-

Algemeen

‘Vanaf 2024 moet je verplicht in een restaurant of op het terras fooi geven’

Avatar foto

Gepubliceerd

op

Dit weekend mogen we in Nederland eindelijk weer genieten van aangename temperaturen, wat betekent dat de terrassen, strandtenten en andere horecagelegenheden weer drukbezocht zijn. Maar als de rekening op tafel verschijnt, rijst de vraag: hoeveel fooi geef je eigenlijk?

Omroep West heeft zich verdiept in dit onderwerp, want fooi is vaak een gevoelig punt. Een deskundige legt daarom uit hoe het zit.

Fooi
Misschien heb je zelf wel in de horeca gewerkt of als ober gediend. Dan weet je dat fooi ontvangen altijd een aangename verrassing is. Toch geven sommige mensen helemaal geen fooi.

Wanneer de rekening wordt gepresenteerd, worstelen veel mensen met de vraag: moet ik fooi geven en zo ja, hoeveel precies? Moet ik het afronden, of is dat te weinig of juist te veel?

Laten we duidelijk stellen dat het geven van fooi niet verplicht is en er dus geen officiële regels voor zijn. Toch is het in de horeca een gebruikelijke praktijk.

Volgens etiquettedeskundige Reinildis van Ditzhuysen vinden sommige mensen fooi geven overdreven. “Iemand voert gewoon zijn werk uit, waarom zou je daar extra voor moeten betalen? Sommigen denken dat medewerkers zielig worden als je geen fooi geeft.”

Hoeveel fooi?
Volgens Van Ditzhuyzen hoef je je niet al te veel zorgen te maken over de hoogte van de fooi. “Ontvangers zijn altijd blij met een extraatje. Elke euro is welkom.”

Toch moeten medewerkers in de horeca hun best doen. “Als het eten niet smaakt, je lang moet wachten of de ober er slordig uitziet, hoef je geen fooi te geven.”

“Maar als je tevreden bent, is het gebruikelijk om fooi te geven, meestal rond de tien procent van het totaalbedrag. Dus als je honderd euro uitgeeft, is dat ongeveer tien euro.”

‘Niet te krenterig zijn’
Volgens Van Ditzhuyzen moeten mensen echter ook weer niet “te krenterig” zijn. “Je hoeft de rekening niet tot op de cent af te ronden. Als je fooi geeft, doe het dan goed.”

“Stel dat de rekening 18 euro is en je betaalt met 20 euro, dan hoef je geen euro terug te vragen. Dat is niet netjes.”

Aan de andere kant is dit typisch Nederlands, volgens de expert. “Erg calvinistisch en kleinzielig. We hebben het nog steeds goed in dit land, dus laten we niet te veel klagen.”

Contant geld
Wat je in ieder geval beter niet kunt doen, is fooi geven met je bankpas. “Dan weet je niet zeker of het bij het personeel terechtkomt.”

“Zorg ervoor dat je altijd wat kleingeld bij je hebt, zodat je de fooi contant kunt geven. De werkgever verdient meer dan de werknemers, dus die moet geen deel van de fooi krijgen.” De FNV Horecabond deelt deze mening. “Nee, dat vinden wij zeker geen goed idee. De fooi is bedoeld voor het personeel.”

Service inbegrepen
Tot slot, ter afsluiting: in 1988 is het fooiensysteem in de Nederlandse horeca afgeschaft. Sindsdien zijn de prijzen inclusief service.

Algemeen

Mr. Frank Visser-kijkers gaan los om laatste aflevering: ´Dit is zo vermoeiend!´

Avatar foto

Gepubliceerd

op

De nieuwste aflevering van Mr. Frank Visser Doet Uitspraak heeft wederom voor flink wat opschudding gezorgd. Dit keer geen burenruzie, maar een juridisch conflict tussen twee buurvrouwen en een woningcorporatie. Margriet en Alice, hartsvriendinnen uit Den Helder, stonden lijnrecht tegenover de woningcorporatie Woontij vanwege aangescherpte brandveiligheidsregels die hun geliefde tuintje bedreigden.

Een Tuintje met Geschiedenis

Acht jaar geleden legden Margriet en Alice een gezellig tuintje aan bij Margriets appartement, met goedkeuring van de woningbouwvereniging. Voor de dames is het meer dan zomaar een stukje grond; het is hun toevluchtsoord, hun persoonlijke stukje natuur waar ze kunnen ontspannen en genieten van de zon, vooral in de zomer. “We kunnen hier lekker buiten zitten met alles bij de hand,” zeggen ze.

Verstoorde Rust door Brandveiligheidsregels

Hun rust werd echter ruw verstoord toen de woningbouw aankondigde dat hun tuin verwijderd moest worden. De reden? Aangescherpte brandveiligheidsmaatregelen na een verwoestende brand in een Arnhemse flat. Volgens Woontij blokkeert het tuintje twee vluchtroutes, wat in geval van nood levensgevaarlijk zou kunnen zijn. Margriet en Alice voelden zich echter gepest en getreiterd, en besloten Frank Visser in te schakelen om hun geliefde plekje te redden.

Sociale Media Staat In Vuur en Vlam

De aflevering bracht echter een storm van reacties teweeg op social media. Veel kijkers vonden de strikte regels overdreven en bekritiseerden de woningcorporatie. “Wat een treurigheid om brandveiligheid als argument te gebruiken. Die regelzucht is zó vermoeiend,” schreef iemand op X. Anderen vonden dat veiligheid altijd voorop moet staan. “Je kunt geen uitzonderingen maken als het om de veiligheid gaat,” reageerde een andere kijker.

Het Oordeel van Mr. Frank Visser

Na het aanhoren van beide partijen kwam Frank Visser tot zijn oordeel. Hoewel de dames hun best deden om hun tuin te behouden, gaf hij de woningcorporatie gelijk. Volgens de wet mogen er geen obstakels staan op de vluchtroutes, en dat betekent dat het tuintje moet verdwijnen. Het was een bittere pil voor Margriet en Alice, maar volgens Frank Visser was het een onvermijdelijke uitkomst, gezien de wetgeving.

De Nasleep op Social Media

Ondanks hun verlies, bleef de discussie op social media voortduren. Veel kijkers waren het niet eens met het besluit en betoogden dat de regels te rigide waren, terwijl anderen begrip hadden voor de strikte veiligheidsmaatregelen.

Frank Visser slaagde er opnieuw in om een aflevering neer te zetten die de gemoederen flink bezighield. Eén ding is zeker: de kijkers van Mr. Frank Visser Doet Uitspraak laten hun mening nooit onbesproken!

Lees verder