dat het voertuig de andere rijbaan op werd geslingerd. Een Mazda, met daarin het Coevorder koppel, botste vervolgens frontaal op de Peugeot. Daarna volgde een derde aanrijding, waarbij een andere auto achterop knalde.

Levensveranderende impact voor het koppel

Voor het getroffen koppel zijn de gevolgen immens. Naast het verlies van hun ongeboren kind, liepen ze meerdere botbreuken op en kampen ze nog steeds met ernstige lichamelijke klachten. De man is als gevolg van het ongeluk volledig arbeidsongeschikt geraakt. Zijn mobiliteit is ernstig beperkt, waardoor hij zich uitsluitend kan verplaatsen per taxi of scootmobiel.

Eis van de officier van justitie

De officier van justitie eiste een taakstraf van 120 uur tegen de veroorzaker van het ongeluk, evenals een rijontzegging van zes maanden. Er werden echter vraagtekens gezet bij de verklaring van de vrouw dat ze slechts een paar seconden was afgeleid. Er bestaat een vermoeden dat de afleiding veel langer duurde, mogelijk door het gebruik van een mobiele telefoon. Aangezien hiervoor geen sluitend bewijs is, kan haar dit niet worden aangerekend in de rechtszaak.

Discussie over de strafmaat

De voorgestelde strafmaat heeft geleid tot maatschappelijke verontwaardiging. Veel mensen vinden de opgelegde sanctie te mild in verhouding tot de gevolgen van het ongeval. Op 28 februari zal de rechtbank uitspraak doen.

Wat vindt u van deze zaak? Deel uw mening in de reacties.

Lees verder