-

Algemeen

‘Peter Gillis opgepakt door de politie’

Avatar foto

Gepubliceerd

op

Peter Gillis in zwaarder vaarwater: meerdere aanklachten wegens mishandeling ex-partner Nicol Kremers

Het juridische net rond realityster en ondernemer Peter Gillis lijkt zich verder te sluiten. De eigenaar van onder meer vakantiepark Prinsenmeer in Ommel en bekend van de populaire realityserie Massa is Kassa, wordt inmiddels niet meer verd*cht van één, maar van meerdere m!shandelingen van zijn ex-partner Nicol Kremers. Dat werd maandag bekend tijdens een zitting in de rechtbank van Den Bosch.

Hoewel de zaak aanvankelijk relatief beperkt leek te zijn, wordt nu duidelijk dat de beschuldigingen ernstiger en omvangrijker zijn dan eerder werd aangenomen. Het 0penbaar Min*sterie (OM) heeft aangekondigd dat het onderzoek is uitgebreid en dat er meer incidenten onder de loep worden genomen. De zaak wordt daarom voorlopig uitgesteld, totdat er duidelijkheid is over alle aanklachten.


Eerdere aanklacht: incident op 29 mei 2022

De zaak tegen Peter Gillis begon met een aanklacht van m!shandeling op 29 mei 2022. Tijdens dit incident, dat plaats zou hebben gevonden op vakantiepark Prinsenmeer in het Brabantse Ommel, zou Gillis zijn toenmalige partner Nicol hebben gebeten in haar rug en neus. De zaak werd aanvankelijk aangemerkt als een relatief ‘lichte’ strafzaak en stond gepland voor behandeling bij de p0litierechter.

Toch kreeg de zaak een andere wending toen Nicol Kremers aanvullende aang!ften deed van andere gew*ldsincidenten. Het OM besloot daarop de zaak over te dragen aan de meervoudige kamer, een rechtbank die zwaardere str*fzaken behandelt met drie rechters in plaats van één. Dit duidt op een ernstigere beoordeling van de feiten en een mogelijke zwaardere str*feis.


Uitstel van de rechtszaak: wachten op samenvoeging

Omdat er nu sprake is van meerdere aankl*chten, heeft de r*chtbank besloten de behandeling van de zaak voorlopig uit te stellen. Hierdoor is er nog geen nieuwe zittingsdatum vastgesteld. Het OM heeft aangegeven de verschillende aanklachten in één gecombineerde zaak te willen behandelen.

Welke exacte verdenkingen er bij zijn gekomen, blijft op dit moment onduidelijk. Wel is bevestigd dat het gaat om meerdere incidenten gedurende de relatie tussen Peter en Nicol. Beiden waren maandag niet aanwezig in de rechtszaal.


Vermeend zwijgcontract: Nicol wil waarheid naar buiten brengen

De juridische strijd tussen Peter Gillis en Nicol Kremers beperkt zich niet tot de m!shandelingszaak alleen. Er speelt ook een civiele kwestie over een zogenoemd ‘zwijgcontract’. Volgens Nicol heeft Peter haar onder druk gezet om een contract te tekenen waarin staat dat zij geen uitspraken mag doen over gebeurtenissen tijdens hun relatie.

Dit contract zou haar onder andere beletten om in de media te spreken over de situatie en persoonlijke ervaringen te delen. Nicol wil dit contract juridisch laten vernietigen en had daarom de rechter verzocht om Peter onder ede te laten verklaren over de totstandkoming ervan. Die aanvraag werd afgewezen.

De inzet is hoog, want Nicol is van plan om een boek te publiceren over haar leven en ervaringen, waarin ook haar relatie met Peter Gillis een belangrijke rol speelt. De publicatie van dit boek is voor onbepaalde tijd uitgesteld, in afwachting van juridische duidelijkheid.


Aparte zaak: belastingfra*de en geldstromen

Alsof de mishandelingszaak nog niet voldoende druk legt op de ondernemer, speelt er parallel ook een str*frechtelijk onderzoek naar belastingfra*de. In januari van dit jaar eiste het 0penbaar Ministerie achttien maanden c*lstraf, waarvan zes maanden voorwaardelijk, tegen Gillis.

De aanklacht heeft betrekking op het structureel onjuist opgeven van inkomsten en vermogensbestanddelen, iets wat volgens het OM over meerdere jaren is gebeurd. Het zou onder andere gaan om niet-aangegeven contante geldstromen binnen zijn horecabedrijven en vakantieparken.

De uitspraak in deze zaak wordt verwacht op 10 april. Mocht Gillis schuldig worden bevonden, dan kan dit verstrekkende gevolgen hebben, zowel juridisch als financieel. Een veroordeling zou ook een negatief effect kunnen hebben op zijn zakelijke imperium en reputatie als mediapersoonlijkheid.


Reputatie onder druk: publieke opinie en realitystatus

Peter Gillis is in Nederland vooral bekend als de flamboyante hoofdpersoon in de realityserie Massa is Kassa, waarin hij zijn zakelijke leven en privéperikelen op openhartige wijze toont aan de kijker. Zijn uitgesproken karakter en ogenschijnlijke financiële succes maakten hem tot een polariserend figuur.

Toch is zijn populariteit de laatste jaren onder druk komen te staan, mede door zijn gedrag op en buiten het scherm. De verhalen over vermeende agr*ssie, machtsm!sbruik en financiële onregelmatigheden zetten het beeld van de selfmade miljonair in een heel ander daglicht.

Ook televisiezender SBS6, dat de realityserie uitzendt, kreeg kritiek over het door blijven uitzenden van afleveringen tijdens het lopende onderzoek. Inmiddels zijn de opnames stilgelegd en lijkt een eventueel vervolg onwaarschijnlijk, zolang de juridische situatie niet is opgelost.


Nicol Kremers: van slacht0ffer naar spreker

Nicol Kremers heeft zich de afgelopen tijd meer laten horen in de media. Ze profileert zich steeds nadrukkelijker als spreekbuis voor vrouwen in gew*lddadige relaties. Via interviews en social media probeert ze aandacht te vragen voor huiselijk gew*ld en het belang van het breken met het zwijgen.

Hoewel haar geplande boek voorlopig is uitgesteld, geeft Nicol aan vastbesloten te zijn haar verhaal te delen. Ze krijgt daarbij steun van een groeiende groep volgers én van professionals die zich inzetten voor de rechten van slacht0ffers van partnergew*ld.

“Ik wil dat mensen weten wat er écht gebeurt achter gesloten deuren. Ik heb te lang gezwegen,” aldus Nicol in een eerder interview.


Wat staat Peter Gillis nog te wachten?

De komende maanden beloven cruciaal te worden voor de ondernemer. Met een dubbele rechtszaak op de planning – m!shandeling en belastingfra*de – hangt er veel af van de uitkomst. De uitspraak op 10 april in de belastingzaak is de eerste grote hobbel. Daarna volgt later dit jaar de behandeling van de m!shandelingszaak door de meervoudige kamer.

Mocht Peter Gillis in beide zaken worden veroordeeld, dan kan dit niet alleen gevolgen hebben voor zijn persoonlijke vrijheid (in de vorm van een gev*ngenisstraf), maar ook voor zijn zakelijke positie, publieke rol en imago.

Voorlopig lijkt de Meiland-achtige luxe die hij in Massa is Kassa tentoonstelde plaats te hebben gemaakt voor juridische onzekerheid en reputatieschade.


Conclusie: onzekerheid troef in het leven van Peter Gillis

Wat begon als een enkele aanklacht vanwege m!shandeling is inmiddels uitgegroeid tot een reeks van juridische procedures waar Peter Gillis zich voor zal moeten verantwoorden. De zaak rond zijn ex-partner Nicol Kremers krijgt een vervolg voor de meervoudige str*fkamer, terwijl de belastingfra*dezaak op het punt staat om beslecht te worden.

Ondertussen staat zijn mediacarrière op losse schroeven en lijkt het imperium dat hij met zoveel bravoure opbouwde, te wankelen. Of hij zich hieruit weet te v*chten, zal de toekomst moeten uitwijzen. Maar één ding is zeker: de juridische strijd is nog lang niet gestreden.

Algemeen

Viktor Brand keert niet meer terug op tv en dit is de reden

Avatar foto

Gepubliceerd

op

Viktor Brand in diepe crisis: mediaoffensief treft populaire presentator hard

De ooit zo geliefde televisiepersoonlijkheid Viktor Brand maakt momenteel een uiterst moeilijke periode door. De presentator, die jarenlang samen met Mr. Frank Visser het programma Mr. Frank Visser Doet Uitspraak vormgaf, ligt zwaar onder vuur sinds een reeks onthullingen van het Algemeen Dagblad. Het lijkt alsof de bodem onder zijn bestaan is weggevallen, en uit steeds meer hoeken klinkt harde kritiek. Tot overmaat van ramp voegde ook cabaretier Youp van ’t Hek zich deze week bij het koor van critici. In een pittige column noemt hij Brand een “pokende gluiperd”.

Wat is er precies aan de hand, en waarom lijkt Viktor Brand zich volledig terug te trekken uit het publieke leven?


Jarenlange successen en een plotselinge val

Viktor Brand was jarenlang een van de meest vertrouwde gezichten op de Nederlandse televisie. Met zijn kenmerkende charme, toegankelijke uitstraling en menselijke benadering wist hij kijkers voor zich te winnen in programma’s als Shownieuws, Hart van Nederland en natuurlijk Mr. Frank Visser Doet Uitspraak. Vooral zijn samenwerking met de voormalige rijdende rechter Mr. Frank Visser werd goed ontvangen. Het programma behandelde juridische burenruzies en familiekwesties op laagdrempelige wijze en trok wekelijks honderdduizenden kijkers.

Maar achter de schermen bleek er meer te spelen. Volgens een uitgebreid onderzoeksartikel in het Algemeen Dagblad zou het programma structureel gebruikmaken van scripting en manipulatie. Verhalen zouden worden aangedikt, deelnemers zouden onvolledig geïnformeerd worden, en vooral: de opzet zou meer draaien om sensatie dan om een echte oplossing van conflicten.

Hoewel de kritiek aanvankelijk vooral op Frank Visser gericht was, verschoof de aandacht al snel naar Brand. Als sidekick, die regelmatig in beeld verschijnt bij de ‘huisbezoeken’ en interviews, zou hij een actieve rol spelen in het aanwakkeren van emoties. Die beschuldiging trof hem diep.


Thuisblijven uit angst

Volgens bronnen rondom Viktor Brand is de impact van de AD-onthullingen groot. In de talkshow Vandaag Inside liet Wilfred Genee onlangs weten dat Brand zich inmiddels vrijwel volledig uit het openbare leven heeft teruggetrokken. “Hij komt zijn huis niet meer uit. Zelfs boodschappen doen durft hij niet meer. Hij is bang dat mensen hem op straat aanspreken of veroordelen.”

Dat beeld wordt bevestigd door mensen uit zijn directe omgeving. De presentator zou zich opgesloten voelen in zijn eigen huis, worstelend met gevoelens van schaamte, verdriet en machteloosheid. Ook bij RTL, waar het programma jarenlang werd uitgezonden, is de situatie onderwerp van gesprek. Officieel heeft de zender nog geen besluit genomen over de toekomst van het programma of de betrokken presentatoren.


“Sensatieparasiet” en “gluiperd”: de media duiken erbovenop

Alsof de kritiek uit de journalistieke hoek nog niet genoeg was, mengen inmiddels ook columnisten en opiniemakers zich in de kwestie. Mediacourant noemde Brand eerder al een “sensatieparasiet” — een term die stevig inhakt op zijn reputatie als betrouwbare tv-persoonlijkheid. En deze week was het dus Youp van ’t Hek die er in zijn column in NRC Handelsblad nog een schepje bovenop deed.

In zijn vlijmscherpe stijl schreef Youp over het vermeende morele verval van televisieprogramma’s die draaien om menselijke ellende. De aanleiding was de reeks overlijdens van bekende Nederlanders, maar al snel maakte hij een opvallende zijstap naar Brand en Visser: “Onze rijdende rechter blijkt een zakkenvullende manipulator, en zijn rechterhand een pokende gluiperd die constant fikkies stookt voor de kijkcijfers.”

Volgens Youp doet Viktor zijn achternaam “alle eer aan”, verwijzend naar de controverse die hij aanwakkert. De column is niet alleen scherp, maar ook emotioneel beladen. Voor Brand, die al in een kwetsbare positie verkeert, lijkt het als een mokerslag aan te komen.


Van geliefde presentator naar mikpunt van kritiek

Wat deze situatie extra schrijnend maakt, is de scherpe tegenstelling tussen hoe Viktor Brand jarenlang werd gezien en hoe hij nu wordt behandeld. Brand gold als een van de meest aimabele presentatoren van Nederland. Hij wist in zijn rol empathie te tonen, zonder sentimenteel te worden. Zijn stijl was menselijk, rustig en benaderbaar — precies wat het programma nodig had om het publiek te blijven boeien.

Juist daarom is het contrast zo pijnlijk. Het beeld dat nu geschetst wordt — van een man die met opzet ruzies aanwakkert om de kijkcijfers te stuwen — staat haaks op de reputatie die hij zorgvuldig heeft opgebouwd. De vraag is dan ook: is de kritiek terecht? Of wordt Viktor Brand het gezicht van bredere frustratie over sensatiebeluste televisie?


Het publieke oordeel is hard

Op sociale media is de verdeeldheid groot. Sommige kijkers spreken hun steun uit voor Brand en hopen dat hij snel weer opkrabbelt. Anderen menen dat hij “de consequenties moet dragen” van zijn rol in het programma. “Je kiest ervoor om mee te werken aan dit soort formats,” schrijft een gebruiker op X. “Dan moet je ook niet janken als het uitkomt dat het nep is.”

Tegelijkertijd zijn er ook kritische geluiden richting de media. “Moet je iemand die al op de grond ligt, blijven schoppen?” vraagt een ander zich af. Vooral de timing van Youp van ’t Heks column wordt als wrang ervaren. “Die man is kapot, en dan nog even natrappen voor de grap. Klasse hoor.”


Toekomst van het programma onzeker

De toekomst van Mr. Frank Visser Doet Uitspraak hangt inmiddels aan een zijden draadje. Hoewel de kijkcijfers nog altijd solide zijn, is het vertrouwen geschaad. RTL wil naar verluidt eerst de interne evaluatie afwachten voordat er een besluit valt over het vervolg. Ook de rol van Viktor Brand binnen het programma wordt opnieuw bekeken.

Wat Viktor zelf wil, is op dit moment onduidelijk. Hij heeft nog geen officiële verklaring afgelegd en lijkt voorlopig de media te mijden. Insiders zeggen dat hij zich “zeer gekwetst” voelt en zich afvraagt of hij ooit nog terug kan keren naar het scherm. “Hij is zijn kompas kwijt,” aldus een vriend van de presentator. “Hij weet niet meer wie hij kan vertrouwen.”


Conclusie: een man op een kruispunt

Het drama rondom Viktor Brand laat zien hoe snel het tij kan keren in de televisiewereld. Van publiekslieveling naar mikpunt van kritiek — het is een val die hard aankomt. Of hij zich hiervan weet te herstellen, is onzeker. Wat wel vaststaat: de gebeurtenissen van de afgelopen weken hebben diepe sporen nagelaten, zowel professioneel als persoonlijk.

In een tijd waarin transparantie en integriteit steeds belangrijker worden, liggen mediafiguren onder een vergrootglas. Voor Viktor Brand is dit een pijnlijke les gebleken. Toch is het ook een moment van reflectie. Misschien, als het stof is neergedaald, komt er ruimte voor herstel, nuance en een herwaardering van een man die jarenlang het vertrouwen van de kijker genoot.

Voor nu rest er vooral medeleven. Want achter de headlines en columns schuilt een mens — iemand die, net als ieder ander, recht heeft op compassie.

Lees verder