-

Algemeen

MAFS-kijkers reageren op Marcella, zeggen allemaal hetzelfde

Avatar foto

Gepubliceerd

op

Ongemak troef bij Bjorn en Marcella in Married At First Sight: “Raak je vent een keer aan!”

Het nieuwe seizoen van Married At First Sight is inmiddels enkele weken onderweg, maar de romantiek blijft tot nu toe ver te zoeken. Vooral het koppel Bjorn en Marcella zorgt voor gefronste wenkbrauwen bij de kijkers. Terwijl de makers dit jaar kozen voor een vernieuwde aanpak, lijkt die bij dit stel vooralsnog geen succes. Het gebrek aan chemie is schrijnend zichtbaar, en op social media laten fans massaal van zich horen. “Marcella, raak je vent een keer aan!” is inmiddels het meest gedeelde sentiment op X.

Een veelbelovende match op papier

Op papier leek het nog zo’n goede match: Bjorn en Marcella zijn beiden werkzaam in het onderwijs, delen een passie voor balsporten en genieten op z’n tijd van een goed biertje. Kortom, de ingrediënten voor een gezellige, evenwichtige relatie leken aanwezig. Maar in de praktijk blijkt dat ‘matchen op basis van persoonlijkheid en interesses’ niet automatisch leidt tot romantische klik.

In de aflevering van deze week wordt pijnlijk duidelijk dat er iets fundamenteels ontbreekt: aantrekkingskracht. Wat begon als een voorzichtige kennismaking, lijkt nu te verzanden in een ongemakkelijke vriendschap. En dat valt de trouwe kijker meteen op.

“Het voelt als een groepswerk op school”

Veel fans van het programma vergelijken de relatie tussen Bjorn en Marcella met die van collega’s die toevallig samen in een projectgroep zijn beland. “Het voelt alsof ze een groepspresentatie moeten geven in plaats van samen een huwelijk op te bouwen,” schrijft een kijker op X (voorheen Twitter).

Het stel doet netjes wat van hen wordt verwacht. Ze voeren gesprekken, maken uitstapjes, en proberen vooral niet te veel druk op elkaar te leggen. Maar de vonk? Die blijft uit. En hoe langer het duurt, hoe ongemakkelijker het wordt om naar te kijken.

De ‘friendzone’ ligt op de loer

Ook seksuologe en relatietherapeut Eveline Stallaart, een van de vaste experts in Married At First Sight, merkt de afstand tussen de twee op. Tijdens een coachingsessie benoemt zij de olifant in de kamer: de kans dat Bjorn en Marcella in de beruchte ‘friendzone’ terechtkomen is groot. Te groot, zelfs.

Hoewel de twee liefdevol over elkaar spreken, mist er fysieke intimiteit, en daarmee ook emotionele verdieping. Eveline drukt het koppel op het hart dat ze actie moeten ondernemen. “Jullie moeten buiten je comfortzone treden,” klinkt het advies. Want als ze willen ontdekken of er méér in zit, dan zullen ze ook lichamelijk dichter bij elkaar moeten komen.

Geforceerde toenadering

Na het gesprek met Eveline besluiten Bjorn en Marcella gehoor te geven aan het advies. Wat volgt is een serie pogingen tot affectie die helaas allesbehalve natuurlijk overkomen. Er is weinig spontaniteit; alles voelt geforceerd en ongemakkelijk. De handen die elkaar vasthouden, de schouderklopjes, de voorzichtige knuffels – het lijkt eerder op een toneelstuk dan op een opbloeiende relatie.

Voor de kijkers is het bijna pijnlijk om te zien. Op social media regent het reacties van mensen die zich zichtbaar generen voor wat ze op hun scherm te zien krijgen. “Ken je dat, dat je je schouders optrekt van plaatsvervangende schaamte? Zo zit ik dus nu op de bank,” schrijft een kijker. Een ander vult aan: “Marcella krijgt een opdracht. Raak verdikkie je vent een keer aan!”

“Je voelt het, of je voelt het niet”

De ongemakkelijkheid roept ook de vraag op: waarom zou je een expert nodig hebben om te bepalen of je je partner aantrekkelijk vindt? Chemie is moeilijk af te dwingen, dat is inmiddels duidelijk. Het grote publiek vraagt zich af of de formule van Married At First Sight dit seizoen niet te klinisch is geworden.

In plaats van natuurlijke vonken, zien we dit jaar vooral stellen die elkaar keurig ‘leren kennen’ maar waarbij de magie ontbreekt. De kijker wil geen projectmatige aanpak van de liefde, maar echte, voelbare connecties. En als die uitblijven, dan is het lastig om betrokken te blijven bij de ontwikkeling van een koppel.

Experts blijven positief

Toch geven de MAFS-experts de hoop nog niet op. Eveline en haar collega’s geloven dat affectie ook kan groeien. “Soms hebben mensen gewoon wat langer nodig om zich open te stellen,” aldus de seksuologe. Ze blijft optimistisch, al is haar advies aan Bjorn en Marcella kristalhelder: doe iets. Want als er niets verandert, dan is het slechts een kwestie van tijd voordat deze relatie volledig doodbloedt.

De kijker als jury

Wat Married At First Sight uniek maakt, is de betrokkenheid van de kijker. Via social media verandert Nederland elke week in een digitale juryzaal, waarin elk koppel op de voet wordt gevolgd en beoordeeld. Bij Bjorn en Marcella is het oordeel hard, maar eerlijk.

Veel mensen vinden dat Marcella meer initiatief moet tonen. “Ze heeft totaal geen lichaamstaal naar hem toe,” klinkt het. Anderen nemen het juist voor haar op: “Misschien voelt ze gewoon echt geen klik en is ze te beleefd om dat meteen te zeggen. Dat is ook pijnlijk.” Bjorn krijgt iets meer medelijden. Hij komt over als iemand die zich kwetsbaar opstelt, maar steeds weer wordt afgewezen.

Is er nog hoop?

Het blijft de grote vraag: kunnen Bjorn en Marcella elkaar alsnog vinden? Soms zien we bij Married At First Sight dat liefde onverwachts kan bloeien, zelfs na een trage start. Maar soms is het ook gewoon niet de juiste match, en is het eerlijker om dat te erkennen.

De komende afleveringen zullen uitwijzen of het koppel in staat is om emotioneel en fysiek dichter bij elkaar te komen. Voorlopig is de afstand tussen hen nog groot. En het publiek kijkt met ingehouden adem – én een gezonde dosis plaatsvervangende schaamte – toe.

Samenvattend

Bjorn en Marcella belichamen dit seizoen van Married At First Sight als geen ander het dilemma tussen papier en praktijk. De match lijkt logisch, maar de vonk blijft uit. Ondanks deskundige begeleiding en welgemeende pogingen tot toenadering, lijkt er geen echte connectie te ontstaan. Het publiek leeft mee, maar is ook kritisch. De hoop is dat het koppel alsnog een doorbraak beleeft, maar voorlopig blijft het pijnlijk duidelijk: liefde laat zich niet afdwingen.

Algemeen

Vakantiegeld dit jaar voor heel veel mensen stukken lager: ´Dit is wat er voor jou nog overblijft´

Avatar foto

Gepubliceerd

op

Een aanzienlijk deel van de Nederlandse werknemers ontvangt dit jaar minder vakantiegeld dan zij gewend zijn. Alleen mensen met een bruto maandinkomen tussen de 2000 en 2750 euro profiteren van een lichte stijging. Voor vrijwel alle andere inkomensgroepen blijft het bedrag gelijk of daalt het ten opzichte van vorig jaar. Dat blijkt uit recente berekeningen van salarisdienstverlener ADP. De oorzaken liggen onder andere in gewijzigde belastingregels, pensioeninhoudingen en de opkomst van het individueel keuzebudget.

Voor werknemers met een bruto maandsalaris van 2750 euro is het verschil het grootst: zij ontvangen dit jaar netto 32 euro meer vakantiegeld dan in 2024. Wie minder of juist meer verdient, merkt daarentegen weinig of zelfs een negatieve verandering. Zo ontvangt iemand met een modaal salaris van 3588 euro bruto per maand 8 euro minder. Werknemers met anderhalf keer modaal (ongeveer 5382 euro) zien hun vakantiegeld met 11 euro dalen. Voor inkomens rond twee keer modaal blijft het bedrag gelijk.

Stijging voor werknemers met minimumloon

Een uitzondering op deze trend vormt de groep werknemers die het minimumloon verdient. Zij ontvangen dit jaar juist meer vakantiegeld, met name door de verhoging van het wettelijk minimumloon.

Voor mensen met een 36-urige werkweek betekent dit een netto stijging van 236 euro ten opzichte van vorig jaar. Bij een 38-urige werkweek is dat 146 euro extra, en voor wie 40 uur werkt stijgt het vakantiegeld met 188 euro. Deze toename is echter volledig te danken aan de loonstijging zelf en niet aan wijzigingen in de fiscale regelgeving.

Belastingkortingen en pensioenpremies spelen een rol

Volgens ADP-expert Dik van Leeuwerden is de teleurstelling bij veel werknemers te verklaren door een verkeerde inschatting van het uiteindelijke netto vakantiegeld. Veel mensen berekenen het verwachte bedrag op basis van hun belastingschijf, zonder rekening te houden met de manier waarop heffingskortingen werken. Het vakantiegeld wordt bij het jaarinkomen opgeteld, waardoor men in sommige gevallen recht heeft op minder heffingskorting. Dit wordt gecorrigeerd met een zogeheten verrekeningspercentage, wat resulteert in een lagere uitbetaling.

Daarnaast heeft ook de pensioenpremie invloed. In veel cao’s en pensioenregelingen wordt automatisch een deel van het vakantiegeld ingehouden ten behoeve van de pensioenopbouw. ADP heeft de exacte invloed hiervan niet meegerekend in hun analyse, omdat dit per sector en fonds sterk kan verschillen. Niettemin zorgt ook deze aftrekpost voor een lager nettobedrag.

Keuzebudget beïnvloedt uitbetaling

Een andere ontwikkeling die invloed heeft op het moment en de hoogte van het vakantiegeld is het individueel keuzebudget (IKB). Bij steeds meer werkgevers wordt vakantiegeld niet meer automatisch in mei uitbetaald, maar gespaard binnen dit budget. Werknemers kunnen vervolgens zelf bepalen wanneer zij het laten uitkeren of besteden aan bijvoorbeeld extra vrije dagen. Hoewel dit flexibiliteit biedt, vervaagt het traditionele vakantiegeldmoment voor veel werknemers.

Minder verrassingen door beter inzicht

In het licht van al deze factoren is het begrijpelijk dat het vakantiegeld voor velen lager uitvalt dan verwacht. Alleen een relatief kleine groep profiteert dit jaar van een stijging. ADP adviseert werknemers om zich goed te informeren over de fiscale gevolgen en hun arbeidsvoorwaarden, zodat teleurstellingen voorkomen kunnen worden.

Lees verder