Algemeen
‘Vanaf 2024 moet je verplicht in een restaurant of op het terras fooi geven’
Dit weekend mogen we in Nederland eindelijk weer genieten van aangename temperaturen, wat betekent dat de terrassen, strandtenten en andere horecagelegenheden weer drukbezocht zijn. Maar als de rekening op tafel verschijnt, rijst de vraag: hoeveel fooi geef je eigenlijk?

Omroep West heeft zich verdiept in dit onderwerp, want fooi is
vaak een gevoelig punt. Een deskundige legt daarom uit hoe het
zit.

Fooi
Misschien heb je zelf wel in de horeca gewerkt of als ober gediend.
Dan weet je dat fooi ontvangen altijd een aangename verrassing is.
Toch geven sommige mensen helemaal geen fooi.

Wanneer de rekening wordt gepresenteerd, worstelen veel mensen
met de vraag: moet ik fooi geven en zo ja, hoeveel precies? Moet ik
het afronden, of is dat te weinig of juist te veel?

Laten we duidelijk stellen dat het geven van fooi niet verplicht
is en er dus geen officiële regels voor zijn. Toch is het in de
horeca een gebruikelijke praktijk.

Volgens etiquettedeskundige Reinildis van Ditzhuysen vinden
sommige mensen fooi geven overdreven. “Iemand voert gewoon zijn
werk uit, waarom zou je daar extra voor moeten betalen? Sommigen
denken dat medewerkers zielig worden als je geen fooi geeft.”

Hoeveel fooi?
Volgens Van Ditzhuyzen hoef je je niet al te veel zorgen te maken
over de hoogte van de fooi. “Ontvangers zijn altijd blij met een
extraatje. Elke euro is welkom.”

Toch moeten medewerkers in de horeca hun best doen. “Als het
eten niet smaakt, je lang moet wachten of de ober er slordig
uitziet, hoef je geen fooi te geven.”

“Maar als je tevreden bent, is het gebruikelijk om fooi te
geven, meestal rond de tien procent van het totaalbedrag. Dus als
je honderd euro uitgeeft, is dat ongeveer tien euro.”

‘Niet te krenterig zijn’
Volgens Van Ditzhuyzen moeten mensen echter ook weer niet “te
krenterig” zijn. “Je hoeft de rekening niet tot op de cent af te
ronden. Als je fooi geeft, doe het dan goed.”

“Stel dat de rekening 18 euro is en je betaalt met 20 euro, dan
hoef je geen euro terug te vragen. Dat is niet netjes.”

Aan de andere kant is dit typisch Nederlands, volgens de expert. “Erg calvinistisch en kleinzielig. We hebben het nog steeds goed in dit land, dus laten we niet te veel klagen.”
Hoeveel fooi moet je nou geven en aan wie? 'Vroeger droegen we extra laag uitgesneden shirtjes' https://t.co/jYdOxWL0Na #omroepwest
— Socrates Soixante Neuf (@FredDeZwart1) August 19, 2023
Contant geld
Wat je in ieder geval beter niet kunt doen, is fooi geven met je
bankpas. “Dan weet je niet zeker of het bij het personeel
terechtkomt.”

“Zorg ervoor dat je altijd wat kleingeld bij je hebt, zodat je
de fooi contant kunt geven. De werkgever verdient meer dan de
werknemers, dus die moet geen deel van de fooi krijgen.” De FNV
Horecabond deelt deze mening. “Nee, dat vinden wij zeker geen goed
idee. De fooi is bedoeld voor het personeel.”

Service inbegrepen
Tot slot, ter afsluiting: in 1988 is het fooiensysteem in de
Nederlandse horeca afgeschaft. Sindsdien zijn de prijzen inclusief
service.

Algemeen
Marco Borsato duikt plots op: ‘Ik ben vrijgesproken!’
Marco Borsato voor het eerst weer in het openbaar gezien sinds zijn rechtszaak: “Hij lijkt rustiger”
Voor het eerst sinds zijn rechtszaak eind vorige maand is Marco Borsato weer in het openbaar verschenen. De zanger werd deze week gespot bij een benefietdiner in Alkmaar, georganiseerd door topchef Herman den Blijker.

Voor velen kwam zijn verschijning als een verrassing. Borsato, die zich de afgelopen jaren grotendeels uit het publieke leven had teruggetrokken, leek volgens aanwezigen ontspannen en vriendelijk. Foto’s die op sociale media verschenen, tonen een man die voorzichtig weer aansluiting zoekt met de wereld buiten de rechtbank.
Een rustige verschijning bij benefietdiner in Alkmaar
Het benefietdiner vond plaats in een Alkmaars eetcafé, waarvan de eigenaar een persoonlijke bekende van Borsato is. Volgens ShowNieuws-verslaggever Jordi Versteegden was dat ook de reden dat Marco aanwezig was.
“Hij kent de eigenaar goed en voelde zich op zijn gemak,” aldus Versteegden. “Hij genoot zichtbaar van de avond.”
Hoewel niet duidelijk is of de zanger ook daadwerkelijk meehielp in de keuken, is bekend dat Marco een groot liefhebber van koken is. Tijdens eerdere interviews vertelde hij vaker dat koken hem rust geeft, vooral in drukke tijden. Chefkok Herman den Blijker wilde niet in detail treden over Marco’s rol tijdens de avond, maar zijn aanwezigheid was voldoende om online veel reacties op te roepen.