Algemeen
Dijk in Maastricht weggespoeld: woonboten met spoed ontruimd

Langs de Stuwweg in Maastricht is een deel van een dijk weggespoeld, zo meldt de brandweer. Dit heeft geleid tot versneld water dat zich een weg baant naar de Maas, waardoor enkele woonboten in de problemen zijn gekomen.
Rijkswaterstaat rapporteert dat de overlaat bij de wijk Bosscherveld is beschadigd. Een overlaat is bedoeld als een verhoogde wand om water tegen te houden, maar tijdens hoogwater is het toegestaan dat er wat water overheen stroomt.
Woonboten ontruimd
Om ongelukken te voorkomen, evacueert de brandweer momenteel bewoners van de woonboten die zich op de overlaat bij de Maas en de Zuid-Willemsvaart bevinden. Een bewoonster van een woonboot geeft aan dat het de tweede keer is dat er iets misgaat met de overlaat, wat volgens haar een gevaarlijke situatie creëert en de verplaatsing van de boten kan veroorzaken.
50 meter
De 120 meter brede overlaat is over een breedte van 50 meter kapot geslagen door de harde stroming, waardoor het risico ontstaat dat de woonboten aan de Stuwweg scheef komen te hangen. Om dit gevaar te voorkomen, wordt de evacuatie uitgevoerd.
Op dit moment wordt er een pomp geplaatst bij Geulle aan de Maas (bij het veerpont). De waterafvoer van de Maas stijgt. We sluiten daarom de Maas af, zodat het water van de Maas niet kan terugstromen in de beek.
Meer info: https://t.co/ywjyDwFw3I pic.twitter.com/f1hOBNYn4Q
— Waterschap Limburg (@WLomgeving) January 3, 2024
Het waterpeil in de Maas stijgt weer aanzienlijk en bereikt naar verwachting een piek op woensdagavond en donderdagochtend. In het noorden van Limburg wordt veel regen verwacht, wat de situatie kan verergeren. Waterschap Limburg verwacht wateroverlast en waarschuwt dat het negeren van verbodsborden in de uiterwaarden zeer gevaarlijk is.
De Maas zal de komende dagen meer regenwater uit Frankrijk en de Ardennen verwerken. Noodpompen zijn geïnstalleerd bij de Tungelroyse beek en de Uffelse beek, terwijl Zuid-Limburg nauwlettend toezicht houdt op de afvoer, vooral bij de Geul.
Hoogwater
Nederland ervaart de laatste weken hoogwater, met hoge waterstanden in veel sloten en rivieren. Waterschappen zetten noodpompen en gemalen in om overstromingen te voorkomen. De bodem is doorweekt en kan geen water meer opnemen, wat leidt tot wateroverlast ondanks zeldzame opeenvolgende perioden van hoogwater in de grote rivieren.

Algemeen
Beelden van een 11-jarige Rachel Hazes met een 30-jarige André Hazes gaan rond: ‘Ik krijg hier helemaal de rillingen van!’
