Algemeen
Moeder op zoek naar hulp omdat dochter zich identificeert als vos

Een vrouw vroeg onlangs advies over hoe ze moest omgaan met haar 13-jarige stiefdochter die zichzelf identificeerde als vos.
De stiefmoeder, Jill, wist niet goed hoe ze moest reageren nadat ze had ontdekt dat de tiener zichzelf beschouwde als een ’therian’ – iemand die zich identificeert met een dier.
“Ze draagt een masker en een staart en heeft een YouTube-kanaal waarop ze rondspringt als een vos in een heel korte short,” legde Jill uit op de podcast over geestelijke gezondheid The Dr. John Delony Show. Ze voegt eraan toe dat de biologische moeder van het meisje dit gedrag blijkbaar aanmoedigt wanneer ze bij haar is.
Twilight zone
Dr. John wees erop dat hij probeert “meelevend” te zijn en zei: “Ik heb mijn hele carrière met jonge mensen gewerkt, zoals tieners en jonge volwassenen, dus niets verbaast me.”
Hij gaf echter toe: “Maar het feit dat hier een naam voor is… Ik heb het gevoel dat we in de Twilight zone zitten.”
Jill ging verder: “Daarom contacteer ik je: omdat ik het helemaal niet meer weet. Ik ben geschokt. Het is een heel ding op zich, er is een naam voor, er is terminologie voor en er zijn dingen die kwetsend voor hen zijn.”
Invloed van stiefdochter op haar jongere zusje
Jill onthulde ook dat haar stiefdochter haar negenjarige biologische dochter heeft beïnvloed om zich als therian te identificeren. Ze identificeert zich nu als giraf. Jill vertelde dat de stiefdochter met kerst een video had geplaatst van haar jongere kinderen… zij en haar man waren hier pas later achtergekomen.
“Als je kind zich als giraf wil verkleden om in de achtertuin te rennen, heb ik daar geen inherent probleem mee. Maar niet dat ze zich als giraf gaat verkleden als je uit eten gaat. Ze gaat zich niet kleden als een giraf als er vrienden langskomen,” legde Dr. John Delony uit over het stellen van grenzen aan de voorkeuren van het kind.
De gevaren van livestreamen
Verder sprak Dr. John over de gevaren van het toestaan dat een jong meisje livestreamt. “De meerderheid van de kijkers zijn waarschijnlijk volwassen mannen. Als je een kind een smartphone geeft, geef je ze geen toegang tot de wereld – je geeft de wereld toegang tot hen.” Hij versterkte hiermee het feit dat het online gedrag van het jonge meisje haar zou kunnen blootstellen aan seksuele kinderlokkers.
Dr. John benadrukte de behoefte aan “sterke” ouders die standvastig zijn in hun regels: “Je wilt dat ze zich op haar 26e omdraait en zegt: ‘Die twee mensen hebben altijd voor me gevochten en ze gaven echt om me.” Voor de negenjarige stelde hij voor om haar fantasie de vrije loop te laten en er tegelijkertijd voor te zorgen dat ze begreep dat ze geen giraf is.
Jill was het daarmee eens en zei dat ze het giraffenspel van haar dochter prima vond zolang het een creatieve uitlaatklep bleef en ze niet op zoek ging naar online bevestiging. Dr. John bevestigde dat online aandacht een “goedkope versie is van wat bevestiging is” en voegde eraan toe: “Maar voor vele miljoenen kinderen die een smartphone vasthouden, is het alles wat ze hebben.”
Verder sprak Dr. John over de noodzaak van open communicatie binnen gezinnen en het belang van het stellen van grenzen die zowel veiligheid als zelfexpressie mogelijk maken. Hij benadrukte dat het cruciaal is om kinderen te helpen navigeren in de digitale wereld zonder hun welzijn in gevaar te brengen.
Hij raadde ouders aan om betrokken te zijn bij de online activiteiten van hun kinderen en om hen te leren over de risico’s van internetgebruik. “Het gaat erom dat je er bent voor je kinderen en ze de ondersteuning geeft die ze nodig hebben,” zei hij. “We moeten hen helpen begrijpen wat gezond gedrag is, zowel online als offline.”
Jill bedankte Dr. John voor zijn inzichten en gaf aan dat ze de adviezen zou opvolgen om haar dochters te helpen een evenwicht te vinden tussen hun fantasiewereld en de realiteit.

Algemeen
Grote onrust bij Eurovisie: Beveiliging stormt de zaal binnen

Onrust tijdens generale repetitie Eurovisiesongfestival: Israëlische inzending Yuval Raphael geconfronteerd met protest
Tijdens een generale repetitie van het Eurovisiesongfestival in Basel is de Israëlische inzending Yuval Raphael het doelwit geworden van een verstorend protest. Terwijl de zangeres haar nummer ten gehore bracht, werd de serene sfeer abrupt doorbroken door luid geschreeuw, boegeroep en het vertonen van verboden vlaggen. De beveiliging moest ingrijpen en meerdere personen werden uit de zaal verwijderd. Het incident zorgt voor onrust in aanloop naar de officiële uitzending.
Ongewenste reacties tijdens repetitie
Het incident speelde zich af tijdens een belangrijk oefenmoment voor de Israëlische artiest Yuval Raphael, die met haar optreden in de spotlights zou moeten staan. Wat een professioneel en artistiek moment had moeten zijn, werd echter ruw verstoord toen toeschouwers zich begonnen te roeren.
Volgens aanwezigen waren er fluitjes meegesmokkeld en werd er hard ‘boe’ geroepen vanuit verschillende plekken in de zaal. Daarbij werden ook Palestijnse vlaggen getoond, iets dat volgens de regels van het Eurovisiesongfestival nadrukkelijk verboden is. Het optreden van Raphael, die zelf overlevende is van de gew*lddadige gebeurtenissen op 7 oktober, werd zo het middelpunt van een politiek getint protest.
Beveiliging grijpt in
De beveiliging liet weinig tijd verloren gaan. Op beelden die inmiddels online circuleren, is te zien hoe zes personen — onder wie een gezin — uit de zaal werden begeleid. Ze zouden zich niet hebben gehouden aan de gedragsregels die vooraf duidelijk waren gecommuniceerd. Het tonen van politieke symboliek, waaronder vlaggen van landen of bewegingen die niet rechtstreeks deelnemen aan het festival, is verboden door de EBU (European Broadcasting Union), de organiserende partij.
Reactie van de organisatie
De EBU liet in een officiële verklaring weten dat het festival blijft staan voor een neutrale en veilige beleving voor alle betrokkenen. “We willen alle artiesten, delegaties, medewerkers, fans en gasten, waaronder ook veel kinderen, bedanken die van het Songfestival 2025 een unieke ervaring maken,” begint de verklaring.
Daarin benadrukt de organisatie ook haar inzet voor een inclusieve en respectvolle omgeving. “We tolereren geen verstoring of acties die deze principes ondermijnen. Onze verantwoordelijkheid is om alle deelnemers op een eerlijke en veilige manier hun optredens te laten verzorgen, vrij van dre!ging of intimidatie.”
Terugkerend thema
Het is niet de eerste keer dat een Israëlische deelnemer te maken krijgt met een gespannen sfeer tijdens het Songfestival. Vorig jaar kreeg zangeres Eden Golan in Zweden te maken met aanhoudend gefluit en rumoer tijdens haar optreden. Dat leidde toen tot internationale discussies over de vraag of het Songfestival wel een politiek-vrij platform kon blijven, zoals het zichzelf profileert.
Naar aanleiding van die ervaringen zijn de regels voor het huidige festival in Basel flink aangescherpt. Onder meer het vertonen van vlaggen die niet van deelnemende landen zijn, is sindsdien expliciet verboden. Ook zijn de toegangscontroles bij repetities en live-uitzendingen strenger geworden.
Spanningsveld tussen kunst en actualiteit
De situatie rondom het optreden van Yuval Raphael legt het blijvende spanningsveld bloot tussen de artistieke missie van het Songfestival en de actuele geopolitieke situatie. De EBU wil koste wat kost een neutraal podium bieden voor muziek, creativiteit en verbinding, maar de realiteit leert dat de politieke spanningen vaak hun weg naar het podium vinden — zelfs tijdens repetities.
Voorstanders van het protest stellen dat het Songfestival geen platform zou moeten bieden aan landen die betrokken zijn bij conflicten. Tegenstanders vinden juist dat artiesten niet verantwoordelijk gehouden mogen worden voor geopolitieke kwesties en dat muziek een bindende kracht zou moeten zijn.
Yuval Raphael: symbool van doorzettingsvermogen
Yuval Raphael zelf heeft voorlopig niet publiekelijk gereageerd op het incident, maar veel fans prijzen haar om haar professionaliteit en doorzettingsvermogen. Voor de jonge zangeres, die persoonlijk geraakt werd door de gebeurtenissen in haar thuisland, is haar deelname aan het Songfestival meer dan alleen een muzikaal hoogtepunt — het is ook een symbool van veerkracht.
Haar optreden, dat bedoeld is als artistiek statement over hoop en verbondenheid, staat daarmee in schril contrast tot de onrust die zich afspeelde in de zaal. Veel kijkers spreken dan ook hun steun uit voor Yuval en hopen dat haar bijdrage tijdens de officiële uitzending wél de waardering krijgt die het verdient.
Vooruitblik: extra alertheid bij live-uitzending
Nu de generale repetitie verstoord is, zal er tijdens de live-uitzending naar verwachting extra beveiliging aanwezig zijn in de zaal in Basel. De organisatie wil koste wat kost herhaling voorkomen en benadrukt dat storend gedrag tijdens de uitzending directe consequenties zal hebben voor de betreffende bezoekers.
Het Eurovisiesongfestival staat bekend als een feest van diversiteit, muziek en inclusie, maar incidenten zoals deze werpen telkens opnieuw de vraag op hoe politiek-vrij een dergelijk internationaal podium werkelijk kan zijn. Toch blijft het doel van de organisatie duidelijk: muziek boven verdeeldheid, verbondenheid boven conflict.
Tot slot
Het optreden van Yuval Raphael wordt door velen gezien als een belangrijke momentopname in een jaar waarin de wereld toneel is van vele spanningen. Of haar optreden straks in de officiële uitzending zonder incidenten zal verlopen, valt nog te bezien — maar de ogen van Europa (en daarbuiten) zijn ongetwijfeld gericht op de bühne in Basel.
Muziek als brug, óók als het stormt: dat blijft de hoop van het Songfestival.
During Yuval Raphael’s Eurovision 2025 dress rehearsal, the hate-fueled mob booed and waved a Palestinian flag – hijacking a cultural event meant to bring people together.
Shahar Asado, Euromix pic.twitter.com/jgdGOjIxfr
— Aviva Klompas (@AvivaKlompas) May 15, 2025