-

Algemeen

Man vraagt of hij een hufter is omdat hij weigerde om op te staan voor een vrouw die zich onveilig voelde

Avatar foto

Gepubliceerd

op

Iedereen verdient zijn eigen ruimte, vooral vrouwen, die zich vaak onveilig voelen op openbare plaatsen. Een man weigerde een bankje te verlaten voor een vrouw die zich ongemakkelijk voelde. Hij deelde zijn verhaal op Reddit (inmiddels verwijderd), op zoek naar antwoorden op de vraag of hij fout zat.

“Ben ik de a*****e voor het weigeren om ’s nachts van een bankje op te staan omdat deze dame zich ongemakkelijk voelde?” vroeg u/ladyatstop. De 24-jarige man beschreef het incident in detail en vond dat hij het recht had om te blijven zitten.

Situering

“Ik ben laat klaar met werken, rond 23.00 uur, bijna middernacht. Ik doe inpak- en verzendwerk, het was een dienst van 8 uur en ben de hele dag op de been geweest, dus ik ben doodop en wil gewoon naar huis,” zei hij.

“In het station waar ik de trein neem, is er maar één lange bank om te zitten en deze vrouw zat aan de ene kant. Ze zag eruit als een dertiger, niet al te oud. Ik ging aan de andere kant van de bank zitten. Niet eens zo dicht bij haar, want ik zat aan het randje. Ze blijft me aankijken totdat ze vraagt of ik het erg vind. Ik vraag haar wat ze bedoelt. De vrouw vraagt of ik het erg vind om ergens anders heen te gaan en ik vraag waarom,” schreef hij.

De vrouw vertelde hem onomwonden dat ze zich ongemakkelijk voelde. “Ze vertelt me dat we de enige mensen op het station zijn en dat ze het niet prettig vindt dat ik bij haar in de buurt ben. Ik kijk nog eens rond, ook al weet ik dat er geen andere zitplaatsen zijn. Dan zeg ik dat het me spijt en dat ik haar niet zal lastigvallen. Ik zeg dat ik gewoon moet zitten omdat ik moe ben van mijn werk. Daarop vraagt ze of ik er echt dood van zou gaan om op te staan omdat de trein er over 15 minuten is en ik dan zou kunnen zitten,” schreef hij.

De man weigert op te staan De man was niet bereid om op te staan. “Deze dame laat het niet los. Ik beloof haar dat ik haar niet zal lastigvallen. De eerste paar minuten dat ik op het bankje zat heb ik niet eens iets tegen haar gezegd of gedaan. Dit keer wordt ze echt boos en vraagt ze me om weg te gaan,” vervolgde hij.

Hij voelde zich geïrriteerd door haar aandringen. “Ik zeg nee en dat het me spijt, ze hoeft zich geen zorgen om me te maken omdat ik gewoon ergens wil zitten na de hele dag te hebben gestaan.

Nadat ik dat gezegd had, deed ik mijn koptelefoon weer op en keek naar mijn telefoon. Maar zag deze dame na een paar minuten opstaan en helemaal naar de andere kant van het perron lopen en daar gewoon blijven staan. Voordat ze wegging, hoorde ik haar ‘fing jack’ zeggen. Ik had niet gedacht dat ze zo boos op me zou worden omdat ik niet wilde opstaan,” voegde hij eraan toe.

“Ik snap dat dames zich ongemakkelijk voelen zo laat op de avond op een treinstation met een onbekende man, maar ik lette helemaal niet op haar. En ik wilde niet opstaan want ik was supermoe. Maar toch, was ik een eikel?” vroeg hij Reddit.

Veel Reddit-gebruikers waren het met hem eens en vonden dat als ze zich ongemakkelijk voelde, zij degene was die had moeten verhuizen. Sommigen wezen er zelfs op dat het een openbaar bankje was. “Absoluut niet de a*****e. Als ze zich niet veilig voelde, had ze niet eens met je moeten praten. Ze had gewoon weg moeten lopen zonder een blik achterom te werpen en dat was het dan geweest,” schreef een Redditor.

Vrouwen voelen zich onveilig Hoewel de meesten het met hem eens leken te zijn, is het nog steeds belangrijk om de context te erkennen waarom vrouwen zich vaak onveilig voelen in openbare ruimtes. Hoge percentages seksuele intimidatie en aanranding dragen bij aan dit onbehagen en niet elke interactie die een vrouw tegenkomt als ze alleen op stap is, is onschuldig.

Wat vind jij hiervan? Had de man gelijk om te blijven zitten of had hij moeten opstaan? Was de vraag en reactie van de vrouw terecht of niet? Laat het ons weten in de comments!

Algemeen

Mannelijk Nederland weet het zeker na pikante onthulling van Katja Schuurman: ‘Katja is een nymfomane!’

Avatar foto

Gepubliceerd

op

Katja Schuurman op 50-jarige leeftijd nog altijd spraakmakend: van soapster tot sterke vrouw met een rijke carrière

Katja Schuurman, inmiddels 50 jaar, blijft een van de meest herkenbare gezichten van de Nederlandse showbizz. Haar naam roept bij velen nostalgische gevoelens op, mede dankzij haar iconische rol in ‘Goede Tijden, Slechte Tijden’. Maar Katja is veel meer dan alleen actrice of zangeres. Ze is een vrouw die zich door de jaren heen steeds opnieuw heeft uitgevonden, en nog altijd weet te verrassen – zowel op televisie als in persoonlijke interviews.

Doorbraak in GTST en als zangeres

Katja brak in 1994 door als Jessica Harmsen in de populaire soap ‘Goede Tijden, Slechte Tijden’, een rol die ze vijf jaar lang met verve vertolkte. Ze werd daarmee een van de bekendste gezichten van de Nederlandse televisie. Tegelijkertijd veroverde ze ook de hitlijsten, als onderdeel van het gelegenheidsmuziektrio ‘Linda, Roos & Jessica’, samen met collega’s Guusje Nederhorst en Babette van Veen. Hun debuutsingle ‘Ademnood’ werd een nummer 1-hit en groeide uit tot een klassieker in het Nederlandse poprepertoire.

De jaren die volgden stonden bol van het succes: van hits als ‘Alles of niets’ tot ‘Lange nacht’ en ‘Druppels’. En wie herinnert zich niet de opvallende solohits die Katja scoorde aan het eind van de jaren ’90, waaronder ‘Maar nu heb ik er een’ en ‘Totaal verkocht’? Destijds verrassend onderdeel van een marketingcampagne voor een Nederlands computermerk, maar muzikaal gezien minstens zo catchy.

Niet alleen glamour

Toch draaide Katja’s carrière nooit alleen om glitter en glamour. Ze combineerde haar muzikale talent en acteerwerk met een brede maatschappelijke betrokkenheid. Zo reisde ze als documentairemaker de wereld rond voor programma’s waarin ze aandacht vroeg voor kinderen in kwetsbare posities. Die kant van Katja – nieuwsgierig, oprecht en betrokken – raakte veel mensen diep.

Ondanks de veelzijdigheid van haar werk, blijft Katja regelmatig het gesprek van de dag. Niet per se vanwege de rollen die ze speelt of de projecten die ze leidt, maar juist door haar openhartigheid. Ze schuwt het niet om persoonlijke thema’s aan te snijden, en laat zich zelden van de wijs brengen door publieke reacties.

Openhartigheid in ‘De Klassenavond’

Een recent voorbeeld daarvan zagen kijkers tijdens een aflevering van het tv-programma ‘De Klassenavond’. Daarin worden bekende Nederlanders herenigd met hun klasgenoten van vroeger, wat vaak leidt tot bijzondere gesprekken over het verleden. Katja vertelde open over haar jeugd en de zoektocht naar volwassenheid, en sprak ook over de eerste keer dat ze verliefd werd en hoe ze haar eerste seksuele ervaring beleefde.

Hoewel sommige kijkers schrokken van haar directe woorden, was er ook veel bewondering voor de manier waarop ze zonder schaamte en met veel zelfspot vertelde over haar ervaringen. Katja blijft daarmee trouw aan wie ze is: een vrouw die leeft met het hart op de tong, en die haar verhalen niet filtert voor de buitenwereld.

Media-aandacht en reacties

Haar openheid werd uiteraard ook besproken aan andere talkshowtafels. Zo kwam het fragment voorbij bij ‘Vandaag Inside’, waar de mannen vaak met een knipoog en een scherpe mening reageren op opvallende televisiefragmenten. Hoewel sommige opmerkingen daar zorgden voor discussie onder kijkers, laat Katja zich zelden leiden door commentaar. Ze weet al jaren hoe ze met kritiek moet omgaan – en misschien juist daardoor blijft ze zo dicht bij zichzelf.

In plaats van zich terug te trekken of te reageren op elke uitspraak in de media, kiest Katja er meestal voor om het gesprek breder te trekken. In eerdere interviews benadrukte ze al vaker dat seksualiteit, zelfontdekking en vrijheid van expressie onderwerpen zijn die voor iedereen bespreekbaar moeten zijn – zonder dubbele standaarden.

Een vrouw van nu

Het is niet toevallig dat Katja nog steeds als een van de meest aansprekende vrouwelijke persoonlijkheden wordt gezien. In een wereld waarin bekende vrouwen vaak onder het vergrootglas liggen, laat zij zien dat het ook anders kan. Ze is zichtbaar ouder geworden, maar doet dat met stijl en zonder excuses. Ze is moeder, actrice, presentatrice, zangeres – maar vooral iemand die ruimte durft in te nemen, ook als dat spanning oproept.

En die kracht – het vermogen om jezelf te blijven temidden van verwachtingen en oordelen – is misschien wel haar grootste prestatie. Ze blijft trouw aan haar eigen verhaal, hoe ongewoon of onconventioneel dat ook mag zijn. Dat maakt haar tot een inspiratiebron voor velen: vrouwen én mannen, jong én oud.

Terugblikken met trots

Op 50-jarige leeftijd kijkt Katja terug op een indrukwekkende carrière die zich uitstrekt over bijna drie decennia. Van tieneridool tot volwassen rolmodel, van popzangeres tot documentairemaker: ze heeft altijd haar eigen weg gekozen. En dat doet ze nog steeds.

De fascinatie rondom Katja is dan ook niet alleen gebaseerd op uiterlijk of roem, maar vooral op haar lef. Het lef om keuzes te maken die niet altijd gemakkelijk zijn, om taboes te doorbreken en om telkens opnieuw op te staan – als moeder, als artiest, als mens.

Vooruitkijken

Wat de toekomst haar brengt? Katja zelf zegt daarover dat ze nog lang niet klaar is. Ze staat open voor nieuwe projecten, nieuwe rollen, en nieuwe inzichten. Misschien verschijnt er nog eens een muzikale comeback, misschien komt er een boek – of misschien kiest ze voor iets totaal onverwachts. Bij Katja weet je het nooit helemaal zeker, en dat maakt haar juist zo intrigerend.

Ze laat zich niet vangen in vaste kaders, en blijft zichzelf uitdagen. En juist dat maakt haar een unieke figuur in de Nederlandse entertainmentwereld. Iemand die niet alleen herinneringen oproept, maar ook telkens weer verrast.

Lees verder