-

Nieuwste

Routekaart versoepelingen gelekt: wanneer gaat horeca weer open?

routekaart versoepelingen

Het kabinet werkt aan een routekaart voor het ogenblik dat de coronamaatregelen soepeler mogen. Dat schrijven het AD en de NRC. De eerste prioriteit ligt bij de afschaffing van de avondklok en de heropening van de scholen. Daarna volgen er stapsgewijs versoepelingen.

Met het stappenplan wil het kabinet perspectief bieden en een helder verhaal brengen over hoe de maatschappij zal heropenen. De NRC verwijst naar een interne nota die het kon inzien.

De routekaart bestaat uit vijf stappen:

  • Afschaffing avondklok en heropening scholen
  • Opening pretparken, musea en hoger onderwijs
  • Heropening restaurants tot maximaal dertig personen, meer uitzonderingen voor werken op kantoor en meer ruimte voor sport en evenementen en heropening natte horeca
  • Hervatting alle evenementen en sportwedstrijden
  • Loslaten van basisregels zoals de anderhalve meter regel

Het precieze ogenblik wanneer de regels versoepeld worden, is afhankelijk van de verspreiding van het virus. Dit kan alleen als de positieve trend zich voortzet.

Versoepelingen nog niet voor morgen

Momenteel zit Nederland nog in de fase ‘zeer ernstig’. Dat betekent dat versoepelingen nog niet voor morgen zullen zijn.

Het betreft een voorlopige routekaart die vrijdag nog besproken wordt tijdens de ministerraad.

Ondertussen gaat heel Europa gebukt onder de verspreiding van het virus. Overheden vaardigen strenge maatregelen uit om het virus onder controle te krijgen. In Duitsland is er zelfs sprake van coronakampen voor quarantaineweigeraars.

Nieuwste

Eddie schrikt van de hoge rekening na bellen loodgieter voor verstopte gootsteen

Eddy Castro ontdekte afgelopen maandag dat zijn gootsteen verstopt was.

Hij besloot een loodgieter te bellen om het probleem op te lossen.

De loodgieter was binnen dertig minuten ter plaatse en had het probleem in twintig minuten verholpen. Echter, toen de factuur kwam, schrok Eddy van het bedrag.

Het was iets na 10 uur ’s ochtends op een maandag toen Eddy zijn computer opstartte en via Google op zoek ging naar een loodgieter om zijn verstopte gootsteen te verhelpen.

Hij had geen zin om uitgebreid onderzoek te doen en belde gewoon de eerste loodgieter die hij kon vinden, genaamd Loodgieter Service.

Een dame aan de telefoon beloofde snel hulp te sturen.

Binnen dertig minuten stond er al een persoon voor de deur, die met een gewone personenauto was aangekomen, wat suggereerde dat hij in de buurt woonde.

De loodgieter plaatste een pomp op de afvoer en binnen twintig minuten was het probleem opgelost.

Toen kwam de factuur: maar liefst 598,95 euro, die meteen betaald moest worden via een draagbaar betaalautomaatje.

Eddy was aanvankelijk opgelucht dat zijn probleem was opgelost, maar raakte vervolgens volledig verbijsterd door het hoge bedrag voor slechts twintig minuten werk.

De factuur vermeldde 150 euro voor materiaal, hoewel de gebruikte pomp slechts 50 euro kostte bij een doe-het-zelfwinkel.

Daarbovenop kwam een uurloon van 130 euro en nog eens 180 euro voor de interventie. Eddy vond dit bedrag buitensporig hoog voor de geleverde diensten.

Het rekeningnummer van Loodgieter Service bleek gekoppeld te zijn aan een schoonheidsspecialiste in Zwijndrecht, Nederland, en de onderneming op de factuur bleek zich in Lebbeke te bevinden, op 110 kilometer afstand van Eddy’s huis.

Eddy heeft een melding gedaan bij FOD Economie om anderen te waarschuwen voor dit soort ondernemingen.

Hij hoopt dat zijn ervaring anderen zal helpen om niet in dezelfde val te trappen en geen zaken te doen met Loodgieter Service.

Lees verder