-

Algemeen

Vreselijk nieuws: John de Mol heeft niet lang meer te leven

Avatar foto

Gepubliceerd

op

Linda de Mol, een van de bekendste gezichten in de Nederlandse televisie-industrie, heeft haar zorgen uitgesproken over haar broer, mediamagnaat John de Mol. De presentatrice van RTL en SBS geeft aan dat de tijd die ze met haar broer doorbrengt, schaars is, ondanks dat ze vlak bij elkaar wonen. Deze afstandelijkheid raakt haar des te meer nu ze zich bewust wordt van de waarde van tijd en de beperkte jaren die ze mogelijk nog samen hebben.

“Te weinig contact met John”

In de meest recente editie van haar tijdschrift LINDA schrijft de 60-jarige presentatrice openhartig over haar relatie met John de Mol, die inmiddels 69 jaar is.

Hoewel ze elkaar altijd goed hebben gesteund, merkt Linda dat hun ontmoetingen zeldzamer worden. “Ik zie mijn broer veel te weinig,” bekent ze. “We wonen vlak bij elkaar, maar hij werkt nog zo idioot veel voor een zeventigjarige dat afspreken om gewoon even echt bij te praten er veel te vaak bij inschiet.”

Volgens Linda is dit niet hoe ze de band met haar broer had willen zien. “Hoeveel keer zie ik hem dan nog bij dit tempo?” vraagt ze zich af. Het is een vraag die haar blijkbaar steeds meer bezighoudt, vooral nu ze zich realiseert hoe kostbaar tijd is.

Een familie die uit elkaar groeit

De familie De Mol heeft altijd een sterke band gehad, maar de drukke levens van de verschillende leden maken het steeds moeilijker om samen te komen. Linda vertelt dat ze vooral tijdens de zomervakantie proberen tijd voor elkaar vrij te maken.

“We proberen elke zomer een weekje met de hele familie tegelijk in Portugal door te brengen,” legt ze uit. Maar zelfs deze traditie wordt steeds lastiger. “Met volwassen kinderen en hun drukke banen lukt het niet meer elke zomer om de agenda’s van iedereen gelijk te krijgen.”

De zomervakantie in Portugal is voor Linda en John een zeldzaam moment om echt bij te praten en te ontspannen. Toch is Linda zich er terdege van bewust dat ook deze vakanties niet eindeloos zullen doorgaan. “Het zijn momenten die ik koester, maar die veel te weinig voorkomen,” zegt ze.

Zorgen over de toekomst

Wat Linda vooral zorgen baart, is de beperkte tijd die ze mogelijk nog met haar broer heeft. Ze rekent voor dat, gebaseerd op de gemiddelde levensverwachting, zij en John nog maar enkele gezamenlijke zomers in het vooruitzicht hebben.

“Als ik de gemiddelde levensverwachting mag halen, heb ik nog maar 23 van die weekjes en met mijn broer zelfs nog maar tien weken, als je uitgaat van de gemiddeld lagere levensverwachting van mannen,” schrijft ze.

John de Mol, die recent nog in het nieuws was vanwege zijn werk bij Talpa, wordt in 2025 zeventig jaar. De gemiddelde levensverwachting voor mannen in Nederland ligt rond de 80 jaar, iets wat Linda zichtbaar dwarszit.

“Gatver, zo wil ik helemaal niet denken,” zegt ze. “Hopelijk worden we 102, maar toch is het ook goed om je er bewust van te zijn dat de tijd die je met loved ones doorbrengt, kostbaar is of korter kan zijn dan je dacht.”

John de Mol

John blijft actief ondanks zijn leeftijd

Ondanks zijn leeftijd blijft John de Mol onverminderd hard werken. Hij is nog altijd een belangrijke kracht achter Talpa, het mediabedrijf dat hij oprichtte en waarmee hij talloze successen heeft geboekt.

Recent wist hij zelfs SBS 6 van de ondergang te redden door het contract met het populaire VI-trio te verlengen. Zijn vastberadenheid om actief te blijven in de mediawereld zorgt er echter ook voor dat zijn persoonlijke relaties minder aandacht krijgen.

Linda bewondert de werklust van haar broer, maar erkent dat dit vaak ten koste gaat van hun contact. “Ik snap dat hij zich volledig inzet voor zijn bedrijf en de mensen om hem heen, maar ik mis de tijd die we vroeger samen doorbrachten,” zegt ze.

De waarde van tijd

Linda’s reflectie over de tijd die ze nog met haar broer heeft, raakt aan een universeel thema: hoe belangrijk het is om tijd door te brengen met de mensen die je liefhebt. Voor Linda is het duidelijk geworden dat deze momenten kostbaarder zijn dan ooit.

“Het leven gaat zo snel voorbij,” zegt ze. “We realiseren ons vaak pas hoe belangrijk iets is, als het bijna te laat is.”

Haar openhartigheid over dit onderwerp heeft veel losgemaakt bij haar lezers en volgers. Velen herkennen zich in het dilemma van een druk leven waarin familiebanden soms op de achtergrond raken. Linda’s boodschap is helder: neem de tijd om samen te zijn met de mensen die er echt toe doen.

John de Mol

Blik op de toekomst

Hoewel Linda zich zorgen maakt over de toekomst, blijft ze optimistisch. Ze hoopt dat zij en John in de komende jaren meer tijd kunnen vrijmaken om samen te zijn.

“Ik hoop dat we de balans kunnen vinden tussen werk en familie,” zegt ze. “We hebben al zoveel mooie herinneringen samen, en ik wil daar graag nog veel meer aan toevoegen.”

Met deze boodschap nodigt Linda niet alleen haar broer uit om vaker samen te komen, maar herinnert ze ons allemaal eraan hoe belangrijk het is om tijd vrij te maken voor de mensen die je dierbaar zijn. Of het nu gaat om een vakantie, een diner of gewoon een spontaan bezoekje: elk moment telt.

Algemeen

Vakantiegeld dit jaar voor heel veel mensen stukken lager: ´Dit is wat er voor jou nog overblijft´

Avatar foto

Gepubliceerd

op

Een aanzienlijk deel van de Nederlandse werknemers ontvangt dit jaar minder vakantiegeld dan zij gewend zijn. Alleen mensen met een bruto maandinkomen tussen de 2000 en 2750 euro profiteren van een lichte stijging. Voor vrijwel alle andere inkomensgroepen blijft het bedrag gelijk of daalt het ten opzichte van vorig jaar. Dat blijkt uit recente berekeningen van salarisdienstverlener ADP. De oorzaken liggen onder andere in gewijzigde belastingregels, pensioeninhoudingen en de opkomst van het individueel keuzebudget.

Voor werknemers met een bruto maandsalaris van 2750 euro is het verschil het grootst: zij ontvangen dit jaar netto 32 euro meer vakantiegeld dan in 2024. Wie minder of juist meer verdient, merkt daarentegen weinig of zelfs een negatieve verandering. Zo ontvangt iemand met een modaal salaris van 3588 euro bruto per maand 8 euro minder. Werknemers met anderhalf keer modaal (ongeveer 5382 euro) zien hun vakantiegeld met 11 euro dalen. Voor inkomens rond twee keer modaal blijft het bedrag gelijk.

Stijging voor werknemers met minimumloon

Een uitzondering op deze trend vormt de groep werknemers die het minimumloon verdient. Zij ontvangen dit jaar juist meer vakantiegeld, met name door de verhoging van het wettelijk minimumloon.

Voor mensen met een 36-urige werkweek betekent dit een netto stijging van 236 euro ten opzichte van vorig jaar. Bij een 38-urige werkweek is dat 146 euro extra, en voor wie 40 uur werkt stijgt het vakantiegeld met 188 euro. Deze toename is echter volledig te danken aan de loonstijging zelf en niet aan wijzigingen in de fiscale regelgeving.

Belastingkortingen en pensioenpremies spelen een rol

Volgens ADP-expert Dik van Leeuwerden is de teleurstelling bij veel werknemers te verklaren door een verkeerde inschatting van het uiteindelijke netto vakantiegeld. Veel mensen berekenen het verwachte bedrag op basis van hun belastingschijf, zonder rekening te houden met de manier waarop heffingskortingen werken. Het vakantiegeld wordt bij het jaarinkomen opgeteld, waardoor men in sommige gevallen recht heeft op minder heffingskorting. Dit wordt gecorrigeerd met een zogeheten verrekeningspercentage, wat resulteert in een lagere uitbetaling.

Daarnaast heeft ook de pensioenpremie invloed. In veel cao’s en pensioenregelingen wordt automatisch een deel van het vakantiegeld ingehouden ten behoeve van de pensioenopbouw. ADP heeft de exacte invloed hiervan niet meegerekend in hun analyse, omdat dit per sector en fonds sterk kan verschillen. Niettemin zorgt ook deze aftrekpost voor een lager nettobedrag.

Keuzebudget beïnvloedt uitbetaling

Een andere ontwikkeling die invloed heeft op het moment en de hoogte van het vakantiegeld is het individueel keuzebudget (IKB). Bij steeds meer werkgevers wordt vakantiegeld niet meer automatisch in mei uitbetaald, maar gespaard binnen dit budget. Werknemers kunnen vervolgens zelf bepalen wanneer zij het laten uitkeren of besteden aan bijvoorbeeld extra vrije dagen. Hoewel dit flexibiliteit biedt, vervaagt het traditionele vakantiegeldmoment voor veel werknemers.

Minder verrassingen door beter inzicht

In het licht van al deze factoren is het begrijpelijk dat het vakantiegeld voor velen lager uitvalt dan verwacht. Alleen een relatief kleine groep profiteert dit jaar van een stijging. ADP adviseert werknemers om zich goed te informeren over de fiscale gevolgen en hun arbeidsvoorwaarden, zodat teleurstellingen voorkomen kunnen worden.

Lees verder