-

Algemeen

Brief uitgelekt: ”Joost Klein mag niet naar Eurovisie Songfestival”

Als het aan ongeveer 250 mensen met hoofdzakelijk een moslimachtergrond ligt, zal Joost Klein niet afreizen naar het Eurovisiesongfestival in Zweden.

Deze groep heeft een brief geschreven en voert campagne voor een boycot van het evenement vanwege de oorlog in Gaza en de deelname van Israël.

In de brief wordt gesteld: “Terwijl de voorbereidingen voor het Eurovisiefestival in volle gang zijn, voert Israël een genocide uit op 2,3 miljoen Palestijnen, die al 17 jaar opgesloten zijn in Gaza.

Ze worden moedwillig uitgehongerd en alle grenzen worden gesloten.” Onder de ondertekenaars bevinden zich Najib Amhali, Ramsey Nasr, Walid Benmbarek, Jerry Afriyie en Tofik Dibi.

Ze verwijzen naar het nummer “Europapa”, waarin Joost Klein’s vader wordt geciteerd met de zin: “Het is een wereld zonder grenzen”.

De briefschrijvers betogen dat de utopie van Joost’s vader niet geldt voor Palestijnen en vragen Joost “met klem” om zijn deelname te heroverwegen.

Het protest tegen de deelname van Joost Klein zal aanstaande zaterdag plaatsvinden.

De pro-Palestijnse organisaties BDS Nederland en de Rotterdam Palestina Coalitie zullen demonstreren bij Eurovision in Concert in AFAS Live, waar 30 van de 37 landen zullen optreden.

De demonstratie staat gepland van 16:30 tot 19:30 uur op het plein tussen AFAS Live en de ArenA van Ajax.

Ondanks het protest doet het nummer “Europapa” het goed bij de bookmakers. Op dit moment staat Joost op de vijfde plaats en wordt zijn winkans geschat op 8 procent.

De grootste concurrenten van Joost zijn Zwitserland, Kroatië en Italië, met respectievelijk 25, 16 en 13 procent kans volgens de bookmakers.

Paragnost Liesbeth van Dijk voorspelde eerder dat Joost derde zal worden en suggereerde dat hij zal optreden met blauwe wezens; de Smurfen.

Het protest tegen Joost Klein’s deelname aan het Eurovisiesongfestival is een uitdrukking van de groeiende bezorgdheid en verontwaardiging over de situatie in Gaza en de rol van Israël daarin.

Het is een onderwerp dat veel emoties losmaakt en waarover de meningen sterk verdeeld zijn.

Aan de ene kant zijn er mensen die vinden dat artiesten een platform moeten gebruiken om aandacht te vragen voor ernstige mensenrechtenschendingen en internationale conflicten.

Ze geloven dat deelname aan een evenement zoals het Eurovisiesongfestival legitimiteit geeft aan regimes die betrokken zijn bij onderdrukking en gew*ld.

Aan de andere kant zijn er ook mensen die vinden dat muziek en entertainment los moeten staan van politiek.

Ze stellen dat artiesten het recht hebben om deel te nemen aan evenementen zonder daarvoor gestraft te worden of onder druk te worden gezet.

Joost Klein zelf heeft nog niet gereageerd op de oproep tot boycot. Het is mogelijk dat hij ervoor kiest om zijn deelname voort te zetten, ondanks het protest.

Wat zijn beslissing ook zal zijn, het zal ongetwijfeld blijven leiden tot discussie en debat over de rol van artiesten in politieke kwesties en de vraag of entertainment los kan staan van de realiteit van wereldwijde conflicten.

Algemeen

Dit schijnt de vrouw te zijn die voor de diskwalificatie van Joost Klein heeft gezorgd!

De droom van Joost Klein werd vorige week tijdens het Eurovisie Songfestival bruut verstoord.

Sinds de aankondiging van zijn diskwalificatie heeft de artiest zich stilgehouden, en het is nog onduidelijk of hij naar buiten zal treden om zijn kant van het verhaal te vertellen.

Hoewel velen met hem meeleven, blijft het volledige verhaal nog in nevelen gehuld.

Volgens bronnen zou Joost een ‘vuistbeweging’ of een ‘dreigende beweging met zijn vuist’ hebben gemaakt, waarbij hij een cameravrouw raakte die vervolgens aang!fte tegen hem deed.

De aanleiding hiervoor zou liggen in het feit dat Joost zich niet voldoende privacy gunde achter de schermen, en dat deze cameravrouw zijn grenzen niet respecteerde.

Wat de gevolgen zullen zijn voor Joost naast zijn diskwalificatie blijft vooralsnog onduidelijk, al wordt gespeculeerd dat hij mogelijk een geldb0ete kan verwachten, die in Zweden inkomensafhankelijk is.

In de nasleep van deze gebeurtenissen wordt er veel gesproken over ‘de cameravrouw’ die betrokken was bij het incident.

Verschillende verhalen wijzen op pestgedrag tussen leden van de Israëlische delegatie en Joost.

Eerder tijdens een persconferentie was er al sprake van een conflict toen Joost ongepland tussenbeide kwam tijdens een interview met een Israëlische zangeres.

Daarnaast circuleren er diverse video’s waarin te zien is dat een cameravrouw Joost stiekem filmt backstage.

Deze cameravrouw wordt nu geïdentificeerd als Keren Peles, een Israëlische singer-songwriter die het lied ‘Hurricane’ schreef en honderdduizenden volgers heeft op Instagram.

Dit versterkt het idee dat Joost mogelijk slacht0ffer was van provocatie.

Op social media circuleren beelden waarop te zien is hoe Keren stiekem op Joost inzoomt terwijl hij nadrukkelijk vraagt om niet gefilmd te worden backstage.

Hoewel deze beelden nog niet officieel zijn bevestigd als zijnde het incident in kwestie, versterken ze de vermoedens van velen dat Joost Klein inderdaad slacht0ffer was van ongewenst gefilm en getreiter.

Het feit dat Keren Peles een bekende persoonlijkheid is, draagt bij aan de geloofwaardigheid van deze speculaties.

Deze ontwikkelingen werpen een nieuw licht op de situatie en roepen vragen op over de naleving van privacyregels en het respect voor persoonlijke grenzen, met name in de context van grote evenementen zoals het Eurovisie Songfestival.

Hoewel het nog te vroeg is om conclusies te trekken, is het duidelijk dat deze gebeurtenissen een impact zullen hebben op de reputatie van alle betrokken partijen.

Joost Klein zal mogelijk moeten omgaan met juridische consequenties en publieke opinie, terwijl Keren Peles geconfronteerd wordt met beschuldigingen van onprofessioneel gedrag.

Voor de fans en volgers van beide artiesten blijft het afwachten hoe deze situatie zich verder zal ontwikkelen en welke lessen eruit getrokken kunnen worden voor de toekomst.

Lees verder