Algemeen
De misselijke nalatenschap van Keith Bakker: ´Van verslavingsgoeroe tot zedendelinquent´

Keith Bakker, ooit gevierd als redder van verslaafden, is op 64-jarige leeftijd overleden aan hartfalen. Zijn dood markeert het einde van een uiterst controversieel hoofdstuk in de Nederlandse hulpverlening. Waar sommigen aanvankelijk bewondering voelden voor zijn ogenschijnlijke transformatie van junk naar redder, zien velen nu vooral de ravage die hij achterliet. Voor zijn slachtoffers voelt zijn overlijden niet als verlies, maar als bevrijding. „Het boek is eindelijk dichtgeslagen,” aldus een van hen.
Van ex-verslaafde tot volksheld
Bakker wist zichzelf jarenlang succesvol in de markt te zetten. Hij trad op als de charismatische ex-verslaafde die anderen uit de afgrond hielp. Met openhartige optredens op televisie, het opzetten van verslavingsklinieken en samenwerkingen met bekende Nederlanders, wist hij het grote publiek in te palmen. Voor velen leek hij hét bewijs dat herstel en verlossing mogelijk waren. Maar achter deze façade schuilde een gevaarlijke waarheid.
De eerste barsten in het masker
Het jaar 2010 luidde een ommekeer in. Meerdere vrouwen traden naar voren met ernstige beschuldigingen van seksueel grensoverschrijdend gedrag. De onthullingen sloegen in als een bom. Media, instanties en collega’s keerden zich massaal van hem af. Wat jarenlang werd gevierd als een wonderbaarlijke wedergeboorte bleek een zorgvuldig opgezet toneelstuk. Bakker misbruikte zijn machtspositie en de kwetsbaarheid van zijn cliënten voor persoonlijke bevrediging.
Veroordeeld, maar onverbeterlijk
De rechter legde hem vijf jaar cel op, samen met een beroepsverbod. Velen dachten dat dit het definitieve einde was van zijn publieke rol. Maar Bakker bleek hardleers. Na zijn vrijlating raakte hij opnieuw verwikkeld in een schandaal, ditmaal met een jong meisje als slachtoffer. Wéér volgde een straf. En wéér bleek dat berouw niet tot zijn karakter behoorde. Zijn gedrag liet weinig twijfel over: de man had niets geleerd.
Poging tot comeback leidt tot afschuw
Ondanks zijn verleden en reputatie, besloot Bakker onlangs tot een comeback. Via een online-serie wilde hij opnieuw voet aan de grond krijgen in de verslavingszorg. De reacties waren vernietigend. Oud-cliënten, zorgprofessionals en media trokken massaal aan de bel. Niemand wilde een herhaling van het drama. „De beerput zou opnieuw opengetrokken worden,” klonk het waarschuwend.
Slachtoffers voelen opluchting
Zijn overlijden roept weinig verdriet op bij de mensen die hij pijn deed. Integendeel: voor velen voelt het alsof een donkere schaduw is verdwenen. „Het klinkt misschien hard, maar ik slaap eindelijk rustiger,” vertelde een slachtoffer. Voor hen is zijn dood geen tragisch einde, maar een vorm van rechtvaardigheid – zij het laat en zonder wroeging van zijn kant.
Een man met twee gezichten
Keith Bakker profileerde zich jarenlang als redder, maar werd uiteindelijk veroordeeld als dader. De contrasten in zijn leven waren extreem. Van tv-studio’s naar de rechtbank, van applaus naar afschuw. Zijn verhaal leest als een tragedie waarin de hoofdrolspeler niet alleen zichzelf maar ook talloze anderen meesleurde in zijn val. Zijn gladde woorden en charisma bleken een dekmantel voor misbruik en manipulatie.
Een wrange stilte blijft achter
Nu Bakker er niet meer is, blijft er vooral stilte over. Geen toespraken, geen collectief rouwmoment. Slechts herinneringen aan gebroken beloftes, beschadigde levens en een man die de hulpverlening een zwarte bladzijde naliet. Zijn dood markeert niet alleen het einde van een leven, maar ook van een tijdperk dat velen liever vergeten. Wat rest is de hoop dat zulke figuren voortaan sneller worden ontmaskerd.

Algemeen
MAFS-Olof heeft het helemaal verpest bij Femke: ´Hij is echt een gigantisch varken!´

Het leek allemaal zo mooi te beginnen voor Olof en Femke in Married at First Sight. De eerste beelden van hun huwelijksreis straalden rust, ontspanning en zelfs een vleugje romantiek uit. Maar de sfeer sloeg razendsnel om na één ongelukkige opmerking van Olof. Wat bedoeld leek als een losse grap, viel compleet verkeerd – bij Femke én bij het publiek. Op sociale media brak de storm meteen los: velen vinden dat Olof zich definitief onmogelijk heeft gemaakt.
Een foute opmerking met grote gevolgen
Tijdens een ogenschijnlijk onschuldig gesprek begon Olof ineens over Femke’s vriendin Eveline. Hij gaf toe dat hij haar een leuke vrouw vond en zei zelfs letterlijk: “Als het tussen ons niet werkt, mag zij mij bellen.” Een opmerking die bij Femke insloeg als een bom. Ze hield zich tijdens het moment nog groot, maar haar blik sprak boekdelen. En terecht: wie doet zo’n uitspraak tijdens een huwelijksreis, waarin je net begonnen bent aan iets oprechts?
Publiek walgt van Olof’s gedrag
Kijkers thuis konden hun oren niet geloven. Op X (voorheen Twitter) regende het woedende reacties. “Olof is echt een hork,” schreef iemand. Een ander reageerde: “Wat een respectloze vent. Femke zit daar met goede intenties, en hij begint over haar vriendin?! Ongelooflijk.” Ook termen als ‘toxic’ en ‘gaslighter’ vielen regelmatig. Veel mensen gaven aan dat het leek alsof Olof zich slechts inhield vanwege de camera’s – en dat zijn ware aard steeds duidelijker naar voren komt.
Onbegrip en verbijstering
De algemene teneur is duidelijk: kijkers begrijpen niet waarom iemand die zogenaamd liefde zoekt, zulke kwetsende opmerkingen maakt. “Tegen je vrouw zeggen dat haar vriendin misschien beter bij je past? Geen wonder dat je nog single bent,” luidde één van de scherpe reacties. De opmerking riep niet alleen verbijstering op, maar ook medelijden met Femke, die zich ondanks alles professioneel en waardig bleef gedragen.
Femke krijgt massale steun
Het is dan ook niet verrassend dat het publiek zich unaniem achter Femke schaart. Zij verdient volgens velen beter dan een man die haar al na een paar dagen opzij lijkt te schuiven voor iemand anders. “Femke, je bent te goed voor dit circus,” klonk het in talloze reacties. Anderen moedigden haar aan om meteen haar koffers te pakken en haar grenzen te stellen. “Waarom nog wachten tot het escaleert? Dit is al respectloos.”
Toekomst tussen Olof en Femke op losse schroeven
Hoewel de aflevering geen definitief einde bracht aan het huwelijk tussen de twee, lijkt het tij voor Olof en Femke nauwelijks nog te keren. De vertrouwensbreuk is al in deze vroege fase enorm, en veel kijkers verwachten niet dat hier nog iets moois uit kan groeien. Sterker nog: velen hopen dat Femke de eer aan zichzelf houdt en stopt voordat er meer schade wordt aangericht.
Kijkcijferkanon met wrange nasmaak
Voor het programma Married at First Sight betekent deze aflevering ongetwijfeld een kijkcijferboost, maar wel met een wrange ondertoon. Want waar reality-tv vaak draait om drama en emoties, wordt het nu pijnlijk duidelijk hoe kwetsend en ongepast woorden kunnen zijn – vooral als ze uitgesproken worden tegenover iemand die openstaat voor liefde.
Het oordeel van de kijker is genadeloos
Wat Olof precies bezielde om zoiets te zeggen, blijft een raadsel. Maar dat hij hiermee een grote fout heeft gemaakt, lijkt voor het publiek geen twijfel. Zijn opmerking wordt gezien als hét schoolvoorbeeld van hoe je een beginnende relatie kunt saboteren. Femke daarentegen krijgt lof voor haar rustige houding en volwassen reactie.
Een les voor toekomstige deelnemers?
Misschien biedt deze situatie een harde les voor toekomstige kandidaten: eerlijkheid is belangrijk, maar respect is onmisbaar. En vooral: een huwelijksreis is niet het moment om avances te maken richting de vriendin van je partner. Dat soort gedrag wordt – terecht – genadeloos afgestraft.