Algemeen
Groot schandaal rond Bas Smit onthuld: ´Moet zich verantwoorden voor de rechter´

Bas Smit is in opspraak geraakt door een actie op Instagram die juridisch gezien weleens vervelende gevolgen voor hem kan hebben. De ondernemer en influencer plaatste een oproep op zijn account waarin hij zijn volgers vroeg persoonlijke informatie te delen van iemand die hij ervan verdacht zijn producten na te maken. Volgens critici valt deze oproep onder doxing, een vorm van online intimidatie die strafbaar is in Nederland.
Instagram-post veroorzaakt ophef
De bewuste oproep was maar kort zichtbaar, maar dat was genoeg om de bal aan het rollen te brengen. Juicekanaal Realityfbi bracht het incident naar buiten en stelde dat het met het enorme bereik van Bas Smit slechts een kwestie van minuten was voordat de identiteit van het ‘slachtoffer’ werd achterhaald. “Met zoveel volgers heb je natuurlijk binnen no time iemands gegevens boven water, wat voor die persoon best een probleem kan zijn,” meldt het kanaal.
Wat is doxing precies?
Doxing is het online verspreiden van persoonlijke informatie van iemand zonder diens toestemming, met als doel die persoon schade te berokkenen of onder druk te zetten. Denk hierbij aan het openbaar maken van adressen, telefoonnummers of andere privégegevens. In Nederland is doxing sinds 2021 strafbaar, juist om te voorkomen dat mensen slachtoffer worden van digitale intimidatie of bedreiging.
Slachtoffer overweegt aangifte
Het slachtoffer van de oproep zou inmiddels serieus overwegen om aangifte te doen tegen Smit. Daarmee dreigt het incident juridische gevolgen te krijgen voor de influencer, die tot nu toe vooral bekend stond om zijn commerciële samenwerkingen, goede doelenacties en luchtige socialmediaposts. “Het zou zomaar kunnen dat Bas zich hierover ooit bij de rechter moet gaan melden,” stelt Realityfbi.
Smit geeft actie toe, maar bagatelliseert
Inmiddels heeft Bas Smit gereageerd op de commotie. Hij erkent dat hij de oproep heeft geplaatst, maar noemt het zelf een relatief onschuldige actie. Volgens hem ging het om een persoon die al langere tijd mensen dupeerde met namaakproducten, wat hem ertoe aanzette om zijn volgers om hulp te vragen. Daarmee suggereert hij dat zijn intentie was om anderen te waarschuwen, niet om iemand bewust schade te berokkenen.
Juridische kant van de zaak
Toch is het de intentie niet die telt bij doxing, maar de daad zelf. Juristen wijzen erop dat het delen of oproepen tot het delen van persoonsgegevens zonder toestemming – ongeacht de aanleiding – strafbaar is. Zelfs als het slachtoffer daadwerkelijk onrechtmatige dingen zou hebben gedaan, is het aan de politie en justitie om dat te onderzoeken, niet aan individuen op sociale media.
Reputatieschade en gevolgen
Los van eventuele juridische stappen kan het incident ook reputatieschade opleveren voor Smit. Zijn zorgvuldig opgebouwde imago van toegankelijke ondernemer en familieman komt hiermee onder druk te staan. Bovendien is hij voor veel bedrijven een geliefde samenwerkingspartner. Als dit verhaal zich verder ontwikkelt, zou dat gevolgen kunnen hebben voor zijn commerciële activiteiten.
Voorbeeldfunctie onder de loep
Het voorval legt opnieuw een belangrijk vraagstuk bloot over de verantwoordelijkheid van influencers. Met honderdduizenden volgers en een grote mate van invloed, dragen zij een zekere voorbeeldfunctie. Het oproepen tot acties die juridische risico’s met zich meebrengen, hoe begrijpelijk de frustratie ook is, kan serieuze gevolgen hebben. Of Bas Smit dat inmiddels ook zo inziet, zal de komende tijd moeten blijken.

Algemeen
Duitse expert waarschuwt voor prinses Alexia
