-

Algemeen

Koninklijk expert deelt verontrustend nieuws over Harry & Meghan – hoe ze een alternatieve koninklijke familie vormen, onthuld

Avatar foto

Gepubliceerd

op

Op 19 mei vierden Harry en Meghan hun zesde huwelijksverjaardag. Het paar trouwde in de St. George’s Chapel in Windsor en op dat moment werden ze gezien als de toekomst van de monarchie, samen met prins William en Kate Middleton.

Vandaag de dag weten we allemaal wat er is gebeurd. Wat begon als een vete tussen de koninklijke broers werd al snel een conflict tussen de Sussexen en de rest van de royals. De relatie is momenteel op een dieptepunt, en de vraag is of er ooit een verzoening zal komen.

Een nieuw leven in de VS

Nu, zes jaar later, hebben Harry en Meghan een nieuw leven opgebouwd in de Verenigde Staten. Maar is het beter geworden? Een koninklijke expert zegt nu dat de rivaliteit nog erger zou kunnen worden, waardoor er twee verschillende koninklijke families zouden kunnen ontstaan.

Het grote koninklijke huwelijk van Harry en Meghan vond plaats op 19 mei 2018 in St. George’s Chapel, Windsor Castle.

De bruiloft was de eerste koninklijke sinds prins William en Kate Middleton zeven jaar eerder trouwden. Omdat Diana’s twee zonen hun eigen verbintenissen hadden gesloten, wilden veel mensen de twee huwelijken vergelijken.

Bezoek van Harry en Meghan aan Nigeria – een “koninklijke reis”?

Royal expert Richard Fitzwilliam gaf commentaar op het huwelijk van Harry en Meghan en zei dat ze “heel goed bij elkaar passen”.

Hij legde uit dat ze “altijd het onverwachte kunnen doen”, wat voor velen onaangenaam kan zijn. Fitzwilliam merkte op dat Harry niet meer zo toegejuicht wordt als vroeger in zijn thuisland. “Als er al iets met hem is, dan is het wel medelijden.

Ik denk niet dat Harry het ziet. Hij is gelukkig in zijn aparte wereld met Meghan en doet wat ze doen. Dat het nog lang mag duren – en ik denk dat het zo zal blijven.”

Ondertussen lijken Harry en Meghan het goed te doen in hun nieuwe leven. Meghan lanceert de American Riviera Orchard en heeft een programma voor Netflix en Cochrane entertainments.

Harry richt zich onder andere op zijn serie over polo. Hun recente reis naar Nigeria, hoewel privé, had zeker de attributen van een koninklijke reis.

Een alternatieve koninklijke familie?

Historicus Gareth Russell beweert dat Harry en Meghan in zekere zin een “alternatieve koninklijke familie” vormen.

Hij zei in een interview met The Sun’s Royal Exclusive dat dit een reële mogelijkheid is. “Het probleem voor de Sussexen is dat zodra je zoiets begint te doen, mensen veel kritischer worden over wat je daarbuiten doet – zoals commerciële ondernemingen of quasi-koninklijke tours,” aldus Russell.

Russell merkte op dat mensen hen meer onder de loep zullen nemen omdat ze hun activiteiten “The Office of Harry and Meghan” noemen.

Hij speculeerde dat dit deel zou kunnen uitmaken van een plan om af te stappen van de negatieve krantenkoppen van de afgelopen jaren.

“Is het misschien een iets meer sociaal conservatieve richting en zien ze zichzelf als royals in ballingschap bij gebrek aan een beter woord?”

Populariteit en toekomst

De historicus concludeerde dat de populariteit van Harry en Meghan momenteel vrij laag is in Amerika, maar dat dit kan veranderen.

De publieke opinie is altijd een beetje een achtbaan. Hij suggereerde dat ze absoluut op een Amerikaanse tournee zouden kunnen gaan en dat er aanwijzingen zijn dat ze dat ook van plan zijn.

Verzoening met de royals?

De vraag blijft of Harry en Meghan ooit de banden met prins William en Kate Middleton zullen herstellen. De breuk tussen de broers heeft niet alleen hun persoonlijke relaties beïnvloed, maar ook de perceptie van het publiek over de koninklijke familie als geheel.

Wat denk jij?

Denk jij dat Harry en Meghan het goed zullen maken met prins William en Kate Middleton? Deel dit artikel op Facebook en geef ons je mening!

Dit verhaal over Harry en Meghan toont de complexiteit van koninklijke relaties en de invloed van persoonlijke keuzes op publieke perceptie.

Het benadrukt ook hoe koninklijke families zich aanpassen en veranderen in het licht van moderne uitdagingen. Terwijl de wereld blijft toekijken, zal de tijd uitwijzen hoe de toekomst van de Sussexen zich zal ontvouwen en of er ooit een verzoening zal komen met de rest van de koninklijke familie.

Algemeen

Laatste publieke optreden van paus Franciscus laat diepgaande boodschap achter

Avatar foto

Gepubliceerd

op

Paus Franciscus (88) overleden: een leven van nederigheid, moed en wereldwijde verbondenheid

Op Tweede Paasdag, 21 april 2025, werd de wereld opgeschrikt door het nieuws van het 0verlijden van Paus Franciscus. In de vroege ochtend meldde het Vaticaan dat de geliefde geestelijk leider op 88-jarige leeftijd vredig is heengegaan in zijn residentie, de Domus Sanctae Marthae, in Vaticaanstad. Het verdrietige nieuws volgt slechts één dag na zijn laatste publieke optreden op Paaszondag, waarmee hij miljoenen mensen nog één keer wist te raken met een boodschap van vrede, mededogen en hoop.

Zijn d00d betekent het einde van een tijdperk, maar ook het begin van een periode van bezinning, dankbaarheid en eerbetoon aan een man die de wereld op unieke wijze wist te verbinden.


Laatste publieke optreden op Paaszondag

Op Eerste Paasdag, zondag 20 april, verscheen paus Franciscus voor het laatst in het openbaar. Ondanks zijn broze gezondheid, toonde hij zich nog eenmaal aan de duizenden gelovigen die zich op het Sint-Pietersplein hadden verzameld. In zijn rolstoel liet hij zich begeleiden naar het balkon van de Sint-Pietersbasiliek, vanwaar hij de traditionele Urbi et Orbi zegen uitsprak: “Aan de stad en de wereld”.

Hoewel hij zijn toespraak dit jaar grotendeels liet voorlezen door een aartsbisschop, was het moment bijzonder emotioneel. De paus groette de menigte met een warme glimlach en wenste iedereen een “Buona Pasqua!” – een vrolijk Pasen. Hij sprak zich uit over meerdere wereldwijde zorgen, met een krachtige oproep tot vrede en vrijheid van religie.


Een boodschap van urgentie en mededogen

In zijn laatste paastoespraak liet Franciscus een diepgaande boodschap na. Hij veroordeelde het toenemende antisemitisme, sprak zijn zorgen uit over het aanhoudende geweld in Gaza, Soedan en Oekraïne, en benadrukte het belang van fundamentele vrijheden.

“Er kan geen echte vrede bestaan zonder vrijheid van religie, zonder vrijheid van denken, van meningsuiting, en zonder respect voor de overtuigingen van anderen,” aldus de paus.

Hij uitte zijn medeleven met de christelijke gemeenschap in Gaza, waar de aanhoudende gevechten volgens hem “een dramatische en betreurenswaardige humanitaire situatie” veroorzaken. Zijn woorden maakten diepe indruk op gelovigen wereldwijd.

Na zijn toespraak werd paus Franciscus, zichtbaar verzwakt maar vastberaden, in een open voertuig rondgereden over het plein, zwaaiend naar de duizenden aanwezigen.


Gezondheid al langere tijd fragiel

Paus Franciscus kampte de afgelopen jaren met meerdere gezondheidsproblemen. Vier weken voor zijn 0verlijden werd hij opgenomen in het Gemelli-z!ekenhuis in Rome, waar hij ruim een maand verbleef wegens een ernstige dubbele longontsteking. Hoewel hij na zijn ontslag voorzichtig hoopvol leek, bleven zijn artsen bezorgd over zijn conditie.

De z!ekte verzwakte hem zodanig dat hij voor het eerst sinds zijn pausverkiezing in 2013 grote delen van de Goede Week moest overslaan. Zo was hij afwezig bij de kruisweg in het Colosseum, de paaswake in de basiliek en de traditionele voetwassing op Witte Donderdag. Wel verscheen hij op Paaszaterdag kort om bezoekers te begroeten.

De officiële d00dsoorzaak was een beroerte, gevolgd door een coma en een onomkeerbare hartstilstand.


Een historische paus

Paus Franciscus werd geboren als Jorge Mario Bergoglio op 17 december 1936 in Buenos Aires, Argentinië. In 2013 werd hij gekozen tot de 266e paus van de Rooms-Katholieke Kerk, als opvolger van paus Benedictus XVI, die vrijwillig terugtrad. Zijn verkiezing was historisch: hij was de eerste paus uit Latijns-Amerika, de eerste jezuïet en de eerste niet-Europese paus in ruim duizend jaar.

Vanaf het begin bracht hij een frisse wind in het Vaticaan. Hij koos bewust voor eenvoud – verbleef niet in het pauselijk paleis, maar in het gastenverblijf; reed in een eenvoudige auto in plaats van in een pausmobiel; en droeg vaak zijn eigen koffertje. Zijn nuchterheid, toegankelijkheid en sociale betrokkenheid maakten hem al snel geliefd bij zowel gelovigen als niet-gelovigen.


Hervormer van het Vaticaan

Een belangrijk onderdeel van zijn pontificaat was het hervormen van de interne structuren van het Vaticaan. Hij pakte corruptie aan binnen de Romeinse Curie, verhoogde de financiële transparantie van het Vaticaan en benoemde meer kardinalen uit niet-westerse landen om de wereldwijde vertegenwoordiging binnen de Kerk te vergroten.

Ook sprak hij zich herhaaldelijk uit over sociale rechtvaardigheid, milieubescherming, de positie van vluchtelingen en de noodzaak van wereldwijde solidariteit. Zijn encycliek Laudato si’, een oproep tot zorg voor de aarde, werd wereldwijd gezien als een mijlpaal binnen het religieuze denken over klimaatverandering.


Een paus van dialoog en empathie

Wat Franciscus werkelijk uniek maakte, was zijn benaderbaarheid. Hij gebruikte gewone taal, schuwde geen gevoelige onderwerpen, en durfde vergeving en barmhartigheid centraal te stellen in zijn leer. Hij zocht de dialoog op met andersdenkenden, andere religies, en zelfs mensen buiten het geloof.

Zo sprak hij zich uit voor een mildere benadering van gescheiden katholieken, homoseksuele stellen, en mensen in complexe levenssituaties. Hij riep op tot inclusiviteit en luisterde oprecht naar de zorgen van de samenleving.

“Wie ben ik om te oordelen?” is misschien wel zijn beroemdste uitspraak – en een die de toon zette voor een kerk die luistert in plaats van alleen voorschrijft.


Wereldwijde reacties en eerbetoon

Na de bekendmaking van zijn 0verlijden stroomden vanuit alle hoeken van de wereld reacties binnen. Leiders van verschillende religies, presidenten, premiers en burgers spraken hun bewondering uit voor de nederige en dappere wijze waarop Franciscus zijn ambt bekleedde.

Vanuit zijn geboorteland Argentinië tot aan de Filippijnen, van Duitsland tot Zuid-Afrika — overal werden kerken geopend voor speciale gebedsdiensten en herdenkingen. Veel mensen noemden hem “de paus van het volk”.


Uitvaart en laatste rustplaats

De uitvaartmis van paus Franciscus staat gepland voor zaterdag 26 april 2025 in de Sint-Pietersbasiliek. Verwacht wordt dat miljoenen mensen wereldwijd de ceremonie live zullen volgen. Aansluitend zal hij worden bijgezet in de Basiliek van Santa Maria Maggiore in Rome, een plek die hem na aan het hart lag en waar hij bij zijn pausverkiezing al bloemen legde voor Maria.

De tussenliggende dagen staan in het teken van rouw en eerbetoon. Pelgrims uit alle continenten trekken naar Rome om afscheid te nemen van de paus die hen hoop, troost en inspiratie gaf.


Een blijvende nalatenschap

De impact van paus Franciscus zal nog jarenlang voelbaar zijn. Hij toonde dat leiderschap niet hard, afstandelijk of ongenaakbaar hoeft te zijn. Integendeel: zijn kracht lag in zijn zachtheid, zijn bereidheid om te luisteren, en zijn diepe geloof in het goede in de mens.

Met zijn 0verlijden verliest de wereld een spiritueel leider, maar zijn boodschap leeft voort. Zijn pleidooien voor vrede, menselijkheid, duurzaamheid en gerechtigheid blijven richtinggevend – zowel binnen als buiten de kerk.


In herinnering

Paus Franciscus bracht de Kerk dichter bij de mensen. Niet via macht, maar via eenvoud. Niet door te oordelen, maar door te verbinden. Hij was een man van zijn tijd, en tegelijkertijd een gids naar een betere wereld. Een man die in stilte afscheid nam, maar wiens woorden blijven klinken.

Rust zacht, paus Franciscus. Je licht blijft branden.

Lees verder