Connect with us

Nieuwste

Topexpert RIVM: ‘Britse variant rukt op, wacht met versoepelingen!’

versoepelingen uitstellen

In tegenstelling tot wat eerder gedacht werd, rukt de Britse coronavariant toch sneller op. Dat verklaart RIVM-virologe Chantal Reusken in het AD. Daarom moet het kabinet extra voorzichtig zijn met de voorgenomen versoepelingen.

Chantal Reusken is eerder pessimistisch ingesteld. Ze zegt: “Op basis van wat we nu zien, denken we dat de Britse variant binnen nu en een week de overhand krijgt. Het gaat sneller dan we dachten. Eerst was het idee nog dat het omslagpunt in de derde week van februari zou plaatsvinden. Het wordt steeds duidelijker dat het reproductiegetal van de nieuwe variant 40 à 45 procent hoger ligt.”

Dat het aantal besmettingen al enige tijd daalt, schetst volgens Reusken een vertekend beeld. Zij is ervan overtuigd dat de Britse variant voor een volgende besmettingsgolf gaat zorgen.

Voorgenomen versoepelingen

Vanavond komt het kabinet wellicht met versoepelingen van de maatregelen. De kinderopvang en basisscholen gaan volgende week weer open. Virologen juichen deze beslissing niet meteen toe.

Epidemioloog Alma Tostmann van het Radboudumc pleit ervoor om de versoepelingen over de krokusvakantie te tillen. Dat komt neer op een of twee weken uitstel.

Sommige ic-artsen zijn dan weer voorstander van een versoepeling van de maatregelen omdat deze een zware tol eisen.

Lees verder

Nieuwste

René Froger treedt op met helse pijnen

Tijdens de laatste concerten van De Toppers stond René Froger nog lachend op het podium. Maar schijn bedriegt. De zanger leed namelijk helse pijnen. “Ik blijk een nekhernia te hebben.”

Hoewel hij stond te lachen, had hij ontzettend veel pijn. “Ik heb nog nooit met zoveel pijn opgetreden”, vertelt René.

De zanger wilde het er niet over hebben, dus wist niemand het. “Maar het was heftig. Ik stond er met helse pijnen. Een tijdje terug begon het en na wat onderzoeken blijk ik een nekhernia te hebben.”

Eigenlijk moet de zanger nu vooral veel rusten, maar daar is geen tijd voor. “Maar de komende tijd houd ik zeker rust. Dan zie ik wel hoe het loopt. Ik ben blij dat we met De Toppers weer zo’n spektakel hebben kunnen neerzetten. Maar ook trots. Natasja heeft zitten tellen en dit was mijn 57e stadionconcert.”

Lees verder

Nieuwste

Marc van der Linden na herseninfarct: ‘Lag uren te bibberen op de grond’

Nadat hij geveld was door een herseninfarct lag Marc van der Linden wel drie uur op de grond van zijn flat. Zijn vader zou hem uiteindelijk vinden. “Het was inmiddels middernacht toen mijn vader mij vond, als uit de hemel gezonden”, vertelt Marc.

Hij heeft nog een lange weg te gaan, hoewel de uitslagen niet zo slecht waren. “Ik heb een behoorlijke opdonder gekregen en ben hier nog wel even zoet mee. Ik moet straks revalideren om weer te kunnen lopen”, geeft hij aan vanuit het ziekenhuis. Hij volgt tevens logopedie. “Want, zoals je hoort, praat ik anders dan voorheen. Toch waren er geen echte uitvalverschijnselen, ik mag geloof ik niet mopperen.”

Marc heeft moeite met praten, maar toch wil hij absoluut zijn verhaal doen. Hij onthult dat hij op de grond viel toen hij het herseninfarct kreeg. Daarbij stootte hij tegen een kastje met een wonde onder zijn oog tot gevolg.

Hij had enkele uren een afspraak staan met zijn vader. Toen Marc zijn telefoon niet opnam, begon de vader het ergste te vrezen. Aangezien Marc de deur niet opende, moest hij een raampje intikken. Toen zag hij Marc liggen en belde meteen de hulpdiensten.

Marc was de hele tijd wel bij bewustzijn. “Daar heb ik minstens drie uur gelegen, zonder dat ik alarm kon slaan. Ik kon nergens bij en heb al die tijd maar liggen bidden: ‘Wees gegroet Maria, vol van genade…’ Een katholiek jongetje, zo ben ik opgevoed, en ineens komt dat weer naar boven in dat soort omstandigheden.”

Lees verder

Nieuwste

Verstekelingen overleven 11 dagen durende tocht op roer van tanker

Drie Nigeriaanse verstekelingen zaten minstens elf dagen op het roer van een tanker. Na een tocht van 3.000 kilometer werden ze ontdekt op de Canarische eilanden. De migranten zaten vlak boven de waterspiegel.

De drie Nigerianen hadden symptomen van uitdroging en onderkoeling. In Las Palmas werden ze naar het ziekenhuis gebracht. Ze waren elf dagen onderweg. Het schip was vertrokken vanuit de Nigeriaanse hoofdstad Lagos.

De Spaanse reddingsdiensten postten foto’s van de bijzondere gebeurtenis. Het is overigens niet de eerste keer dat vluchtelingen op deze manier Spanje proberen te bereiken. Een Nigeriaanse van 14 jaar waagde de trip al eens in 2020.

Journalist Txema Santana tweet: “Het is niet de eerste keer en het zal ook niet de laatste zijn.” Normaal is de rederij verantwoordelijk voor het terugbrengen van de vluchtelingen.

Lees verder
Advertisement

Trending