-

Algemeen

John de Wolf gebroken: ”Er zit geen leven meer in haar”

John de Wolf, ooit bekend als het “Beest van Rotterdam” vanwege zijn onverzettelijke speelstijl op het voetbalveld, staat nu voor een strijd waarin zelfs zijn legendarische kracht niet voldoende is. De voormalig topverdediger, inmiddels 61 jaar oud, was in zijn voetbalcarrière een man van staal, iemand die menig tegenstander deed sidderen. Maar nu wordt hij geconfronteerd met een vijand waartegen hij geen schijn van kans heeft: de slopende z!ekte Alzheimer, die zijn moeder volledig in haar greep heeft.

Een Ooit Sterke Moeder in Een Onmenselijke Situatie

De moeder van John de Wolf, inmiddels 82 jaar oud, lijdt aan een vergevorderd stadium van Alzheimer. De z!ekte heeft haar dusdanig veranderd dat ze haar eigen zoon niet meer herkent. In een emotioneel interview eerder dit jaar met weekblad Privé deelde John hoe diep de z!ekte zijn moeder heeft getekend. “Er zit geen leven meer in haar,” verklaarde hij, zichtbaar geraakt door het lot van de vrouw die hem grootbracht.

Wat deze situatie extra pijnlijk maakt, is dat zijn moeder altijd helder had wat ze niet wilde: eindigen zoals haar eigen moeder, Johns oma, die ook leed aan Alzheimer. “Mijn moeder heeft destijds voor mijn oma gezorgd en zei toen altijd: ‘Zo wil ik niet worden. Mocht het zover komen, geef me dan maar een paar pillen of een spuitje.'”

Een Hartverscheurend Bezoek: “Dat Kunnen Ze Allemaal Wel Zeggen”

In een recent interview met sportmagazine Helden ging De Wolf dieper in op de schrijnende situatie. Hij beschreef een bezoek aan zijn moeder waarin hij haar probeerde gerust te stellen. “Ik zei toen ik bij haar kwam: ‘Ik ben het, John, je zoon.’ Haar reactie was hartverscheurend: ‘Dat kunnen ze allemaal wel zeggen.’” Deze woorden weerspiegelen de harde realiteit van Alzheimer, waarbij herinneringen en identiteit langzaam worden weggevaagd.

John de Wolf, die altijd een toonbeeld van kracht was, is nu een zoon die machteloos moet toezien hoe de persoon die hem altijd liefdevol verzorgde, verandert in iemand die hij nauwelijks meer herkent. “Ze heeft een heel ander karakter gekregen. Het is mijn moeder nog wel, maar eigenlijk ook niet,” verzucht hij. De pijn in zijn woorden is voelbaar en toont de diepere emotionele worsteling die velen doormaken wanneer een dierbare getroffen wordt door deze z!ekte.

De Cirkel van Alzheimer in de Familie

Wat deze tragedie nog schrijnender maakt, is dat Alzheimer al eerder toesloeg in de familie. De moeder van John zorgde ooit met toewijding voor haar eigen moeder, die aan dezelfde z!ekte leed. Destijds was het Johns moeder die haar oma bijstond, met het verdriet dat gepaard ging met het zien van een geliefde die stukje bij beetje verdwijnt. Nu heeft de geschiedenis zich herhaald, maar dit keer is het John zelf die aan de zijlijn moet toekijken hoe zijn moeder lijdt.

De ironie is dat zijn moeder altijd duidelijk was over haar eigen wens om niet te leven in een toestand van complete afhankelijkheid en verlies van identiteit. “Het is er nooit van gekomen dat ze dat ook heeft laten documenteren,” zegt De Wolf met spijt in zijn stem. Het is een moeilijke kwestie, waarbij hij aangeeft dat “het in mijn ogen een teken van echte liefde is als je daar eerder een einde aan kan laten maken.” Maar de juridische en ethische obstakels maakten dit voor zijn moeder onmogelijk.

Onmacht in de Gezicht van Een Onverslaanbare Vijand

Alzheimer is een z!ekte die niet alleen het leven van de patiënt, maar ook dat van de familie verwoest. Het is een langzaam, meedogenloos proces waarbij herinneringen verdwijnen en de persoonlijkheid verandert. Voor iemand zoals John de Wolf, die in zijn carrière altijd de controle had en bekend stond om zijn kracht en vastberadenheid, is het vooral de onmacht die moeilijk te verdragen is.

De Wolf, die jarenlang menig tegenstander fysiek en mentaal overmeesterde, moet nu machteloos toekijken hoe zijn moeder stukje bij beetje verdwijnt. Waar hij op het veld altijd in staat was om het tij te keren, is hij nu een zoon die niets anders kan doen dan toekijken hoe de moeder die hem grootbracht steeds verder van hem verwijderd raakt.

De Menselijke Kant van Een Voetbalicoon

Het verhaal van John de Wolf laat zien dat zelfs de sterkste mensen op een gegeven moment geconfronteerd worden met kwetsbaarheid en verdriet. De strijd die hij nu voert, is niet te vergelijken met wat hij op het voetbalveld heeft meegemaakt. Dit is geen tegenstander die hij kan uitschakelen met een krachtige tackle of een slimme zet. Dit is een strijd die hij niet kan winnen, en dat maakt het zo mensonterend.

Voor fans die De Wolf altijd hebben gezien als een baken van onverzettelijkheid, is het een herinnering dat achter het stoere imago ook een mens van vlees en bloed schuilgaat. Een mens die worstelt met de pijn van het zien lijden van zijn moeder, en die net als iedereen te maken heeft met de harde realiteit van het leven.

De Impact op de Besluitvorming rondom Euthanasie en Dementie

De ervaringen van John de Wolf en zijn moeder roepen bredere vragen op over de euthanasiewetgeving in Nederland, vooral als het gaat om mensen met dementie. Veel mensen spreken de wens uit om waardig te sterven als ze ooit in een dergelijke situatie terechtkomen, maar de praktijk blijkt vaak weerbarstig. De casus van De Wolfs moeder laat zien hoe belangrijk het is om op tijd de juiste juridische stappen te zetten, iets wat in dit geval helaas niet is gebeurd.

Johns opmerking dat het een daad van liefde zou zijn om een eind te maken aan het lijden, resoneert bij veel mensen die zich in een soortgelijke situatie bevinden. Het blijft echter een complex en gevoelig onderwerp, waarbij persoonlijke overtuigingen, ethiek en wetgeving met elkaar botsen.

Een Golf van Steun voor John de Wolf

Het verhaal van John de Wolf heeft veel mensen geraakt, en velen hebben hun medeleven getoond. Of het nu via reacties op social media is of in persoonlijke berichten, de steunbetuigingen stromen binnen. Alzheimer is een z!ekte die veel families treft, en de herkenbaarheid van Johns situatie brengt bij veel mensen emoties naar boven. Het is een onderwerp dat blijft spelen in de samenleving en waar nog veel aandacht voor nodig is.

Conclusie: De Kracht van Liefde en Verdriet

John de Wolf, ooit gevreesd op het veld, toont nu een andere kant van kracht: die van een zoon die ondanks zijn machteloosheid blijft zorgen voor zijn moeder. Zijn verhaal is niet uniek, maar het benadrukt de pijnlijke realiteit waar veel families mee te maken krijgen. Alzheimer is een z!ekte die iedereen kan treffen, en de onmacht die daarbij komt kijken, is iets waar zelfs de sterkste mensen niet tegen bestand zijn.

Het verhaal van De Wolf en zijn moeder is een herinnering aan de waarde van tijd en herinneringen. Het toont aan hoe belangrijk het is om tijd door te brengen met onze dierbaren, zolang dat nog mogelijk is. Het is een les in liefde, compassie en de kracht van kwetsbaarheid.

Algemeen

Tim Hofman doet opvallende uitspraak tijdens pr0ces tegen man die hem wilde verm00rden

Het 0penbaar m1nisterie eist 12 jaar celstraf en tbs met dwangverpleging tegen Chris T. (42) voor zijn poging tot m00rd op tv-presentator Tim Hofman. Op 6 september 2023 drong T. gewapend met een omgebouwd gaspistool het BNNVara-gebouw binnen en verklaarde dat hij Hofman wilde doodschieten.

Tim Hofman

Chris T.’s Motivatie en Acties

Chris T., die woensdag voor het eerst in de r*chtszaak verscheen, verklaarde dat hij naar Hilversum was gereisd om ‘controle op te zoeken’ en ‘de confrontatie aan te gaan’ met Hofman.

Hij gaf aan dat hij overwoog om Hofman daadwerkelijk neer te schieten, maar twijfelde of hij het daadwerkelijk zou doen. “Als hij zou komen, zou ik het waarschijnlijk niet eens kunnen,” aldus T. Hij overwoog zelfs een smoesje om Hofman naar de receptie te lokken, maar dit plan werd niet uitgevoerd omdat hij dat ‘zielig voor de baliemedewerkster’ vond.

Na een middag rondfietsen in Hilversum, keerde T. terug naar het BNNVara-gebouw. Hij verklaarde dat hij niet precies wist waarom hij toen naar binnen liep en verklaarde dat hij Hofman zou komen doodschieten en buiten zou wachten. “Dat is echt heel moeilijk,” zei hij tegen de rechter.

Tim Hofman

Verklaring van Tim Hofman

Hoewel Tim Hofman niet in de r*chtszaak aanwezig was, las zijn advocaat Maarten Pijnenburg een verklaring voor. Hofman benadrukte de grote impact van het incident op zichzelf en zijn omgeving.

Hij pleit niet voor een hoge str@f, maar voor een goede behandeling van T. In zijn verklaring merkte Hofman op dat de dreiging tegen hem een maatschappelijk probleem aan de kaak stelt, met name de invloed van radicale en extremistische figuren op kwetsbare personen.

Hofman sprak ook over de rol van sociale media en andere beïnvloeders die radicale ideeën verspreiden, wat kan bijdragen aan dergelijke gewelddadige daden. “Het idee om een mediamaker te vermoorden om wat hij zegt of maakt, druist tegen de democratische fundamenten als persvrijheid en vrijheid van meningsuiting,” aldus Hofman.

Tim Hofman

De Herbeleving van het 1ncident

Hofman heeft het incident eerder gereconstrueerd in zijn programma Boos. Hij verklaarde dat T. wilde demonstreren tegen ‘extreemlinkse personen’. Hofman gaf aan dat hij het incident als een moment van rouw heeft ervaren, waarbij hij bewust de angst en het verdriet heeft gevoeld. Hij vergeleek zijn situatie met die van Peter R. de Vries, en verklaarde dat hij, indien nodig, met een rechte rug zou blijven staan.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Tim Hofman (@debroervanroos)

Chris T. wordt nu geconfronteerd met een zware str@f en een tbs-maatregel, waarbij de rechter de ernst van zijn daad onderkent en de noodzaak van behandeling benadrukt.

Lees verder