Algemeen
Wereldwijde ophef om beelden uit Amsterdam

Gisteren liep het volledig uit de hand in Amsterdam, waar supporters van de Israëlische voetbalclub Maccabi Tel Aviv het d0elwit werden van antisemitische aanv*llen. De escalatie heeft zowel binnen de politiek als in de bredere samenleving tot grote verontwaardiging geleid. Premier Dick Schoof heeft inmiddels contact opgenomen met de Israëlische premier Benjamin Netanyahu om zijn afkeuring over de gebeurtenissen uit te spreken en stappen aan te kondigen tegen de d*ders.
Bezorgdheid vooraf en escalatie na de wedstrijd
Gisterenavond speelde Ajax een wedstrijd tegen Maccabi Tel Aviv, een evenement dat al wekenlang met bezorgdheid werd gevolgd. Er werd gevreesd voor spanningen tussen de supportersgroepen, vooral gezien de politieke en culturele gevoeligheden die in dergelijke confrontaties een rol kunnen spelen. Helaas bleek deze vrees niet ongegrond, want na de wedstrijd brak er een reeks incidenten uit waarbij Israëlische supporters en Joodse Nederlanders het mikpunt werden van antisemitische uitlatingen en fysiek geweld.
Op internet circuleren inmiddels verontrustende beelden van deze aanvallen, waarop duidelijk te zien is hoe bepaalde groepen op zoek lijken te gaan naar supporters van de Israëlische club. In sommige video’s is te zien hoe mensen, die zichtbaar Joodse symbolen dragen of herkenbaar zijn als Israëlische supporters, verbaal en fysiek worden belaagd. Deze beelden, die in rap tempo viraal gingen, roepen veel emoties op en zorgen voor grote ophef.
Premier Schoof: “Volstrekt onacceptabel”
Premier Dick Schoof reageerde snel op de gebeurtenissen en sprak via sociale media zijn afschuw uit. Hij omschreef de aanvallen als “volstrekt onacceptabel” en benadrukte dat de Nederlandse overheid alles in het werk zal stellen om de verantwoordelijken op te sporen en te berechten. In zijn verklaring op X (voorheen Twitter) liet hij weten dat hij de situatie in Amsterdam met grote bezorgdheid volgt en intensief in contact staat met de betrokkenen.
Kort na de incidenten belde Schoof met de Israëlische premier Benjamin Netanyahu om de situatie te bespreken en zijn steun uit te spreken. In deze telefonische uitwisseling heeft hij zijn belofte herhaald om ervoor te zorgen dat de d*ders opgespoord en vervolgd worden. “Dit soort aanvallen horen niet thuis in Nederland en gaan in tegen alle waarden van onze samenleving,” aldus Schoof.
Dick Schoof @MinPres:
“Met afschuw de berichtgeving uit Amsterdam gevolgd. Volstrekt onacceptabele antisemitische aanvallen op Israëliërs. Ik sta in nauw contact met alle betrokkenen. Zojuist in een call met @IsraeliPM Netanyahu benadrukt dat de d*ders zullen worden opgespoord en vervolgd.”
Politieke reacties op de gebeurtenissen
De schokkende beelden riepen al snel reacties op binnen de Tweede Kamer en daarbuiten. Diverse politici lieten van zich horen en spraken hun afschuw uit over de antisemitische uitingen en het geweld waarmee de Israëliërs en Joodse Nederlanders in Amsterdam geconfronteerd werden.
Geert Wilders, fractieleider van de PVV, was scherp in zijn reactie. Hij riep op tot harde maatregelen en zei dat degenen die verantwoordelijk zijn voor de aanvallen moeten worden gearresteerd en uitgezet. Wilders noemde het “beschamend dat dit in Nederland kan gebeuren” en benadrukte dat dit soort gedrag onacceptabel is.
Geert Wilders @geertwilderspvv:
“Het lijkt wel een jodenjacht in de straten van Amsterdam. Arresteer en deporteer het multiculturele tuig dat Maccabi Tel Aviv-supporters in onze straten aanviel. Schaamte dat dit in Nederland kan gebeuren. Volstrekt onacceptabel.”
Dilan Yesilgöz, een ander prominent Kamerlid, reageerde eveneens op de gebeurtenissen. Ze benadrukte de verontrustende aard van het incident en noemde het “puur tuig” en “pure Jodenhaat”. Volgens Yesilgöz raakt het zien van de beelden haar diep en roept het afschuw op. Ze benadrukte het belang van een krachtig optreden tegen antisemitisme in Nederland.
Dilan Yesilgöz @DilanYesilgoz:
“Ongelooflijk zieke beelden van de aanvallen op Joodse Nederlanders en Israëliërs in Mokum. Puur tuig. Pure Jodenhaat. Mijn maag draait ervan om.”https://twitter.com/geertwilderspvv/status/1854740777143849265
Maatschappelijke verontwaardiging en zorgen over antisemitisme
De gebeurtenissen in Amsterdam en de daaropvolgende politieke reacties tonen aan dat antisemitisme een blijvend en zorgwekkend probleem is in Nederland. De aanvallen op de Israëlische supporters roepen niet alleen bij politici, maar ook in de bredere samenleving afschuw op. Vele burgers uitten op sociale media hun steun voor de getroffen supporters en benadrukten dat discr!minatie en antisemitisme in Nederland geen plaats hebben.
Het incident brengt ook de vraag naar boven hoe Nederland omgaat met toenemende spanningen tussen bevolkingsgroepen, vooral wanneer deze worden aangewakkerd door internationale conflicten. De beelden van de aanvallen en de massale reacties daarop maken duidelijk dat er een breder probleem speelt, dat verder gaat dan een incident tijdens een voetbalwedstrijd. Veel burgers maken zich zorgen over de toename van antisemitische uitingen en roepen de overheid op om maatregelen te nemen.
Oproepen tot actie en gerechtigheid
Naast de verontwaardiging over het incident, klinken er ook duidelijke oproepen tot actie. Verschillende politici en maatschappelijke leiders dringen aan op een krachtige respons van de overheid en de p0litie. Premier Schoof heeft al bevestigd dat er een onderzoek zal worden ingesteld naar de d*ders van de aanv*llen en dat deze zullen worden berecht.
Diverse organisaties en belangenverenigingen, waaronder Joodse en Israëlische gemeenschappen in Nederland, hebben inmiddels hun zorgen geuit en dringen aan op maatregelen om antisemitisme en gerelateerd geweld tegen te gaan. Ze wijzen op het belang van bewustwording en educatie om vooroordelen en haat tegen te gaan, maar benadrukken ook dat er strengere straffen moeten komen voor antisemitische aanv*llen.
Amsterdam en de rol van de p0litie
De p0litie in Amsterdam staat inmiddels onder druk om snel en doortastend te handelen. Volgens lokale rapporten zijn er al enkele aanhoudingen verricht, maar de p0litie geeft aan dat het onderzoek naar de d*ders nog in volle gang is. Door de massale verspreiding van de beelden op sociale media hebben de autoriteiten waardevolle informatie ontvangen over de betrokkenen. De p0litie roept getuigen op om zich te melden en benadrukt dat elke informatie van belang kan zijn om de d*ders op te sporen.
Daarnaast kondigde de burgemeester van Amsterdam, Femke Halsema, aan dat er extra veiligheidsmaatregelen zullen worden getroffen bij toekomstige voetbalwedstrijden waarbij internationale spanningen een rol kunnen spelen. Volgens Halsema is het essentieel dat Amsterdam een veilige plek blijft voor iedereen, ongeacht afkomst of religie.
Conclusie: een dringende oproep tot eenheid en actie
De incidenten in Amsterdam hebben niet alleen geleid tot verontwaardiging en verdriet, maar ook tot een dringende oproep om antisemitisme krachtig aan te pakken. Premier Dick Schoof, die direct contact zocht met zijn Israëlische ambtgenoot Netanyahu, benadrukte dat de Nederlandse overheid alles in het werk zal stellen om de d*ders op te sporen en te vervolgen.
Politieke leiders, maatschappelijke organisaties en burgers roepen gezamenlijk op tot een harde aanpak van antisemitisme en benadrukken dat Nederland een land van tolerantie en gelijkheid moet blijven. De p0litie en autoriteiten worden aangespoord om snel op te treden, terwijl ook een bredere discussie over de aanpak van discr!minatie en haat wordt aangemoedigd.
De gebeurtenissen onderstrepen de noodzaak van een samenleving waarin iedereen zich veilig voelt en waarin antisemitisme en haat geen plaats hebben.

Algemeen
Verschrikkelijk nieuws voor Robert ten Brink: ´Diepe rouw´

Voor miljoenen Nederlanders is Robert ten Brink al decennia lang het gezicht van de liefde op televisie. Maar achter de schermen van All You Need Is Love speelt zich nu een veel pijnlijker verhaal af. Robert en zijn gezin rouwen om het verlies van Ike Cialona-Janszen, zijn geliefde schoonmoeder, die op 11 april overleed in haar geboortestad Amsterdam. Haar overlijden laat een groot gat achter in het leven van de familie.
Een bijzonder familielid
Ike Cialona-Janszen was de moeder van Roos Cialona, Roberts echtgenote met wie hij al meer dan 44 jaar samen is. Samen kregen ze vijf dochters: Nina, Emma, Charlotte, Isabel en Suus. De rouwadvertentie waarin haar overlijden werd aangekondigd spreekt boekdelen: “Onze unieke, levenslustige, briljante, geestige, eigenzinnige en lieve (oma) Ike heeft ons verlaten.” Woorden die de warmte en het karakter van Ike onderstrepen, en die de leegte voelbaar maken die zij achterlaat.
Afscheid in intieme kring
Op 22 april heeft de familie afscheid genomen van Ike. Een dag die in het teken stond van herinneringen, liefde en het samen herdenken van een vrouw die voor velen een baken was. De impact van haar overlijden is groot. Niet alleen voor Robert en Roos, maar ook voor hun dochters en de rest van de familie. Ike speelde een centrale rol in hun leven en was zichtbaar geliefd bij jong en oud.
Een huwelijk dat lief en leed deelt
Hoewel het verdriet momenteel overheerst, kunnen Robert en Roos elkaar tot steun zijn. Hun huwelijk, dat al ruim vier decennia standhoudt, staat bekend om zijn stabiliteit en diepe verbondenheid. In een recent interview met De Telegraaf liet Robert zich daar nog over uit: “Waar ik niet in geloof, is dat mensen zeggen: ‘Je moet er wel aan blijven werken.’ Ik denk echt dat het vanzelf moet gaan.” Die vanzelfsprekende liefde blijkt nu onmisbaar in tijden van verlies.
Televisiecarrière even op de achtergrond
De timing van het verdrietige nieuws is extra wrang: juist nu stond er weer een nieuwe, veelbelovende uitzending van All You Need Is Love gepland. De Australië-special, een aflevering waar Robert doorgaans reikhalzend naar uitkijkt, moet nu plaatsmaken voor rouw en bezinning. Hoewel hij gewend is liefde te vieren op televisie, dringt het besef zich op dat ook liefde verliezen onderdeel is van het leven.
Een voorbeeld voor velen
Robert ten Brink wordt vaak ‘Dr. Love’ genoemd, maar deze periode laat zien dat zelfs de grootmeester van romantiek wordt geconfronteerd met het harde verdriet van afscheid. Toch blijft zijn houding bewonderenswaardig: in stilte en met waardigheid zoekt hij steun bij zijn gezin, en vindt hij kracht in de liefde die hem met Roos verbindt.
Liefde kent vele gezichten
Het overlijden van Ike herinnert ons eraan dat liefde niet alleen te vinden is in rozenblaadjes en verrassingsreizen, maar ook in gedeelde stilte, een arm om de schouder en het gezamenlijk verwerken van verlies. Voor Robert, Roos en hun dochters is het nu vooral dat laatste wat telt: samen rouwen, samen herinneren, en samen doorgaan.