-

Algemeen

Video: Politieagent rijdt opzettelijk 12-jarige jongen van zijn fiets

Avatar foto

Gepubliceerd

op

Een opmerkelijke fout van de p0litie in Enschede dinsdagmiddag heeft tot opschudding geleid.

Toen een 12-jarige jongen, die op een fatbike reed, een bevel tot staandeh0uding negeerde vanwege zijn opvallende rijgedrag, besloot de p0litie om hem doelbewust van zijn fiets te rijden.

De jongen had een camera op zijn stuur gemonteerd en legde het hele incident vast. De beelden werden snel online verspreid.

Op de video is te zien hoe een p0litieauto in een woonwijk in Enschede bewust van de rechter weghelft naar links stuurt, waar de jongen zich bevindt.

Ondanks een poging tot remmen van de agent, kon de fatbiker een botsing niet voorkomen.

Het beeld wordt daarna zwart, maar het geluid blijft hoorbaar.

De beelden verspreidden zich snel op internet, en er werden zelfs foto’s van de ag*nten gedeeld met de oproep om hun persoonlijke gegevens openbaar te maken.

De p0litie reageerde later op de avond met een waarschuwing tegen ‘doxing’, het verzamelen of delen van andermans persoonsgegevens om die persoon te intimideren, aangezien dit str*fbaar is.

Ze gaven ook een toelichting op het incident, waarbij ze benadrukten dat het filmpje slechts een fragment is van een bredere situatie.

De politie was naar Het Bijvank in Enschede gegaan vanwege overlastmeldingen, waaronder vu*rwerk. Ter plaatse zagen ag*nten een jongen met opvallend rijgedrag op een fatbike.

Hij werd gevraagd te stoppen, maar negeerde het bevel en fietste weg.

Toen de jongen even later weer opdook, besloot een ag*nt met zijn auto de weg te blokkeren om hem alsnog staande te houden, wat resulteerde in een botsing.

Na het incident is de 12-jarige jongen op het p0litiebureau verder gesproken, en zijn zijn ouders op de hoogte gesteld.

De fatbike bleek rijtechnisch niet in orde te zijn en werd in beslag genomen voor onderzoek. Gelukkig kwam de jongen er met slechts wat schaafw0nden vanaf.

Algemeen

Chris Woerts haalt keihard uit naar Douwe Bob: ´Hij is gewoon oerdom!´

Avatar foto

Gepubliceerd

op

De publieke discussie rond Douwe Bob blijft aanzwellen. Nadat hij zich terugtrok uit Nederland vanwege bedreigingen en vervolgens op social media zijn kant van het verhaal deelde, zijn de meningen verdeeld. Vooral Vandaag Inside-tafelgast Chris Woerts laat in de talkshow De Oranjezomer geen spaan heel van de zanger. Volgens hem krijgt Douwe onterecht medelijden, terwijl hij de situatie grotendeels aan zichzelf te danken heeft.

Vlucht na posterincident

De aanleiding voor de ophef was Douwe Bobs besluit om niet op te treden op een Joods kinderevenement, vanwege het woord ‘zionisme’ dat hij op een poster zou hebben gezien. Dit leidde tot zware kritiek, onder andere van VVD-leider Dilan Yesilgöz, die hem betichtte van antisemitisme. Douwe gaf aan dat hij op advies van de politie het land had verlaten, maar volgens De Telegraaf klopt dat niet: de politie zou hem dat nooit hebben geadviseerd.

Woerts haalt fel uit

Chris Woerts, vaste gast bij Vandaag Inside en in de zomer ook te zien bij De Oranjezomer, vindt dat het gesprek moet terugkeren naar het beginpunt: de actie van Douwe Bob. “Het is allemaal begonnen met een hele domme beslissing van Douwe zelf,” zegt Woerts. “En nu lijkt het alsof hij alleen maar slachtoffer is, terwijl hij zelf de aanleiding was.”

Medelijden niet terecht

Volgens Woerts wordt er te veel medeleven getoond voor de zanger, terwijl zijn rol als veroorzaker van de controverse onderbelicht blijft. “Hij heeft zich laten meeslepen door politiek correct gedrag,” stelt hij. “Daar kun je ook vraagtekens bij zetten. En als je dan ook nog onwaarheden verspreidt over de politie, dan is dat dom. Echt een domme Bob.”

Dilan Yesilgöz onder vuur

De politieke kant van het verhaal kwam ook aan bod tijdens De Oranjezomer. Johnny de Mol vroeg zich hardop af of het wel passend was dat een partijleider, die zich voorbereidt op het premierschap, zo fel reageert. “Is dit premierwaardig gedrag?” vroeg hij aan Chris Woerts. Die bleef pal achter Yesilgöz staan. “Altijd,” was zijn korte maar duidelijke antwoord.

Kritiek op nuancepoging

Advocaat Job Knoester verdedigde Yesilgöz en benadrukte dat ze een belangrijk maatschappelijk punt wilde maken: de veiligheid van Joodse kinderen in Nederland. Volgens hem is het goed dat ze daarop wees, al erkende hij dat de toon van haar oorspronkelijke tweet ongelukkig was. “Daarom heeft ze het ook later in een filmpje genuanceerd,” zei Knoester.

Rutger Castricum kritisch op aanpak

Toch zijn niet alle tafelgasten overtuigd. Rutger Castricum vond de uitleg van Yesilgöz onvoldoende. “Er zijn duizend betere manieren om aandacht te vragen voor dat onderwerp,” zei hij. Tafelgenoot Ingrid Coenradie ging nog een stap verder: “Als je zeven minuten nodig hebt om iets uit te leggen, dan ben je de context gewoon aan het verbloemen. Als volksvertegenwoordiger moet je zorgvuldiger omgaan met je woorden.”

Politiek debat blijft doorsudderen

De zaak rondom Douwe Bob en de reactie van Yesilgöz heeft inmiddels niet alleen het medialandschap bereikt, maar zorgt ook voor onrust in de politiek. Het incident werpt opnieuw een schaduw op de verhouding tussen vrijheid van meningsuiting, maatschappelijke verantwoordelijkheid en politieke communicatie. Wat begon als een persoonlijke keuze van een artiest, is nu uitgegroeid tot een breder maatschappelijk debat over grenzen, gevoeligheden en publieke verantwoordelijkheid.

Lees verder