Connect with us

Nieuwste

Topexpert RIVM: ‘Britse variant rukt op, wacht met versoepelingen!’

versoepelingen uitstellen

In tegenstelling tot wat eerder gedacht werd, rukt de Britse coronavariant toch sneller op. Dat verklaart RIVM-virologe Chantal Reusken in het AD. Daarom moet het kabinet extra voorzichtig zijn met de voorgenomen versoepelingen.

Chantal Reusken is eerder pessimistisch ingesteld. Ze zegt: “Op basis van wat we nu zien, denken we dat de Britse variant binnen nu en een week de overhand krijgt. Het gaat sneller dan we dachten. Eerst was het idee nog dat het omslagpunt in de derde week van februari zou plaatsvinden. Het wordt steeds duidelijker dat het reproductiegetal van de nieuwe variant 40 à 45 procent hoger ligt.”

Dat het aantal besmettingen al enige tijd daalt, schetst volgens Reusken een vertekend beeld. Zij is ervan overtuigd dat de Britse variant voor een volgende besmettingsgolf gaat zorgen.

Voorgenomen versoepelingen

Vanavond komt het kabinet wellicht met versoepelingen van de maatregelen. De kinderopvang en basisscholen gaan volgende week weer open. Virologen juichen deze beslissing niet meteen toe.

Epidemioloog Alma Tostmann van het Radboudumc pleit ervoor om de versoepelingen over de krokusvakantie te tillen. Dat komt neer op een of twee weken uitstel.

Sommige ic-artsen zijn dan weer voorstander van een versoepeling van de maatregelen omdat deze een zware tol eisen.