Connect with us

Nieuwste

Net binnen: Strenge avondklok in Frankrijk mist effect

avondklok Frankrijk mist effect

De strenge avondklok in Frankrijk lijkt niet genoeg te zijn om de verspreiding van het coronavirus af te remmen. Dat meldt regeringswoordvoerder Gabriel Attal woensdag. Uit berekeningen van Franse media blijkt zelfs dat het aantal besmettingen in regio’s waar de avondklok vervroegd is, nog toeneemt.

Als gevolg daarvan overweegt de Franse regering nu nog zwaardere maatregelen. Een strikte lockdown is niet uitgesloten.

Sinds midden december is in Frankrijk een avondklok van kracht. In meerdere regio’s is het tijdstip begin januari nog vervroegd. Eerst was er nog een daling van de positieve gevallen, maar de voorbije weken is er weer een stijgende trend.

Niet het verhoopte effect

In regio’s met een uitgaansverbod, begon het aantal besmettingen vanaf 8 januari te dalen. Dat is ongeveer een week na de maatregel. Maar vanaf 14 januari begon die curve af te vlakken. Sinds 18 januari is de trend weer helemaal omgekeerd en gaat het de verkeerde kant uit.

In de regio’s waar sinds 10 januari een avondklok geldt vanaf 18 uur is er evenmin een positief effect waargenomen. Integendeel. Normaal was een week na de afkondiging van de maatregelen een gunstig effect te verwachten. Vanaf 15 januari is er echter weer een stijging van het aantal besmettingen en die trend versnelt nog sinds 17 januari.

Nu lekte ook de Nederlandse routekaart uit met het oog op versoepelingen. Daarmee wil het kabinet perspectief bieden en een helder verhaal schetsen over de afbouw van de maatregelen. Met dit nieuws uit Frankrijk lijkt dit niet meteen voor morgen te zijn.