-

Algemeen

Uitgemergelde Mark Gillis deelt foto en is niet meer te herkennen

Avatar foto

Gepubliceerd

op

Mark Gillis ondergaat indrukwekkende transformatie: ‘Hij is haast onherkenbaar’

Mark Gillis, zoon van ondernemer en realityster Peter Gillis, heeft de afgelopen maanden een verbluffende metamorfose doorgemaakt. De bijna dertigjarige Mark, bekend van de populaire realityserie Massa is Kassa, is zichtbaar flink afgevallen. Fans reageren verbaasd en onder de indruk op zijn nieuwe, slankere uiterlijk. Sommigen vragen zich zelfs af of hij nog wel gezond is, zo groot is het verschil. Eén ding is zeker: Mark heeft zijn levensstijl drastisch omgegooid, en dat werpt zijn vruchten af.

Van Bourgondisch leven naar een gezonde koers

Wie Mark Gillis kent uit de afleveringen van Massa is Kassa, weet dat hij jarenlang een bourgondische levensstijl had. In de serie werd hij regelmatig gezien met een frietje, frikandel of een andere snack in zijn hand. En net als zijn vader Peter Gillis – de flamboyante eigenaar van vakantieparken en oprichter van de Oostappen Groep – kampte Mark met overgewicht. Zijn gewicht leek hem in toenemende mate parten te spelen, zowel fysiek als mentaal.

De grote omslag kwam na een ernstige gezondheidscrisis. Mark belandde in 2022 met een dubbele longontsteking in het ziekenhuis. De situatie was zo ernstig dat hij zelfs tijdelijk in coma werd gebracht. Die periode was een keerpunt in zijn leven. Na zijn ontwaken moest hij opnieuw leren eten, bewegen en praten. Het was een pijnlijk, maar ook leerzaam proces dat Mark aan het denken zette. Hij besloot zijn leven radicaal om te gooien.

Stoppen met roken, starten met sporten

Na zijn herstel maakte Mark werk van zijn goede voornemens. Hij stopte met roken, begon gezonder te eten en liet de snacks steeds vaker links liggen. Ook begon hij met sporten. In zijn eigen woorden: “Ik wil mijn gezondheid niet langer voor lief nemen.” Die nieuwe houding is hem niet in de koude kleren gaan zitten. De resultaten zijn zichtbaar: op recente foto’s is te zien dat Mark tientallen kilo’s kwijt is.

Een foto die hij recent deelde op social media, waarop hij strak in pak poseert naast zijn vader Peter, laat zien hoe ver hij al gekomen is. Waar de knoopjes van zijn colbert vroeger op spanning stonden, zit zijn pak nu als gegoten. Zijn gezicht oogt smaller, zijn kaaklijn is scherper en zijn hele lichaamstaal straalt meer energie en zelfvertrouwen uit.

Zorgen van fans

Toch zijn niet alle reacties onverdeeld positief. Onder de foto’s op Instagram en Facebook reageren sommige volgers bezorgd. “Hij ziet er zo mager uit, is hij wel gezond?”, vraagt iemand zich af. Een ander schrijft: “Zijn gezicht is zo ingevallen, ik herkende hem eerst niet eens.” De reacties variëren van bewondering tot bezorgdheid, maar over één ding zijn de meeste mensen het eens: Mark is bijna onherkenbaar veranderd.

Die onherkenbaarheid is voor velen wennen. “Ik moest twee keer kijken, wat een verschil!” schrijft een volger. Anderen prijzen zijn doorzettingsvermogen: “Knap dat je het hebt volgehouden, Mark. Hou vol en laat die frikandellen maar staan!”

De steun van zijn vader Peter

Peter Gillis, die zelf in 2022 ook met ernstige gezondheidsklachten kampte, steunt zijn zoon in zijn nieuwe levensstijl. Hij weet als geen ander hoe belangrijk het is om goed voor jezelf te zorgen. Peter kreeg destijds te horen dat zijn hartslag gevaarlijk laag was en dat zijn bloedsuikerwaarden zorgwekkend waren. Ook hij moest toen gas terugnemen, al is zijn fysieke transformatie minder zichtbaar dan die van zijn zoon.

Volgens insiders uit de omgeving van de familie Gillis is Peter ‘enorm trots’ op Mark. In interviews laat hij regelmatig weten dat zijn zoon een voorbeeldfunctie heeft voor jongeren die worstelen met overgewicht of verslavingen zoals roken. “Hij laat zien dat het kan, als je maar echt wilt,” aldus Peter.

Nieuwe Mark, nieuwe mindset

Wat misschien nog wel indrukwekkender is dan Marks fysieke transformatie, is zijn mentale omslag. In interviews en posts op social media klinkt een heel andere toon dan vroeger. Waar Mark eerder vooral bekend stond als een ietwat luie levensgenieter die vooral bezig was met lol maken, klinkt hij nu serieus, gedisciplineerd en dankbaar.

Hij spreekt openlijk over zijn ziekenhuisopname, het coma en de lange weg naar herstel. “Het was een wake-up call,” zegt hij. “Als je zo dicht bij de dood bent geweest, dan ga je dingen anders zien. Gezondheid is echt het allerbelangrijkste.” Die nuchtere, eerlijke houding zorgt voor veel sympathie onder zijn fans.

Motivatie voor anderen

Door zijn verhaal te delen, hoopt Mark anderen te inspireren. Hij laat zien dat het nooit te laat is om het roer om te gooien. Zelfs na een ernstige ziekte, een coma en jarenlang ongezond leven is herstel mogelijk. Zijn volgers prijzen hem dan ook om zijn doorzettingsvermogen. “Je bent een voorbeeld, Mark!”, “Wat een kracht heb jij!” en “Als jij het kan, kan ik het ook!” zijn veelvoorkomende reacties.

Ook in de gezondheidszorg is er aandacht voor publieke figuren die een gezonde levensstijl promoten. Volgens deskundigen kunnen mensen zoals Mark Gillis een positieve rol spelen in het bespreekbaar maken van leefstijlverandering, zeker als zij een breed publiek aanspreken via televisie of social media.

Nieuwe kansen op televisie?

De vraag is nu of Mark zijn nieuwe energie ook gaat gebruiken om zijn carrière een andere wending te geven. In Massa is Kassa speelde hij jarenlang een belangrijke rol als sidekick van zijn vader. Maar met zijn vernieuwde uitstraling zou hij zomaar eens in aanmerking kunnen komen voor nieuwe televisieprojecten. Er wordt zelfs al gekscherend gesuggereerd dat Mark nu zo fit is, dat hij zou kunnen solliciteren bij Baywatch.

Of hij daadwerkelijk die kant op gaat, is nog onbekend. Voorlopig lijkt hij zich vooral te richten op zijn gezondheid en zijn persoonlijke groei. Maar wie weet wat de toekomst brengt. Eén ding is duidelijk: Mark Gillis is niet meer de man die hij een paar jaar geleden was – letterlijk en figuurlijk.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Vestiti del Capo (@vestiti_del_capo)

Conclusie: van realityster tot inspiratiebron

Wat begon als een bourgondisch bestaan vol ongezonde gewoontes, is omgeslagen in een inspirerend verhaal van herstel, kracht en doorzettingsvermogen. Mark Gillis laat zien dat zelfs in een wereld vol verleidingen en druk, het mogelijk is om jezelf opnieuw uit te vinden.

Met zijn transformatie heeft hij niet alleen zijn eigen leven verbeterd, maar ook velen geïnspireerd om gezonder te gaan leven. Zijn verhaal laat zien dat zelfs een keiharde realiteit – zoals een ziekenhuisopname en coma – kan leiden tot iets moois. Voor wie zelf worstelt met gezondheid of motivatie, is Mark het levende bewijs: verandering is mogelijk.

En nu is het alleen nog hopen dat hij, zoals een fan het mooi verwoordde, “niet terugvalt in de frikandellen.” Maar gezien zijn nieuwe mindset en doorzettingsvermogen, lijkt die kans gelukkig klein.

Algemeen

Grote ergernis bij De Moeite Waard?!-kijkers: ‘Slaat nergens meer op’

Avatar foto

Gepubliceerd

op

Kritiek op De Moeite Waard?!: “Noem het maar gewoon ‘Verbouwen voor jezelf’”

De recente aflevering van het populaire programma De Moeite Waard?! op RTL heeft voor flinke ophef gezorgd. Kijkers uitten massaal hun ongenoegen op sociale media nadat opnieuw een koppel besloot om hun gerenoveerde woning niet te verkopen, maar er zelf te gaan wonen. Het is inmiddels de derde keer dit seizoen dat deelnemers afwijken van het oorspronkelijke concept van het programma, en dat valt bij trouwe kijkers niet in goede aarde.

Het concept onder druk

In De Moeite Waard?! worden deelnemers uitgedaagd om een verwaarloosd pand aan te kopen en dit binnen een bepaalde periode te renoveren. Met hulp van bouwexpert Bob Sikkes en een beperkt budget is het doel helder: de waarde van de woning moet na de verbouwing flink zijn gestegen, zodat de deelnemers het met winst kunnen verkopen. Dat maakt het programma niet alleen spannend om te volgen, maar biedt ook een realistisch inkijkje in de wereld van vastgoed en renovatie.

Toch lijkt dat uitgangspunt steeds vaker ondermijnd te worden door deelnemers die na afloop besluiten om het huis toch maar zelf te betrekken. Volgens veel kijkers haalt dit de kern van het programma onderuit.

De aflevering die de bom deed barsten

De druppel voor veel kijkers was de aflevering waarin Rob en Anja, een enthousiast stel uit Limburg, een gedateerde bungalow uit de jaren zestig volledig onder handen nemen. Vanaf het begin valt hun liefde voor het huis op. De ligging, de sfeer, het uitzicht — alles lijkt precies in hun straatje te passen.

En inderdaad: hoewel de verbouwing volgens plan verloopt en het eindresultaat zeer lovend wordt ontvangen, besluiten Rob en Anja uiteindelijk niet te verkopen. “We voelen ons hier zó thuis,” zegt Anja zichtbaar geëmotioneerd. “Het voelt alsof dit huis altijd al van ons was. We weten eigenlijk niet of we het ooit nog zullen verlaten.”

Op sociale media, met name X (voorheen Twitter), barst daarna een stortvloed aan reacties los. “Dit is al de derde keer dit seizoen. Noem het dan gewoon ‘Verbouwen met je hoofd op tv’ in plaats van ‘De Moeite Waard?!’”, schrijft een kijker. Een ander voegt toe: “Dit voelt echt als misbruik van het programma. Het lijkt alleen maar te gaan om zichtbaarheid en korting op materialen.”

Verplichte verkoop?

Het voorval heeft de discussie over het format van het programma opnieuw op scherp gezet. Verschillende kijkers pleiten ervoor om het verkoopmoment verplicht te maken. “Als het doel is om te laten zien of een verbouwing echt de moeite waard is, dan hoort daar een verkoop bij,” klinkt het. “Anders meet je de waarde alleen op basis van emotie, niet op cijfers.”

Een andere kijker wijst op het mogelijke voordeel dat deelnemers hebben. “Ze krijgen exposure, professionele begeleiding, en vaak ook nog kortingen op bouwmaterialen. Als er geen verplichting is tot verkoop, dan voelt het voor het publiek niet eerlijk.”

Niet de eerste keer

Dat de kritiek niet uit de lucht komt vallen, blijkt wel uit de gebeurtenissen in eerdere afleveringen. Zo besloten Graziella en Dion in een eerdere uitzending een woning van 400.000 euro aan te kopen, waarna ze er nog eens 250.000 euro in investeerden voor een grondige renovatie. Tijdens de uitzending leek het project een succes: er kwam een bod van maar liefst 925.000 euro — ruim voldoende om winst te maken.

Maar achteraf bleek het verhaal anders te zijn verlopen. De kopers kregen de financiering niet rond, waardoor de verkoop alsnog afketste. Inmiddels is er geen beter bod gekomen, en hebben Graziella en Dion ervoor gekozen om voorlopig zelf in het huis te gaan wonen.

Ook in dat geval kwam er online kritiek. Kijkers vragen zich hardop af of sommige deelnemers al vanaf het begin weten dat ze niet van plan zijn te verkopen.

Programmakritiek én waardering voor Bob Sikkes

Hoewel de kritiek zich vooral richt op het gebrek aan verkoop, blijft bouwdeskundige Bob Sikkes populair bij het publiek. Zijn deskundige blik, persoonlijke aanpak en kritische houding tegenover half werk worden nog steeds breed gewaardeerd.

Toch vragen sommige kijkers zich af hoe Sikkes zelf aankijkt tegen de herhaalde besluitvorming van de deelnemers. “Hij lijkt soms ook verrast als mensen besluiten om toch te blijven. Misschien moet er intern iets veranderen aan het selectieproces of de regels,” oppert een kijker op Facebook.

Gamma-korting en zichtbaarheid?

Een andere hardnekkige theorie onder boze kijkers is dat deelname aan het programma vooral aantrekkelijk is vanwege de voordelen die het met zich meebrengt. Zo zouden deelnemers kortingen krijgen bij bepaalde bouwmarkten, en profiteren van de professionele begeleiding én publiciteit. “Het is een slimme manier om met hulp een droomhuis te creëren, zonder dat je het daarna hoeft te verkopen,” klinkt het cynisch.

Een aantal kijkers noemt het zelfs “een verkapte reclameshow voor mensen die slim weten in te spelen op de spelregels”.

Wordt het format aangepast?

RTL heeft voorlopig nog niet gereageerd op de ophef. Toch is de kans groot dat de redactie van De Moeite Waard?! de kritiek intern bespreekt. Zeker nu het programma opnieuw hoge kijkcijfers behaalt, is de balans tussen entertainment en geloofwaardigheid essentieel. Het risico bestaat dat trouwe fans afhaken als het format zijn geloofwaardigheid verliest.

Een mogelijke oplossing zou kunnen zijn om het verkoopmoment bindend te maken, óf om duidelijker te communiceren dat deelnemers vrij zijn om het huis te houden — zolang dit vooraf bekend is. Ook zou het kunnen helpen als er per aflevering transparant wordt gecommuniceerd over de overwegingen van de deelnemers.

Conclusie: geloofwaardigheid onder druk

Waar De Moeite Waard?! ooit begon als inspirerend woonprogramma waarin kijkers konden meeleven met spannende renovaties én indrukwekkende verkopen, lijkt het nu vooral te verzanden in teleurstellingen voor het publiek. Het feit dat meerdere deelnemers dit seizoen besloten om de woning niet te verkopen, roept vragen op over de oprechtheid van het programma.

De populariteit van De Moeite Waard?! is nog steeds groot, maar het draagvlak brokkelt af als de kern van het programma — namelijk het meten van winst en waarde — structureel wordt losgelaten.

Of de makers hier lering uit trekken, zal in het volgende seizoen moeten blijken. Eén ding is zeker: kijkers zijn kritisch, en willen bovenal eerlijkheid, transparantie én een programma dat doet wat het belooft.

Lees verder