Algemeen
Vrienden maken zich grote zorgen om Katja Schuurman: ´Doe dat niet!´

Katja Schuurman staat bekend als een vrouw die volop van het leven geniet, maar haar impulsieve liefdesleven baart haar vrienden zorgen. Vooral haar beste vriendin Frédérique Spigt houdt haar hart vast. Als Katja verliefd wordt, kan het maar zo zijn dat ze binnen enkele maanden besluit in het huwelijksbootje te stappen. En dat is precies wat Frédérique wil voorkomen.
Vriendin waarschuwt: ‘Doe dat niet!’
Op Katja’s vijftigste verjaardag stond Frédérique stil bij haar turbulente liefdesleven. Ze verraste haar vriendin met een speciaal geschreven verjaardagslied, waarin ze op speelse, maar ook serieuze wijze haar zorgen uitte. Volgens weekblad Party ging de tekst als volgt:
“Katja heeft een hengel, een lijntje en een
haak.
Daar gaat ze mee uit vissen naar een Harry of een
Sjaak.
Zij is niet te stuiten, ze vliegt van hot naar her,
soms maken wij ons zorgen om het hart van onze ster.
Katja is de liefste, ze heeft een hart van goud,
dus laten wij haar vliegen, zolang ze maar niet trouwt.”
Met deze woorden benadrukte Frédérique dat ze haar vriendin alle geluk gunt, maar hoopt dat ze dit keer niet te snel grote beslissingen neemt.
Een patroon in haar relaties?
De zorgen van Frédérique komen niet uit het niets. Katja heeft in het verleden laten zien dat ze met volle overgave in relaties stapt. Haar huwelijk met Freek van Noortwijk strandde na vier jaar, en ook eerdere relaties hielden vaak niet lang stand. Haar impulsieve karakter maakt haar geliefd, maar brengt ook risico’s met zich mee.
Op dit moment is niet duidelijk of Katja opnieuw verliefd is, maar haar vriendinnen lijken alvast een waarschuwingssignaal af te geven. Als ze inderdaad weer een nieuwe liefde heeft, hopen ze dat ze dit keer haar hart niet té snel laat spreken.
Liefde zonder remmen
Katja staat bekend om haar hartstochtelijke levensstijl. Wanneer ze verliefd wordt, laat ze zich daar volledig in meeslepen. Dit zorgt ervoor dat ze intense relaties beleeft, maar ook dat het soms misgaat. Haar beste vriendin kent haar als geen ander en wil haar behoeden voor een nieuwe teleurstelling.
Of Katja haar advies ter harte neemt, blijft de vraag. Tot nu toe heeft ze zich niet uitgelaten over haar liefdesleven en blijft het onduidelijk of er een nieuwe man in haar leven is. Eén ding is zeker: haar vrienden en familie zullen met argusogen toekijken hoe de komende maanden zich ontwikkelen.
Katja’s reactie?
Katja zelf lijkt zich weinig aan te trekken van de zorgen om haar liefdesleven. Ze is iemand die haar eigen pad volgt en zich niet laat leiden door angst voor de toekomst. Toch zullen haar vrienden blijven hopen dat ze dit keer iets voorzichtiger is met haar hart.
Zal Katja luisteren naar de adviezen van haar dierbaren, of blijft ze gewoon doen waar ze gelukkig van wordt? Haar omgeving blijft in ieder geval waakzaam.

Algemeen
Vakantiegeld dit jaar voor heel veel mensen stukken lager: ´Dit is wat er voor jou nog overblijft´

Een aanzienlijk deel van de Nederlandse werknemers ontvangt dit jaar minder vakantiegeld dan zij gewend zijn. Alleen mensen met een bruto maandinkomen tussen de 2000 en 2750 euro profiteren van een lichte stijging. Voor vrijwel alle andere inkomensgroepen blijft het bedrag gelijk of daalt het ten opzichte van vorig jaar. Dat blijkt uit recente berekeningen van salarisdienstverlener ADP. De oorzaken liggen onder andere in gewijzigde belastingregels, pensioeninhoudingen en de opkomst van het individueel keuzebudget.
Voor werknemers met een bruto maandsalaris van 2750 euro is het verschil het grootst: zij ontvangen dit jaar netto 32 euro meer vakantiegeld dan in 2024. Wie minder of juist meer verdient, merkt daarentegen weinig of zelfs een negatieve verandering. Zo ontvangt iemand met een modaal salaris van 3588 euro bruto per maand 8 euro minder. Werknemers met anderhalf keer modaal (ongeveer 5382 euro) zien hun vakantiegeld met 11 euro dalen. Voor inkomens rond twee keer modaal blijft het bedrag gelijk.
Stijging voor werknemers met minimumloon
Een uitzondering op deze trend vormt de groep werknemers die het minimumloon verdient. Zij ontvangen dit jaar juist meer vakantiegeld, met name door de verhoging van het wettelijk minimumloon.
Voor mensen met een 36-urige werkweek betekent dit een netto stijging van 236 euro ten opzichte van vorig jaar. Bij een 38-urige werkweek is dat 146 euro extra, en voor wie 40 uur werkt stijgt het vakantiegeld met 188 euro. Deze toename is echter volledig te danken aan de loonstijging zelf en niet aan wijzigingen in de fiscale regelgeving.
Belastingkortingen en pensioenpremies spelen een rol
Volgens ADP-expert Dik van Leeuwerden is de teleurstelling bij veel werknemers te verklaren door een verkeerde inschatting van het uiteindelijke netto vakantiegeld. Veel mensen berekenen het verwachte bedrag op basis van hun belastingschijf, zonder rekening te houden met de manier waarop heffingskortingen werken. Het vakantiegeld wordt bij het jaarinkomen opgeteld, waardoor men in sommige gevallen recht heeft op minder heffingskorting. Dit wordt gecorrigeerd met een zogeheten verrekeningspercentage, wat resulteert in een lagere uitbetaling.
Daarnaast heeft ook de pensioenpremie invloed. In veel cao’s en pensioenregelingen wordt automatisch een deel van het vakantiegeld ingehouden ten behoeve van de pensioenopbouw. ADP heeft de exacte invloed hiervan niet meegerekend in hun analyse, omdat dit per sector en fonds sterk kan verschillen. Niettemin zorgt ook deze aftrekpost voor een lager nettobedrag.
Keuzebudget beïnvloedt uitbetaling
Een andere ontwikkeling die invloed heeft op het moment en de hoogte van het vakantiegeld is het individueel keuzebudget (IKB). Bij steeds meer werkgevers wordt vakantiegeld niet meer automatisch in mei uitbetaald, maar gespaard binnen dit budget. Werknemers kunnen vervolgens zelf bepalen wanneer zij het laten uitkeren of besteden aan bijvoorbeeld extra vrije dagen. Hoewel dit flexibiliteit biedt, vervaagt het traditionele vakantiegeldmoment voor veel werknemers.
Minder verrassingen door beter inzicht
In het licht van al deze factoren is het begrijpelijk dat het vakantiegeld voor velen lager uitvalt dan verwacht. Alleen een relatief kleine groep profiteert dit jaar van een stijging. ADP adviseert werknemers om zich goed te informeren over de fiscale gevolgen en hun arbeidsvoorwaarden, zodat teleurstellingen voorkomen kunnen worden.