-

Nieuwste

Persconferentie kabinet: zelfs op laagste niveau nog zware beperkingen

persconferentie kabinet routekaart

Tijdens de persconferentie van deze avond maakt het kabinet komaf met de oude routekaart om de coronamaatregelen te versoepelen. De nieuwe versie van de routekaart heeft nu ook op het mildste niveau nog heftige beperkingen.

De nieuwe routekaart is grondig veranderd ten opzichte van de eerste versie. In de nieuwste versie maakt het kabinet gebruik van andere grenzen. De overheid zet volop in op regionale ingrepen en bijsturen op lokaal niveau. Het is nog maar de vraag of deze nieuwe routekaart nu duidelijker is voor de bevolking.

De nieuwe routekaart schetst wel hoe de versoepelingen zullen plaatsvinden:

  • In de eerste fase mogen sportscholen, middelbare scholen en kappers weer open
  • In de tweede fase mogen ook bioscopen, theaters, restaurants en musea weer openen, zij het met een maximaal aantal bezoekers
  • Daarna mogen de cafés open tot uiterlijk middernacht
  • In de laatste fase mogen ook amateursporters weer wedstrijden spelen

Tijdens elke fase wordt de maximale groepsgrootte telkens vergroot van 2 naar 4 , tot 6 en in de laatste fase tot 8.

Vier indicatoren moeten omlaag

Zover is het helaas nog niet. Nederland zit nog op het niveau van ‘zeer ernstig’. Om naar de volgende fase te kunnen gaan, moeten vier indicatoren dalen. Het gaat om de volgende indicatoren:

  • Aantal positieve tests per 100.000 inwoners per regio
  • Aantal ziekenhuisopnames per 1 miljoen inwoners per week per regio
  • Landelijke ic-opnames gedurende twee weken
  • Aantal ziekenhuisopnames landelijk per dag over een periode van twee weken

De maatregelen worden dus niet in één keer versoepeld, maar afhankelijk van de cijfers niveau per niveau. Het is niet meteen duidelijk wanneer we naar een fase lager kunnen overschakelen. De nieuwe routekaart gaat voorlopig nog niet in omdat er momenteel nog teveel onzekerheid is over de verspreiding van de gevreesde Britse coronavariant.

Ook op laagste niveau nog zware beperkingen

Zelfs bij het mildste niveau blijven er volgens De Telegraaf nog zware beperkingen van kracht. Dat betekent dat er nog altijd maar maximaal acht personen over de vloer mogen komen. Geen grote feestjes thuis dus. Ook zal nog steeds het advies gelden om zoveel mogelijk thuis te werken, geen verkoop van alcohol na middernacht en sluiting cafés en restaurants om middernacht. En zo drukt de persconferentie van het kabinet het optimisme van de voorbije dagen toch weer een beetje de kop in.

De nieuwe routekaart rept met geen woord over het loslaten van de basisregels zoals de anderhalve meter afstand. De beslissing om die regels los te laten zal dus te gepasten tijde een politieke beslissing zijn.

Nieuwste

Eddie schrikt van de hoge rekening na bellen loodgieter voor verstopte gootsteen

Eddy Castro ontdekte afgelopen maandag dat zijn gootsteen verstopt was.

Hij besloot een loodgieter te bellen om het probleem op te lossen.

De loodgieter was binnen dertig minuten ter plaatse en had het probleem in twintig minuten verholpen. Echter, toen de factuur kwam, schrok Eddy van het bedrag.

Het was iets na 10 uur ’s ochtends op een maandag toen Eddy zijn computer opstartte en via Google op zoek ging naar een loodgieter om zijn verstopte gootsteen te verhelpen.

Hij had geen zin om uitgebreid onderzoek te doen en belde gewoon de eerste loodgieter die hij kon vinden, genaamd Loodgieter Service.

Een dame aan de telefoon beloofde snel hulp te sturen.

Binnen dertig minuten stond er al een persoon voor de deur, die met een gewone personenauto was aangekomen, wat suggereerde dat hij in de buurt woonde.

De loodgieter plaatste een pomp op de afvoer en binnen twintig minuten was het probleem opgelost.

Toen kwam de factuur: maar liefst 598,95 euro, die meteen betaald moest worden via een draagbaar betaalautomaatje.

Eddy was aanvankelijk opgelucht dat zijn probleem was opgelost, maar raakte vervolgens volledig verbijsterd door het hoge bedrag voor slechts twintig minuten werk.

De factuur vermeldde 150 euro voor materiaal, hoewel de gebruikte pomp slechts 50 euro kostte bij een doe-het-zelfwinkel.

Daarbovenop kwam een uurloon van 130 euro en nog eens 180 euro voor de interventie. Eddy vond dit bedrag buitensporig hoog voor de geleverde diensten.

Het rekeningnummer van Loodgieter Service bleek gekoppeld te zijn aan een schoonheidsspecialiste in Zwijndrecht, Nederland, en de onderneming op de factuur bleek zich in Lebbeke te bevinden, op 110 kilometer afstand van Eddy’s huis.

Eddy heeft een melding gedaan bij FOD Economie om anderen te waarschuwen voor dit soort ondernemingen.

Hij hoopt dat zijn ervaring anderen zal helpen om niet in dezelfde val te trappen en geen zaken te doen met Loodgieter Service.

Lees verder