-

Algemeen

Gezin Jeffrey en Emma al jaren bekend om mogelijk huiselijk geweld, moeder deed vrijdag melding

Avatar foto

Gepubliceerd

op

Kinderen Jeffrey (10) en Emma (8) waarschijnlijk verdronken – OM doet onthulling, p0litie erkent eerdere signalen

Het hartverscheurende familiedrama rond Jeffrey (10) en Emma (8), die samen met hun vader Klaas Bijl 0verleden werden aangetroffen in een kanaal in Winschoten, blijft Nederland in zijn greep houden. Woensdagmiddag maakte het 0penbaar Ministerie bekend dat het drietal waarschijnlijk door verdrinking om het leven is gekomen. De vondst van hun lichamen, dinsdagavond in de auto van de vader, sloot een dagenlange en intensieve zoektocht af.

P0litie wist van eerdere zorgen in gezin

Tijdens een persconferentie in Winschoten werd duidelijk dat de situatie binnen het gezin al langer bekend was bij hulpdiensten. Vrijdagavond, een dag voor de vermissing, had de p0litie al een bezoek gebracht aan de woning van Klaas Bijl in Beerta. P0litiechef Frank Smilda bevestigde dat er toen een melding was gedaan. “Op dat moment was er geen directe reden om in te grijpen,” aldus Smilda. Waarom precies werd aangebeld, liet de p0litie in het belang van het onderzoek in het midden.

Later op woensdagavond liet p0litiechef Martin Sitalsing in het programma Eva weten dat de melding afkomstig was van de moeder van de kinderen. Zij had verontrustende berichten van Klaas ontvangen en sloeg alarm. De signalen bleken uiteindelijk niet voldoende om tot directe actie over te gaan. Wel werd er melding gemaakt bij Veilig Thuis.

Sitalsing onthulde bovendien dat er al jarenlang sprake was van mogelijke huiselijk geweldsituaties binnen het gezin. Die informatie was niet eerder gedeeld tijdens de persconferentie, maar onderstreept de ernst van de voorgeschiedenis.

Kinderen stonden onder gezag van moeder

Jeffrey en Emma stonden wettelijk onder gezag van hun moeder. Zaterdag gingen de alarmbellen af toen Klaas Bijl, zonder haar toestemming, de kinderen meenam. Kort daarna werd een Amber Alert uitgevaardigd. Het Openbaar Ministerie classificeerde het incident vanaf zaterdagavond als ontvoering.

“Het raakt ons allemaal heel diep wat er met Jeffrey en Emma is gebeurd,” zei p0litiechef Smilda. “We hebben alles ingezet wat mogelijk was.” Toch kwam het ‘zwartste scenario’ uit.

Onderzoek wijst op verdrinking

Volgens officier van justitie Debby Homans lijkt het er sterk op dat de vader met zijn kinderen in de auto het water is ingereden. “Het meest waarschijnlijke scenario is verdrinking,” aldus Homans. Een nader onderzoek moet uitsluitsel geven over de exacte toedracht.

De Toyota Avensis waarin het drietal werd aangetroffen, werd dinsdagavond met een kraan uit het water getakeld. De vondst volgde op een dagenlange zoektocht, waarbij ook vele vrijwilligers betrokken waren.

Gemeente onderzoekt eigen handelen

De kinderen woonden met hun moeder in Delfzijl, een plaats in de gemeente Eemsdelta. Burgemeester Ben Visser liet weten dat hij een intern onderzoek wil instellen. “We moeten nagaan of de gemeente alles heeft gedaan wat ze kon,” aldus Visser. “Over Klaas Bijl komt nu een beeld naar voren van iemand met een ernstig alc0holprobleem.”

Er zijn aanwijzingen dat hij eerder als verward werd beschouwd. Zaterdagmiddag, vlak voor de ontvoering, probeerden vrienden hem nog tegen te houden. Ze namen zijn autosleutel af omdat ze zich zorgen maakten, maar Klaas vertrok alsnog met een reservesleutel.

Verbroken belofte

Vrienden en bekenden verklaarden dat Klaas zaterdagmiddag had gezegd met de kinderen naar de McDonald’s te gaan. Of ze daar werkelijk zijn geweest, is nog onbekend. De locatie ligt dicht bij de plaats waar de auto werd teruggevonden. Camerabeelden uit de omgeving zijn inmiddels in bezit van de p0litie en worden geanalyseerd.

Een vriendin was aanwezig toen Klaas de kinderen ophaalde. Ze omschrijft hem als nerveus en emotioneel. Volgens haar vertelde Klaas met tranen in zijn ogen dat hij met zijn kinderen ‘naar het paradijs’ zou gaan.

Rouw en medeleven

De familie van Jeffrey en Emma werd in de nacht van dinsdag op woensdag geïnformeerd over de vondst van de lichamen. In een verklaring via Slacht0fferhulp lieten zij weten “aangeslagen, boos en intens verdrietig” te zijn. “Geen enkel woord komt in de buurt van wat wij nu voelen.”

De plek waar de auto werd gevonden is inmiddels uitgegroeid tot een stille herdenkingsplaats. Er liggen bloemen, knuffels en kaartjes. “Rust zacht”, staat op een van de briefjes geschreven.

Ook de burgemeesters van Oldambt en Eemsdelta spraken woensdag hun medeleven uit. “Dit drama raakt onze gemeenschap diep,” aldus burgemeester Sikkema van Oldambt. “We hadden gehoopt op een andere afloop.”

Burgemeester Visser roept mensen op terughoudend te zijn met het delen van beelden waarop te zien is hoe de auto uit het kanaal werd gehaald. “Het is een mooi gebaar dat mensen bloemen en knuffels brengen, maar we moeten ook de waardigheid van het moment respecteren.”

Een nieuw leven dat niet mocht beginnen

Jeffrey en Emma waren na de scheiding van hun ouders samen met hun moeder begonnen aan een nieuw leven in Delfzijl. Ze gingen daar naar school en bouwden een nieuw ritme op. “Hun hele leven lag nog voor hen,” aldus Visser. “We hadden hen zo graag levend en wel teruggevonden.”

De tragedie heeft geleid tot een golf van steun, verdriet en vragen. Vragen die niet alleen gaan over wat er is gebeurd, maar vooral over wat er voorkomen had kunnen worden. Het onderzoek gaat voorlopig onverminderd door.

Algemeen

Groot schandaal over André Rieu op komst: ‘Het is echt wachten’

Avatar foto

Gepubliceerd

op

Dirigent Jaap van Zweden onder vuur: beschuldigingen van grensoverschrijdend gedrag roepen vragen op

De wereld van klassieke muziek wordt opgeschud door serieuze aantijgingen richting topdirigent Jaap van Zweden. Meerdere musici die met hem samenwerkten, hebben verklaard dat Van Zweden zich schuldig zou hebben gemaakt aan grensoverschrijdend gedrag. De beschuldigingen betreffen onder andere verbaal intimiderend gedrag en een gespannen werksfeer.

Volgens een aantal musici zou Van Zweden zich jarenlang hebben laten gelden op een manier die door sommigen als intimiderend werd ervaren. “Hij schreeuwt naar je alsof je een kind van vier bent,” zegt een betrokkene. “Veel mensen zijn bang om iets verkeerd te doen.”

Grote carrière, grote druk

Jaap van Zweden geldt internationaal als een van de meest succesvolle Nederlandse dirigenten ooit. Hij leidde toporkesten als het New York Philharmonic en was recentelijk nog chef-dirigent bij The Metropolitan Opera in New York. Zijn uitzonderlijke staat van dienst en internationale reputatie maken de situatie des te gevoeliger.

Entertainmentjournalist Jordi Versteegden en Privé-hoofdredacteur Evert Santegoeds spraken in de podcast Strikt Privé over de kwestie. “Als je zo’n hoge boom bent, vang je veel wind,” zegt Santegoeds. “Het is onvoorstelbaar wat hij bereikt heeft, en ook opvallend hoe weinig aandacht dat in Nederland soms krijgt.”

Toch merkt hij op dat groot succes ook zijn keerzijde heeft. “Dan is er altijd wel iemand die zich niet gehoord voelt of zich gekwetst voelt door de manier van werken. Zeker als de lat hoog ligt en de druk intens is.”

Documentaire als katalysator

De beschuldigingen zijn naar buiten gekomen in het kader van een documentaire van het programma Pointer, waarin enkele musici hun ervaringen delen. Hoewel Van Zweden vooralsnog niet publiekelijk heeft gereageerd op de aantijgingen, wordt verwacht dat hij zijn kant van het verhaal binnenkort zal toelichten.

Volgens de makers van de documentaire gaat het om een structureel patroon, waarin harde werkcultuur en persoonlijke omgangsstijl door elkaar lopen. In hoeverre de gedragingen van Van Zweden als grensoverschrijdend kunnen worden gekwalificeerd, is onderwerp van discussie.

De balans tussen prestatie en gedrag

De discussie raakt een bredere maatschappelijke ontwikkeling: hoe gaan we om met hoge druk en machtsverhoudingen binnen prestatiegerichte omgevingen zoals de kunstwereld, media of sport?

“Het is niet de padvinderij,” zegt Santegoeds daarover. “Waar intensieve prestaties worden gevraagd, worden ook scherpe woorden gewisseld. Vroeger werd dat als normaal beschouwd, nu wordt er anders naar gekeken. Tijden veranderen.”

Hij voegt toe: “Als je daarna met elkaar een glas wijn kunt drinken en het achter je laat, zou het goed moeten zijn. Maar als mensen structureel schade ervaren, moet dat uiteraard serieus genomen worden.”

André Rieu

Wordt André Rieu ook genoemd?

Tijdens het gesprek komt ook de naam van violist en orkestleider André Rieu kort voorbij. Tot op heden zijn er geen beschuldigingen richting hem geuit, en zijn naam werd slechts hypothetisch genoemd. “Zou het kunnen? Je weet het gewoon niet meer tegenwoordig,” zegt Versteegden. De opmerking dient vooral als voorbeeld van hoe breed het maatschappelijke debat inmiddels reikt.

De opmerking is niet bedoeld als aantijging, maar toont aan dat in de huidige tijd steeds vaker gekeken wordt naar machtsstructuren in publieke functies, ook als er geen concrete aanleiding is.

Zelfreflectie

Aan het einde van het gesprek wordt ook kort stilgestaan bij het eigen werkklimaat binnen de media. “Ben je zelf bang dat er ooit verhalen naar buiten komen?” vraagt Jordi aan Evert.

“Niet echt,” antwoordt hij. “Maar het is ook bij ons geen wereld van thee en koekjes. We werken onder hoge druk en er wordt veel gevraagd. Vroeger hoorde daar soms een scherpe toon bij. Nu liggen de gevoeligheden anders.”

Santegoeds sluit af met een veelzeggend citaat: “If you can’t stand the heat, stay out of the kitchen.” Toch benadrukt hij ook dat we alert moeten blijven op situaties waarin grenzen overschreden worden. “Grootheid of niet, iedereen verdient een veilige werkomgeving.”

Hoe nu verder?

Het is nog onduidelijk wat de gevolgen zullen zijn voor Jaap van Zweden. De betrokken omroepen hebben nog geen officiële reactie gegeven op de documentaire of de verklaringen van de musici. Van Zweden zelf heeft nog niet publiekelijk gereageerd. Of dat snel verandert, zal afhangen van de verdere berichtgeving en de maatschappelijke druk.

Wat wel duidelijk is: dit verhaal past in een bredere trend waarin ongewenst gedrag, ook binnen prestigieuze werkomgevingen, steeds minder onbesproken blijft.

André Rieu

Lees verder