Algemeen
Verschrikkelijk nieuws voor Maarten van Rossem: ´Veel sterkte in deze moeilijke tijd´

De bekende historicus en voormalig jurylid van De Slimste Mens, Maarten van Rossem, beleeft een zware periode in zijn privéleven. Zijn vrouw Winnie is recent ernstig ten val gekomen en heeft daarbij haar heup op twee plaatsen gebroken. Sindsdien moet zij zich met een rollator voortbewegen. In een open interview met het weekblad Story deelt Maarten zijn gevoelens over deze ingrijpende gebeurtenis.
Een huwelijk van meer dan vijftig jaar
Maarten en Winnie zijn al sinds 1969 getrouwd. Hun ontmoeting vond plaats tijdens een sinterklaasfeest. Het stel kreeg twee kinderen: dochter Ottelien en zoon Niels. Toch was het krijgen van kinderen lange tijd onzeker. Winnie voelde daar aanvankelijk weinig voor, en ook Maarten had geen sterke kinderwens. Uiteindelijk kwam het er toch van. “Ik ben als kinderhater volledig omgeturnd,” bekent Maarten in zijn eigen blad Maarten!. “Ik vind kinderen hartstikke leuk.”
Ouder worden met zorgen
De val van zijn vrouw confronteert Maarten opnieuw met de ongemakken van ouderdom. Toch blijft hij er nuchter onder. “Dat hoort nu eenmaal bij het ouder worden,” zegt hij. Die nuchterheid typeert zijn houding tegenover het leven. Hij erkent de zwaarte van de situatie, maar blijft ver weg van overdreven sentimentaliteit. De zorg voor zijn vrouw raakt hem diep, maar hij blijft rationeel.
Eerdere confrontatie met aftakeling
De huidige situatie roept bij Maarten herinneringen op aan zijn moeder, die leed aan Parkinson en dementie. “Ze takelde enorm af,” vertelde hij eerder. Zijn manier van spreken over zulke gevoelige onderwerpen is direct en eerlijk. In een opvallende uitspraak liet hij ooit weten: “We hebben weleens gedacht haar te vermoorden met een kussentje, maar je weet: je gaat achter de tralies.” Die rauwe eerlijkheid is typerend voor zijn stijl: confronterend maar niet gespeend van humor.
Een bijzonder eerbetoon in Utrecht
Ondanks de zorgen thuis, werd Maarten onlangs geëerd met een bijzonder gebaar. In het Wilhelminapark in Utrecht werd een bankje onthuld, speciaal voor hem geplaatst. De burgemeester van Utrecht, Sharon Dijksma, verrichtte de onthulling. Het initiatief kwam van de producent van De Slimste Mens, waar Maarten twaalf jaar lang aan verbonden was.
Humor bij het eerbetoon
Tijdens de onthulling kon Maarten zijn cynische humor niet laten varen. Hij grapte dat hij hoopt dat mensen niet eindeloos gaan zeuren als ze naast hem op zijn bankje plaatsnemen. Producent Bernhard van den Bosch voegde daar lachend aan toe: “Groet hem gerust, maar blijf niet te lang zitten.” Die lichte toon hielp om het eerbetoon luchtig te houden, ondanks de zwaarte van Maartens privéleven.
De kracht van nuchterheid
Wat Maarten onderscheidt, is zijn vermogen om pijnlijke thema’s als ziekte, ouderdom en zorg bespreekbaar te maken zonder in zelfmedelijden te vervallen. Hij erkent het lijden, maar blijft trouw aan zijn realistische, soms cynische kijk op het leven. Die houding maakt hem tot een unieke stem in het publieke debat.
Relevantie en waardering
Maartens persoonlijke situatie en zijn recente erkenning in Utrecht tonen aan hoezeer hij nog altijd gewaardeerd wordt. Zijn invloed blijft voelbaar, zowel als commentator van maatschappelijke zaken als in de manier waarop hij zijn persoonlijke ervaringen deelt. Zelfs in moeilijke tijden blijft hij trouw aan zichzelf: eerlijk, scherp en altijd met een vleugje ironie.

Algemeen
Vreselijke doodsoorzaak van Jeffrey (10) en Emma (8) bekendgemaakt
