Algemeen
Afscheid van Paus Franciscus op 88-jarige leeftijd

Vaticaanstad – Het Vaticaan heeft bevestigd dat paus Franciscus op maandagochtend 21 april 2025 is overleden. De geestelijk leider van de Rooms-Katholieke Kerk is in alle rust heengegaan op 88-jarige leeftijd. Zijn overlijden markeert het einde van een tijdperk waarin hij wereldwijd bekend werd om zijn benaderbare stijl, vernieuwende visie en warme betrokkenheid bij maatschappelijke thema’s.
Een leven in dienst van de gemeenschap
Paus Franciscus werd geboren als Jorge Mario Bergoglio in Buenos Aires, Argentinië. In 2013 werd hij gekozen tot paus en schreef daarmee geschiedenis als de eerste paus uit Latijns-Amerika. Zijn benoeming werd wereldwijd gezien als een moment van vernieuwing binnen de Kerk.
Gedurende zijn pontificaat stond Franciscus bekend om zijn open benadering van maatschappelijke vraagstukken en zijn wens om de Kerk toegankelijker te maken voor mensen overal ter wereld. Zijn boodschap was er één van verbinding, medemenselijkheid en compassie.
Gezondheidstoestand verslechterde in de afgelopen maanden
De paus kampte de laatste maanden van zijn leven met gezondheidsproblemen. Hoewel het Vaticaan hier met terughoudendheid over communiceerde, werd in maart al duidelijk dat zijn fysieke toestand ernstig was verslechterd. Volgens berichten had hij te maken met complicaties die leidden tot meerdere ziekenhuisbezoeken.
Op maandagochtend 21 april is hij vredig overleden in zijn residentie in Vaticaanstad, omringd door naaste medewerkers. De mededeling werd officieel gedeeld door kardinaal Kevin Farrell, die als camerlengo optreedt in de periode tussen het overlijden van een paus en de benoeming van een opvolger.
Een toegankelijke paus voor een nieuwe generatie
Wat paus Franciscus onderscheidde, was zijn eigentijdse manier van communiceren en zijn nadruk op persoonlijke verbinding. Hij koos bewust voor een sobere levensstijl, liet zich vaak te voet of in een eenvoudig voertuig vervoeren, en sprak in begrijpelijke taal tot gelovigen én niet-gelovigen.
Hij bezocht landen over de hele wereld en sprak zich regelmatig uit over universele thema’s zoals zorg voor elkaar, duurzaamheid en vreedzaam samenleven. Daarmee wist hij ook buiten de grenzen van de kerkelijke gemeenschap veel mensen te inspireren.
Wat gebeurt er nu?
Met het overlijden van paus Franciscus is de periode van sede vacante ingegaan – een tijd waarin de pauselijke stoel formeel vacant is. In deze overgangsfase wordt het dagelijks bestuur van het Vaticaan tijdelijk overgenomen door de camerlengo. Het College van Kardinalen zal zich binnenkort verzamelen in een conclaaf om een nieuwe paus te kiezen.
De verwachting is dat de nieuwe paus de ingeslagen koers van Franciscus zal voortzetten. De meerderheid van de stemgerechtigde kardinalen werd namelijk tijdens zijn pontificaat benoemd. Zij delen veelal zijn visie op een Kerk die dicht bij de samenleving wil staan.
Een bescheiden afscheid
In lijn met zijn sobere levensstijl heeft paus Franciscus aangegeven dat hij een eenvoudige uitvaart wenste. Hij zal worden bijgezet in de basiliek van Santa Maria Maggiore in Rome, een plaats die hem na aan het hart lag. Zijn uitvaart zal naar verwachting wereldwijd worden gevolgd door miljoenen mensen die geraakt zijn door zijn woorden en daden.
Dit bericht op Instagram bekijken
Wereldwijde dankbaarheid en herinnering
Op sociale media, in nieuwsberichten en tijdens speciale herdenkingsdiensten wereldwijd wordt dankbaarheid uitgesproken voor de rol die paus Franciscus heeft gespeeld in het leven van velen. Zijn nagedachtenis leeft voort in de talloze initiatieven die tijdens zijn leiderschap zijn ontstaan, evenals in de persoonlijke herinneringen van mensen die hem ooit ontmoetten of zijn woorden ter harte namen.

Algemeen
Lijkresten gevonden op set Nederlands tv-programma: ´Dit is echt wel luguber!´

In het Net5-programma Het Blok draaide een ogenschijnlijk onschuldige verbouwing in een oud ziekenhuisgebouw uit op een scène die zo uit een horrorfilm lijkt te komen. Wat begon als een eenvoudige klus, het doortrekken van een kabeltje in een verouderd gebouw, resulteerde in een macabere ontdekking: menselijke resten die tussen het stof en puin in een eeuwenoude kelder lagen verborgen.
Een macabere ontdekking
Schedeldelen, dijbenen en zelfs losse vingerkootjes werden gevonden onder de vloer van het voormalige Sint Catharina’s Gasthuis in Grave. Johan van Kampen, de gemeentelijk archeoloog, bevestigde dat het niet geheel onverwacht was. “Er stond daar sinds de 13de eeuw een oud ziekenhuis,” zei hij, alsof het niets was. Van Kampen voegde toe dat het gebouw ook een kapel en begraafplaats had, waardoor het niet vreemd was dat er menselijke resten gevonden werden. Maar voor de deelnemers van Het Blok die gewoon aan het klussen waren, was dit een schok van een andere orde dan een scheve draagbalk.
De reactie van de archeoloog
De archeoloog probeerde de situatie te kalmeren door te zeggen dat de botten waarschijnlijk dateren van tussen 1500 en 1750. Een vage uitspraak die de kijker zeker niet geruststelde. Toch werd er één set botten geïdentificeerd als ‘waarschijnlijk van een man’, maar dat bracht weinig geruststelling voor de mensen die, zonder waarschuwing, deze ontdekking meemaakten.
Damage control en verder onderzoek
De gevonden resten zijn inmiddels herbegraven op de gemeentelijke begraafplaats, maar de vraag blijft wat er nog meer onder de vloer ligt te rusten. Van Kampen vermoedt dat er nog meer skeletten te vinden zijn, mogelijk wel tot vier meter diep. Maar het lijkt erop dat verder onderzoek niet nodig wordt geacht. “Alles onder controle,” wordt er gezegd, maar de kijker kan zich afvragen of dat echt het geval is.
Het Blok blijft doorgaan
Ondanks de macabere ontdekking, gaat het programma gewoon verder. Vanaf 28 april kunnen kijkers nog steeds gezellig meedoen met de verbouwing, terwijl het huis waar ze aan klussen blijkbaar vol zit met geschiedenis die nog niet helemaal met rust is gelaten. Het lijkt erop dat Het Blok een stuk grimmiger is dan we ooit hadden kunnen vermoeden.