Algemeen
Kijkers Beste Zangers gaan compleet los: ´Dit is om te k0tsen!´

Op zaterdagavond zaten weer talloze kijkers voor de buis om te genieten van het populaire muziekprogramma Beste Zangers. Dit keer stond de 21-jarige zanger Claude Kiambe centraal, een artiest die de hitlijsten bestormt met zijn Nederlands-Franse nummers en vooral bekend is geworden met zijn hit Ladada.
Hoewel het een muzikale avond vol prachtige uitvoeringen was, bleken sommige kijkers zich te storen aan de onderwerpen die naast de muziek aan bod kwamen.
Claude’s Reis en Muzikale Carrière
Claude, oorspronkelijk uit Congo, vluchtte twaalf jaar geleden naar Nederland. Zijn verhaal raakt veel mensen, zeker omdat hij slechts twee jaar geleden internationaal doorbrak met Ladada, waardoor zijn leven drastisch veranderde.
Het komende debuutalbum Parler Français, dat op 15 november verschijnt, en zijn aankomende clubtour door Nederland, tonen aan hoe snel zijn carrière zich ontwikkelt.
Vanavond zongen diverse artiesten hun eigen interpretaties van Claude’s muziek. Hannah Mae, Karin Bloemen, Tangarine, Rikki Borgelt, Sera, en Matthijs Buwalda brachten hun versies van zijn nummers:
- Hannah Mae – Écoutez-moi
- Matthijs Buwalda – Tot je veilig bent
- Tangarine – Ladada (last few words)
- Rikki Borgelt – Forever
- Sera – Vas-y
- Karin Bloemen – Just a dream
Politieke Discussie Over Asielzoekers
Claude’s achtergrond als vluchteling uit Congo zorgde ervoor dat het thema asielzoekers aan bod kwam in de uitzending. De artiesten gaven hier aandacht aan tijdens hun optredens en gesprekken, wat bij een deel van de kijkers in de verkeerde keel schoot. Op het platform X (voorheen Twitter) lieten veel mensen hun ongenoegen blijken over het feit dat het onderwerp werd aangesneden.
Reacties van Kijkers:
- “Zullen we ons gewoon focussen op muziek, in plaats van op politiek?”
- “Is dit nou echt nodig?”
Verdeelde Receptie
Hoewel sommigen liever geen politieke thema’s in het programma zagen, waren er ook kijkers die de discussies juist waardeerden. Claude’s vluchtverhaal bracht voor hen een extra laag van betekenis aan de muziek, en zij vonden het goed dat er aandacht werd besteed aan de uitdagingen die vluchtelingen meemaken.
Positieve reacties:
- “Prachtig dat ze dit verhaal delen, het raakt me echt.”
- “Het verhaal van Claude geeft extra diepgang aan de muziek.”
Conclusie
Het was een bijzondere avond vol mooie muziek, maar de politieke discussies over asielzoekers veroorzaakten gemengde reacties onder de kijkers. Voor sommigen draaide het programma puur om de muziek, terwijl anderen de maatschappelijke relevantie van het onderwerp juist waardeerden.

Algemeen
Lijkresten gevonden op set Nederlands tv-programma: ´Dit is echt wel luguber!´

In het Net5-programma Het Blok draaide een ogenschijnlijk onschuldige verbouwing in een oud ziekenhuisgebouw uit op een scène die zo uit een horrorfilm lijkt te komen. Wat begon als een eenvoudige klus, het doortrekken van een kabeltje in een verouderd gebouw, resulteerde in een macabere ontdekking: menselijke resten die tussen het stof en puin in een eeuwenoude kelder lagen verborgen.
Een macabere ontdekking
Schedeldelen, dijbenen en zelfs losse vingerkootjes werden gevonden onder de vloer van het voormalige Sint Catharina’s Gasthuis in Grave. Johan van Kampen, de gemeentelijk archeoloog, bevestigde dat het niet geheel onverwacht was. “Er stond daar sinds de 13de eeuw een oud ziekenhuis,” zei hij, alsof het niets was. Van Kampen voegde toe dat het gebouw ook een kapel en begraafplaats had, waardoor het niet vreemd was dat er menselijke resten gevonden werden. Maar voor de deelnemers van Het Blok die gewoon aan het klussen waren, was dit een schok van een andere orde dan een scheve draagbalk.
De reactie van de archeoloog
De archeoloog probeerde de situatie te kalmeren door te zeggen dat de botten waarschijnlijk dateren van tussen 1500 en 1750. Een vage uitspraak die de kijker zeker niet geruststelde. Toch werd er één set botten geïdentificeerd als ‘waarschijnlijk van een man’, maar dat bracht weinig geruststelling voor de mensen die, zonder waarschuwing, deze ontdekking meemaakten.
Damage control en verder onderzoek
De gevonden resten zijn inmiddels herbegraven op de gemeentelijke begraafplaats, maar de vraag blijft wat er nog meer onder de vloer ligt te rusten. Van Kampen vermoedt dat er nog meer skeletten te vinden zijn, mogelijk wel tot vier meter diep. Maar het lijkt erop dat verder onderzoek niet nodig wordt geacht. “Alles onder controle,” wordt er gezegd, maar de kijker kan zich afvragen of dat echt het geval is.
Het Blok blijft doorgaan
Ondanks de macabere ontdekking, gaat het programma gewoon verder. Vanaf 28 april kunnen kijkers nog steeds gezellig meedoen met de verbouwing, terwijl het huis waar ze aan klussen blijkbaar vol zit met geschiedenis die nog niet helemaal met rust is gelaten. Het lijkt erop dat Het Blok een stuk grimmiger is dan we ooit hadden kunnen vermoeden.