Algemeen
Dit zegt de politie over de gevonden lichamen in de zoektocht naar Emma en Jeffrey

De zoektocht naar de vermiste kinderen Emma (8) en Jeffrey (10) heeft dinsdagavond een tragische wending genomen. In het water aan de Renselweg in Winschoten is een auto aangetroffen waarin zich meerdere lichamen bevinden. De p0litie heeft kort daarna een eerste verklaring naar buiten gebracht, waarin ze iets meer toelichting geven op deze ingrijpende ontdekking.
Volgens een woordvoerder gaat het om een voertuig dat “vergelijkbaar is met het type auto waar in het onderzoek naar de vermissing van Jeffrey en Emma naar werd gezocht.” Kort na de vondst meldde een familielid op sociale media dat het zou gaan om de auto van Klaas Bijl, de vader van de kinderen.
“We hebben inmiddels vastgesteld dat er meerdere lichamen in het voertuig aanwezig zijn. Daarom zullen we de auto uit het water moeten halen om nader onderzoek te verrichten,” aldus de p0litie.
De vondst werd gedaan rond 20.30 uur door een team van agenten dat specifiek bezig was met zoeken in en rond het water. “Ze waren daar actief, zoals we dat de afgelopen dagen op meerdere locaties zijn geweest,” zegt de woordvoerder.
De komende uren staat in het teken van de berging van het voertuig.
De auto zal uit het water worden getakeld en vervolgens worden
overgebracht naar een andere locatie. “Daar zal verder onderzoek
plaatsvinden,” bevestigt de p0litie. Op die plek zullen ook de
lichamen uit het voertuig worden gehaald. “Daarna zullen we kunnen
vaststellen om wie het precies gaat.”
De p0litie benadrukt dat er op dit moment rekening wordt gehouden met een zeer ernstig scenario. “We moeten duidelijkheid krijgen over het aantal personen in het voertuig en hun identiteit. Dat vraagt om zorgvuldigheid en tijd.”
De families van Emma en Jeffrey zijn inmiddels op de hoogte gebracht van de vondst. “Zij staan op de eerste plaats. We delen elke nieuwe informatie eerst met hen. Zij maken een bijzonder zware tijd door.”
De vermissing van Emma en Jeffrey begon afgelopen zaterdag, toen zij samen met hun vader Klaas Bijl uit Beerta vertrokken. Sindsdien was er weinig tot geen contact meer. De enige aanwijzing kwam op zondag, toen Klaas telefonisch contact opnam met een bekende in de omgeving. Hij gebruikte een prepaidnummer en vertelde dat het goed ging met de kinderen. “Ze hebben aardappelen en een schnitzel gegeten,” zou hij hebben gezegd, waarna hij abrupt ophing.
Eerder vertelde een vriendin van Klaas, de Tsjechische Mirka, hoe ze zag dat hij de kinderen snel in de auto zette. Aanvankelijk vertelde hij dat ze naar McDonald’s zouden gaan. Toen Jeffrey vroeg of Mirka ook mee kon, antwoordde Klaas dat dit niet mogelijk was. “We gaan naar het paradijs,” zei hij toen.
Deze woorden, gecombineerd met een eerdere afscheidsbrief die door de p0litie werd gevonden, hebben geleid tot grote bezorgdheid over de intenties van Klaas Bijl. De p0litie vreesde al eerder dat er sprake zou kunnen zijn van een wanhoopsdaad.
Nu de auto met lichamen is gevonden, blijft het wachten op bevestiging van de identiteit. Heel Nederland leeft mee met de familie en wacht in spanning op de volgende updates vanuit het onderzoeksteam. In deze fase vraagt de p0litie vooral om rust, respect en terughoudendheid met speculaties op sociale media.

Algemeen
Steenrijk, Straatarm-kijkers stomverbaasd: ”Meen je dit”

Steenrijk, Straatarm stuit op discussie: is 120 euro per week écht straatarm?
In de nieuwste aflevering van het populaire programma Steenrijk, Straatarm draaide het deze week om twee oudere koppels die voor even van leven ruilen. Aan de ene kant: Marco en Caroline, een stel dat inmiddels een luxe leven leidt in het zonnige Kroatië. Aan de andere kant: Han en Norma uit Rijswijk, die moeten rondkomen van een bescheiden AOW-uitkering. Hun verhaal roept bij veel kijkers gemengde gevoelens op, zeker als het aankomt op hun wekelijkse budget.
Geen onbekenden van financiële zorgen
Hoewel Marco en Caroline nu genieten van een comfortabel leven onder de Kroatische zon, is dat lang niet altijd zo geweest. “We hebben ook onze moeilijke periodes gekend,” vertellen ze in de aflevering. “Toen we nog maar drie jaar samenwoonden, stonden er ineens deurwaarders op de stoep. We weten dus hoe het is om met financiële problemen te leven.”
Tegenwoordig hoeven ze zich daar geen zorgen meer over te maken. Ze runnen hun eigen bedrijf en kunnen zich wekelijks een bestedingsbudget van ongeveer 1.200 euro veroorloven. Toch blijven ze nuchter over hun situatie: “We beseffen dat we geluk hebben gehad, maar dat hadden we net zo goed niet kunnen hebben.”
Schulden en tegenslagen
Voor Han en Norma is de situatie een stuk minder rooskleurig. Zij wonen in een eenvoudig appartement in Rijswijk en leven van hun AOW. Han werkte jarenlang via een uitzendbureau, maar raakte financieel in de knel toen zijn toenmalige werkgever fouten maakte met de belastingafdracht. Die fouten resulteerden in een torenhoge schuld van maar liefst 25.000 euro.
Alsof dat nog niet genoeg was, bleek later dat er ook nooit pensioenpremies voor Han zijn afgedragen. “Dat was een harde klap,” vertelt hij. “Je werkt jarenlang, doet alles wat je kunt, en dan blijkt je toekomst niet veiliggesteld.”
120 euro per week: ‘Is dat straatarm?’
Han en Norma hebben wekelijks 120 euro te besteden. Voor velen een schijntje, maar sommige kijkers van Steenrijk, Straatarm zetten vraagtekens bij die kwalificatie. Op sociale media ontstond al snel een discussie over wat nu écht als ‘straatarm’ wordt beschouwd.
“Dat is toch niet weinig?” reageert iemand op X (voorheen Twitter). “Ik moet het met minder doen.” Een ander schrijft: “Ik zou willen dat ik 120 euro per week had. Dan kon ik tenminste eens een keer wat leuks doen.” En weer een ander stelt: “Het valt eigenlijk nog wel mee. Natuurlijk is het geen vetpot, maar het is ook niet niks.”
De reacties laten zien hoe relatief armoede is en hoe verschillend mensen hun eigen situatie beoordelen ten opzichte van die van anderen. Voor het ene gezin is 120 euro een uitkomst, voor een ander is het nauwelijks genoeg voor de dagelijkse boodschappen.
Op bezoek in het andere leven
Zoals gebruikelijk in het programma wisselen de koppels van huis, leven en uitgavenpatroon. Marco en Caroline trekken in bij Han en Norma en proberen zich aan te passen aan hun sobere levensstijl. Hun eerste indruk is opvallend positief. “Wat een ruime keuken!” roept Caroline uit. “En kijk die koelkast eens… die is groter dan die van ons.”
Toch komt er ook wat verwondering. “Ik had een veel kleinere woning verwacht,” zegt Marco. “Ze hebben het hier eigenlijk nog best netjes.”
Maar ondanks de bewondering voor de ruimte en inrichting, merken Marco en Caroline al snel hoe lastig het is om met 120 euro per week rond te komen. Wanneer ze boodschappen doen, beseffen ze dat elke euro telt. Toch is er ook ruimte voor plezier: als Marco in de koelkast een pak frikandellen ontdekt, licht zijn gezicht op. “Al 2,5 jaar niet gegeten!”
Toch blijven ze kritisch op het eetpatroon. “Er zit veel bewerkt voedsel in het menu. Dat is natuurlijk makkelijk en goedkoop, maar niet per se gezond.”
Wederzijds begrip
Aan de andere kant genieten Han en Norma even van een leven in luxe. In Kroatië mogen ze zich tegoed doen aan uitgebreide diners, adembenemende uitzichten en een huis met alle comfort. Maar ondanks de weelde blijven ze met beide benen op de grond. “Je went er snel aan,” zegt Han. “Maar het maakt je ook dankbaar voor wat je hebt, hoe klein het ook is.”
Norma voegt eraan toe: “Het is een wereld van verschil. Maar ik mis ook gewoon m’n eigen huisje. Alles is hier zo perfect, maar het voelt niet als thuis.”
Waardevolle les
Het programma laat opnieuw zien dat rijkdom en armoede veel meer zijn dan alleen cijfers op een bankrekening. Het draait om perspectief, verwachtingen, gezondheid en geluk. De uitwisseling tussen Marco, Caroline, Han en Norma zorgt niet alleen voor emotionele momenten, maar ook voor een breder maatschappelijk gesprek.
Dat gesprek laait op social media nog steeds voort. De ene groep kijkers voelt mee met de schrijnende situatie van Han en Norma. De ander vindt dat 120 euro per week nog best meevalt en dat het etiket ‘straatarm’ wellicht wat overdreven is.
Toch is er één conclusie die iedereen lijkt te delen: iedereen verdient een veilige en zekere oude dag. En dat is, helaas, lang niet voor iedereen vanzelfsprekend.
Wil je zelf een bijdrage leveren aan het armoededebat of meer informatie over hulpinstanties in Nederland? Bezoek dan de websites van organisaties zoals het Nibud of het Armoedefonds.
Je vergeet 3 honden. Ongelooflijk weinig geld en ern overdosis aan honden.
— Wessel Lugtenborg (@WesselWl) May 21, 2025
Voor twee personen is 120 euro per week echt wel te doen hoor. Zo weinig is dat niet. #steenrijkstraatarm
— Mars (@Marschaaaaake) May 21, 2025