-

Algemeen

Natasja Froger in grote shock

Avatar foto

Gepubliceerd

op

Natasja Froger diep geraakt door 0verlijden jeugdvriend Jonnie Boer: ‘Het voelt onwerkelijk en oneerlijk’

Het 0verlijden van topkok Jonnie Boer is hard aangekomen bij veel mensen, maar bij Natasja Froger laat het verlies extra diepe sporen na. Voor haar is het niet alleen het afscheid van een culinaire grootheid, maar ook van een jeugdvriend, een dierbare met wie ze jarenlang een warme band onderhield. In een emotioneel gesprek met RTL Boulevard beschrijft Natasja hoe ze zich voelt sinds het verdrietige nieuws haar bereikte: “Ik ben in shock. Het voelt onwerkelijk. En bovenal: het is zo oneerlijk.”

Een vriendschap met diepe wortels

Natasja en Jonnie leerden elkaar kennen in hun jonge jaren, op een leeftijd waarop de meeste mensen nog dromen over wat ze willen worden. “Hij was mijn eerste liefde,” vertelt Natasja met een glimlach die tegelijkertijd veel weemoed verraadt. “We hadden het ontzettend leuk samen. Uiteindelijk heb ik het uitgemaakt, maar ik zei: ‘Ik wil altijd vrienden blijven.’ En dat zijn we ook echt gebleven. Die band is nooit verbroken.”

De warmte van hun jeugdvriendschap bleef jarenlang overeind, ook toen hun levens elk een andere richting opgingen. Jonnie groeide uit tot een van de meest toonaangevende chefs van Nederland, met drie Michelinsterren op naam. Natasja vond haar weg in de televisiewereld. Maar ondanks hun verschillende levenspaden bleven ze elkaar vinden op belangrijke momenten.

Een verweven leven

Natasja vertelt hoe verweven haar leven en dat van Jonnie en zijn vrouw Thérèse waren. “René zong op hun bruiloft,” herinnert ze zich. “Dat moment symboliseert alles: de verbondenheid, het respect, de liefde.” De families deelden mooie herinneringen, fijne avonden, en bovenal: vertrouwen.

Wat haar het meest raakt, is de liefde tussen Jonnie en Thérèse. “Ze waren nog zó verliefd. Echt net zoals toen ze elkaar net hadden ontmoet. Zo’n diepe connectie, dat zie je zelden. En dan vraag ik me af: waarom moeten die twee nu zonder elkaar verder? Het is niet te bevatten.”

Een rauwe werkelijkheid

Het verdriet van Natasja zit diep, en dat heeft ook te maken met de kinderen van Jonnie en Thérèse. “Waarom moeten Isabelle en Jimmie nu al afscheid nemen van hun vader? Dat breekt mijn hart. Ze hadden nog zoveel voor zich. Zo veel om samen te beleven.” Ze spreekt met bewondering over hoe Jonnie zijn gezin op de eerste plaats zette. “Hij leefde voor hen. Alles draaide om Thérèse en de kinderen. Dat was zijn hart, zijn kracht.”

Jonnie Boer: meer dan een chef

Dat het 0verlijden van Jonnie Boer zo’n brede impact heeft, is niet verrassend. Binnen de wereld van gastronomie stond hij bekend als een visionair. Zijn restaurant De Librije, dat hij samen met Thérèse runde, werd het enige restaurant in Nederland met drie Michelinsterren. Maar Jonnie was veel meer dan een meesterkok. “Hij was een levensgenieter,” zegt Natasja. “Een familieman. Iemand die met passie kookte, maar ook met passie leefde.”

Jonnie’s naam was niet alleen bekend in culinaire kringen. Ook op Curaçao en Bonaire zette hij gastronomische projecten op. Zijn werk was grensverleggend, zijn invloed onmiskenbaar. Toch was het vooral zijn persoonlijkheid die bij mensen bleef hangen. “Hij was warm, toegankelijk, en echt,” zegt Natasja. “Als je hem ontmoette, voelde je je meteen welkom.”

Verlies in de privésfeer én in de samenleving

De impact van zijn 0verlijden is breed voelbaar. Niet alleen onder collega’s en gasten die hem kenden van De Librije, maar ook bij mensen die geraakt werden door zijn manier van zijn. Wendy van Dijk sprak eerder al uit hoe erg het nieuws haar raakte. Veel mensen voelen zich alsof ze een vriend zijn verloren.

Voor Natasja is het verlies extra persoonlijk. Het is een herinnering aan jeugd, aan groei, aan wie ze ooit was en wie Jonnie was. “Er zijn van die mensen die als vanzelf een stukje van jouw levensverhaal worden. Jonnie was zo iemand. Hij zit in mijn jeugd, in mijn herinneringen, in mijn hart.”

R0uw in stilte

Hoewel Natasja open is over haar verdriet, merkt ze dat het r0uwen ook in stilte gebeurt. “Ik denk steeds: dit is gewoon niet eerlijk. En dan probeer ik terug te gaan naar de mooie herinneringen. Naar wie hij was. Want dat gun ik hem: dat we hem herinneren zoals hij écht was. Met zijn lach, zijn passie, zijn liefde.”

De d00d van Jonnie komt voor velen als een donderslag bij heldere hemel. Op woensdag werd bekend dat hij op Bonaire is 0verleden aan de gevolgen van een longembolie. Hij was daar samen met Thérèse, zoals ze zo vaak samen waren, ook voor hun werk. De klap is hard, onverwacht en confronterend.

Een leven dat blijft voortleven

Hoewel Jonnie Boer er fysiek niet meer is, leeft zijn nalatenschap door. In zijn kinderen, die mede-eigenaar zijn van De Librije. In Thérèse, die zijn partner was in leven en werk. En in de herinneringen van talloze mensen die hem hebben gekend of zijn eten hebben geproefd.

Natasja besluit: “Ik ga hem ongelooflijk missen. Niet alleen om wie hij was, maar om wat hij betekende. Voor zijn gezin, voor zijn vak, voor mij.”

Wat achterblijft, is r0uw – maar ook een diep gevoel van dankbaarheid. Voor de herinneringen, voor de momenten, voor de liefde die niet verdwijnt. Want sommige mensen blijven, zelfs als ze er niet meer zijn.

Algemeen

Beelden van een 11-jarige Rachel Hazes met een 30-jarige André Hazes gaan rond: ‘Ik krijg hier helemaal de rillingen van!’

Avatar foto

Gepubliceerd

op

Gordon haalt fors uit naar André Hazes: “We blijven zijn muziek zingen, maar vergeten wat hij echt deed”

Tijdens een recent interview bij Yoursafe Radio zorgde Gordon voor de nodige opschudding. Wat begon als een luchtig gesprek over muziek en carrière, veranderde al snel in een gesprek vol rake uitspraken, waarin Gordon zijn ongezouten mening gaf over de verering van bepaalde artiesten in Nederland. Zowel Marco Borsato als André Hazes kwamen ter sprake, en vooral over de laatste was Gordon zeer uitgesproken.

Gordon sprak zijn verbazing uit over het feit dat Marco Borsato nog altijd nergens op de radio te horen is en vrijwel volledig uit de publieke belangstelling is verdwenen. En dat terwijl Borsato, benadrukte hij, nog niet eens officieel veroordeeld is. “Het is toch apart dat iemand meteen wordt gecanceld zonder dat er een uitspraak van de rechter is geweest,” zei Gordon kritisch. Tegelijkertijd ziet hij dat andere artiesten nog altijd massaal worden gevierd, ondanks controversiële zaken uit hun verleden.

Kritiek op de verering van André Hazes

Specifiek noemde Gordon het voorbeeld van André Hazes sr. Hoewel Hazes al jaren geleden 0verleed, wordt zijn muziek nog steeds uit volle borst meegezongen op evenementen zoals Holland Zingt Hazes. Volgens Gordon wordt er echter te gemakkelijk over het verleden van Hazes heen gestapt.

Gordon stelde dat het vreemd is dat Hazes nog steeds als nationale held wordt beschouwd, ondanks het feit dat zijn relatie met Rachel Hazes, die hij ontmoette toen zij nog piepjong was, bij nader inzien ongemakkelijke vragen oproept. In het gesprek refereerde Gordon aan eerdere interviews van Rachel, waarin zij zelf vertelde over haar jeugd en het begin van haar relatie met André.

Rachel Hazes over haar vroege band met André

Rachel Hazes heeft in het verleden openhartig gesproken over haar vroege kennismaking met de volkszanger. Tijdens een optreden van André werd zij, naar eigen zeggen, naar voren gehaald om samen het nummer Een Beetje Verliefd te zingen. Rachel was toen nog maar ongeveer twaalf jaar oud. “Eigenlijk heel apart, want je weet amper met twaalf jaar wat je zingt,” aldus Rachel in een eerder interview.

Later, toen Rachel 15 jaar oud was, werkte zij als oppas bij André Hazes thuis. Tijdens die periode ontstond er meer tussen hen dan alleen een vriendschappelijke band. Rachel vertelde hierover: “Ellen (de toenmalige vrouw van André) was niet thuis. Ik was naar bed gegaan en toen kwam André op een gegeven moment mijn slaapkamer binnen. Toen is er wel wat gebeurd. We hebben toen echt s*ks gehad. André was mijn eerste vriendje met wie ik de liefde heb bedreven.”

Hoewel Rachel destijds meerderjarig was, roept de manier waarop de relatie zich ontwikkelde – en vooral de vroege ontmoeting toen ze nog een kind was – vragen op over de machtsverhoudingen en ethiek van de situatie.

“Ik krijg er de rillingen van”

Gordon was tijdens het interview niet mals in zijn oordeel. “We staan allemaal te zingen bij Holland Zingt Hazes, maar niemand lijkt erbij stil te staan wat die man werkelijk heeft gedaan,” zei hij. Volgens Gordon is het hypocriet dat de Nederlandse samenleving sommige artiesten op een voetstuk plaatst, terwijl hun gedragingen onder de mat worden geveegd.

“In mijn ogen is het bizar dat we hem blijven eren. Ik krijg echt de rillingen als ik bedenk dat hij een relatie had met een vrouw die hij al kende toen ze nog bijna een kind was,” aldus Gordon. Hij benadrukte ook dat hij uit eigen ervaring weet dat André niet altijd even zachtzinnig was: “Ik heb hem Rachel gewoon zien slaan aan boord van een vliegtuig,” onthulde hij.

Beelden van jonge Rachel en André

De discussie rond dit onderwerp kreeg nog meer lading toen oude beelden opdoken van de eerste ontmoeting tussen Rachel en André. In die video’s is een jonge Rachel te zien die samen met André op het podium staat. Volgens de berichten was Rachel toen ongeveer elf of twaalf jaar oud en André al begin dertig.

Deze beelden zijn opnieuw viraal gegaan op sociale media en roepen bij veel mensen een gevoel van ongemak op. Het is moeilijk te rijmen met de heldenstatus die Hazes nog steeds heeft in Nederland. Veel kijkers geven aan dat ze het moeilijk vinden om de beelden te zien zonder zich ongemakkelijk te voelen, vooral nu de context bekend is.

De dubbele moraal in Nederland

Gordon wijst erop dat de situatie rond André Hazes een pijnlijk voorbeeld is van dubbele standaarden. “Als dit vandaag de dag zou gebeuren, zou iemand als André Hazes direct gecanceld worden. Maar omdat hij een icoon is, halen we onze schouders op,” aldus Gordon.

De entertainer vraagt zich hardop af waarom er zo’n verschil wordt gemaakt. “We kunnen niet aan de ene kant mensen publiekelijk kapotmaken en aan de andere kant iemand blijven vereren die zich schuldig heeft gemaakt aan gedrag dat vandaag de dag onacceptabel zou zijn.”

Volgens Gordon is het belangrijk dat we als samenleving eerlijk blijven over het verleden, ook als het gaat om mensen die we ooit hebben bewonderd. “Je kunt iemands muzikale talent erkennen, maar je moet ook niet je ogen sluiten voor de dingen die niet door de beugel konden,” benadrukt hij.

Publieke reacties verdeeld

De uitspraken van Gordon zorgden zoals verwacht voor verdeelde reacties. Sommige luisteraars prezen hem voor zijn openheid en durf om een ongemakkelijk onderwerp aan te kaarten. Anderen vonden dat hij “oude koeien uit de sloot haalde” en dat het verleden van Hazes geen invloed zou moeten hebben op hoe zijn muziek wordt beleefd.

Toch lijkt de discussie die Gordon aanzwengelde steeds breder gevoerd te worden. Zeker nu er meer aandacht is voor grensoverschrijdend gedrag binnen de entertainmentwereld, gaan steeds meer stemmen op om ook kritisch te kijken naar het verleden van geliefde iconen.

Eerlijkheid boven alles

Gordon sloot het gesprek bij Yoursafe Radio af met de oproep om eerlijker te zijn over de mensen die we bewonderen. “Het is niet erg om iemand te bewonderen om zijn muziek, maar wees ook niet blind voor de hele mens. Laten we stoppen met het idealiseren van figuren als hun daden daar niet bij passen,” zei hij.

Voorlopig lijkt de discussie rondom André Hazes, zijn nalatenschap en de manier waarop we omgaan met iconen uit het verleden nog niet voorbij. En als het aan Gordon ligt, is dat maar goed ook: “We moeten blijven nadenken over wie we op een voetstuk plaatsen — en waarom.”

Lees verder