-

Nieuwste

Net binnen: Strenge avondklok in Frankrijk mist effect

avondklok Frankrijk mist effect

De strenge avondklok in Frankrijk lijkt niet genoeg te zijn om de verspreiding van het coronavirus af te remmen. Dat meldt regeringswoordvoerder Gabriel Attal woensdag. Uit berekeningen van Franse media blijkt zelfs dat het aantal besmettingen in regio’s waar de avondklok vervroegd is, nog toeneemt.

Als gevolg daarvan overweegt de Franse regering nu nog zwaardere maatregelen. Een strikte lockdown is niet uitgesloten.

Sinds midden december is in Frankrijk een avondklok van kracht. In meerdere regio’s is het tijdstip begin januari nog vervroegd. Eerst was er nog een daling van de positieve gevallen, maar de voorbije weken is er weer een stijgende trend.

Niet het verhoopte effect

In regio’s met een uitgaansverbod, begon het aantal besmettingen vanaf 8 januari te dalen. Dat is ongeveer een week na de maatregel. Maar vanaf 14 januari begon die curve af te vlakken. Sinds 18 januari is de trend weer helemaal omgekeerd en gaat het de verkeerde kant uit.

In de regio’s waar sinds 10 januari een avondklok geldt vanaf 18 uur is er evenmin een positief effect waargenomen. Integendeel. Normaal was een week na de afkondiging van de maatregelen een gunstig effect te verwachten. Vanaf 15 januari is er echter weer een stijging van het aantal besmettingen en die trend versnelt nog sinds 17 januari.

Nu lekte ook de Nederlandse routekaart uit met het oog op versoepelingen. Daarmee wil het kabinet perspectief bieden en een helder verhaal schetsen over de afbouw van de maatregelen. Met dit nieuws uit Frankrijk lijkt dit niet meteen voor morgen te zijn.

Nieuwste

Eddie schrikt van de hoge rekening na bellen loodgieter voor verstopte gootsteen

Eddy Castro ontdekte afgelopen maandag dat zijn gootsteen verstopt was.

Hij besloot een loodgieter te bellen om het probleem op te lossen.

De loodgieter was binnen dertig minuten ter plaatse en had het probleem in twintig minuten verholpen. Echter, toen de factuur kwam, schrok Eddy van het bedrag.

Het was iets na 10 uur ’s ochtends op een maandag toen Eddy zijn computer opstartte en via Google op zoek ging naar een loodgieter om zijn verstopte gootsteen te verhelpen.

Hij had geen zin om uitgebreid onderzoek te doen en belde gewoon de eerste loodgieter die hij kon vinden, genaamd Loodgieter Service.

Een dame aan de telefoon beloofde snel hulp te sturen.

Binnen dertig minuten stond er al een persoon voor de deur, die met een gewone personenauto was aangekomen, wat suggereerde dat hij in de buurt woonde.

De loodgieter plaatste een pomp op de afvoer en binnen twintig minuten was het probleem opgelost.

Toen kwam de factuur: maar liefst 598,95 euro, die meteen betaald moest worden via een draagbaar betaalautomaatje.

Eddy was aanvankelijk opgelucht dat zijn probleem was opgelost, maar raakte vervolgens volledig verbijsterd door het hoge bedrag voor slechts twintig minuten werk.

De factuur vermeldde 150 euro voor materiaal, hoewel de gebruikte pomp slechts 50 euro kostte bij een doe-het-zelfwinkel.

Daarbovenop kwam een uurloon van 130 euro en nog eens 180 euro voor de interventie. Eddy vond dit bedrag buitensporig hoog voor de geleverde diensten.

Het rekeningnummer van Loodgieter Service bleek gekoppeld te zijn aan een schoonheidsspecialiste in Zwijndrecht, Nederland, en de onderneming op de factuur bleek zich in Lebbeke te bevinden, op 110 kilometer afstand van Eddy’s huis.

Eddy heeft een melding gedaan bij FOD Economie om anderen te waarschuwen voor dit soort ondernemingen.

Hij hoopt dat zijn ervaring anderen zal helpen om niet in dezelfde val te trappen en geen zaken te doen met Loodgieter Service.

Lees verder