Algemeen
Daphne Deckers heeft bizar M&M-eters: ´Doe altijd dit met je zakje!´

Daphne Deckers, de 56-jarige schrijfster en voormalig model, combineert haar liefde voor lekker eten met een strak zomerfiguur. In het tijdschrift LINDA. deelt ze haar geheim: het VDH-principe, oftewel ‘vreet de helft’.
Balans vinden
Volgens Daphne is het niet nodig om jezelf alles te ontzeggen. “Als je van alles een beetje neemt, heb je het toch allemaal geproefd,” legt ze uit. Het idee is simpel: je eet alles waar je van houdt, maar wel in kleinere hoeveelheden.
Zelf paste ze dit principe jarenlang streng toe, en haar vriendinnen doen dat nog steeds. “Een vriendin van mij koopt een zakje M&M’s en gooit meteen de helft weg. Zo geniet ze van de snack, zonder alle calorieën binnen te krijgen.”
Kleine porties, grote impact
Daphne benadrukt dat minder eten niet betekent dat je minder geniet. “Ik hou van eten in goede restaurants. Daar krijg je kleinere porties, maar die zijn zo smaakvol en mooi opgediend. Dat maakt het extra bijzonder.”
Haar eigen strategie bij etentjes? “Ik neem liever twee voorgerechten en een dessert in plaats van een hoofdgerecht. Zo hou je de porties klein, maar is het toch gezellig.”
Favorieten en valkuilen
Hoewel ze balans predikt, heeft Daphne zelf ook zwaktes. “Ik ben gek op stinkende schimmelkazen. Vroeger vond ik het vreselijk als mijn vader Rommedoe at, maar nu kan ik er niet van afblijven.”
Een andere belangrijke tip gaat over restjes. “Veel mensen denken: zonde om eten weg te gooien, dus eet ik het maar op. Maar iemand zei ooit tegen mij: je moet eten niet weggooien in jezelf. Dat is me altijd bijgebleven.”
Bewust genieten
Daphne’s filosofie draait om bewust genieten: alles mag, zolang je het met mate doet. Of het nu gaat om M&M’s, schimmelkaas, of een uitgebreid diner, haar VDH-principe biedt een simpele manier om van eten te genieten zonder schuldgevoel.

Algemeen
Verbijstering om PostNL-bezorger die tijdens hitte waterfles niet mag bijvullen: ´Zijn mensen écht zo?´

Op een dag waarop het kwik ruim boven de dertig graden uitstijgt, verwachten de meeste mensen wat extra medeleven voor degenen die buiten moeten werken. PostNL-bezorger Bran is zo iemand: hij fietst of rijdt van deur tot deur, met alleen zijn bezwete uniform en een lege waterfles als metgezel. Maar in plaats van een helpende hand of wat sympathie, kreeg hij iets heel anders toen hij één simpel verzoek deed: “Mag ik mijn fles even bijvullen?” Het antwoord? Een hard ‘nee’ en een dichtslaande deur.
Onbegrip in een tijd van extreem weer
Het voorval vond plaats tijdens een snikhete zomerdag, waarin de temperaturen het asfalt deden smelten en mensen massaal de schaduw opzochten. Bran, die als bezorger van PostNL meerdere uren per dag onderweg is, besloot tijdens zijn ronde aan te bellen bij een huis in de hoop even zijn waterfles te mogen bijvullen. Hij kreeg echter geen glimlach of vriendelijk gebaar, maar een ijzige afwijzing. “Geen water hier,” en klik, de deur ging dicht.
Sociale media reageren massaal op het incident
Toen het verhaal van Bran werd gedeeld op sociale media, barstte er een storm van reacties los. Velen spraken hun verontwaardiging uit. “Wat is er mis met mensen?” en “Je laat toch niemand uitdrogen in deze hitte?” waren veelgehoorde reacties. Vooral het feit dat het ging om een elementair verzoek – schoon drinkwater – stak veel mensen. Bran kreeg in elk geval online de steun die hij aan de deur had moeten krijgen.
Mensen delen eigen ervaringen en tips
Onder de reacties bevonden zich ook verhalen van andere Nederlanders die het wél goed voor hebben met bezorgers. “Ik zet standaard een koelbox buiten met flesjes water voor de bezorgers van PostNL, DHL en andere diensten,” schreef iemand. Een ander vertelde dat zij altijd even vraagt of de bezorger iets nodig heeft. “Een beetje vriendelijkheid kost niets, maar kan voor iemand anders een wereld van verschil maken.”
Een glas water als teken van menselijkheid
De discussie reikt verder dan alleen dit incident. Het roept bredere vragen op over hoe we omgaan met mensen die dagelijks hard werken voor onze diensten. Bezorgers, vuilnismannen, straatvegers en anderen die niet vanuit een gekoeld kantoor werken, verdienen extra aandacht tijdens extreme weersomstandigheden. Een flesje water aanbieden of een vriendelijk woord geven, kan hun dag maken.
Humor als copingmechanisme, maar soms ongepast
Hoewel het merendeel van de reacties ondersteunend was, doken er ook grapjes op. Eén persoon stelde voor om in plaats van water een ijsje aan te bieden. “Wil je me soms vergiftigen?” luidde de grap als reactie daarop. Het is humor met een knipoog, maar het illustreert ook hoe sommige mensen de ernst van de situatie bagatelliseren. In een tijd waarin hittegolven steeds frequenter voorkomen, is er weinig plaats voor ongepaste humor als het om basale hulp gaat.
PostNL reageert: ‘Medewerkers verdienen steun’
In een korte reactie liet PostNL weten dat het belangrijk is dat bezorgers zich ondersteund voelen. “Onze medewerkers werken hard, ook onder zware omstandigheden. Wij hopen dat klanten begrip tonen en waar mogelijk kleine hulp bieden,” aldus de woordvoerder. Hoewel het bedrijf zijn personeel voorziet van middelen, kan een beetje extra hulp van bewoners het verschil maken op een warme dag.
Kleine moeite, groot gebaar
Het verhaal van Bran is geen op zichzelf staand incident, maar een spiegel van hoe we omgaan met elkaar in een steeds hardere maatschappij. Terwijl we allemaal puffen onder de hitte, vergeten we soms dat de persoon aan de deur ook iemand is met dorst, vermoeidheid en menselijke behoeften. Een simpel gebaar zoals het bijvullen van een fles water kost niets, maar betekent alles. Laten we dat de volgende keer niet vergeten.
@brantijssen Rude…. #postnl #fyp #voorjou #rude ♬ Hit Me – Megan Hilty & Christopher Sieber & Jennifer Simard