Algemeen
Knetterende ruzie bij The Voice: ´Anouk is niet meer welkom!´

Na de explosieve uitspraken van Gordon over wijlen André Hazes, blijft het opmerkelijk stil vanuit de Hazes-familie. Zowel zoon André jr. als dochter Roxeanne en weduwe Rachel weigeren inhoudelijk te reageren op de beschuldigingen die Gordon de wereld in heeft geslingerd. De zanger noemde André ronduit een pedofiel en uitte hevige kritiek op het feit dat de overleden volkszanger nog altijd op handen wordt gedragen door het Nederlandse publiek.
Oud zeer en pijnlijke herinneringen
De uitlatingen van Gordon zijn gebaseerd op uitspraken van Rachel Hazes zelf, die ooit in een interview openhartig vertelde dat ze als 15-jarig meisje seksuele relaties had met de veel oudere Hazes, bij wie ze destijds als oppas werkte. “Daar gebeurden dingen die eigenlijk niet door de beugel konden,” zei ze destijds. Voor Gordon is het onbegrijpelijk dat Hazes ondanks dit verleden nog steeds als volksheld wordt vereerd.
Vergelijking met andere affaires
Gordon maakt in zijn betoog een scherpe vergelijking met andere artiesten die in opspraak raakten, zoals Marco Borsato. “Die muziek mag nooit meer gedraaid worden, terwijl bij André Hazes iedereen gewoon vrolijk meezingt,” stelt hij. “Een man die op een kind van veertien lag, laten we die dan ook eens kritisch bekijken.”
Steun voor Gordon
Opmerkelijk is dat Gordon dit keer op veel bijval kan rekenen. Wilfred Genee noemde het in Vandaag Inside “een terecht punt”, en ook Bram Moszkowicz zei in Shownieuws: “Iedereen valt altijd over Gordon heen, maar strikt genomen heeft hij natuurlijk een punt.” De vraag wordt voorzichtig gesteld: zouden we vandaag de dag, met de huidige moraal, nog dezelfde bewondering hebben voor Hazes als hij nog in leven was?
Media zwijgt, familie zwijgt
De redactie van Shownieuws probeerde naar eigen zeggen zowel Rachel Hazes als haar kinderen te bereiken, maar kreeg geen gehoor. Rachel zou momenteel verblijven in Carihuela en zou de telefoon niet opnemen. MediaLane, de producent van het jaarlijkse Holland Zingt Hazes, laat weten dat het “een privékwestie van Rachel” is. Ook André jr. en Roxeanne gaven aan geen commentaar te willen geven.
Ongemakkelijke waarheid?
De beschuldigingen van Gordon raken een gevoelige snaar. Hazes wordt nog steeds geëerd met uitverkochte concertreeksen, biografieën en documentaires. Maar nu er opnieuw aandacht komt voor de schaduwzijde van zijn leven, vragen steeds meer mensen zich af of het beeld van de ‘volksheld’ nog houdbaar is. De weigering van de familie om te reageren maakt de situatie des te pijnlijker. Want stilzwijgen, zo wordt op sociale media opgemerkt, roept vaak méér vragen op dan antwoorden.
Einde van een icoon?
Het valt te bezien of deze affaire daadwerkelijk gevolgen heeft voor de publieke beleving van Hazes. Vooralsnog lijkt het publiek verdeeld: waar sommigen Gordons woorden moedig vinden, vinden anderen ze respectloos tegenover een overledene die zich niet meer kan verdedigen. Eén ding is zeker: het aura van onschendbaarheid rond André Hazes heeft een flinke deuk opgelopen. En de stilte van zijn naasten maakt het des te schrijnender.

Algemeen
René Froger trekt aan de alarmbel: ´Er zijn nu ook wolven in de stad!´

De discussie over de terugkeer van de wolf in Nederland bereikt opnieuw een kookpunt. In de talkshow van Renze Klamer liet zanger René Froger maandagavond duidelijk van zich horen.
Volgens hem is het nu écht menens: de wolf laat zich niet meer alleen in bossen of op hei zien, maar wandelt inmiddels doodleuk door dorpskernen. “In Nunspeet lopen ze gewoon door de hoofdstraat,” aldus Froger, die zich grote zorgen maakt over de veiligheid in ons land.
Gebeten tijdens het hardlopen
De aanleiding voor het gesprek was een incident dat zich afgelopen zondag afspeelde op de Veluwe. Een hardlopende vrouw werd daar twee keer in haar been gebeten, vermoedelijk door een wolf. Froger reageerde zichtbaar geschrokken aan tafel. “Jesus Christ!” riep hij uit bij het zien van een foto van het dier. “Dit gaat echt de verkeerde kant op.”
Wolven in de stad
Wat Froger vooral dwarszit, is dat de wolf zich niet meer beperkt tot afgelegen gebieden. “Ik was vorige week bij vrienden in Nunspeet, en die vertelden dat ze gewoon wolven door het centrum zagen lopen. Niet ’s nachts in een buitenwijk, maar gewoon overdag, door de hoofdstraat. Dat vind ik ronduit zorgwekkend.”
Presentator Renze Klamer probeerde de situatie iets te relativeren met een opmerking over zelf ooit door een hond te zijn gebeten, maar Froger bleef ernstig: “Ja, maar je zult daar maar lopen met je kinderen. Dat is wel een ander verhaal.”
Ouders blijven liever thuis
Ook Renze Klamer gaf toe inmiddels huiverig te zijn om nog met zijn kinderen het bos in te gaan. “We liepen laatst een stukje Veluwe in, en toen zagen we een bordje waarop stond: ‘Hier is in de afgelopen zes maanden een wolf gesignaleerd.’ Tja, toen hadden mijn kinderen er meteen geen zin meer in. En ik eigenlijk ook niet.”
Froger knikte instemmend. “Dat begrijp ik heel goed. Dit is niet iets wat je moet bagatelliseren.”
Toenemende onrust in Nederland
De aanwezigheid van wolven in Nederland zorgt al geruime tijd voor verdeeldheid. Waar natuurbeschermers het roofdier juist als een waardevolle toevoeging aan de biodiversiteit zien, maken inwoners van met name Veluwse gemeenten zich ernstig zorgen.
Vooral meldingen over dode schapen, gescheurde honden en nu dus ook aanvallen op mensen voeden de angst. De roep om maatregelen wordt steeds luider.
Of de politiek gehoor zal geven aan die oproepen, is nog maar de vraag. Maar dat publieke figuren zoals René Froger zich nu hardop zorgen maken over de veiligheid op straat, toont aan dat het onderwerp inmiddels ver buiten het bos is getreden.