-

Algemeen

André van Duin belachelijk gemaakt: ”Kan echt niet…”

Avatar foto

Gepubliceerd

op

André van Duin

Gisteravond was André van Duin te gast bij Eva Jinek om terug te blikken op zijn zestig jaar durende carrière in de showbizz. De komiek en presentator ontving recent de prestigieuze Oeuvre-Ring tijdens het Televizier-Ring Gala, een erkenning voor zijn jarenlange bijdrage aan de Nederlandse televisie en entertainment. Als kers op de taart zong hij aan het einde van de talkshow een lied, waarmee hij een ontroerende afsluiting creëerde. Wat een eerbetoon had moeten zijn, mondde echter uit in een stortvloed aan kritiek en spot van Marcel van Roosmalen en Gijs Groenteman, die het optreden bespraken in hun eigen programma Van Roosmalen & Groenteman.

Een Bijzondere Televisieavond met André van Duin

Tijdens de uitzending van Jinek besprak André van Duin zijn indrukwekkende loopbaan. De komiek, die al zes decennia lang het Nederlandse publiek vermaakt, deelde herinneringen en sprak over zijn persoonlijke hoogtepunten. Het werd een warme en emotionele avond, waarbij drie bekende Nederlandse vrouwen – Caroline Tensen, Gerdi Verbeet en Olga Zuiderhoek – aan tafel zaten om hun bewondering voor hem uit te spreken. Zij benadrukten de unieke positie van André van Duin in het medialandschap en de vreugde die hij gedurende zijn carrière heeft gebracht.

Ter afsluiting van het gesprek besloot André een lied te zingen, waarmee hij het publiek diep wist te ontroeren. Het was een bijzonder moment, waarbij de gasten in de studio aandachtig luisterden en de emotie voelbaar was. Wat voor velen een mooie ode was aan de carrière van een van Nederlands meest geliefde komieken, werd door sommigen echter met minder waardering ontvangen.

Spot van Van Roosmalen en Groenteman: “Nog Nooit Meegemaakt”

In hun programma Van Roosmalen & Groenteman namen Marcel van Roosmalen en Gijs Groenteman het optreden van André van Duin bij Eva Jinek stevig op de korrel. Ze vonden het optreden eerder lachwekkend dan ontroerend en maakten daar geen geheim van. Marcel begon zijn betoog door op te merken dat de hele uitzending als een eerbetoon aan de komiek bedoeld was, waarbij hij refereerde aan het Televizier-Ring Gala van een dag eerder. “Hij kreeg de Oeuvre-Ring, en dat is zeker verdiend, want André is al zestig jaar een icoon,” zei Marcel. Maar wat vervolgens een lofzang leek te worden, draaide al snel uit op kritiek.

Gijs Groenteman ging door met hun bespotting en lachte om het idee dat iemand een lied over zichzelf zou zingen in een talkshow. “Ze zaten daar allemaal ontroerd te luisteren terwijl hij zong,” zei Gijs. “Maar wij konden niet ophouden met lachen.” Marcel viel hem bij en benadrukte dat het ongekend was om zo’n zelfverheerlijkend optreden op de Nederlandse televisie te zien. “Dit heb ik nog nooit gezien op de Nederlandse tv,” voegde hij eraan toe.

De spot was nog niet voorbij, want de toon werd scherper. Van Roosmalen merkte op dat het optreden een vorm van ‘narcisme’ was en dat het lied dat André zong een manier was om zichzelf op een voetstuk te plaatsen. Groenteman stelde zelfs dat André niet kan zingen, waarmee hij de komiek en zijn oprechte optreden volledig afserveerde. “Ze zaten daar allemaal maar te hijgen en applaudiseren. Wat is dit voor toneel?” grapte hij, terwijl hij en Marcel in lachen uitbarstten.

Woede op Sociale Media: Verdediging voor André

De spot van Van Roosmalen en Groenteman viel niet in goede aarde bij het publiek. Op X (voorheen Twitter) regende het reacties van mensen die het oneens waren met de kritieken van het duo. Veel kijkers waren juist ontroerd door het optreden van André van Duin en vonden het optreden bij Jinek een eerlijke en mooie afsluiting van een inspirerend gesprek.

Onder meer mediakenner Victor Vlam reageerde verontwaardigd op de woorden van Van Roosmalen en Groenteman. “Wat een kleinzielige en nare kritiek. André van Duin heeft een grotere erfenis achtergelaten in de Nederlandse televisie dan deze heren ooit zullen begrijpen,” schreef hij. Hij benadrukte dat het optreden van André een viering was van zijn carrière en dat de emotie die hij daarbij overbracht oprecht en authentiek was.

Hieronder enkele reacties van mensen op X:

  • @SarahvdLaan: “André van Duin is een nationale schat. Ongeacht hoe hij zingt, hij verdient alle lof die hij krijgt. Waarom zo gemeen doen, Marcel en Gijs?”
  • @JohanBrn: “Het is makkelijk om mensen belachelijk te maken achter een microfoon, maar het getuigt van weinig respect. André van Duin heeft ontelbare mensen blij gemaakt met zijn shows, daar kunnen sommigen wat van leren.”
  • @EvaJFan: “Ik begrijp echt niet waarom ze André zo moeten afkraken. Hij verdient alle respect na 60 jaar keihard werken en plezier brengen.”

 

De Duidelijke Verdeeldheid in Receptie

Het incident toont opnieuw de verdeeldheid tussen verschillende groepen kijkers en presentatoren over hoe shows en optredens moeten worden ontvangen. Voor veel mensen is André van Duin een icoon die zijn status meer dan verdient, en ze waarderen zijn optredens – zelfs als die niet altijd perfect zijn. De komiek heeft jarenlang een vaste plek in de harten van Nederlanders verworven, en zijn recente optreden bij Jinek was voor velen een herinnering aan waarom ze van hem houden.

Aan de andere kant, bieden programma’s zoals Van Roosmalen & Groenteman een platform waar satire en harde kritiek floreren, en waar niets en niemand gespaard wordt. Het duo lijkt er geen probleem mee te hebben om ook gevestigde namen als André van Duin onderuit te halen, iets wat volgens hen binnen hun journalistieke vrijheid past.

André van Duin en de Toekomst van Nederlandse Talkshows

Ondanks de kritiek blijft André van Duin een belangrijke figuur in de Nederlandse entertainmentindustrie. Hij heeft bewezen veerkrachtig te zijn en te kunnen omgaan met spot en kritiek. Zijn optreden bij Jinek was niet bedoeld om iedereen te behagen, maar eerder om zijn reis en prestaties te vieren. De vraag blijft of hij zal reageren op de woorden van Van Roosmalen en Groenteman, of dat hij ze simpelweg naast zich neerlegt.

Wat wel duidelijk is, is dat de ophef rond dit incident een bredere discussie aanwakkert over de toon en aard van televisieprogramma’s in Nederland. Moet er altijd ruimte zijn voor kritiek, zelfs als die als gemeen of kleinzielig wordt ervaren? Of moet er meer respect worden getoond voor iemand die zo’n lange en succesvolle carrière heeft gehad? Eén ding is zeker: André van Duin blijft, ondanks de kritiek, een geliefd figuur en het publiek is niet vergeten wat hij voor de entertainmentwereld heeft betekend.

Conclusie: Respect of Spot, André van Duin Blijft Standvastig

Het optreden van André van Duin bij Jinek en de daaropvolgende reacties laten zien hoe verdeeld men kan zijn over wat gepast is op televisie. Terwijl sommigen het optreden als ontroerend en eerlijk zagen, vonden anderen het narcistisch en lachwekkend. Wat je mening ook is, het toont aan hoe belangrijk André van Duin nog steeds is voor de Nederlandse cultuur. Hij heeft zijn sporen verdiend, en of hij nu zingt, acteert of grappen maakt, hij blijft een icoon waar velen tegen opkijken. Hopelijk blijft hij, ondanks de spot, nog lang zijn werk doen en de lach op onze gezichten toveren.

Algemeen

Willem-Alexander niet aanwezig: Koningsdag loopt in de soep

Avatar foto

Gepubliceerd

op

Paus Franciscus wordt zaterdag begraven: blijft koning Willem-Alexander in Nederland op Koningsdag?

Het 0verlijden van paus Franciscus op 88-jarige leeftijd heeft wereldwijd voor diepe r0uw gezorgd. De geestelijk leider van de Rooms-Katholieke Kerk wordt op zaterdag 26 april – precies op Koningsdag – begraven op het Sint-Pietersplein in Vaticaanstad. Wereldleiders uit alle hoeken van de wereld worden daarbij verwacht. Maar dat roept ook meteen een vraag op die in Nederland gevoelig ligt: wie zal ons land vertegenwoordigen tijdens deze historische gebeurtenis?

En, minstens zo belangrijk voor veel Nederlanders: zal koning Willem-Alexander op deze Koningsdag wél in Nederland zijn, of reist hij af naar Rome?


Een ongebruikelijk dilemma op een bijzondere dag

Sinds zijn troonsbestijging in 2013 is Koning Willem-Alexander op elke Koningsdag trouw aanwezig geweest in een Nederlandse gemeente om de verjaardag van zijn ambt te vieren met het volk. Het is inmiddels uitgegroeid tot een warm en herkenbaar ritueel, waarbij de koning, koningin Máxima en andere leden van het koninklijk huis op informele wijze in contact komen met de bevolking.

Maar deze keer is alles anders. De begrafenis van paus Franciscus valt exact op 27 april, de dag die symbool staat voor saamhorigheid en nationale trots. Mocht de koning ervoor kiezen om naar Rome te gaan, dan betekent dat niet alleen zijn eerste afwezigheid op Koningsdag, maar ook een ingrijpende wijziging in het programma waar heel Nederland op rekent.


Staatshoofd of volksvertegenwoordiger – wat weegt zwaarder?

De keuze voor Willem-Alexander is complex. Enerzijds staat hij als staatsleider voor Nederland en zou zijn aanwezigheid bij de uitvaart van paus Franciscus – een van de invloedrijkste religieuze figuren van deze eeuw – passend zijn. Anderzijds is hij ook een symbolisch vaderfiguur van het volk, en Koningsdag is juist hét moment waarop hij die rol vervult.

Volgens insiders bij het koningshuis en in Den Haag is het besluit dan ook allesbehalve eenvoudig. Het zou bovendien niet de eerste keer zijn dat het onderwerp gevoelig ligt.


Historische echo: het gemis van koningin Beatrix in 2005

Toen in 2005 paus Johannes Paulus II 0verleed, was koningin Beatrix niet aanwezig bij zijn uitvaart. Dat leidde destijds tot kritiek vanuit katholieke kringen in Nederland, met als kernargument dat het gebrek aan koninklijke aanwezigheid een gemiste kans was om respect en verbondenheid te tonen aan miljoenen Nederlandse katholieken.

Die gebeurtenis speelt nu opnieuw mee in de overwegingen van zowel de Rijksvoorlichtingsdienst als het kabinet. Volgens bronnen wordt in stilte overleg gevoerd tussen het Koninklijk Huis, het ministerie van Buitenlandse Zaken en het kabinet om te bepalen wie het best geschikt is om namens Nederland af te reizen naar Vaticaanstad.


Kabinet of kroon?

Een mogelijke uitkomst is dat een kabinetslid, zoals minister-president Mark Rutte of minister van Buitenlandse Zaken Hanke Bruins Slot, namens Nederland naar Rome gaat. Daarmee wordt zowel het belang van de pauselijke uitvaart erkend, als de Koningsdagviering in ere gehouden.

Toch is er ook binnen het kabinet begrip voor de symbolische waarde van een koninklijke aanwezigheid bij zo’n groots internationaal moment. Het Vaticaan ontvangt niet dagelijks wereldleiders in deze context, en paus Franciscus wordt gezien als een paus die zijn invloed ver buiten de kerkelijke muren liet reiken – inclusief richting koningshuizen en staatshoofden.


Persoonlijke woorden van de koning en koningin

Na het 0verlijden van paus Franciscus lieten koning Willem-Alexander en koningin Máxima al snel een persoonlijke verklaring uitgaan, waarin ze hun diepe waardering voor de paus uitdrukten. Ze spraken niet alleen over zijn geloof, maar vooral over zijn persoonlijke impact en menselijke uitstraling.

“Met warmte herinneren wij ons de ontmoetingen met paus Franciscus, onder meer tijdens ons staatsbezoek in 2017. Hij straalde in alles barmhartigheid uit. Vanuit een rotsvast geloof pleitte hij voor mededogen en menselijkheid,” aldus het koningspaar.

Willem-Alexander tijdens Prinsjesdag

Ook wezen ze op zijn sobere levensstijl en onvermoeibare inzet voor de kwetsbaren. Woorden die aangeven dat de paus indruk maakte, niet alleen als religieus leider, maar ook als mens met een missie.

“Hij belichaamde een luisterende en liefhebbende Kerk, en wist met zijn boodschap vele harten te raken – binnen én buiten de Rooms-Katholieke Kerk. Wij koesteren zijn nagedachtenis in dankbaarheid.”

Willem-Alexander


Paus Franciscus: een bruggenbouwer tussen kerk en wereld

Het 0verlijden van paus Franciscus raakt niet alleen de katholieke gemeenschap. Zijn pontificaat werd wereldwijd gewaardeerd vanwege zijn inclusieve benadering, zijn inzet voor dialoog tussen religies, en zijn aandacht voor mondiale thema’s zoals armoede, klimaatverandering, en sociale rechtvaardigheid.

Zijn nadruk op eenvoud, zijn ontmoeting met gelovigen van verschillende overtuigingen, en zijn moed om binnen de kerk gevoelige onderwerpen bespreekbaar te maken, zorgden ervoor dat hij geliefd was tot ver buiten de muren van de kerk.

Voor een land als Nederland, waar secularisatie en pluralisme samen bestaan, is zijn nalatenschap relevant. En voor een koning die zelf ook de verbindende factor tussen verschillende bevolkingsgroepen moet zijn, is de band met paus Franciscus niet zomaar symbolisch.


Wat betekent het voor Koningsdag?

Mocht Willem-Alexander besluiten om af te reizen naar Rome, dan zal dat ongetwijfeld gevolgen hebben voor de traditionele Koningsdagviering. In het programma staan tal van optredens, ontmoetingen en feestelijke activiteiten gepland – allemaal gecentreerd rondom de koning en zijn gezin.

Het is denkbaar dat prinses Amalia en haar zussen een grotere rol krijgen in de festiviteiten, of dat koningin Máxima het voortouw neemt. Maar het zal onvermijdelijk anders aanvoelen. Voor veel Nederlanders is Koningsdag hét moment om de koning van dichtbij te zien – letterlijk en figuurlijk.

Toch is er ook begrip. Op sociale media delen mensen hun bewondering voor paus Franciscus en de rol die hij wereldwijd heeft gespeeld. “Als hij gaat, is dat logisch,” schrijft een Twitter-gebruiker. “Voor zo’n leider maak je ruimte. Zelfs op Koningsdag.”

Willem-Alexander en Máxima


Verwachting: binnen enkele dagen duidelijkheid

De Rijksvoorlichtingsdienst heeft laten weten dat er binnen enkele dagen een officiële aankondiging volgt over de Nederlandse vertegenwoordiging bij de uitvaart. Tot die tijd blijft het speculeren, maar de gevoeligheid van de beslissing is voor iedereen voelbaar.

In de aanloop naar Koningsdag en de uitvaart van paus Franciscus staan we voor een zeldzaam moment waarop traditie en internationale betrokkenheid samenkomen. Wat de keuze ook wordt, het wordt een dag die in meerdere opzichten geschiedenis zal schrijven.

Willem-Alexander


Tot slot: een dag van r0uw én verbinding

Of koning Willem-Alexander nu kiest voor aanwezigheid bij het nationale feest of het wereldwijde afscheid in Rome: beide beslissingen dragen gewicht. Want Koningsdag is voor Nederland belangrijk, maar het leven en nalatenschap van paus Franciscus overstijgen religieuze en geografische grenzen.

Zaterdag 26 april wordt dus hoe dan ook een bijzondere dag – vol herinnering, eerbetoon en het zoeken naar balans tussen nationale trots en internationale verbondenheid. Eén ding staat vast: het leven van paus Franciscus zal op die dag wereldwijd worden herdacht, met of zonder de aanwezigheid van onze koning.

Willem-Alexander

Lees verder