Connect with us

Nieuwste

Net binnen: Ic-artsen pleiten voor versoepeling coronamaatregelen

Maar dan moeten we aanvaarden dat er meer mensen gaan overlijden.

ic-artsen

Vier ic-artsen van onder andere het Radboudumc breken een lans voor een versoepeling van de coronamaatregelen. Ze vinden dat de gunstige effecten van de maatregelen niet opwegen tegen de gezondheidswinst van de ziekenhuizen.

De ic-artsen doen de uitspraken in NRC. Ze sturen aan op minder strenge coronamaatregelen, maar dan moeten we wel aanvaarden dat er meer mensen sterven als gevolg van corona. De ic-artsen, die dag in dag uit met coronapatiënten werken, vinden dat de maatregelen een te hoge tol eisen.

Ze wijzen erop dat veel ondernemers door de lange sluiting van winkels, kapsalons, restaurants en cafés de crisis niet zullen overleven. Ook hebben heel wat leerlingen een flinke leerachterstand opgelopen.

Verder vrezen de ic-artsen dat de kloof tussen arm en rijk groter zal worden. Meer mensen zullen in de armoede belanden.

Waarschuwing

Maar de ic-artsen beklemtonen wel de ernst van corona. Daarover verklaren ze: “Volledig herstel is vaak niet haalbaar doordat veel van onze coronapatiënten ernstige comorbiditeit, zoals overgewicht, hoge bloeddruk en/of suikerziekte.” Dit zijn volgens de artsen allemaal risicofactoren voor een zwaarder verloop van een infectie met het coronavirus. “De helft van al onze voormalige ic-patiënten heeft belangrijke restklachten na de opname”, klinkt het.