-

Algemeen

Zeer ongemakkelijk moment: ´Leontine Ruiters barst in tranen uit na opmerking van Monique´

Avatar foto

Gepubliceerd

op

In het SBS 6-programma Het Waren 2 Fantastische Dagen laten bekende Nederlanders zich van hun kwetsbaarste kant zien. Afgelopen weekend waren het Leontine Ruiters, Monique Westenberg en Frank Masmeijer die hun emoties de vrije loop lieten. Vooral Leontine Ruiters kon haar tranen niet bedwingen toen Monique haar onverwacht complimenteerde met haar kracht en veerkracht.

Een zwaar verlies en een gebroken hart

Monique Westenberg blikte tijdens de aflevering terug op een van de moeilijkste periodes uit haar leven. Haar oma, met wie ze een hechte band had, overleed vrijwel gelijktijdig met het einde van haar relatie met André Hazes jr. “Toen zij overleed, lag mijn privéleven volledig in puin,” vertelde ze geëmotioneerd. “Dat scheelde maar twee dagen. En overal waar ik ging, stonden camera’s voor mijn deur.”

Ze sprak over de intense mediadruk en het verdriet dat ze tegelijkertijd moest verwerken. “Mensen zagen alleen het drama rondom André, maar mijn oma verliezen… dát stond voor mij boven alles. Ik was kápot. Zij was mijn leven.”

Kracht halen uit anderen

In die donkere periode vond Monique inspiratie in andere vrouwen die door soortgelijke stormen waren gegaan. “Ik haalde kracht uit voorbeelden. En dat waren jij en Yolanthe,” zei ze rechtstreeks tegen Leontine. “Jullie hebben mij onbewust laten zien hoe je met zo’n situatie om kunt gaan.”

Leontine kon het compliment niet droog aanhoren. De opmerking raakte haar zichtbaar diep. De tranen vloeiden terwijl Monique verder sprak. “Jullie kracht gaf mij het gevoel dat ik het ook kon. Dat ik het ook zou overleven.”

Een onverwachte reactie van Leontine

De emotionele woorden van Monique deden meer met Leontine dan zij had verwacht. “Ik neem het compliment aan,” zei ze snikkend, “maar ik vind het ook lastig. Ik ben niet zo gewend om dat te horen.” Ze gaf toe dat het haar raakte omdat ze zich pas recent bewust werd van haar eigen veerkracht.

“Ik verbaas me er soms over hoe sterk ik eigenlijk ben,” zei Leontine. “Ik heb jarenlang in een soort overlevingsstand gezeten, gewoon doorgaan en niet voelen. Maar dat wil ik niet meer.”

Een eerlijke kijk op overleven

De uitspraak van Leontine raakte een snaar bij veel kijkers. Het beeld van een succesvolle, bekende vrouw die toegeeft jarenlang te hebben geleefd zonder echt te voelen, maakt haar menselijk. “Ik heb lang gedacht: als ik maar doorga, dan komt het vanzelf goed. Maar dat is niet zo. Op een gegeven moment moet je stilstaan, ademen en voelen.”

Ze gaf aan dat ze bewust een andere koers is gaan varen. “Ik wil niet meer overleven. Ik wil léven. En dat betekent soms ook kwetsbaar zijn.”

Frank Masmeijer kijkt toe

Frank Masmeijer, de derde deelnemer in het huis, was tijdens het gesprek voornamelijk toeschouwer. Hij mengde zich kort met de opmerking: “Nou, jij hebt ook wat over je heen gehad, geloof ik? Jonge jonge jonge.” Daarmee doelde hij waarschijnlijk op zijn eigen bewogen verleden. Toch liet hij blijken onder de indruk te zijn van de veerkracht van zijn medebewoners.

Complimenten en emoties in een ongemakkelijke setting

Het programma, waarin BN’ers zonder presentator in een huis worden gezet en via opdrachten en gesprekken elkaar beter leren kennen, is voor veel kijkers wennen. Toch weet het verrassend veel persoonlijke openheid op te roepen. Leontine en Monique toonden beiden hoe diep verdriet doorwerkt, zelfs jaren later, en hoe steun en erkenning het verschil kunnen maken.

Kwetsbaarheid als kracht

Met deze aflevering laten Leontine Ruiters en Monique Westenberg zien dat achter het bekende gezicht vaak een verhaal van pijn en groei schuilt. Hun openheid over verlies, liefde en kracht gaf de aflevering een extra lading. Voor Leontine betekende het compliment van Monique een onverwacht, maar waardevol moment van erkenning. Een kleine veer, maar met grote impact.

Algemeen

Weerkaart op donkerrood: Op deze dag wordt het 42 graden in Nederland

Avatar foto

Gepubliceerd

op

Extreem zomerweer in Nederland: hitterecords, noodweer én een mogelijk tropische verrassing?

De zomer laat zich dit jaar in Nederland van haar meest intense kant zien. De afgelopen dagen liepen de temperaturen in ons land op tot maar liefst 38 graden. Op sommige plekken voelde het zelfs nog warmer aan, vooral in de volle zon en zonder een zuchtje wind. En wie dacht dat het daarmee wel gedaan was, komt misschien bedrogen uit: er zou nóg een hittegolf kunnen aankomen.

Records gebroken

De afgelopen dagen zijn officieel de warmste 1 en 2 juli ooit gemeten in Nederland. Daarmee zijn er opnieuw hitterecords gebroken. De zomer van 2025 staat nu al in de boeken als een uitzonderlijk warme periode.

Maar zoals vaker bij extreem zomerweer, sloeg het weer gisteravond plotseling om. In meerdere provincies werd code geel of zelfs code oranje afgegeven vanwege zwaar onweer, hagel en stormachtige windstoten. Hoewel er soms wat lacherig wordt gedaan over deze waarschuwingen, bleek dat in Winterswijk helaas onterecht: daar stortte een deel van een dak van een bedrijfspand in door de storm, en stonden straten compleet blank. Een serieuze wake-up call.

Zuid-Europa zucht onder de hitte

Wie denkt dat het in Nederland heet is, hoeft maar even naar Zuid-Europa te kijken om te zien dat het nóg extremer kan. In landen als Spanje, Frankrijk en Griekenland is de situatie nijpend. De temperaturen schieten daar boven de 40 graden uit en op diverse plekken zijn natuurbranden uitgebroken. Op Kreta, Griekenland, laaien de vlammen inmiddels op — iets wat we helaas bijna elk jaar lijken te zien in de zomermaanden.

Afnemende hitte, maar mogelijk niet voor lang

Voor de komende dagen zijn de vooruitzichten wat gematigder. De temperaturen dalen iets, er is kans op bewolking en af en toe regen. Het typische Hollandse zomerweer keert voorlopig terug, met waarden rond de 22 tot 25 graden. Toch blijft het weer grillig en kunnen de omstandigheden snel omslaan.

Komt er op 14 juli een zinderende uitschieter?

Volgens de weersite Weer1.nl is het mogelijk dat we op 14 juli een onverwachte tropische piek gaan meemaken. De voorspelde temperatuur? Maar liefst 42 graden Celsius. Dat zou niet alleen een nieuw record betekenen, maar ook de warmste dag ooit gemeten in Nederland.

Toch is enige nuance hier op zijn plaats. Hoe verder een weersvoorspelling in de toekomst ligt, hoe groter de onzekerheid. Korte termijnvoorspellingen – vandaag en morgen – zijn doorgaans vrij betrouwbaar. Maar een schatting elf dagen vooruit is met de nodige voorzichtigheid te interpreteren.

Wat zeggen andere bronnen?

De schatting van 42 graden roept uiteraard vragen op. Andere bekende weerdiensten zijn minder uitgesproken. Buienradar voorspelt voor diezelfde dag een maximumtemperatuur van ongeveer 26 graden – fors lager dan het eerdergenoemde scenario. Het KNMI, het officiële meteorologisch instituut van Nederland, geeft vooruitzichten tot 9 juli, en daaruit blijkt nog niets over eventuele extreme hitte.

Kortom: voorlopig is het gissen. Dat een nieuw warmterecord in de maak is, lijkt op dit moment nog speculatie, maar in deze zomer vol extremen is niets helemaal uitgesloten.

Wat denk jij?

Zien we straks opnieuw een verzengende zomerdag die de geschiedenisboeken ingaat? Of blijft het bij een milde Hollandse zomer met af en toe een plensbui? Wat denk jij: krijgen we echt 42 graden op 14 juli? Deel je mening in de reacties!

Lees verder